Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Mordredd 2013. 12. 02. 13:58 | #20
Felesleges szerintem azon keringeni hogy melyik kultúra volt a barbárabb vagy az erőszakosabb. Nagyon eltérő és egymástól hosszú távon függetlenül kialakult civilizációkról beszélünk, amiknek a kontinens "felfedezéséig" semmi közük nem volt egymáshoz. Az egyik a higiéniában és a gazdálkodásban járt előbbre míg a másik mondjuk a hajózásban és a hadviselésben. Én egyik felet sem nevezném primitívebbnek, egyszerűen csak nagyon eltérő irányban fejlődött a társadalmuk, más értékek alapján ítélték meg egymást, legyen az jó vagy rossz. Az Európai kultúrára mindig is nagyon jellemző volt az expanzív, hódító szemléletmód, ami elég érdekes, ha belegondolunk hogy a történelemben más helyeken is születtek nagy potenciállal rendelkező civilizációk. pl. Kína (akiknek mellesleg sokkal jobb, nagyobb és felszereltebb hajóik voltak már jóval Kolumbusz kora előtt) és minden eszközük és erőforrásuk meg volt hozzá hogy távoli földeket gyarmatosítsanak, de ennek ellenére mégis Európa volt az aki később leginkább élt ezzel a lehetőséggel, itt nem csak Amerikára gondolok, hanem szinte minden más kontinensre, a keresztes háborúktól egészen a XX. század első feléig. Persze nem mintha a világ más népei nem alapítottak volna mocskosul gazdag és sokszor megállíthatatlannak tűnő birodalmakat. pl. az Inka birodalom csak hogy témánál maradjunk. Viszont arról sem szabad megfelejtkezni hogy a Pizzaro és a Cortez féle figurák semmire nem mentek volna egymagukban, fejlettebb fegyverek ide vagy oda. Mind a ketten tudták jól hogy a domináns Indián kultúráknak esetükben Inkáknak és Aztékoknak sok ellenségük van a közvetlen környezetükben is, elvégre nem kakaó osztogatással alapították a birodalmukat ők sem. A Spanyolok lázadást szítottak a helyi "behódolt" törzsek között az elnyomóikkal szemben és így tudták végül megbuktatni ezeket a helyi nagyhatalmakat. Corteznek Tenochtitlán ostrománál nagyjából 800 embere volt és ehhez társult még kb. 30 000 lázadó dühös indián ami már így egy elég tekintélyes sereg. Persze azok a szerencsétlen őslakosok akik ekkor a spanyolok mellé álltak még nem tudták hogy ezzel csak az újabb elnyomóikat támogatják. Amúgy a fekete rabszolgák esetében sem volt a történet pusztán fekete és fehér. Az európaiak ott is ravaszul ki tudták használni a helyi törzsek közötti folytonos viszályokat, fele annyi rabszolgát sem tudtak volna összefogdosni ha más feketék nem segítik őket ebben. Például az európaik fegyvereket és sok más holmit adtak bizonyos törzseknek amik cserébe átadták nekik az ellenséges törzs életben hagyott tagjait, persze ha Amerikában a rabszolgaság a téma, erről ugyanúgy nem divat beszélni.
Lényegében a háború, a hódítás és az agresszió minden kultúrában ott van, csak maximum más köntösben és mértékben.
+2 VÁLASZ
tjunior 2013. 12. 02. 11:40 | #19
Egész konkrétan mi is fáj nekem? :)
Előzmény: piszok alfred (18) 0 VÁLASZ
piszok alfred 2013. 12. 02. 11:33 | #18
Így van. Helyretettük a dolgokat, kiegészítve a valósággal. Az, hogy neked ez fájdalmat okozott, arról nem tehetek. Az igazság már csak ilyen.




Előzmény: tjunior (17) 0 VÁLASZ
tjunior 2013. 12. 02. 11:07 | #17
Valamiről lemaradtam? Írtam én olyat, hogy bezzeg a kereszténység? Mindössze annyit akartam jelezni, hogy nem kellene elmerülni ebben a "nemes vadember" nevű marhaságban (amit amúgy Rousseautól ered) teljesen, mert nem igaz. Ha fordítva történik a dolog és mondjuk az Aztékok rohanják le Spanyolországot, akkor nem halálra dolgoztatják az európaikat, hanem ezerszám vitték volna feláldozni őket a hadi istenüknek. Ez jobb lett volna? Ez nem ment fel senkit semmi alól, csak érted, tegyük már helyre a dolgokat.
Előzmény: piszok alfred (16) +1 VÁLASZ
piszok alfred 2013. 12. 02. 10:06 | #16
"nem tudok ezzel a megállapítással mit tudnának kezdeni azok az áldozatok, akiknek a szíveit tízezer szám tépték ki évente az isteneknek ajándékul. "

Mit kezdenek vele? Együtt zsugáznak az örök vadászmezőkön azokkal, akiket a kereszt nevében hasonló barbarizmussal irtottak ki akkor, amikor még nem ismerték Amerikát. A kereszt kétezer éve tombol és az indiánok a többi milliókkal együtt a kereszténység nevű szekta áldozatai.


