Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
imki 2013. 09. 09. 08:14 | #23
Hidd el, kipróbáltam sokat, még a WT-t is, bár azt csak rövid ideig (már írtam, miért).
Összesen 21, lassan 22 éve űzök harcművészeteket (komolyabban, bár gyerekként is csináltam itt-ott), ebből kb. 15 év kick-box volt. De volt több év kyo karate (sok ideig a kick-box mellett párhuzamosan), ju-jitsu, egy kis krav maga, csipetnyi defendo, egy kis wing tsun, csöppnyi jeet kune do, meg ami útba esett. Régebben versenyeztem is, low kick szabályok szerint volt egy országos 3. helyem kick boxban, bár az már régen volt, majdnem kölyökként. (Manapság már igen régóta sem a verseny, sem a különféle övfokozatok nem érdekelnek.) Egykori szakmámból kifolyólag meg a "minden egyben ami hatékony" jellegű közelharcot tanultam évekig; ebben tényleg minden volt, ami a különleges rendőri-katonai közelharckiképzés részét jelenthette (nem csak magyar, hanem külföldi kiképzőkkel is). Pusztakezes közelharc, fegyveres közelharc késsel, bottal, kötéllel, ronggyal, pisztoly ellen vagy azzal, szükségeszközökkel, libatollal, kacsatollal, mindennel. Egy-egy ellen, kettő-kettő ellen, egy-kettő ellen, egy-három ellen, személyvédelem és VIP kísérés (testőri feladatok fegyverrel és fegyver nélkül), stb. stb. Hogy ezeket hol alkalmaztam élesben, azt inkább nem írnám le, legyen elég annyi, hogy nem idehaza.
Szóval valami rálátásom azért van a témára, még ha nem is vagyok már olyan "übermensch", mint régen. :)

Az aikido-ra azért mondom, hogy nőknek jó, mert nőket nem úgy támadnak meg az utcán, mint a férfiakat. Egy nőt az utcán a legritkább esetben ütnek meg ököllel - először le akarják fogni, megmarkolják, stb. A legelvetemültebb ember sem azzal kezdi egy nővel szemben, hogy kiüti, hanem lefogni próbálja. Itt pedig az aikido jól jöhet, ha _jól alkalmazzák_, mivel meglepi a támadót. Erre értettem, hogy nőnek jó lehet. Egy férfi esetében más a helyzet. Az aikido hatástalan az ütő-rúgó sportokkal szemen, és mivel a férfi esetében mondjuk egy jobbegyenessel kezdik a dolgot, így be is fejeződik számára a küzdelem. Így értettem, amit írtam.

A WT filozófiájába nem mélyedtem bele, de amit tudok róla, az a ju-jitsu filozófiájával nagyon is rokon. Itt nagyon jól megfogalmazzák a lényegét, a vége a legjobb:
http://www.ju-jitsu.hu/miajujitsu.html
Ha jól vettem ki (bár mondom, a WT-t csak szimatolgattam) ez a kettő igen közel áll egymáshoz. Mint ahogy a jeet kune do-hoz is.
Előzmény: sahinel (22) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 08. 22:51 | #22
Más a véleményünk, de nem mondom hogy nincs igazad, csak szerintem másképp hatékonyabb. Én sem vagyok valami óriás. 65 kiló vagyok fullra kigyúrva. Csak nagyobbakkal verekedtem, vagy több emberrel. A 165 centim sem igazán az ami miatt bízok a tudásomban.

Thaibox, Box, Kikbox, Aikido, Judo, Birkózás, kyokushin karate, Wing Tsun, Shaolin, és szinte minden ami létezik elmélet szinten, és imeret szinten, mert WT alap szabálya hogy tudnod kell hogy támad az ellenfél. Tehát meg kell tanulni, figyelni sok sportot, harcművészetet.

Birkózás, WT volt a legtöbb. Ez melett testépítés, masszázs ami fizikumot adott.

Értem amit mondassz, de elég sokat verekedtem utcán. Láttam jól küzdő nőket. De aikido, és pár dolog nagyon hatástalan egy fél éve boxoló utcai kötekedőtől.

WT nem is a teknikák, edzések miatt jó. Maga a harci filozófia mögötte ami tetszik. Ha nem is akarod sokáig csinálni ajánlom hogy egy fél évre legalább a tanítások, elméletek miatt próbáld ki. Én birkós multal, WT filozófiával elég csúnyán beégettem egy Judós gyereket kék övvel az első edzésemen. Ok ez nem is lenne nagy dolog, de Judo szabályok szerin?:D

WT utolsó évem minden nap edszés, és egy héten kb minimum 25 óra edzésem volt. Ebből kb 7-8 óra földharc, és állóharc védőfelszerelésben ami fej, here, melkasvédő, és torokra nem lehetett támadbni, meg törést alkalmazni.

