Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Mimis 2013. 10. 21. 15:58 | #41
imki 2013. 10. 20. 09:23 | #40
A kommunizmus is pont ezen bukott meg, tehát szerintem elég nagy gond.
Előzmény: norbertvincze (39) -1 VÁLASZ
norbertvincze
norbertvincze 2013. 10. 20. 05:31 | #39
" Szembemegy az egoista emberi természettel "

ez nem biztos, hogy olyan nagy probléma:)
Előzmény: Stickhorse (11) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 19. 21:44 | #38
Igazad van, de kérsdezném hogy szerintem helyesen miért is hívjuk honvédelemnek, és nem katonsaágnak a védelmünket sokszor? Az hogy vannak retardáltak, és minél többen vagyunk, annál több retardáltal fogsz találkozni. A védelem ezek ellen szolgál, és nem leigázásra, félelemben tarásra, terrorizálásra.

Itt megint előjön hogy véded a nemzeted, hazád, családod, vagy támadsz másokat. Atombombát sem használtak mások ellen de mindenki elrettentő erőként mutogatta. A hülyék ellen az a gond hogy sokszor ugyanaz a jó amit ők használnak, attől megilyednek.

Bocs rasszista leszek, de a cigányokkal régebben mikor gond volt ha agresszívebben léptem fel mint amit elvártak, akkor a bocsi nem úgy gondoltam, meg nem akartunk gondot szöveg jött elő. Volt hogy nem is kelett verekedni csak látták hogy fogsz reagálni és ez elég volt. Ezzel nem magam, hanem azt akarom erősíteni hogy ez a magatartás sokszor jó védelem.

Apám mondta mindíg, hogy a zár sem a tolvaj, hanem a becsületes ember ellen van. A tolvaj ha akarja kinyitja. Abban nem bízhatsz hogy megkéred őket pls mi békés emberek vagyunk nem akarunk agressziót, és az majd leállítja őket. Ennyire azért nem vagyok optimista.
Előzmény: Tooni (28) 0 VÁLASZ
MDylan 2013. 10. 19. 12:53 | #37
Nem olvastam el az összes kommentet, de írnék pár szót. :)
Mivel egy nagyraktár (30e m2) logisztikai szoftverét fejlesztem napi 8 órában, van némi rálátásom erre a területre.
A technikai fejlődés jó, és szükséges, sok jót hozott az életünkbe, ez vitathatatlan.
Azonban sajnos nagyon is működik az, hogy ha meg lehet oldani géppel valamit, vagy le lehet programozni, automatizálni, akkor bizony elbocsátások vannak.
Az elmúlt 2-3 évben sokszor volt sajnos a munkám eredménye az, hogy elküldtek embereket, mert úgymond egyszerűbbé tettük a raktári működést.
Volt, hogy elküldtek embereket, aztán kerestek meg, hogy na akkor hogy tudnánk kiváltani annak az 5-6 embernek a munkáját, milyen megoldásokat tudnánk kitalálni.
Persze megcsinálom, mert ez a munkám, de ugyanakkor rossz is ezt megélni és résztvevője lenni ennek.
Pedig alapvetően büszke vagyok a munkámra, mert időnként igen összetett folyamatokat kell levezényelni és automatizálni.

Szóval kell a technikai fejlődés, de annyira ne áltassuk magunkat, hogy ettől mindenkinek csak jobb lesz az élete. Sajnos a munkáltatónak a profit az érdeke és a legtöbb kiadást a munkabérek teszik ki, szóval a munkások számát akarja csökkenteni. Ilyen világot élünk.
Tooni 2013. 10. 19. 12:23 | #36
Elsütőbillentyűje a joysticknak van :P
Előzmény: imki (35) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 19. 11:38 | #35
Igen, tudom. De attól még elsütőbillentyű. :)
Előzmény: sahinel (34) -1 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 19. 09:32 | #34
Előzmény: imki (30) 0 VÁLASZ
Botos Vendel
Botos Vendel 2013. 10. 19. 09:18 | #33
öööööööö!!!!4444
Előzmény: imki (32) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 19. 09:09 | #32
"Ezt teljesen komolyan gondolod?"
Nem kell ehhez guglizni. Élelemről beszéltem. Konkrét élelemről. Nem bioüzemanyaghoz használt repcéről, nem is megművelt erdőkről és hasonlókról.

"A jelenleg forgalomba kerülő élelmiszerek nagymértékben elősegítik a következő lehetőségek kialakulását"
A túlsúlyt és a cukorbetegséget nem az élelmiszerek okozzák. Hanem azok mértéktelen fogyasztása.
Észrevetted már, hogy az esetek többségében azok túlsúlyosak, akik nem mozognak és mértéktelenül esznek? És sok esetben ők lesznek cukorbetegek is?