Előzmény: tjunior (11) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 12. 02. 00:28 | #15
Valóban nem hallottak, csak gyerekkorukban átestek olyanokon, hogy mumpsz, himlők, rubeola. Vagy mittomén.
Előzmény: Revanor (14) 0 VÁLASZ
Revanor 2013. 12. 02. 00:22 | #14
Valamint a telepeseknek sem, akik nem is hallottak még immunitásról sem, meg baktériumokról és vírusokról se, egészen az 1800's évek közepéig.
Előzmény: Tooni (8) 0 VÁLASZ
Revanor 2013. 12. 02. 00:18 | #13
Közép- és Dél-Amerikában talán, de Északon és a Közép-nyugaton jóformán ültek a kis tipijeikben meg bölényt vadásztak.
speedbump 2013. 12. 01. 17:52 | #12
De kérnek pénzt, a rezervátumban pl támogatja őket az állam. Adómentességük is van. Ott élnek ahol akarnak ugyanúgy mint bármelyik állampolgár, nincsenek bezárva. Picsognak pont annyit amennyit tudnak. A most élő amerikaiaknak pont annyi közük van ehhez a dologhoz, mint neked a honfoglaláshoz. Valakinek biztos szar volt, de erről most már nem tehet senki.

Elég sokat éltem az államokban. Általában véve az átlagparaszt, sokkal nyitottabb mindenre, sokkal toleránsabb a világ dolgai felé és mindenekelőtt sokkal kevésbé másokat hibáztató, mint általában mi vagyunk.
Előzmény: Kerék (5) +3 VÁLASZ
tjunior 2013. 12. 01. 17:22 | #11
Ez valakit meglepett? Finoman szólva is szenzációhajhász a videó, persze igaz, csak ez a fókuszos stílus...12 perc alatt akarnak elmondani mindent a témáról. Az indiánok nagy része, betegségekben halt meg, az európaiak által behurcolt himlő, influenza stb. végzett a legtöbbel ( cserébe megkaptuk tőlük a szifiliszt). Persze az sokat nem számít, hogy csak 10% vagy 20% azok aránya akiket akiket megöltek vagy halálra dolgoztattak, az is milliós nagyságrend... Ez az egész Hálaadásosdi elég nagy pofátlanság. Van még 1-2 problémám a videóval. A legfontosabb, hogy valami hihetetlen erkölcsi magasságokba emelik az indiánokat...hát kb azért, mert tisztán tartották az utcákat... nem tudok ezzel a megállapítással mit tudnának kezdeni azok az áldozatok, akiknek a szíveit tízezer szám tépték ki évente az isteneknek ajándékul. Nem voltak ők jobbak vagy rosszabbak semmivel, csak mások. A másik meg, hogy lesznek a bennszülöttek többségben 30 év múlva az USÁban? Sehogy, lehet rosszul van feliratozva, nem figyeltem, de inkább arról van szó, hogy az fehérek kisebbségben lesznek a többi nációhoz képest, de azért az afro vagy ázsiai-amerikaiakat nehezen nevezném bennszülötteknek.
+1 VÁLASZ
Dawe 2013. 12. 01. 17:08 | #10
Az hogy kisebbségben vannak a fehérek nem azt jelenti hogy az őslakos indiánok vannak többségben hanem a niggerek, csikánók meg ázsiaiak
Tooni 2013. 12. 01. 15:57 | #9
Szorgos népünk győzni fog! ;D
Előzmény: Szancso (7) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 12. 01. 15:56 | #8
http://rationalwiki.org/wiki/American_Indian_Holocaust
Itt azt írja, hogy a népességük csak becsült szám, 50 és 100 millió között, Kolombusz előtt, és ez mind a két amerikai kontinens összege. Tehát _már_ nincs igazad.
És azt is, hogy a legtöbb halálesetért a járványok a felelősek, ami ellen nem volt immunitásuk az őslakosoknak.
Előzmény: Kerék (5) 0 VÁLASZ
Szancso 2013. 12. 01. 15:49 | #7
Tovább a lenini úton! ;D

Előzmény: Tooni (1) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 12. 01. 15:46 | #6
Elég fura hasonlat, igaz lenne akkor, ha Kolombusz bá ötlete lett volna a kiirtásuk. De így, ezzel a szöveggel nem igaz.

Előzmény: norbertvincze (3) 0 VÁLASZ
Kerék 2013. 12. 01. 15:34 | #5
Ez teljesen így van, több mint 100 millió (!!!) indiánt mészároltak le...És ők mégse picsognak, nem kérnek pénzt, nem mártírkodnak, mint a tudjukkik.
Amerika meg a legképmutatóbb mocskos ország ami létezik. A mai napig telibeszarják az őslakókat, úgy bánnak velük mint az állatokkal, rezervátumokban tartják őket...undorító, inkább karámnak lehetne hívni.



norbertvincze
norbertvincze 2013. 12. 01. 15:29 | #4
ezeket az állatokat csak azért mészárolták le, hogy az őslakosoknak ne legyen mit elejteni.
http://bit.ly/1alL9ll
norbertvincze
norbertvincze 2013. 12. 01. 15:27 | #3
100-asra gyúrsz?:D

http://bit.ly/18S89MA
noobhunter 2013. 12. 01. 15:12 | #2
[Komment megjelenítése...]
-4 VÁLASZ
Tooni 2013. 12. 01. 14:50 | #1
Olyan jó látni végre egy igazi tényfeltáró, elfogulatlan dokumentumfilmet azokról a gonosz kapitalista elnyomó imperialista kékvérű munkásosztálykizsákmányoló népség őseinek igazi arcáról! Éljen a párt! Éljen Sztálin elvtárs!