Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 21. 05:06 | #36
" Ha így nézzük, minden hasonlít valamire..."

http://youtu.be/pN1uO2SG_Qg?t=28m21s
Előzmény: eospower (35) 0 VÁLASZ
eospower 2013. 11. 19. 23:39 | #35
Pfff, Superman jézus, mert más világból jött, és embereket ment. Javasolnám nekik nézzék meg a Legiont. Kb 3000 körül a Dc universe, és tele van idegenekkel :D ők mind jézuskák. Ez a videó hatalmas marhaság, Ha így nézzük, minden hasonlít valamire...
imki 2013. 11. 19. 08:11 | #34
Persze, hogy utóbb. Hiszen hazudtál. :)
Előzmény: HeavyCross (33) 0 VÁLASZ
HeavyCross 2013. 11. 18. 20:11 | #33
ne izgujjá' má', meglesz. Bár inkább utóbb mint előbb :D
Előzmény: imki (27) 0 VÁLASZ
Wisniowiecki 2013. 11. 18. 19:55 | #32
Az egésze mesét azzal kezdi, hogy, már Zecharia Sitchin is megmondta...
Érdekes, hogy egy ilyen keresztény agymenés, milyen könnyen támaszkodik érvelésében Sitchinre, egy másik holdkórosra, aki szerint az embereket nem Isten, hanem a földönkívüliek teremtették, azért, hogy aranyat bányásszanak.
Mintha ez nem teljesen lenne összhangban a keresztény hagyonmánnyal...
Hesha 2013. 11. 18. 17:17 | #31
Szerepel benne, őt és Grant Morrison-t hozzák fel példának a képregény írók közül.
Előzmény: tjunior (24) 0 VÁLASZ
HeavyCross 2013. 11. 18. 16:29 | #30
Lehet kommunista meg fagylaltárús is, csak ne akarja a gyerekeimet hamis ideológiákra vagy sátánizmusra tanítani :)
Előzmény: bimbi (17) 0 VÁLASZ
Mordredd 2013. 11. 18. 13:33 | #29
Magyarul a film akár azt is mondhatná hogy minden Ókori irodalmi, művészeti, mitológiai forrás amiből lényegében az európai kultúránk legalapvetőbb gyökerei erednek, mind a gonosz hatalmának a manifesztációi. Tehát az európai kultúra alapvetően gonosz és a tűzre való és az egész emberi faj is a tűzre való. Persze az antik világ művészete ellen egy egyházi méltóság sem tiltakozott különösebben amikor a saját vallásuk szolgálatába állíthatták. Ha egy magát kereszténynek valló ember le sátánistázza az antik világ szellemi hagyatékát akkor azzal kikerülhetetlenül a saját hitének fontos kultúrkörnyezetét is gyalázza, ami nagyban hozzá járult a vallása és az egész nyugati kultúrája felemelkedéséhez. Különösen aranyosnak vélem ahogy a "dokumentumfilm" próbálja úgy beállítani a világ mitológiai történeteit mintha azok egy akkor még nem is létező vallásból lopdosták volna össze a szereplőiket és a cselekményüket. Roppant lenyűgöző..
Vagy lehet hogy titokban Homérosz már jóval korábban előrendelt egy példányt a már összerakott Bibliából, amit a sátán utasítására átkontárkodott? Na ez már önmagában lehetne az alapja egy újabb zseniális dokumentumfilmnek.
vadonka 2013. 11. 18. 12:44 | #28
jól mondod, 1500 éve is az utolsó időket éltük meg valszeg 1500 év múlva is ezzel fogják hülyíteni az embereket. sanszos, hogy a föld már többé kevésbé élhetetlen lesz addigra de semmiféle mennyei királyság nem fog itt uralkodni.
érdekes, hogy egyetlen világvége jóslat sem jött be mostanság.

