Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
imki 2013. 11. 24. 19:51 | #18
Mármint igazság alatt a felvetésedet érted, ami valójában sehol nem mondott ellent annak, amit én írtam? Mert ha igen, akkor örülök, hogy ez számodra megnyugtató volt. :)
Előzmény: piszok alfred (17) 0 VÁLASZ
piszok alfred 2013. 11. 24. 18:04 | #17
A feltételezés már csak ilyen. Nem mindig talál be.
Az viszont megnyugtató, hogy az igazsággal viszont nem tudtál szembeszállni.

Előzmény: imki (12) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 24. 16:34 | #16
"Fontos, hogy az ember megtalálja az egyensúlyt "a sehova se tartozom" és "az egy vagyok a sok közül" végletei között."
Tényleg jól elkalandoztunk. :)
Előzmény: DemJan (15) 0 VÁLASZ
DemJan 2013. 11. 24. 16:00 | #15
Konkrétan megneveztem később, hogy mely részeket tartom a válogatásból a bakabakiktól eltekintve is nevetségesnek. Attól elég messzire sodródtunk, tényleg. :P

A különbözőségről:
Ha az ember az erkölcsön és a szükséges identitásokon túl mindenféle szerepeket is eltanul szocializációja során, akkor nem lesz független emberi lény. Pedig a mai világban - amikor minden szolgáltató, munkaadó, ismerős és ismeretlen alak és szervezet tőle függővé akarja tenni az embert - a függetlenség a legnagyobb érték, amire törekedhetünk. Nem a különbözőségről van szó.
Fontos, hogy az ember megtalálja az egyensúlyt "a sehova se tartozom" és "az egy vagyok a sok közül" végletei között.

És itt nem is az érzelmek kiirtásáról van szó a döntéshozás terén, hanem, hogy az ember tisztában legyen az érzelmeivel és a tényállással is. Aztán ezeknek megfelelően hozza meg a döntést. Aki mindig érzelemmentességet mutat döntéshozatalai terén, az jó eséllyel szociopata.
Előzmény: imki (14) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 24. 13:57 | #14
"mert másról írsz folyamatosan, mint amit én eredetileg felvetettem. "
Azt vetetted fel, hogy az alaki mozdulatok (nem így nevezted őket) miért tartoznak hozzá az államhatalom szimbolizálásához. Én meg erre mondtam, hogy az alaki mozdulatok (maguk a mozdualtok) nem az államhatalmat szimbolizálják.
(A többi meg a kifejtős része volt. :) )

"Az emberiség fennmaradása és a katonaság közti összefüggést elég haloványnak érzem, mivel az utóbbi pont az ember ember elleni harcát igyekezett mindig is hatékonyabbá tenni."
Először is tisztázzuk, hogy a "katonaság" nem feltétlen az ember-emberi harcát igyekezett hatékonyabbá tenni. Pláne nem mindig.
Másodszor (amire te gondolsz) az pont ugyanaz, amit én írtam. Annyi különbséggel, hogy ugye amikor legyőztük a többi fajt, utána már egymással harcoltunk az erőforrásokért. Amíg korábban faj faj ellen harcolt, mostanra ez nép-nép elleni küzdfelemé vált. De a lényege megmaradt: általában férfiak harcoltak, _együtt_, azért, hogy lenyomják az ellenfelet. Mint írtam is: együtt.
A többit meg megírtam korábban hozzá.

"szerintem egyébként pont az összetartozás érzése szülte az utánzást és nem fordítva"
Nem emlékszem, hogy sorrendiséget írtam volna ezzel kapcsolatban...

