szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán nincs még egy olyan technikai újítás, amely oly mértékben megváltoztatta volna az életünket, mint ahogyan azt a mobileszközök tették. Egy új kutatás egészen döbbenetes megállapításokat tett ezzel kapcsolatban.

Első pillanatban szinte nem is hisszük el azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a Common Sense Media publikált,  és többek között a Mashable adott közre. A téma: a 0-8 éves gyerekek médiahasználata 2013-ban az Egyesült Államokban.

A felmérés szerint öt babából nagyjából ketten játszanak ma táblagéppel, okostelefonnal, és nemcsak játszanak, hanem például videókat is néznek rajtuk. Ez az arány 2011-ben még csak 10 százalék volt, azaz csak minden tízedik kisbaba tette ezt. Ahogy telnek az évek, egyre több gyerek fordul a hordozható eszközök felé, az amerikai nyolcévesek 72 százaléka használ okostelefont vagy tabletet.

Amellett, hogy egyre több (kis)gyerek használ mobileszközöket, egyre hosszabb ideig is szórakoznak velük, az erre fordított idő 2013-ban megháromszorozódott (napi 15 perc) 2011-hez képest (napi 5 perc).

Forrás: Mobil App Testing

A tévénézésre fordított idő mindeközben nem változott, az viszont érdekes, hogy a kisbabák sokszor mennek oda a tévéhez, s úgy próbálják jobbra, illetve balra söpörni a képernyőt, mintha azt egy táblagépen tennék.

Szóval – jelentette kis a Common Sense Media alapítója és ügyvezetője –, felmérésük egyértelműen mutatja, hogy megérkezett az igazi digitális generáció.

A Common Sense Media teljes kutatása ezen a linken érhető el.