ami esetleg esélyes az az, hogy a föld és az éghajlat változásokon megy keresztül, tehát növekszik a földrengések száma és erőssége, egyre durvább viharok, tájfunok tombolnak mindenfele, valamilyen éghajlat vagy környezeti változás esetleg megszívathat minket még akár a mi életünkben is, de persze erre sincs semmiféle bizonyíték, viszont sokkal inkább elfogadható mint az a maszlag amit le akarnak nyomni a torkunkon az antikrisztus és bandája személyében.
Előzmény: imki (26) 0 VÁLASZ
imki 2013. 11. 18. 11:36 | #27
Jut eszembe, HeavyCross pajti! Sikerült már eszmét cserélned a pap bácsival, és forrást hozni a magasztos kijelentéseidre?
http://ize.hu/comments.php?post_id=25745
Mert ugye kizárt, hogy egy hónapja nem jártál volna templomban. Inkább csak újfent kiderült, hogy hazudtál, nem? :) Nagyon erősíted te is, amit a cikk ( http://444.hu/2013/10/26/tudja-kik-hazudoznak-a-legtobbet/ ) is megmutat: a vallásos emberek gyakrabban hazudnak, mint az átlg. Ejjnye, nem szép dolog. De majd meggyónod ezt is, nem? :)
imki 2013. 11. 18. 11:27 | #26
Hát nem tudtad? Mindig az utolsó időket éljük. Most is, meg 1500 éve is. :)
Tudod, így könnyebb megfélemlíteni az agyament népeket.

Külön érdekessége az egésznek, hogy a Biblia későbbi mű, mint mondjuk a sumer kultúra, vagy sok más egyéb. De ez láthatóan sem NehézKereszt pajtásnak, sem pedig a videó készítőinek nem okozott különösebb fennakadást abban, hogy hülyeségekkel égessék magukat. :)
Tehát a posztban szereplő kérdés, miszerint "Miért hasonlítanak a klasszikus mitológiából ismert történetek a Bibliára?" nagyon félrevezető módon van feltéve (gondolom nem hátsó szándék nélkül).
Ugyanis nem a klasszikus mitológiából ismert történetek hasonlítanak a Bibliára.
Hanem a Biblia hasonlít azokra. Hiszen azokból vette át a történeteit, Jézustól Noéig.
A Biblia egy másolt irathalmaz. Annyi benne az eredetiség, mint egy fénymásolatban.
Előzmény: vadonka (25) 0 VÁLASZ
vadonka 2013. 11. 18. 07:44 | #25
Én csak azt a kérdést tenném fel, hogy ki és mikor döntötte el, hogy az utolsó időket éljük? Hol van az megírva, hogy na akkor mondjuk 100 év múlva lehúzzák a rolót és az emberiségnek kámpec??? Miért ne lehetne még élet további 1000 éven át? Lesznek háborúk meg változások ez biztos, de minden kor/korszak ezzel járt, de attól még nem lesz vége a világnak. Ez az utolsó idős dolog egy nagy humbukk.
tjunior 2013. 11. 18. 07:35 | #24
Csak végigpörgettem, de Alan Moore volt benne? Mert ha nem akkor nagy ziccert hagytak ki a készítők. Ő tényleg érdekes egy figura, egy igazi kattant zseni. Ahogy látom maga a film (mondom csak átpörgettem) a klasszikus mossunk össze az igazságokat féligazságokkal/ sztori. Kimondanak nyilvánvaló dolgokat, a képregények a modern mítoszok, nem mondod bakker, mindenki helyessel, és ha már ilyen kristálytisztán látják a dolgokat akkor a többi belezagyválásuknak is igaznak kell lennie...persze.
Purple
Purple 2013. 11. 18. 06:35 | #23
Hát Heavy, minden elismerésem... Hogy még ennyi idő után is képes vagy agyakat leszaggatni a hülyeségeiddel és meglepni azokat is, akik pontosan tudják mire számíthatnak tőled. :D
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 18. 03:13 | #22
ezek igazak minden földi spiritualitásra, mert ezek a kiszűrhető közös elemek.

misztikus tanok egyértelműen a megismertető tanokban szimbolikus értelmezést használnak (pl az isten fogalmát illetően), mert az ember saját személyiségéről csak úgy tud gondolkodni, ha neveket ad neki, és az értelmezést szimbolikusan fogalmazzák meg.

az összes bölcseleti misztikus tan, tökéletes tudatában van annak aminek a exoterikus hozzáállás egyáltalán nincs, hogy a különböző spirituális ágazatok témája ugyan az, csak más értelmezési rendszerben használják.

egy pár exoterikus és ezoterikus párhuzam:

kereszténység - keresztény misztika (pl rózsakeresztesek, keresztes lovagok,stb)
júdizmus - kabbala
hinduizmus - jóga
iszlám - szufizmus
sintó - zen (buddhizmus)
kínai vallások - tao, buddhizmus