"Itt és most viszont már az a cél, hogy az emberek különbözzenek, méghozzá tudatosan. Nem az, hogy tudat alatt legyenek ugyanolyanok. Sem nem az, hogy tudatosan próbáljanak tök ugyanolyanok lenni, mint a többiek."
Ebben van értelem, és bizonyos szinten egyet is értek vele. Viszont nem abban a kontextusban, ahogy te írod. A hadseregben nem mindig hasznos a különbözőség. Csak bizonyos mértékig tolerálható, más tekintetben viszont nem.
Másrészt az ember (és minden élőlény - ha már a biológiánál tartunk) mindig is a hasonlóakhoz vonzódott. Öltük a többi fajt, egymással összefogva, mert egymáshoz jobban hasonlítottunk. A fehérek leigázták a feketéket meg a rézbőrűeket, mert azok különböztek a fehérektől. A német gyilkolta a franciát (az meg a németet), mert különböztek egymástól. A Real Madrid "harcol" a Barcelona ellen, mert különböznek. Az ember mindig a hozzá minél hasonlóbbal lép szövetségre a különböző ellenében. De ez kissé mellékszál volt. :)
Külön érdekessége a dolognak, hogy az emberek döntő hányada (99% körül) - ha tetszik nekünk, ha nem - még mindig érzelmi alapon hoz döntést. Hiába az a fenenagy tudatosságunk, mégis érzelmi alapon dönt szinte minden ember. Ergo ha azt akarjuk, hogy hatékony hadsereg legyen, abba bele kell vinni az érzelmeket (bajtársiasság, hazafiság, barátság, stb.) és az ösztönöket.
Értem, mit akarsz mondani, és valahol egyet is értenék vele. De az emberek 99%-a még nem ért el arra a fejlettségi szintre, hogy tudatos döntéseket hozzon.
Előzmény: DemJan (13) 0 VÁLASZ
DemJan 2013. 11. 24. 13:22 | #13
Zseniális vagy amúgy, csak épp tökéletesen félrehordanak a gondolataid, mert másról írsz folyamatosan, mint amit én eredetileg felvetettem.
Mindegy.

Az emberiség fennmaradása és a katonaság közti összefüggést elég haloványnak érzem, mivel az utóbbi pont az ember ember elleni harcát igyekezett mindig is hatékonyabbá tenni. Ilyen szempontból pedig csak nem lehet elmenni a tény mellett, hogy az emberek államaik érdekében szoktak hadba indulni.

Másrészről: lehet erről vitatkozni, de szerintem egyébként pont az összetartozás érzése szülte az utánzást és nem fordítva. De semmiképp nem volt tudatos ott és akkor, amikor még mamutokat vadásztak az emberek, mivel genetikailag belénk van kódolva. Te se direkt lépsz egyszerre az utcán előtted haladóval vagy ásítasz, ha valaki hozzád közel álló ásít a jelenlétedben. A kisbaba se tudatosan tanulja meg, hogy hogyan kell mozogni, járni, stb. A macska, amelyik kutyák között nevelkedik se tudatosan kezd ugatni - ugye. :)

Mivel tehát a tükör-neuronok (is) az emberi tudattalannal állnak kapcsolatban, az utánzáshoz és az egységes viselkedéshez nem kell tudatosság, ergo ez átmenet a személytelenségbe. Ennek az állapotnak biztos meg volt a haszna az evolúció során és a ma élő természeti népeknél ez jól látható.

Itt és most viszont már az a cél, hogy az emberek különbözzenek, méghozzá tudatosan. Nem az, hogy tudat alatt legyenek ugyanolyanok. Sem nem az, hogy tudatosan próbáljanak tök ugyanolyanok lenni, mint a többiek.
Előzmény: imki (10) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 24. 11:40 | #12
A feltételezésed nem nyert, de azért ne sírd el magad, betudtuk egy próbálkozásnak. :)
Előzmény: piszok alfred (11) 0 VÁLASZ
piszok alfred 2013. 11. 24. 11:38 | #11
Végtelenül tudálékos okoskodásod és kioktató stílusod ott borul meg, hogy a katonaság mindenhol az állam erőszakszervezete. De ez ne zavarjon, fényezd magad, valami kibukott katona lehetsz egy portásfülkéből.