"Csak ezután is nézz utána, jelenleg, kurvadrága az előállítása, a szállításról már ne is beszéljek."
Energia kell az előállításához. A víz 100 fokon már forr. Az olajból kicsit magasabb fokon vonjuk ki a benzint. Bizony nem egy nagy művészet energiával tiszta vizet előállítani. Az energia részét meg már kifejtettem.
Szállítani? Tényleg ilyen buta vagy? Használd már kicsit a fantáziádat! Fogod a tengert, beletolsz egy csövet, rá egy szivattyút, majd odaviszed a vizet, ahová kell. Majd ott desztillálod.
Tudod, technológia! :)

"Tessék csak továbbra is hinni a TV-ben levő agymosásnak, és terelésnek, nálad látom működik."
Nem tudom, hogy vagy vele, de a TV-ben mindig csak arról hallani, hogy "jajde szennyezik a vizet, mingyá kihalunk". Ezt hallom a 80-as évek óta. Vagy te láttál már híradót, ahol az a hír, hogy tisztább lett a Rajna vize? Tudod, nem sok ilyen van. Miért? Mert az éppen hogy nem hírértékű. Azt a sok pesszimista ember nem nézi, mert nincs mitől összecsokizni a gatyát. Helyette sokkal jobb rettegni a képzeletünkben meglévő veszélyektől, mint kisgyerek az ágy alatt lévő mumustól. Mert az olyan izgi, nem? :)
Ennyit arról, hogy kettőnk közül kinek is az agyát mossák. :)

"de olvass utána, egyre költségesebb lesz kitermelni."
És? Igen, majd ásnak a robotok. Nem ráérnek egész nap?

"Kérdés, miért nem csinálsz magadnak otthon ilyet? Jaaa panelban laksz, vagy társasházban."
Kérdés: ennyire hülye vagy? Mondd, ennyire nem tudsz konstruktívan gondolkodni? Mindig le szoktál ragadni azon a szinten, amit éppen látsz? Nincs fantáziád, vagy mi?
Hiszed vagy sem, az aquapóniát már nagyüzemi szinten is csinálják néhány helyen. Óriási üvegházak, amelyekben már-már nagyüzemi méretekben termesztenek növényeket és tenyésztenek halakat. Nem kell leragadnod a "jaj én panelben lakom" féle kifogásnál. Sehol nem írtam, hogy ezeket a növényeket magadnak kell megtermelned otthon. Most sem magának termeli a kaját a legtöbb ember. Még azok sem, akik kertes házban laknak. Tudod, egy társadalomban van, aki hotelben recepciós, van, aki a bányában vájár, és van, aki növényt termeszt. És lőn - mindegyikük élhet panelben! Mik vannak, mi? :)
Arról meg már nem is beszélve, hogy a passzív üvegház csak a mi éghajlatunkon kell, azért drágább. De pl. sivatagi vagy mediterrán éghajlaton már elég a sima üvegház is, mert ott nincs olyan hideg tél. Arról nem is beszélve, hogy egy passzív üvegházban télen is tudsz kaját termeszteni, ami hosszú távon nem egy elhanyagolható előny. Pluszbónusz ha magadnak termeled, akkor nem kell hűtőszekrény ahhoz, hogy a friss zöldséget megehesd. Az aquapónia használatával minden nap reggel leszedheted a friss zöldséget, nem kell tárolni.

"És ahogy Te is mondtad, fizetnek azért a gazdáknak, hogy ne termeljenek, szóval én minek is termelnék, ha a nem muszáj?"
Most miért mosod egybe a két dolgot? Ennyire nem megy a szövegértelmezés?
Az aquapónia egy magyarázat volt arra, hogy igenis van megoldás arra, hogy egészséges élelmet termesszen az ember magának és embertársainak.
Az meg, hogy fizetnek a gazdának, hogy ne termesszen, az azt jelenti, hogy nagy a túltermelés.
Mondd, a kettőnek nálad hol van kapcsolata? Azon kívül persze, hogy nem érted egyiket sem...

"A lakosság 99%-a "elnyomás" alatt áll, azt teszik, amit mondanak nekik."
És erről miért a technológiai fejlődés tehet? Hiszed vagy sem, több ezer éve birkaként élnek az emberek. Mindössze annyi a különbség, hogy amíg pár száz éve ezek a birkák simán megégettek máglyán másokat, addig manapság a technológiailag fejlettebb területeken ez már nem divat.
A technológia fejlődése magával hozza a társadalom fejlődését is. Ma már egyre kevesebben hiszik el, hogy ha megégeted a boszorkányt, akkor azzal megmented a lelkét a gonosztól. Igen, ma is vannak még agyamentek sokan, de azért van fejlődés is.

"Nincs többre szükség."
Igen. És a felszabaduló emberek találnak máshol munkát. De látom, egy büdös szót sem értettél meg abból, amit írtam. Van értelme még gépelnem neked? Csak mert tudod, nekem nem fáj, ha te szeretsz rinyálni a "jajderosszul élünk", meg a "jajmingyávilágvége" féle idiótaságok miatt. :)

"Nem a kajából termelünk túl, hanem a felesleges javakból."
A nyugati társadalomban a megtermelt élelmiszer kb. 20%-a kukában végzi. nem termelünk többet belőle, mint amennyi nekünk kell? Valóban? LOL :)