Nem mondom hogy rossz más harművészet, sport, de hatékonyságban már megkülönböztetem őket.
Előzmény: imki (21) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 06. 22:37 | #21
"A kis embereknek egyébként ha rendesen tudnak földharcolni akkor nagyon jól megy"
Szerintem félreértettük egymást. Én kis ember alatt kis tömegű embert értettem, nem pedig kis magasságút. A kis tömeg földharcban hátrány a nagyobbal szemben. Én erre gondoltam.

Ju Jitsu-ban sincs egyébként verseny meg hasonlók, pont azért, mert minden megengedett. Amit az MMA átvett belőle az csak egy kis szelete. Ráadásul (főként) amióta az MMA használja, azóta gondolja sok ember azt, hogy a Ju Jitsu csak földharc meg dobások. Holott sokkal többrétűbb annál.
Az MMA látványsportnak nekem is tetszik. De az a ringre készít fel (ami egyébként nem jelenti azt, hogy rossz lenne). Jobb szeretem az olyat, ahol az utcára, valós helyzetekre van felkészítve az ember. Pl. ha már szóba került: földharc. Egy több emberes verekedés (több ember több ellen) esetén pl. eleve nem érdemes használni. Ott csak az ütő-rúgó technikák működhetnek (feltéve persze, ha az ember nem akarja, hogy miközben X-el földharcozgat, aközben Y a veséjét csapkodja hangos üdvrivalgások közepette :) ). Szintén gond lehet, ha egyedül vagy több ellen. Az MMA erre sem készít fel, hiszen ott egy ellenféllel küzdesz szemtől szemben, az a megszokott. Az utcán ez ritka eset. :)

"Aikido, és más dolgok nőknek, kis embereknek nagyon gázosak lehetnek."
Pedig az Aikido megfelelő lehet egy nőnek. Férfinak nem, mert egy férfit máshogy támadnak, mint egy nőt (általában). De nők számára megfelelő, ha jól tanulja. Persze én is inkább a Ju Jitsu-t, Defendo-t vagy Jeet Kune Do-t javasolnám helyette, de ettől még nem rossz az Aikido sem, nem becsülném le. Embere válogatja, hogy kinek mi jön be.
Előzmény: sahinel (19) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 06. 21:03 | #20
Aikido, és más dolgok nőknek, kis embereknek nagyon gázosak lehetnek. Ha valaki rendesen izmos, és ez mindegy hogy fizikai munka, vagy harcművészet, az izmait szétrugni, szétütni igen vicces főleg ha ivott, stb.

Láttam lányt aki felvert a bordásfalra minimum 3x akkora gyereket mint maga, de mert olyan helyekre ütött. Nem vagyok ellene semminek, és lehet hogy bejön, de mivel tanultam sokmindent, és utcán is verekedtem sokat, így erővel inkább saját kaliberű embernek érdemes nekimenni. Ha valaki nagyobb, gyorsaság, pontosság, mozgékonyság a nyerő. És nem bohóckodni hanem véresen komolyan hatékonynak lenni.

Ezért útálok verekedni. Nem félek, de ha egyedül vagyok inkább elfutok. Semmi értelme megmutatni mit tidsz ha egy egyszerűbb megoldás létezik. Ezt tanította http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1day_Norbert. És nagyon eggyet értek.

A legtöbb ember mint én is csak idő után vette észre hogy mennyire keveset tud. 3-4 év tanulás után kezded el felfedezni az alapjait. Nem mondom hogy nem lehet vele keménynek lenni, de nekem 3 év, és az utolsó év 7-nap edzés egy héten és az minimum 3-5 óra hozta el hogy inkább nem szeretném használni. Jobb a box, thaibox amit tanultam. És nem azért mert nem jó, hanem mert inkább olyan helyzetben mikor tényleg szükséges.
Előzmény: imki (18) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 06. 20:51 | #19
:)

A kis embereknek egyébként ha rendesen tudnak földharcolni akkor nagyon jól megy:D A másik második emberrel pont ez volt az előnyöm WT-ben hogy földharcban mindíg győztem állva ő magasabb volt hosszú kezekkel tehát kapásbó hátrány. Pont ezért kicsiként átlag ha egyszer elindulsz folyamatosan csak darálsz, és jobb, bal irányba kimozgásokkal, vagy akár mögé bújás a karja alatt jól bejöttek.