Előzmény: imki (10) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 24. 10:42 | #10
Tudod, ifjú padavan, az ember (részben) azért vált a Föld uralkodó fajává, mert tudott csapatban dolgozni, együttműködni a másik emberrel. Igen, öncélú, mint minden élőlény minden cselekedete. Ugyanakkor abban az esetben hatékony igazán, ha nem egyedül van. Úgy hívják ezt fiam, hogy közös érdek. :)

Külön érdekessége a dolognak, hogy a katonák általában férfiak. A férfiakban pedig a barátságot, csapatszellemet, bajtársiasságot a közösen végzett teendők erősítik a legjobban (immáron hosszú évezredek óta). Az alaki egy közösen végzett tevékenység, amit együtt csinálnak, ráadásul a csapat erejét is szimbolizálja, ezzel is növelve az egyének csapatba (egymásba) vetett bizalmát (is), valamint a köztük lévő _fegyelmet_.

Hasonló ez, gyermekem, mint amilyen a természeti népek körében meglévő egyes törzsi táncok. Pl. a haka, aminek egy újkori megfelelőjét az alábbi videón tekintheted meg:
http://www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y
Ennek is pont az a lényege, mint az alakinak. Növeli a harcosok (sportolók) önbizalmát, magabiztosságát, stb. Gondolod, hogy ha a hakát mindenki egyénileg csinálná, hol az egyik kiabálna, hol a másik, össze-vissza mozdulatokkal, (esetleg otthon a tükör előtt játszaná magában) az erősítené a csapatszellemet? Szólok: nem.
Nem véletlen egyébként, hogy a csapatsportok rajongói között döntő többségben férfiakat találni. A férfiak számára a barátságuk, bajtársiasságuk kialakításában fontos az, hogy együtt csináljanak dolgokat. A szurkolók is ehhez a csapathoz tartozónak vélik magukat, és emiatt üvöltenek teli torokból, avagy verik meg a másik csapat szurkolóit. Ugyanez játszódik le egy nép tagjaiban is, mikor a saját hadseregük katonái menetelnek végig az utcákon, teszem azt egy háború esetén (vagy bármikor máskor). Lelket önt az olyan emberekbe, akik az adott nép tagjának gondolják magukat. (Hiszen ők annak a "csapatnak" a szurkolói.) Ha egy magyar város utcáin végigmegy egy angol majd egy magyar menetalakzat, egymáshoz hasonló módon, akkor a magyar emberek többsége a magyar alakzatot tartja majd szebbnek, jobbnak, ügyesebbnek, stb. Míg Angliában ez pont fordítva történne. Nem véletlenül.

Mondhatjuk erre, hogy az ilyen viselkedés csak üres f@szlóbálás, mások előtt való pózolás. Ami igaz is valahol, mert végül is az. A férfiak átvitt értelmű férfiasságának mutogatása.
Ugyanakkor tudni kell, hogy nem vagyunk akkorák, mint a mammut. Nem vagyunk olyan gyorsak, mint az antilop, és nem vagyunk olyan erősek, mint a kardfogú tigris. Mégis mi férfiak voltunk azok, akik levadásztuk az antilopokat, mi csináltuk ki az óriási mammutot, mi rúgtuk szét a seggét a kardfogú tigrisnek, és mi csináltunk ágyelőt a barlangi medve bundájából is. Mi voltunk, akik eltapostak mindent és mindenkit, aki csak egy hangyaf@sznyi veszélyt is jelentett ránk nézve, vagy aki szembe merészelt szállni a fajunkkal vagy az érdekeinkkel. Mi hódítottuk meg a világot, és azért lehetsz most te is itt.
Ezt viszont egyénileg nem érhettük volna el!

Persze, mondtam már, hogy ezt elmagyarázni nehéz olyannak, aki nem élt át még ilyet sem. Itt van pl. ez a Wallace nevű pajtás, aki idősödő kora ellenére esélyes, hogy soha nem volt még katona, sem más fegyveres testület tagja, inkább csak lógós lehetett, aki mindenféle kifogásokra hivatkozva megpróbált kicsúszni a fegyveres szolgálat alól. Mert ha valaha is csinált volna akárcsak hasonlót is, akkor nem próbálná degradálni ezt a tevékenységet.