"A világ fejlődik, de nem jó irányban."
Mondd, mi lenne a jó irány? :) Felejtsük el a technikai fejlődést?
Hagyjuk a picsába az antibiotikumokat meg a fogamzásgátlást, csak mert "jáéjdeszennyezi a vizet"? Inkább dögöljünk meg kolerában meg pestisben?
Hagyjuk a francba a gépeket, inkább kapáljunk napi 12 órát, és reménykedjünk benne, hogy egy jégeső nem küld az éhhalál szélére több ezer embert?
Felejtsük el az autókat, és majd kézikocsival szállítsuk a piacra a terményeinket? Hát ja, mi más is lenne a jó irány?! :D
És persze mindezt egy fűtött helyiségből, tele gyomorral, egy számítógép mögött ülve írod nekem. LOL :)
Előzmény: Mage_ster (31) -1 VÁLASZ
Mage_ster 2013. 10. 19. 08:38 | #31
Már megbocsáss.
Élelem:
"A világon egyre kisebb földterületeket használunk arra, hogy konkrétan élelmet termeljünk." Ezt teljesen komolyan gondolod? Guglizz már egy kicsit kérlek. De legyen neked igazad. Kérlek tegyél ingataggá. A jelenleg forgalomba kerülő élelmiszerek nagymértékben elősegítik a következő lehetőségek kialakulását:
- Túlsúly,
- cukorbetegség,
- allergiás reakciók
Legalább azt ne mond, hogy ez jó nekünk kérlek. De egyed a mekit, meg a génkezelt cuccokat. Biztos jó, hogy csökken a termőterületek száma,de nem vitatkozok veled.

Víz:
"Általános iskolában oktatják, hogy hogyan kell. Fel kell hozzá forralni, ennyi." Valóban. Csak ezután is nézz utána, jelenleg, kurvadrága az előállítása, a szállításról már ne is beszéljek. És nem pesszimista vagyok, hanem a száraz tényeket mondom. Tessék csak továbbra is hinni a TV-ben levő agymosásnak, és terelésnek, nálad látom működik.
Csak írd be a gógelbe, hogy vízszennyezés, és nézd már meg a képeket. Propaganda? Nem hiszem. De neked van igazad

Energia:
Lehet, hogy még 300 évig elég az olaj, én nem azt mondtam, hogy mára elfogy, de olvass utána, egyre költségesebb lesz kitermelni. De majd ásnak a robotjaid, fényképezőgéppel,informatikus háttérbiztosítással.

Energia:
Csak az aquapóniát tudod felhozni? Felhozok én neked több ezer dolgot is ha kéred, csak ne ezt hozd fel. Faszán működik, ha megvan az egyensúly. Ha nem, akkor szépen elpusztulnak a halaid. Kérdés, miért nem csinálsz magadnak otthon ilyet? Jaaa panelban laksz, vagy társasházban. Nem? Családi házban? Nekem szerencsém van, én abban élek. Miért nem csinálom? Mert nincs rá 1/2-1 millióm. És ahogy Te is mondtad, fizetnek azért a gazdáknak, hogy ne termeljenek, szóval én minek is termelnék, ha a nem muszáj? Ellentmondás? Te mondod ezeket.

Igazad van. A világ fejlődik, de nem jó irányban. Nem pesszimista vagyok, hanem nyitom a szemem. A lakosság 99%-a "elnyomás" alatt áll, azt teszik, amit mondanak nekik. És a nagy többség sajnos birka. Elhiszik amit mondanak nekik.

Igyad a tisztított vizedet, én is azt iszom. Egyed a génkezelt kajádat, én is azt eszem. Fényképezz a robotok által előállított gépeddel, én is azt teszem. Ja erről jut eszembe. Multinál dolgozok, kb 6000 alkalmazott van. Említetted a karbantartást. Tudod hány ember tartja karban a komplett épületkomplexumot? kevesebb, mint 20. Nincs többre szükség. Nem a kajából termelünk túl, hanem a felesleges javakból.
Előzmény: imki (22) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 19. 08:32 | #30
"A ravaszt egy 8 éves szaros meg tudja húzni, attól még nem lessz férfi."
Elsütőbillentyű. Nem ravasz, hanem elsütőbillentyű. A ravasz a róka. ;)
imki 2013. 10. 19. 08:30 | #29
"Ahogy egy arató-cséplőgéppel sem fogsz városokat kiirtani"
Azért erre ne vegyél mérget:
http://www.youtube.com/watch?v=yKQGMvU82t4
:)
Előzmény: Tooni (28) -1 VÁLASZ
Tooni 2013. 10. 19. 01:43 | #28
Na látod, a cél hozza létre az eszközt, a késedet a vágás szüksége, a kardot az embert vágás szüksége, ahogy a Gepárd fegyvercsaláddal sem őzbakra vagy nyúlra lőnek. A felfedezés fontosságát nem csökkenti, mint ahogy a borzalmakat sem amit okoz. Nem akarok most belefolyni, hogy ilyen szükséges volt meg olyan verseny. Igen, van, elfogadom. De kevesebb "jóra" tudod azt az eszközt felhasználni, amit nem arra teremtettek. Ahogy egy arató-cséplőgéppel sem fogsz városokat kiirtani, persze.
Előzmény: sahinel (27) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 19. 00:45 | #27
Csak egy kérdésem lenne. Teller Edét nem tartod nagy tudósnak? Értem én hogy atombomba, stb, de ezt ugye lehet energiatermelésre is használni. A gond hogy az emberi természetből fakadóan legtöbbször fegyvert készítettek ezekből a felfedezésekből. De mindez csökkenti a felfedezés fontosságát? Abból a szempontból talán hogy a szövetségesek, és nem a náci németország fejlesztette ki lehet véleménye valakinek. De az hogy mire használják az tényleg az embertől függ. Mivel megfordultam olyan körökben, és ismertem ilyeneket, és szeretem is a fegyvereket én is hozzájuthatnék párhoz. De mivel illegális nem teszem nem akarok magamnak gázt. Ettől függetlenül a Magyar gepárd gm6 lynx a kedvenc fegyverem. A katonaság alatt is sokan használtak, kaptak fegyvert, mégsem volt minden nap teli a hírek hogy ki kicsodát lőtt le. Az hogy miképp használnak dolgokat az egyénektől, tapasztalattól függ.