és van még egy ahol nincs ilyen fajta kettészakadás a spiritualitást illetően (exo kontra ezo), az a sámánizmus.
Előzmény: norbertvincze (21) +1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 11. 18. 02:45 | #21
tudom, hogy csak részben vág ide, de azt hiszem a kövezkező csoportosítás rávilágít pár dologra.

spiritualitáson belül két nagy csoportot kell elkülőníteni a spiritualitáshoz való hozzáállást illetően:

Exotéria (exoterikus hozzáállás) = vallásosság, egyházas vallás
kulcsszavak: exo=külső, külső tan

legfőbb jellemzők:
1. az istent (a végső valóságot) kívülre helyezi az emberből. (megváltást kint keresi, kint fogod megtalálni azt az istent aki megadja a kegyelmet és téged kihúz a slamasztikából és mennybe helyez.)
erre épül az intézményrendszere is, kellenek közvetítők az isten felé, előírások, hogy mit csinálj annak érdekében, hogy az isten megbocsásson, stb.

2. tanának, valóságnak leginkább intellektuális keresése, és elhívés-követés kérdése.
(fogsz egy szent könyvet, elolvasod és próbálod aggyal megérteni, hogy igaz-e. pl élte-e jézus krisztus, vagy nem élt? tényleg járt-e a vízen, vagy nem?)

elhiszem azoknak akiken látom, hogy hisznek és jó emberek, és követem azokat az embereket és elhiszem a tant. (egy fejlettebb ember meg is tudja magának intellektuálisan racionalizálni, hogy az miért igaz.)

3. előadásokon, prédikációkon megy az átadás, vagy rítusokon és szertartásokon át.
(templomba jársz, prédikációkon veszel részt.)

4. nyílt, hivatalos valóságot képező spiritualitás, a kultúra által hivatalosan (társadalmi rendszerbe illeszkedik) elfogadott mítosz.

5. hierarchikusan szervezett egyház szolgáltatása a tömegeknek (személytelen, tömegekhez szóló)

6. térítőket toboroz, és ha tényleg „vérbeli” vallásról/egyházról van szó, ellenséges más spiritualitásokkal szemben, néha agressziót is alkalmaz. (keresztes hadjárat, szélsőséges arabok robbantgatják egymást és mást a vallás nevében)
téves hitűnek tartja a más hitűt (övé az egyedüli helyes hit)

7. szervezetileg választott képviselők vannak.

8. végcél az élet utáni mennybejutás, ami ebben az életben nem lehetséges. Mennybejutásért tenni kell, az előírt erkölcsi szabályok szerint kell élni, és ennek sorozatos áthágása a pokolra jutatt.

9. isten a lét forrása, a teremtő kívül van az embertől elszakadtan, és onnan jutalmaz vagy büntet. Az ember eredendő természete a bűnösség, kivéve egy embert a prófétát. Mi nem lehetünk olyanok, mint isten és a prófétája, a legjobba mit tehetünk, ha jól viselkedünk és a mennybe jutunk.


Ezotéria ( ezoterikus hozzáállás) = misztika, misztikus, meditatív
kulcsszavak: ezo= belső, belső tan

legfőbb jellemzők:
1. az isten (végső valóság) benned van, a lelked mélyében. Úgy tudsz megváltódni, ha befelé fordulsz, és saját élményszerűen tapasztalod meg ezt.

2. ne kövess, ne higgy, hanem belső saját élményű módon értsd meg a tanokat. Adok neked gyakorlatokat, adok neked hozzátartozó elméletet ami a gyakorlást segíti. Éld át, és ha átéled érteni fogod.
Szellemi vezetőnek nem az a szerepe, hogy intellektuális tudást adjon amit el kell higgyél és követned kell azt, hanem az a dolga, hogy saját élményed vezessen téged (mint tanítványt).

3. végső valóság megtapasztalásához meditációs, kontemplációs gyakorlatokon megy át az út. (meditáló ember vagy)

4. hagyományosan titokban tartott (nem nyílt), nem a hivatalos közvalóság, és általában a vallásosság üldözte, és eretneknek tartotta a gyakorlóit.