WT tetszik, de tényleg nem jó mert ölni tanulsz. Katonáságok mint a németek, stb alkalmazzák, de egyébként csak magadnak jó. Tiltja is mindenki hogy versenyezz, vagy verekedj. ha ezt csinálod rendes iskolák azonnal kirugnak, és ha szerencsés vagy nem vernek össze. Ez nem mások ellen hanem érted van ami nagy különbség.

JJ nagy kedvencem MMA-t is szeretem meg UFC-t ahol ez szinte már dominál.
Előzmény: imki (18) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 06. 20:24 | #18
Ahogy elnézem, teljesen egyetértünk. :)
Amit én kisebb embereknek ajánlanék önvédelem céljából (pont amiatt, amit leírtál) az a Ju Jitsu lenne. Azon belül is rámenve az ütések-rúgások tanítására, azok kivédésére, illetőleg az esések, csavarások, szabadulások tanulására. A földharcot nem erőltetném különösebben ilyen esetben (bár azért az sem rossz), mert kis emberként nem mindig jön be. De a szabaduló technikák, a csavarások nagyon jól jöhetnek nekik is, főként, ha nőből van az ember (bár nőként az aikido is megfelelő lehet, férfiként már nem igazán). Illetve az ütések-rúgások-védések a Ju Jitsu-ban gyakorlatilag azonosak a karate technikáival, tehát az is benne van. Nem véletlen, hogy a legtöbb rendőri közelharc kiképzésben vagy Ju Jitsu-t, vagy defendo-t tanítanak, hiszen kiválóan emberre lehet szabni az egészet (nincs kötöttség, bármi lehet).

Egy időben tanítottak nekem Ju Jitsu-t, bár nem kifejezett klubban, hanem a szakma miatt. Nagyon jól össze lehet hozni egy kick-box / thai-box ütős-rúgós sporttal, kiválóan kiegészítik egymást (ezért is nem szoktunk edzésen ragaszkodni az alaptechnikákhoz; egyfajta "minden játszik, ami hatékony" elven csináljuk magunknak). A Ju Jitsu-ban az edzéseken fejre nem ütnek, inkább csak paskolják a másiket, vagy pofozzák. Emiatt nem szokja meg az ember azt, ha kap egy állast. Igazából minden technika megtalálható benne; egyedül ez az egy hiányossága van. A kick-box-ban viszont van fejre ütés, így valamelyest megszokja az ember, ergo pont azt egészíti ki, amiben a Ju Jitsu hátrányban van. Ütésre, rúgásra, védésre a kick-box tökéletes, plusz megszokod hogy fejre is kapsz ütést. Dobásokra, csavarásokra, esésekre, leszorításokra, szabadulásokra, földharcra (meg minden másra) ott a Ju Jitsu (bár abban is van ütés-rúgás). Plusz magasabb fokozaton a Ju Jitsu fegyver elleni (és fegyveres) harcot is tanít. Ez a kettő együtt egy jó kondival szinte mindenre elég lehet - egy élet kevés, hogy mindent elsajátítson az ember, mégis hatékony már viszonylag rövid időn belül is.
De igazából a lényeg, hogy mindenkinek, aki komolyabban foglalkozik vele, érdemes megkeresnie azt, ami az ő testalkatának, viselkedésének, hozzáállásának, temperamentumának a legmegfelelőbb. Bármelyik harcművészet jó lehet, embere válogatja, hogy kinek mi jön be.
Előzmény: sahinel (17) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 06. 18:56 | #17
Egyébként fura hogy miképp áll az ember az önbecsüléshez, önértékeléshez. WT alap szabály hogy ne nézd le az ellent, de ettől még persze kell annyi önbecsülés, és bizalom a tudásodban, hogy félelem, és nem agresszív, hanem hideg meditatív állapotban harcolni.

Ezzel volt a gondom. Mikor elértem ezt, akkor nagyon sokszor túl agresszíven, és hatékonyan léptem fel, ami torokra, stb támadást hozta elő önkéntelenül. Mivel a gyakorlatokat addig gyakorlod, hogy csukott szemmel, ösztönből jön. Tehát eljön az mikor elkezdessz félni mikor kell tényleg alkalmazni, és mikor fogd vissza magad.