Otthon mikor apámék vettek egy jó kést, akkor sokszor azzal mászkáltam és pecát, nyilat, stb csináltunk akkor azt használtam. Meg sem forudlt a fejemben hogy másokat azzl megsebezzek. Itt UK meg ha találnak nállad ilyet azonnal bűnösnek néznek, és bírság, vagy keményebb dolgok ha már volt eseted.

Mindezzel azt akarom szemléltetni, hogy miképp gondolkoznak az emberek. Hiába tudok venni fegyvert, számomra az a férfi, és ember aki kétkézzel ki tud állni magáért. A ravaszt egy 8 éves szaros meg tudja húzni, attól még nem lessz férfi.

Eszközöket, használatitárgyakat csak a felhasználótól függően tudod megkülönböztetni, mert magukban lehet jóra és akár rosszra is használni.
Előzmény: Tooni (26) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 10. 18. 23:29 | #26
"de ha pl Einstein ilyen fejlesztések miatt ami lehet akár orvosi, stb . kb 2x ennyi ideig él, akkor mennyivel előrébb lennénk?"
A továbbfejlesztett Einstein...félig ember, félig számítógép...nukleáris energia és a bosszúrszomja hajtja! :D
http://robotok.network.hu/kepek/robot/einsteinrobot2_brsh6_54
Békével jöttünk a relativitás nevében!
http://www.blorge.com/images/Scientistsworkingonterminatorlikerobots_63C8/einstein2_thumb1.jpg

"A gőzmozdonynál is voltak elméletek hogy túl gyors, és az egészség kárára megy, stb."
jaja, konkrétan mekkora sebesség mellett már nem kapsz levegőt, ma meg biciklivel mész annyival :D

"Fegyvert még nem láttam magától ölni csak embert aki arra használta."
meg aki arra tervezte, meg aki arra megcsinálta...ne már, ne mondd, hogy nem tudták, hogy a saját fajtársaik ellen lesz felhasználva.
Előzmény: sahinel (24) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 23:21 | #25
"pl Japánban a rabotokra mint segítőtársra, a társadalom számára hasznos dologként tekintenek, míg főképp nyugaton az ellentéte jön elő, ha a jövőt vizsgáljuk"
Lehet, nálunk a sok terminator meg mátrix film betett nekik. ;)
Előzmény: sahinel (24) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 10. 18. 23:15 | #24
Ezért jó a teknokrácia szerintem ami kb a Star Trek féle nincs pénz, stb dolognak felel meg. Tudom ez utópia. De ha a robotok dolgoznak helyettünk, akkor lehet tanulni, azt csinálni ami érdekel. Hiába sokan inkább sportolnának, vagy más elfoglaltság, azok akik tényleg akarnak, és tudnának is haladni, azok hozzájuthatnának a tudáshoz annélkül hogy eladnák a családot, stb. Ok most kicsit sarkallatosan írom le, de ha pl Einstein ilyen fejlesztések miatt ami lehet akár orvosi, stb . kb 2x ennyi ideig él, akkor mennyivel előrébb lennénk?

Ja az ember bűnös, és a temészet ellen van, stb. A robotok elveszik az emberek munkáját, stb. De ha rendesen használjuk, akkor nem segít? Fura hogy pl Japánban a rabotokra mint segítőtársra, a társadalom számára hasznos dologként tekintenek, míg főképp nyugaton az ellentéte jön elő, ha a jövőt vizsgáljuk.

A gőzmozdonynál is voltak elméletek hogy túl gyors, és az egészség kárára megy, stb.

A tudomány olyan mint eddig mindenféle eszköz. A Felhasználótól függ hogy mire fogja használni. Maga az eszköz még nem vállik gonosszá..