Okulásnak pár videó még:
http://www.youtube.com/watch?v=ru-xQac_sWw
http://www.youtube.com/watch?v=Su4Yntz-9As

Bónuszként pedig mondok még egy érdekességet, ami kapcsolódik a témához:
A katonadalok, avagy a törzsi lelkesítő dalok (harci énekek) sem véletlenül alakultak ki. Az oka egyszerű. Éneklés közben az ember nem tud félni. Egyszerűen képtelen rá, mert olyankor nem működik a félelemérzet. Egy lelkesítő dalt énekelve pedig simán nekirongyol bárminek. Nem véletlen, hogy az együtt menetelő és éneklő oszlopalakzatok csak igen erős ágyútűz/sortűz, avagy csak egy másik hasonló alakzat támadása miatt bomlottak fel.
Előzmény: DemJan (8) -1 VÁLASZ
Mr. Wallace 2013. 11. 23. 23:50 | #9
Az értelme itt nagyon jól tettenérhető. http://www.youtube.com/watch?v=izU44I79Epw
Előzmény: DemJan (8) -1 VÁLASZ
DemJan 2013. 11. 23. 23:03 | #8
Há' de ha tök' öncélú az egész, akkor minek vonulnak fel, mester?
Előzmény: imki (7) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 23. 22:01 | #7
"Nem tudom, hogy miért tartozik hozzá az államhatalom szimbolizálásához a hülye járás és a vásári komédia?"
Talán azért, mert nem az államhatalmat szimbolizálja? :)
Láthatóan sok közöd van ehhez a témához (mint majomnak az atomfizikához), ezért kisegítelek.
- Az alaki segíti egybekovácsolni a csapatot, növeli az emberekben az "együtt vagyunk" érzést, a bajtársiasságot (főleg pár óra alakit követően), az összetartozást és az egymásba vetett bizalmat.
- Az alaki növeli az önfegyelmet és a türelmet.
- Az alaki mozdulatok részben hagyománytiszteleten is alapulnak.
Nem tudom, feltűnt-e, hogy a fentiek között nem írtam az államhatalomról. Valószínűleg azért, mert tényleg semmi köze hozzá. :)
Majd ha egyszer több napos gyakorlás után te is együtt lépsz több száz emberrel, és érzed, hogy a bakancsotok alatt szinte remeg a beton, akkor majd talán megérted. Addig kár is erőlködnöd. ;)
Előzmény: DemJan (2) 0 VÁLASZ
HoPpY 2013. 11. 23. 21:33 | #6
Részben egyetértek részben nem, mert kell valamiféle etikett és "szépség" a katonaságban, de abban is igazad van, hogy nem kell túlzásba vinni. :D Még a Rejtős Légionisták na ők kemények..:D
Előzmény: DemJan (5) 0 VÁLASZ
DemJan 2013. 11. 23. 17:41 | #5
Mondom néha. Pl. 2:15-nél a robot-mozgás... Vagy aki úgy jár, hogy közben derékmagasság fölé lendíti a lábát minden lépésnél. Kettő is van ilyen a válogatásban és nem meglepő módon a támaszkodó lábuk kicsúszott egy lépésnél és seggre estek. Na az szerintem, ha nem esnek el, se tükrözi a tökéletes alakiasságot.
Előzmény: T1B3R1U5 (3) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 11. 23. 16:54 | #4
Mennyivel szebb amikor tömeget oszlatnak, nem? :D
Előzmény: DemJan (2) 0 VÁLASZ
T1B3R1U5 2013. 11. 23. 16:10 | #3
A díszelgő katona tükrözi a pedáns fegyelmet, a tökéletes alakiasságot és a hibátlan csapatmunkát!

http://www.honvedelem.hu/nyomtat/15982

http://www.youtube.com/watch?v=j86Jij3Ae9Q&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XVOiCGDVbS4
Előzmény: DemJan (2) +3 VÁLASZ
DemJan 2013. 11. 23. 12:29 | #2
Néha baki nélkül is röhejesek ezek a rituális felvonulások, gyakorlatok. Nem tudom, hogy miért tartozik hozzá az államhatalom szimbolizálásához a hülye járás és a vásári komédia?