SG.hu

13,5 milliós bírságot kapott az Ezo tévé jósműsora

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az EZO.TV műsoraiban elhangzó és látható közlések ellenére a betelefonálók nem kerültek rögtön adásba vagy egyáltalán nem jutottak be az adásba és esetenként nem a kiválasztott jóshoz kapcsolták be őket. A vizsgált műsorban a vállalkozás egyrészt agresszíven ösztönözte betelefonálásra a nézőket, másrészt megsértette a szakmai gondosság követelményét, ezért 13.500.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal az EsoTV Magyarország Kft. által készített és több televíziós csatornán adásba kerülő EZO.TV című műsorával kapcsolatban többek között azt vizsgálta, hogy a műsorba, illetve a kiválasztott jóshoz történő bekapcsolás esélyeiről megfelelő tájékoztatást kaptak-e fogyasztók. Ezen kívül azt is vizsgálta a hivatal, hogy a műsorban adott tájékoztatások megtévesztő módon, illetve agresszíven ösztönözték-e a fogyasztókat betelefonálásra - az ún. interaktív vagy betelefonálós televíziós játékokhoz hasonló módon. A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy a műsorvezető és a műsorban megjelenő szöveges tájékoztatások, feliratok szisztematikusan, egymásra épülve, folyamatosan azt az üzenetet közvetítik a fogyasztók felé, hogy éppen egyetlen fogyasztó sem kezdeményez telefonhívást, így azonnal segítséget kaphatnak aktuális problémáikra.


A kihagyhatatlan megoldásokat, a visszautasíthatatlan segítséget hangsúlyozó kifejezésekkel sürgetően arra ösztönözték a fogyasztókat, hogy azonnal telefonáljanak. Arra azonban nem hívták fel a figyelmet, hogy a telefonhívás nem garantálja a közvetlen műsorba kapcsolást és azt sem, hogy a kiválasztott jóshoz kerülnek, mivel a kiválasztott jós foglaltsága esetén egy szabad jóshoz kapcsolhatják, függetlenül attól, hogy melyik jóst hívta. Arról sem tájékoztatták a fogyasztókat, hogy a várakozás időtartamát és a bekapcsolásra nem kerülő hívásokat is kiszámlázzák, miközben a várakozás alatt jellemzően elhangzott a "kérem tartsa a vonalat" üzenet, ami várakozásra ösztönözte a telefonálókat.

A GVH megállapítása szerint az EZO.TV műsor a várakozási jellemzők miatt valójában több szerencseelemet, bizonytalansági faktort tartalmaz, így a műsor alapvetően nem különbözik azon interaktív betelefonálós műsoroktól, ahol a fogyasztó valamilyen nyeremény miatt emelt díjjal betelefonál a játékba, ahova a bekerülési esély is alacsony a véletlenszerű bekapcsolás miatt. A vállalkozás az EZO.TV című műsorban nyújtott jóslási szolgáltatással a díjköteles várakozás és a kiválasztottól eltérő jós lehetséges kapcsolása révén a szakmai gondosság követelményét megsértette, valamint agresszíven ösztönözte betelefonálásra a fogyasztókat. A GVH ezért 13.500.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a hivatal, hogy a széleskörű tájékoztatásokkal elért fogyasztói kör sérülékenynek tekinthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Svlad Cjelli #6
    Arra nem gondolsz, hogy azok akik ezeket hivjak, azok maganyos vagy egyszeru emberek?

    Attol senki sem lesz retardalt, hogy nem ugy gondolkodik/viselkedik mint te.
  • Angelus1991ster #5
    De kérdem én? miért vannak ilyen emberek akik felhívják az ilyen hülye műsort. Nem kapnak értékelhető információt.
  • Angelus1991ster #4
    Akik ezeket az aberált hülyeséget fehívják,
    1. retardált idióták
    2. önző hülyék akik nem ám családtagjaiknak adnák azt a rengeteg pénzt ( várakoztatják, ezalatt 4-5-6-8 ezerre ugrik a számla) , vagy adják alapítványoknak
    3. reménytelen, hitet mindenhol keresű szerencsétlenek.

    Be kell tiltani, van olyan káros minta a szcientobuziság, jehova tanui és különböző szekták.
  • Narxis #3
    Teljesen mindegy ki dönt. Az, hogy egy ilyen műsor ami nyíltan kizsebeli az embereket létezhet ma Magyarországon gyakorlatilag ékes példája annak, hogy valahol a háttérben megegyezés született.
  • Bachstein #2
    A betiltásról nem a GVH dönt...
  • Narxis #1
    Betiltás helyett bírság? Mi ez ha nem maffiamódszer? Fizetnek egy kicsit az államnak is már is egyenértékű a nyereményjátékkal csak míg a nyereményjátéknál kézzelfogható nyeremény van itt mi a szart kap a betelefonáló a vaskos telefonszámlán kívül? A GVH-nál is korrupt okádék emberek dolgoznak ez teljesen egyértelmű.