Sarkallatosan ugyanez van a fegyverekkel is. Fegyvert még nem láttam magától ölni csak embert aki arra használta.
Előzmény: Mage_ster (21) +1 VÁLASZ
Tooni 2013. 10. 18. 23:13 | #23
Ennyi.
Előzmény: imki (22) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 23:10 | #22
"Ha nyögünk 7 milliárddal, mi lesz az általad említett 10 milliárd emberrel?"
Akkor is mindenki "nyögdécselt", mikor 4milliárdan voltunk. Most meg... Tudod, az emberek szeretnek "nyögdécselni". Mert ugye "olyan szarul élünk". Közben meg nem veszik észre, hogy kismilliószor jobban élnek, mint mondjuk 50-100-150 éve.
Akár hiszed, akár nem, az utóbbi 20 évben annak ellenére, hogy növekedett a létszám, csökkent az éhezés (nem csak a nyugati országokban, hanem az elmaradott régiókban is!), és drasztikusan növekedett az átlagéletkor. A 80-as években mikor India elérte a 750milliós népességet és milliók éheztek, mindenki azt mondta, hogy ha tovább növekszik a létszámuk, katasztrófa lesz.
Erre 1997-ben elérték az 1milliárd főt, és lassan meghaladják Kína lakosságát. Mégis egyre kevesebb náluk a nyomornegyedben élő ember, egyre kevesebben halnak éhen náluk, egyre több tiszta víz jut nekik, stb. Ugyan még mindig sok helyen igen silány az életszínvonaluk, de ahogy fejlődik az országuk, egyre kevesebb embernek kell nyomorban élnie.
Ugyanezen megy át Kína is. Amíg a 80-as években a népességének 3/4-4/5 része élt szegényként, mostanra ez már alig több, mint a fele.

"- Élelem,"
A világon egyre kisebb földterületeket használunk arra, hogy konkrétan élelmet termeljünk. És egyre többet arra, hogy más javakat. A megélhetésünk akár már most is biztosítaná a 10milliárd főnek az ellátását, de akár többet is. És ez csak fokozódik.
Hogy mást ne mondjak, Európában sok helyen már azért kap támogatást a gazda, ha nem termel élelmet. Miért? Mert a kutya sem veszi meg, olyan túltermelés van! Ennyit az élelemről.

"- Víz!"
Lehet, hogy nem tűnt fel, de a Föld 2/3-át víz borítja. Sós? Igen, és? Olyan nehéz desztillálni? LOL :) Általános iskolában oktatják, hogy hogyan kell. Fel kell hozzá forralni, ennyi.
Ráadásul azokban a régiókban, ahol tényleg megvan a fejlett technológia és a fejlett gazdaság, rohamosan _tisztulnak_ a vizek. A Rajna, a Temze, a Duna, de még a Tisza vize is a 60-as évekbeli szinthez képest kristálytisztának mondható. Pl.:
http://365.postr.hu/a-folyok-kiralynoje

"- Energia"
A 80-as években azt mondták, hogy a Föld kőolajkészlete már csak 20 évre elég, max. 30-ra.
Bakker, elfogyott volna? Nekem nem tűnt fel. :) Sőt, kiderült, hogy még vagy 50-80 évre elég lesz a készlet. Mindeközben fejlesztjük a tóriumos erőművet (pár száz évre biztosíthat energiát), és jól halad a fúziós atomreaktor is:
http://www.origo.hu/techbazis/20130828-2050-re-keszulhet-el-a-vilag-elso-fuzios-eromuve.html
Szóval én nem aggódom az energia miatt.

"A technológiával ki tudod váltani a tényleg egészséges emberi ételeket? Ne mond, hogy igen."
Pedig igen:
http://www.youtube.com/watch?v=qAE2jKdhnzU
http://www.aquaponics.hu/
Egyébként meg hiszed vagy sem, ez az "egészséges étel" sztori igencsak túl van lihegve. Amikor nagyanyáink lenyomták a fél oldal szalonnát, meg mellétolták a 3 deci pálinkát, az sem volt egy húde egészséges dolog. Meg ugye az sem, amikor az 1800-as években milliók éheztek.
Hiszed vagy sem, az átlagéletkor Magyarországon az utóbbi kb. 30 évben közel 10 évvel hosszabbodott. Ebben nem látom azt a fenenagy egészségtelen táplálkozást. nem mondom, hogy nem lehetne egészségesebb. Lehetne. (Sőt, lehet is: egyre egészségesebb ételeket vehetsz.) De az biztos, hogy erősen túlpörögjük ezt. Az egészségnek csak egyik tényezője az élelem. A másik lehet mondjuk a mozgás. Te meg itt ülsz és ezt olvasod, ahelyett, hogy kocognál egyet. :)

"Ha most is vízszűkében vagyunk"
Igen? Nem mondod! :) Naponta megfürdök egy kádnyi ivóvízben, pedig épp hogy csak leizzadok egy picit nap közben. Micsoda vízszűke...! Szar nekem. :)
De újabban sok más országban is drasztikusan javult a vízellátás minősége. Még ha a rossz hírek gyorsabban is terjednek.

"mondok néhány dolgot"
Én csak egyet: hatékony víztisztítás. Mi kell hozzá? Technológia. ;)

"És hagyjuk a megújuló energiákat, mert senkinek nem érdeke, hogy az a terület fejlődjön."
Ha szükség lesz rá, mindenkinek érdeke lesz. Mindig az a terület fejlődik, ahol az embereknek érdekében áll fejleszteni.

Persze jól esik sokaknak pesszimistának lenni. De ettől még a világ fejlődik, és egyre jobban élünk. Még ha szeretnek is sokan meg rinyálni. Te is pl. itt fórumozol, miközben 50 évvel ezelőtt a gyereked szaros pelenkáját mostad volna a két kezeddel, 150 éve meg egy kolerajárványban láttad volna meghalni a rokonaidat.
Milyen szar világot élünk ma! Hát nem? :)
Előzmény: Mage_ster (21) 0 VÁLASZ
Mage_ster 2013. 10. 18. 21:55 | #21
Csak egy kérdés:
Ha nyögünk 7 milliárddal, mi lesz az általad említett 10 milliárd emberrel?

