szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pozitív hírként tálalják és kommentálják a hétfő reggeli, budapesti bankrobbantást a devizahitelek eltörléséért tüntető csoportok oldalain, kiemelve, hogy személyi sérülés nem történt, csak "a mocskos bank" szenvedett károkat. Az egyik szervezet máris mozgósítja az aktivistáit, de egyelőre nem közölték, milyen akcióra készülnek.

„Valami elkezdődött? Az első bankrobbantás!:-)” – ezekkel a szavakkal osztotta meg a Facebookon hétfőn reggel a XIII. kerületi robbanásról szóló hírt Zoltán, az egyik devizahiteleseket tömörítő szervezet aktivistája. Ezzel a hozzáállással egyáltalán nincs egyedül, tapasztalataink szerint a különböző devizahiteles csoportokban és oldalakon sokan gondolkodnak hasonló módon. „Bárki tette, jól tette! Gratulálok! Csak így tovább!” – írta például Erzsébet a Nem adom a házamat oldalra.

„Lehet, hogy valakinek tele lett a hócipője?! Giga lájk! A lakókat ettől függetlenül sajnálom” – osztotta meg a hírt és a véleményét a Radikális Bankellenes Csoport ismeretlen adminisztrátora. Néhány kommenttel lejjebb ugyanő még azt is hozzáfűzte: „Egy ilyen bulit nagyon meg kell tervezni. Remélem, lesz annyi esze, hogy soha senkinek nem mondja el. Ez a legnehezebb. Nekünk csendes hősökre, nem börtönben csücsülő mártírokra van szükségünk!”

MTI/ Mihádák Zoltán

A Nem adom a házamat Facebook-oldal oldal adminisztrátora egyenesen a helyszínről tudósít: „Az OVT (Otthonvédelmi Tanács – a szerk.) helyszíni tudósítóját idézem: "Laci, ez nagyon király! Kár, hogy a nem az összes repült. Nagyon profi lehetett, a lakásoknak semmi baja, csak a mocskos bank. A kirakat teljesen kiszakadva. Hamarosan lesznek képek is. A jelenlévő nézelődők egyöntetű véleménye, hogy nagyon helyes, hogy ez történt, és kevés még. Ennél többet érdemelnének a mocskok.”

„Mi plakátokat tettünk, de valaki bátrabb volt: Borítékot hagyott” – írta a Nem adom a házamat adminisztrátora, aki szerint a robbantó hős, hiszen ügyelt rá, hogy ne sérüljön meg senki. „Ha én lettem volna, akkor biztosan akarnám, hogy elinduljon valami. Mert mi értelme van egy bank felrobbantásának, ha nem követi a teljes ellehetetlenítés, és a jogos igényeink, az eltörlés, és kártalanítás kikényszerítése?” – lamentál a szervező azon, szabad-e „ráülniük” a robbantásos akcióra.

A devizahiteles szervezet ennek megfelelően arra szólítja fel tagjait, hogy álljanak készenlétben valamilyen, közelebbről meg nem nevezett akcióra: „Figyelem, minden szószólónak. Legyen a kezetek ügyében egy táska, amibe meleg ruhát, tisztálkodó szereket, alsóneműt, könyveket, jegyzetfüzetet, tollakat, gyógyszereket tesztek. Kényelmes cipőt vegyetek. Mindenképpen értesítsétek a harcostársakat, hogyha történt valami veletek. Hajrá!”