Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hatalmas felháborodást váltott ki Ukrajnában, hogy a rendőrség szombat hajnalban brutálisan oszlatta fel az ország EU-társulását támogató diákok békés tüntetését. A kijevi vezetőknek múlt héten kellett volna aláírniuk a megállapodást az unió vezetőivel, ám ezt végül lemondtak. Ezt követően indultak az ellenzéki tiltakozások. A gumibotos rendőrségi fellépést követően (amelyben több tucatnyi tüntető megsérült, és mintegy 35-öt vettek őrizetbe), vasárnap több százezren követelték Kijevben az elnök és a kormányfő távozását. Hétfő reggel néhány ezer tüntető körülzárta az ukrán kormány épületét, elállva annak összes bejáratát.

Több tízezer tüntető gyűlt össze a hétvégén a kijevi Függetlenség téren. A tüntetők és a rendőrök között kialakuló összecsapások során legalább 100 rendőr megsérült.
AFP / Sergei Supinsky
AFP / Vasily Maximov
A tüntetők haragja a rohamrendőrök ellen irányult.
AFP / Gyenya Savilov
A tüntetők buldózerrel próbáltak áttörni a rendőrök által védett falon.
AFP / Vasily Maximov
Vitalij Klicsko ukrán nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, az Ütés (Udar) nevű párt vezetője is csatlakozott a tüntetőkhöz.
AFP / Sergei Supinsky
Diákok élőlánca az EU-ért.
AFP / Sergei Supinsky
AFP / Genya Savilov
Nem vágynak Oroszország barátságára?
AFP / Yuriy Dyachyshyn
AFP / Stringer
Az összecsapások során megsérült férfi Kijevben.
AFP / Genya Savilov
Itt is megjelentek a Femen aktivistái, akik lepisilték Janukovics elnök portréját, illetve félmeztelenül szaladgáltak.
AFP / Sergei Supinsky
AFP / Genya Savilov
AFP / Genya Savilov
A tüntetők is felfegyverkeztek.
AFP / Sergei Supinsky
AFP / Ilya Varlamov
Érkezik a tüntetők ételutánpótlása.
AFP / Vasily Maximov
A tüntetők éjszakára is az utcán maradnak.
AFP / Genya Savilov
A rohamrendőrök sem lazíthatnak.
AFP / Vasily Maximov
A Szent Mihály Székesegyház is átmeneti szállássá válik.
AFP / Genya Savilov
AFP / Sergei Supinsky

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu/MTI Nagyítás

Bikaviadal és barcogás Magyarország erdeiben - Nagyítás-fotógaléria

Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása. A bikák rangsor alapján elfoglalt barcogóhelyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyeket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek, miközben gurgulázó torokhangot hallatva várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének.

hvg.hu Nagyítás

Bejártuk: nézze meg velünk az új Zeneakadémiát! - Nagyítás-fotógaléria

Liszt Ferenc születésnapjára nyitják meg a Zenekadémia három éve bezárt kapuit. A szecessziós épületről lekaprták a szocialista idők festékrétegeit, így száz éves cirádákra és színekre bukkantak a restaurátorok. A koncertkedvelők örülhetnek, az autósok viszont utálni fogják a Liszt Ferenc téri átalakításokat. A hvg.hu bejárta az felújított épületet.

hvg.hu Világ

A pénz elfogyott, orosz gyarmat vagy nyugati domínium lesz Ukrajna?

Évek óta lehetett sejteni, hogy Ukrajnában elfajul a helyzet, hiszen az ország gazdaságát az olcsó orosz gáz, majd egy gigantikus IMF-hitelcsomag tartotta a víz felett, és most, hogy mindkét köldökzsinór elszakadni látszik, az ukránoknak nagyon fájdalmas választást kell meghozniuk – értékeli a kijevi utcai megmozdulásokat a Külügyi Intézet külső munkatársa. Még nem lehet tudni, hogy mi lesz az események vége: hétfő délelőtt tüntetők barikádozták el a kormányhivatal épületét, a szakszervezetek pedig országos sztrájkra hívtak fel.

hvg.hu Nagyítás

Fiatalok korlátok nélkül – Nagyítás-fotógaléria

Idén történetmeséléssel folytatódik a TEDxYouth@Budapest, ezúttal láthatatlan történeteket teszünk láthatóvá. Kiderül, hogyan változtatta meg egy-egy fiatal a saját történetét körülményei, adottságai, a felmerülő korlátok és határok ellenére, és az milyen hatással volt a körülöttük lévők életére. Mindegyik olyan inspiráló gondolatot hordoz, amelyet érdemes magunkévá tenni, felfedezni, továbbadni.

hvg.hu/MTI Nagyítás

Székely gigazászló és 55 kilométeres sor - Nagyítás-fotógaléria a Székelyek menetéről

Vasárnap a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoztak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelték. A szervezők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt a Székelyek nagy menetelésén. A székelyföldi demonstrációval párhuzamosan Magyarországon Budapesten és 13 más településen tartottak szolidaritási megmozdulásokat, valamint Európa és Észak-Amerika több városából is érkezett jelentés felvonulásokról.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

Egy ima a vízparton, és biztosított a jó egészség – Nagyítás-fotógaléria

Zarándokok tömegei kelnek útnak Észak-Indiában, hogy vízpartok mellett kifejezzék hálájukat a kelő és nyugvó napnak a chhat fesztivál során, hiszen egy-két ima és meggyújtott gyertya a legjobb biztosítéka az egész évben kitartó jó szerencsének és egészségnek – legalábbis a legtöbb hindu hívő szerint.