Érdekes összefüggéseket hozol fel:
- internet
- fényképezőgép,
- számítógép,
- szállodák.

Nekem sokkal izgalmasabb ötletem van, ami ennél "kicsit" problematikusabb:
- Élelem,
- Víz!
- Energia

A technológiával ki tudod váltani a tényleg egészséges emberi ételeket? Ne mond, hogy igen. Ha most is vízszűkében vagyunk, akkor elég lesz az ivóvíz másfélszer ennyi embernek? Kötve hiszem. mondok néhány dolgot jelenleg mi kerül a csatornahálózatba, amit utána megint megiszol:
- használt, de vissza nem szállított gyógyszerek (fájdalomcsillapító, fogamzás gátló, serkentő szerek, vitaminok...)
- rengeteg vegyszer a csodás citromillatú budiilatosító és fertőtlenítő miatt, mosóadalékok, kemikáliák
És ez csak a jéghegy csúcsa.
Mekkora energiaigénye van ennyi embernek? Nincs annyi fa a földön, se szén se kőolaj. És hagyjuk a megújuló energiákat, mert senkinek nem érdeke, hogy az a terület fejlődjön. 20-30 év és drasztikusan változik a tudomány? Cmon. 30 évvel ezelőtt mindenkinek repülő autókat jósoltak, és nem tudunk túllépni saját korlátainkon: Kicsinyesség, és irígység.

De biztos jó, hogy van fényképezőgép, és rengeteg informatikus :)
Előzmény: imki (20) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 20:21 | #20
Az, hogy te nem érted, ami le van írva, az nem az én saram. A hibát magadban keresd.
Tudod, az elmúlt 200 év egy példa volt arra, hogy ugyanaz a fejlődés tart most is. És mivel eddig a technikai fejlődésünk óriási hasznot hozott az emberiségnek, így valószínű, hogy ezután is hasznot fog hozni. Erre akartam rávilágítani, még ha te nem is értetted.

"találós kérdés: ez a fenti kijelentésed hány emberre igaz a 7 milliárdból?"
Nem tudom, feltűnt-e neked, hogy nyugati társadalomról írtam? Nyilván nem, ahhoz IQ is kellett volna...

"Egyre kevesebb munkahely lesz és egyre többen fognak egy munkára jelentkezni..."
Látom, tényleg nem sikerült megértened a 200 éves példát. :)
Tudod, az 1400-as években is jóval kevesebben éltek a Földön, mint mondjuk az 1800-asban. És lett óriási munkanélküliség? Szólok: nem. A népesség növekedése és a technikai fejlődés általában kéz a kézben haladt előre. Ahogy fejlődött a technológia, úgy követte a népesség. Ergo nem fenyeget minket az a veszély, hogy majd sok milliárd embernekk nem lesz munkája a jajdegonosz multik miatt. :)
Arról nem is beszélve, hogy a multik hiába termelik meg a temérdek cuccot robotokkal, ha nem tudják kinek eladni. Ergo nekik is érdekük, hogy legyen felvásárlópiacuk. Ahhoz meg az embereknek kell a megélhetés. ... De tudom, ilyen bonyolult összefüggést nem szabadott volna a kis sötét buksidnak elmondanom, mert csak összezavar. :))
Ja, pluszbónusz: a népesség (ENSZ felmérések szerint) várhatóan 10milliárd fő körül fog tetőzni, úgy a 60-as évek óta lelassult a növekedése. Sőt, a legfejlettebb területeken (pl. Európa, USA, stb.) már csak stagnál. Részben a technikai (és értelmi - bár ez rád nem vonatkozik, te vagy a kivétel, ami erősíti a példát) fejlettségünk miatt a népesség már nem növekszik úgy, mint eddig tette.
Mi következik ebből? -> A technikai fejlődésünk folytatódik, sőt, radikálisan gyorsul, míg a lakosság marad a 10 milliárd körül. Ergo: Jupíí! Jobb lesz, mint most. Pedig most is igen jó helyzetünk van.
Ja és még egy: a technológiai fejlődés új iparágakat, új szolgáltatásokat és hasonlókat jelent. Mint ahogy tette már évszázadokkal ezelőtt is. Amióta van Internet, azóta van internetes munka is. Amióta van fényképezőgép, azóta szükség van fotósokra. Amióta az embereknek jut idejük nyaralni, azóta vannak szállodák, idegenvezetők, stb. Amióta vannak számítógépek, azóta vannak informatikusok. Szóval bizony lesz munka. Pl. a robotokat is karban kell tartani valakinek, felügyelni és programozni kell. Ráadásul ha bizonyos területeken automatizálnak (ahogy pl. tették az autógyártásban még az 1900-as évek elején), úgy más területekre mennek át az emberek, meg több idejük lesz azonos megtermelt javak mellett. A több idő meg azt fogja jelenteni, hogy az embereknek több idejük lesz szórakozni (ehhez mehg kell szórakoztatóipar), több idejük lesz gondolkodni (még újabb találmányok), és több idejük lesz tanulni is (ez rád pl. nagyon rádférne, szóval csak ne akadékoskodj!).

