Ötvös Tibor

A Jupiteren készülhet el a legjobb sültkrumpli

A világító malacok után egy újabb, hasznosságát tekintve erőteljesen megkérdőjelezhető kutatást végeztek el tudósok. Ezúttal a Food Research International munkatársai hozták nyilvánosságra saját eredményeiket.

Ha akad olyan olvasó, akit mindig is érdekelt, vajon hol és milyen körülmények között készíthető el a legjobb sültkrumpli (hivatalos nevén French fry), az örülhet. A Food Research International egy hivatalos kutatás berkeiben ugyanis megállapította, hogy a Jupiteren található gravitációs körülmények a legmegfelelőbbek arra, hogy a legropogósabban és legjobban átsült krumplit elkészítsük.

Ezen kísérletben közreműködött az Európai Űrügynökség is, akik a kutatást vezető John Lioumbas és Thodoris Karapantsios, az Aristotle University of Thessaloniki professzorainak rendelkezésére bocsátotta a centrifugájukat. A szerkezetben különböző irányokban mozgatták meg a burgonyagerezdeket különböző gravitációs hatásoknak kitéve ezzel őket, közben pedig figyelték a hő áramlását is.



Egy különleges fritőzben készítették el a krumplikat, ami ellenállt a gravitációs váltakozásoknak. A centrifuga segítségével képesek voltak a Föld gravitációjának kilencszeresét is előállítani (9G) és azt vették észre, hogy ezen változások hatással vannak a krumplikban áramló hőre és a héj vastagságát is befolyásolták. A végeredmény pedig az lett, hogy 0 fokos szögben kell, hogy álljanak a burgonyák és 3G-s erőhatást kell kifejteni rájuk sütés közben és így lesz tökéletes a végeredmény. Mivel ezen körülmények a tudomány jelen állása szerint a Jupiteren találhatók meg, így ott lehet elkészíteni a tökéletes sültkrumplit.

Azonban gondok itt is akadnak. A centrifugális erő hatására ugyanis a krumplikban található víz mind középen maradt, oda csapódott ki, így azon részek ellenálltak a sütésnek és teljesen átáztak. Ez a rész talán kiküszöbölhető, ha a folyamat felénél megfordítják a forgásirányt, de ez csak egy tipp. Bár a legtöbben teljesen feleslegesnek tartják az ilyen jellegű kutatásokat, a két professzor szerint ez is fontos, hiszen a jövőbeli űrutazóknak hasznos lehet, ha tudják, milyen hatása van az ételek elkészítésében a gravitációs erőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0sm #9
    Fel is lőném a Jupiterre ezeket a "tudósokat"... ott jópofizzon.
  • Svenhotry #8
    mi évek óta így sütjük
  • NEXUS6 #7
    A jupiteres drive-thru kifőzdével az a gond, hogy át kell menni a Jupiter mágneses övezetén, amiben olyan sugárzás van, hogy pillanatokon belül az űrhajós halálos sugárzást szed össze.

    Jó étvágyat!
    :D
  • Kryon #6
    Ráadásul mindezt az egyetem nevéből ítélve Görögországban hozták össze, ami nyakig van a... szószban :D

    Szerintem nem a krumpli belsejében gyűlt össze a víz, hanem a centrifuga tengelyéhez közel lévő krumplikban, mert ott kisebb erő hatott és a sütés közben arra szálltak "fel" a buborékok.

  • idebudanemoda #5
    anyám is így sütötte.
  • joghurt3 #4
    Azért az érdekelne, hogy egy 3g-s gyorsulású forgásnál mégis hogyan maradhatott a víz a krumpli közepén. A centrifugális erő a forgásközépponttól kifelé hat, márpedig nem a krumpli közepe körül forgatták.
    Meg ugye a 0 fokos szög - mihez képest is? 3D-ben vagyunk, egy forgó rendszerben, tehát legalább kétféle irányról beszélhetünk.

    @Crile Fisher: Szerinted ez volt a legfeleslegesebben elköltött EU-s pénz?...
  • Crile Fisher #3
    Azért megkérdezném, hogy az ESA milyen alapon bocsátotta rendelkezésükre az említett centrifugájukat, amit nyilván nem két euró üzemeltetni és nem hiszem, hogy magánvagyonból fedezték a "tudósok". Azt meg elég vicces elképzelni, hogy majd a jövőbeli űrutazók fritőzt meg olajat cipelnek magukkal egy idegen bolygóra. Mire ez a kérdés aktuálissá válik, addigra már sokkal egyszerűbb lesz a helyszínen kipróbálni, már ha egyáltalán valaki akkor még eszik olajban sütött krumplit.
  • Katalizátor #2
    Tuti az Ignobelre hajtanak!
  • Pares #1
    Csak nehogy a tenoristák kezébe kerüljön, mert afrikában meg éheznek.