A gazdagok még gazdagabbak

Vágólapra másolva!
A legtehetősebb 85 embernek annyi vagyona van, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak.
Vágólapra másolva!

A vagyoni egyenlőtlenség olyannyira megnőtt a világban, hogy a leggazdagabb 85 ember már ezer milliárd font (366 000 000 000 000 forint) vagyonnal rendelkezik, ugyanannyival, mint a legeszegényebb 3,5 milliárd, azaz az emberiség fele – számol be az Oxfam jótékonysági szervezet most közzétett jelentéséről a Guardian. A Kevesekért dolgozni címet viselő tanulmány szerint a világ népességének 70 százaléka olyan országban él, ahol az egyenlőtlenség nőtt 1980 óta, és a családok 1 százalékáé a világ vagyonának 46 százaléka, azaz közel 70 ezer milliárd font.

Az elemzés szerint a növekvő egyenlőtlenség oka, hogy a gazdag elit magához ragadta a hatalmat, és számára kedvező módon képes hatni a gazdasági szabályozás folyamatára. Az elmúlt évtizedekben a nagy vagyonokkal rendelkezők sikeresen befolyásolták az adóparadicsomokra, a pénzügyi deregulációra, a versenyszabályozásra vonatkozó előírásokat, csökkentek a magas jövedelmekre kivetett adókulcsok, a többség számára biztosított közszolgáltatásokra fordított összegeket pedig lefaragták.

Az Oxfam által végrehajtott nemzetközi közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége úgy véli, hogy a gazdagoknak túl nagy beleszólásuk van abba, merre menjenek a dolgok az országukban. A leginkább Spanyolország polgárai aggódtak emiatt, őket Brazília és India követte, míg Hollandiában a legkisebb az ellenérzés ebben a témában.