Tudom, az 50 IQ-ddal ezt te nem érted meg, de a technológiai fejlődés egyáltalán nem jár együtt a káosszal meg az anarchiával. Mint ahogy igazából ezelőtt sem járt. Pár kisebb, ideiglenes hercehurca előfordulhat, ha túl gyors a változás és egyeseknek nincs idejük alkalmazkodni hozzá (régen pl. a géprombolások), de nagy problmákat nem okoz, hosszú távon pedig mindig jobb lett.
Csók! :)
Előzmény: nlght (12) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 20:00 | #19
Persze, ez nincs kizárva.
Ugyanakkor minden változás történhet lassan, lépésenként (akár okosan átgondolva is), meg radikálisan, gyorsan is.
Előzmény: Tooni (10) -1 VÁLASZ
vnyoc 2013. 10. 18. 19:51 | #18
Hát szép lassan nem leszünk képesek gépek nélkül létezni.. tényleg az lesz, hogy gépek fognak gondolkodni, helyettünk, irányítani minket, mi csak szépen csendben teljesítjük a kéréseiket igy kiszolgáljuk őket, éés máris átvették a hatalmat.. Szuper.
Mogyimoo 2013. 10. 18. 19:11 | #17
közeleg a gazdasági világválság
Stickhorse 2013. 10. 18. 17:37 | #16
Na itt kezdődik a megvalósíthatatlanság.

Ha van egy munkaköröd, amit teljes mértékben el tudsz végeztetni emberi munkaerő nélkül, de plusz jövedelemért lehetőséget biztosítasz az embereknek, hogy ugyanazt a munkafolyamatot elvégezzék, az egész értelmét veszti. Hogy miért? Mert mindenki versengeni fog a pozíciókért, hogy magasabb jövedelemhez jusson. Ugyanoda térsz vissza, ahol most vagy.

Nem véletlen, hogy ahol egyszer már bevezették az automatizálást, ott nem nyitják meg újra ugyanazt a folyamatot az emberi munkaerő számára is.
Előzmény: Tooni (13) 0 VÁLASZ
nlght 2013. 10. 18. 17:10 | #15
Szegényes a fantáziád, ha tényleg annyit fejlődik az AI, ahogy a tudósok jósolják a köv pár évben, akkor alig marad pár szakma, ahol ember fog dolgozni és leszünk addigra 8 milliárdan, utána meg 9 milliárdan... Képzeld el, amikor a 9 milliárdból 7-8 lázadozni és fosztogatni kezd...
Előzmény: Tooni (13) -1 VÁLASZ
nlght 2013. 10. 18. 17:08 | #14
Hol?
Előzmény: Quito (9) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 10. 18. 17:01 | #13
Sehol sincs megtiltva, hogy alapjövedelem felett keressenek az emberek, egy probléma kilőve.
És a munkarendre meg, nem lenne kötelező, csak egy lehetőség. Ha annyira leegyszerűsödne egy-egy folyamat, hogy bárki bármikor beléphet a helyedre mikor épp nem tudsz menni, vagy más helyére beléphetsz más munkakörbe, mert neked olyan kedved van? Másik probléma kilőve.
Előzmény: Stickhorse (11) 0 VÁLASZ
nlght 2013. 10. 18. 16:57 | #12
Én kifogásolom a JÖVŐKÉPED, mire te leírod, hogy mennyit fejlődött az emberiség az elmúlt 200 évben és eljutottunk a tartályos budiig... Gratulálok! Te tényleg egy "zseni" vagy...

"egy kellemes fűtött irodában, vízöblítéses WC-vel, dobozos üdítővel, meleg kajával"

találós kérdés: ez a fenti kijelentésed hány emberre igaz a 7 milliárdból?

a másik dolog: 1960-ban 3 milliárdan voltunk, 1974-ben 4 milliárdan, 1987-ben 5 milliárdan, 1999-ben 6 milliárdan, 2011-ben 7 milliárdan voltunk, gondolom leesik h kurva gyorsan növekszik az emberiség ÉS MOST JÖN A CSAVAR: mindent automatizálni igyekszünk, vagyis nem a nép, hanem a multik. Robotokkal, algoritmusokkal rengeteg költséget (órabért, adókat, TB-t, stb-t) megspórolnak vele és az AI (mesterséges intelligencia) fejlődése a köv. 10-20 évben radikálisan felgyorsul.

Na mi következik ebből Sherlock? Egyre kevesebb munkahely lesz és egyre többen fognak egy munkára jelentkezni, akár több száz vagy ezerszeres túljelentkezés lesz majd egy munkára... A politikusokat meg eddig is megvették, ők nem sokat fognak zavarni.
Ui.: Ha én sötét vagyok, akkor a te szádban világít a negro cukor...
Előzmény: imki (8) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 10. 18. 16:37 | #11
Évek óta gondolkodom ilyen megoldásokon, és időről időre arra jutok, hogy ez nem megvalósítható. Nem a technikai vagy szervezési oldalról, hanem az emberi oldalról.

Alapvetően technikailag már most is ott tartunk, hogy optimalizált termékekkel és racionális fogyasztási szokásokkal nem lenne szükség ennyi munkára. Túlfogyasztunk. Semmi szükség pl. mosógépet cserélni kétévente, de még ötévente sem.