5. mester körüli szűk tanítványi kör (személyes tanítás)

6. nem térít, inkább szűr. (egy mester megszűri kit fogad el tanítványának, a felkészülteket engedi be a körbe). Békés más spiritualitások felé.

7. szellemi vezető, személyes tanítást és beavatást kap egy mestertől (tanító-tanított láncolatán át megy a beavatás)

8. a tan felismerése, a megvilágosodás a gyakorlatok által lehetséges, ahol a mester biztosítja, hogy te végighaladj az úton és ne térülj el ezer lehetséges módon.

9. végcél a megvilágosodás, felébredés mely minden ember számára elérhető, és az ember alapvető természete nem a bűn, hanem a felébredettség, megvilágosodás (minden ember potenciálja)

isteni tudatállapot, végső valóság, teremtő, a lét forrása az emberben is megvan, kívül is és mindenhol. Ember számára felismerni önmagán belül lehetséges, és akkor ismeri fel egyben azt is hogyan van meg mindenütt.

+3 VÁLASZ
Hesha 2013. 11. 17. 23:33 | #20
Pedig azt hittem, hogy a Képregény Biblia készítői is azok :O

Igen a videóban nem mondják, hogy azok lennének, csak céloznak rá, gondolom a szerző nem volt elég tökös, hogy kimondja mit gondol róluk és félt, hogy szétperelik a szenteltvízzel kenegetett keresztény seggét. Mivel ha jól emlékszem és nem vagyok értelmi fogyatékos ( bár erre lehet van egy kis esély) egyik szerző se mondta magáról a videóban, hogy sátánista lenne, csak elmondták, hogy ők miben hisznek.
Előzmény: HeavyCross (16) 0 VÁLASZ
Hesha 2013. 11. 17. 23:21 | #19
Hogyne tudnám :D A sátán annyira galád, hogy régen vallásokat kreált, manapság pedig kiveszi a részét a képregény bizniszből, ezzel manipulálva az embereket, akik így nem fogják felismerni az egyetlen, igaz, jámbor, erényes, áldott, kegyes megváltónkat, ha újra eljönne közénk.
Előzmény: bungle (12) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 11. 17. 23:20 | #18
Ne egyél fagyit se, mert biztos vannak sátánista fagylaltárusok is ;)
Előzmény: HeavyCross (16) 0 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2013. 11. 17. 23:20 | #17
Egyes férfiak kommunisták. És ezt nem mások mondják róluk, hanem én saját magam, mint férfi. Na bumm?
Előzmény: HeavyCross (16) 0 VÁLASZ
HeavyCross 2013. 11. 17. 22:56 | #16
látom azért átjött a lényeg. A videóban nem azt mondják hogy minden képregénykészítő sátánista, hanem azt, hogy egyesek azok. És nem mások mondják róluk, hanem ők saját magukról.
Előzmény: Pink_Elephant (15) 0 VÁLASZ
Pink_Elephant 2013. 11. 17. 21:44 | #15
Jómagam is képregényeket szoktam rajzolni, és most már bevallhatom, hogy minden telihold éjszakáján telefonkonferenciát tartunk magával a sátánnal, meg a vodafon marketingeseivel (mert ők a sátán jobb keze, mint már tudjuk), hogy melyik epizódban, milyen szimbólumot rajzoljunk, hogy a kereszténységet gyalázzuk.
Ez is egy ilyen szakma. Muhahaha..:DD
HeavyCross 2013. 11. 17. 21:36 | #14
akik meg se nézték ne is nyilatkozzanak meg, akik megnézik nyitott szemmel nézzék.
-1 VÁLASZ
norbertvincze
bungle
bungle 2013. 11. 17. 21:20 | #12
Nem tudnád esetleg röviden leírni? Nincs időm ennyit olvasni! :D
Előzmény: Hesha (11) +3 VÁLASZ
Hesha 2013. 11. 17. 20:52 | #11
Aki nem szeretne elveszteni majdnem két órát az életéből annak leírom dióhéjba a videó lényegét:

- A Kereszténység az egyetlen igaz vallás
- A képregényeket határozott szándékkal azért készítik, hogy elidegenítsék az embereket Istentől
- A Kereszténység jó dolog
- Az egyiptomi, a görög, de még a sumer mitológia is a Keresztény mitológiából merít, de felcserélve a szereplőket (pl.: Zeusz vagy Ozirisz valójában a Sátánt testesíti meg)
- Csak a Keresztények jutnak a mennyekbe
- "Szavahihető" emberek vitája ami alátámasztja az előző állítást, illetve egy másik vita arról, hogy Jézus-e az igazi megváltó ( természetesen mindig a keresztényeknek van igazuk)
- A képregények célzottan állítják be démoni külsővel, vagy tulajdonsággal felruházott szereplőket hősöknek, a gonosztevők alakját pedig Jézus tulajdonságaival ruházzák fel
- Minden más vallás hazugság, csak a Keresztények ismerik az örök igazságot
- A képregény írók sátánisták, pogányok és valószínűleg még vegetáriánusok is
- Belemagyarázás, továbbá néhány érdekes létező párhuzam felsorolása, valamit marha egyértelmű párhuzamok tömkelege, még több belemagyarázás
- A képregények írói a Sátán szolgái a földön, de tényleg
- Ha még ma megtérsz, este Jézus meglátogat egy doboz sütivel, frankón
+6 VÁLASZ
Moot 2013. 11. 17. 20:40 | #10
A "Replacement gods" helyes fordításban "istenutánzatok", nem pedig "Istenutánzatok". Sokat számít a kis-nagy betű az értelmezésnél.
Stickhorse 2013. 11. 17. 19:49 | #9
Nem nehéz ilyen összefüggéseket találni, hiszen a szuperhős történeteknek ugyanaz az eredőjük, mint a vallási tanmeséknek. Egyrészt leképezik a kor erkölcsi és társadalmi berendezkedését, másrészt pedig valami transzcendens, racionalitáson kívüli elemmel próbálják feloldani a mindennapi konfliktusokat, választ adni a legnagyobb kérdésekre. Ilyen formában a szuperhősök valóban a modern kor istenei. Viszont emögött nincs semmiféle sötét összeesküvés az egyetlen igaz isten háttérbe szorítására, az ember egyszerűen ilyen formában is megfogalmazza az őt foglalkoztató kérdéseket, korspecifikusan.
velo 2013. 11. 17. 19:09 | #8
úristen, ez majdnem két órás??? Azt hittem egy 3 perces valami lesz, inkább bele sem kezdek :D HeavyCross, te ezt beküldés előtt tényleg végignézted? o.O Komolyan, egyes embereknek mikre nincs idejük... :D
VBK 2013. 11. 17. 18:56 | #7
A video-link alatti dumából idézek: "Miért hasonlítanak a klasszikus mitológiából ismert történetek a Bibliára?"

Miért?! Hasonlít? A biblia melyik részében verik szét kalapáccsal a jég-óriásokat, ahogy az a germán mitológiában van? Vagy melyik részében kötik ki a Napot egy sziklára, hogy aztán egy nap alatt felépítsenek egy várost? (Ez az inkák mitológiájának része.)

A bibliában vannak ugyan hasonló sztorik, mint a sumer, asszír, egyiptomi, perzsa mítoszokban, DE ennek csak az ókori kultúrák egymás mellett élése az oka. Ismerték egymás meséit, és kölcsönösen koppintottak egymásról. Ez különösen igaz a perzsa Mithras-kultusz és az újszövetség esetében...
VBK 2013. 11. 17. 18:47 | #6
Bimbi! Bárcsak egynél többször lehetne lájkolni a hozzászólásodat!
Előzmény: bimbi (1) 0 VÁLASZ
Mesilla 2013. 11. 17. 18:37 | #5
Ennyi erővel a Hófehérkébe is belemagyarázom, hogy Bibliai eredetű.
Bűnbe esik (megeszi az almát)
hét főbűn (hét törpe)
és a végén a szőke herceg menti meg (Jézus Krisztus) :)
Belemagyarázás, belemagyarázás, belemagyarázás.

+5 VÁLASZ
termi-nator 2013. 11. 17. 18:34 | #4
van aki végignézte?
részvétem :)
termi-nator 2013. 11. 17. 18:33 | #3
van aki végignéze?
részvétem :)
zombika 2013. 11. 17. 18:14 | #2
Jézusatyaúristen, ennyi f.. ságot összehordani.
+1 VÁLASZ
bimbi
bimbi 2013. 11. 17. 17:52 | #1
És a legfőbb kérdés: a gyogyóban miért van szabad internet hozzáférés?
+6 VÁLASZ