Másrészt viszont az általad említett, vagy hasonló rendszerben megvalósuló munkamegosztás problémás, az embernek nehéz ilyen megszakításokkal dolgozni. Technikai lemaradás, visszaszokás a munkarendbe stb. Nem hatékony.

Ha viszont senki nem dolgozik, és mindenki egyenlő alapjövedelemmel bír, az egyenlő fogyasztási mintákat tesz lehetővé. Nincs tehát növekedés, nem lehet többed, mint a másiknak. Szembemegy az egoista emberi természettel, pedig már most sem lenne megvalósíthatatlan.
Előzmény: Tooni (10) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 10. 18. 16:01 | #10
Ja, a fejlődéssel meg tényleg együtt jár a rendszer változása is, mondjuk áttérés alapjövedelemre, vagy váltott munkarend, fél év munka, fél év pihenő....
Előzmény: imki (8) 0 VÁLASZ
Quito 2013. 10. 18. 15:57 | #9
PROLETÁR!
Előzmény: nlght (5) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 13:55 | #8
Illik rád a nickneved. Tényleg sötét vagy, mint az éjszaka. :)

Lássuk csak. Az 1800-as években megjelentek a komolyabb mezőgazdasági gépek, kiváltva az emberi munkaerőt. Azelőtt 10 emberből 8-9 a mezőgazdaságban dolgozott. Mára ez a töredékére csökkent.
Ennek ellenére - hogy hogynem - mégis hasonló arányban van az embereknek munkája.
Sőt, a textiliparban is megjelentek ano a gépek, sok ezer ember munkáját kiváltva. Ma meg mégsem látom, hogy az emberek 30-40%-a munkanélküli lenne.
Ki érti ezt!? :))

Viszont ezért a gonosz technikai fejlődésért cserében nem kell reggel 6-tól este 6-ig (szombaton is) kapálni meg kaszálni. Hanem csak heti 5 napon keresztül napi 8 (néha 10) órában egy kellemes fűtött irodában, vízöblítéses WC-vel, dobozos üdítővel, meleg kajával, stb-vel kell dolgozni. Ráadásul néhány országban már a heti 5 napot is csökkenteni akarják 4-re!
Hihetetlen, nem? :)

Ez a kib@szott technikai fejlődés lehetővé teszi nekünk, hogy jusson időnk magunkra, meg hogy ne kerti pottyantós budiba kelljen tolnod a sz@rodat télen a minusz 20 fokban. És még járványok sincsenek oylan mértékben. Sőt, ennni is van mit, nem halnak éhen ezrek a nyugati fejlett világban évről évre. Sőt, nyaralni is sokan tudnak menni, ráadásul akár olyan országokba is, amiről 150 évvel ezelőtt még csak nem is tudott az átlagember.
Miért? Mert megvan hozzá a technikai fejlettség, és mert van rá ideje.
Hogy rohadjon meg ez a technikai fejlődés! :)

De tényleg, igazad is van. Minek ide nekünk robot, ami dolgozik helyettünk, és jut időnk másra. Áááá, nem kell. Elő inkább a pottyantós budival, meg a napi 12 órás kapálással a tanyán, gáz, vezetékes víz, villany nélkül! ... legalábbis neked! Mert én inkább a fejlődést választom.
Előzmény: nlght (5) -1 VÁLASZ
T1B3R1U5 2013. 10. 18. 12:28 | #7
Eljött az idő, amikor a robotok irányítják az embereket!
komcsi 2013. 10. 18. 11:27 | #6
"az éhínség miatt kitör a káosz, lázadás, fosztogatás"
Géprombolás 2014! :D
Előzmény: nlght (5) 0 VÁLASZ
nlght 2013. 10. 18. 11:21 | #5
hogy te mekkora "zseni" vagy! ha mindenhol robotok dolgoznak, akkor a cégek sokkal több profitot tudnak termelni és mindenki happy... ja várjunk csak, lehet hogy a nép mégsem lesz boldog, amikor a munkanélküliség eléri a kritikus 30-40%-ot (vagy mégtöbbet) és az éhínség miatt kitör a káosz, lázadás, fosztogatás... még a végén szerezhetnél magadnak egy szintetikus agyat is ingyé...
Előzmény: imki (3) 0 VÁLASZ
bubi66 2013. 10. 18. 11:19 | #4
Mi másra jutna több időnk ...??? lehetnénk munkanélküliek vagy esetleg közmunkások .
Előzmény: imki (3) 0 VÁLASZ
imki 2013. 10. 18. 10:43 | #3
Ha már van egy ilyen faszajó szemüveg, ami mindent tud helyettünk, akkor nem lenne egyszerűbb ezt kiegészíteni egy faszajó robottal, ami pakolgat a jóember helyett? És máris a gány melók egy részét elvégzi helyezzünk a gép, nekünk meg több időnk jut másra. El tudnám képzelni a T-800-ast egy 120 éven át működő targoncaként... :)
-1 VÁLASZ
tuco 2013. 10. 18. 10:32 | #2
amit nem használunk az elsorvad. jelen esetben az agyunk fog. ha a gép csinálja helyettünk, mi mit csinálunk?
Dmckayals 2013. 10. 18. 10:01 | #1
Kicsit Half life érzésem volt, de jó cucc :)
+3 VÁLASZ