Verekedések miatt rugtak ki a suliból, stb tehát nem az vagyok aki tényleg összefossa magát. Amire rá akarok mutatni hogy ha tényleg korrekt WT amit alkalmazok akkor azzal könnyen sérüléseket okozhatok amik rám is gondot jelenthetnek.
Persze más stílusok is kemények, de mivel itt pont az a lényeg hogy nem gond mekkora a másik, vagy mivel támad, ezért tényleg a fő célpontok a fej, szem, torok, szív, here. Másra minek támadni? Szétrugom a 3x akkora ember lábát erővel, meg szétverek 50 másikat mikor vagyok 60 kiló? A Thaibox vagyis Muai Thai is régen mikor nem voltak ilyen szabályok legtöbbször a gyorsak, pontosak nyertek az erősebbekkel szemben. Nem véletlen.
Előzmény: imki (14) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 06. 17:27 | #16
A túlértékelése magadnak tényleg nem jó, mert WT alap szabálya, hogy soha ne nézd le az ellenfeled. A tanyasi paraszt egy teljesen szabálytalan, ritmustalan mozdulattal is tud gondot okozni. Ha valaki ezt elfelejti, akkor legyőzték.

Persze kell annyi önbecsülésnek, önbizalomnak lennie, hogy ha a családod, stb veszélyben van akkor nem elfutsz, hanem kiállsz azonnal és megvéded őket. Itt is nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Tanítottam két városban is másodedzőként WT-t tehát tudom miről beszélsz.
Előzmény: imki (14) 0 VÁLASZ
sahinel 2013. 09. 06. 17:22 | #15
Wing Tsunt is tanultam meg Thai box, box, karate, birkózás, stb. 11 évig folyamatosan. A WT nagyon jó, de nem 1-2 hónap, és nem is félév, hanem 2-3 év kell hogy jól kezd alkalmazni, és akkor jössz rá hogy alig tudsz valamit.

De utcán nem igazán használható.... Miért? Mert nem akarok megölni senkit hogy torokra, szemre, stb támadjak. Ez a gond vele. Ha csak bemutatják szépen akkor bénán néz ki. Ha agresszív, használható akkor meg túl brutális volt, és nem akartak jönni, vagy engedni jönni a gyereket.

Thaibox, box, félév, 1 év és utánna csak gyakkorlod a teknikákat. WT 2-3 év után kezded el tanulni a rendes tapadó kezeket, stb.

Tehát ha valaki jól akar verekedni, akkor box, Thaibox, stb jó erre. Ha valaki önmagát akarja legyőzni, és önfejlesztés, stb a fontosabb mint hírnév, és elismerés, akkor kung-fu, vagy más harcművészet ami tényleg művészet és nem sport a jó.


Persze ha torkon ütöm az elsőt, és szemen, herén akkor nem lett volna gondom a többivel mert tudok rendesen koncentrálni. A gond hogy akkor valsz most börtönviselt ember lennék. És ez mindegy hogy magad akartad megvédeni 6 másikkal szemben. Téged fognak elítélni főleg ha tanultad is......

Szar ügy hogy ha tanulsz nem használhatod mert akkor ellened fordíthatják..
Előzmény: imki (14) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 05. 18:23 | #14
"Gondolom tudod hova kell utni/rugni 15 ev utan, remelem akkorra en is fogom tudni"
2/3-ad részben már most is tudod. Ahogy minden józanul gondolkodó és némi anatómiai ismeretekkel rendelkező ember is tudja nagy részét. Ebben nincs semmiféle misztikum meg varázslat. Nincsenek kolostorok mélyén kódexekben őrizgetett titkos halálos pontok, amiket 99 év tanulás után fog majd csak a nagymester megtanítani neked. Nincsenek ősöreg apámf@szaharcosok, akik kisujjal a lapockádat picit megbökve eltörik a bal sípcsontodat, miközben hátrafelé felugranak a 15 méter magas tetőre. Ez nem nindzsafilm, az ilyen meséket érdemes elfelejteni. A potenciális támadható felületek nagy %-át a legtöbb ember ismeri. A maradékot meg némi anatómiai ismeretek tanulásával meg lehet szerezni, akár napok/hetek alatt is.

"Utcai harcban nincs sportszeruseg"
Nem mondod...?! :)

"Meg 1x: kicsi vagyok, ennek erdekeben a termetemhez legjobb technikat valasztottam -> wing tsun."
Neked is elismétlem, mert láthatóan te sem értetted. A Wing Tsun nem rossz. Sehol nem írtam, hogy az lenne,
Az, ahogy előadják (meg ahogy épp te is előadtad, lásd "két közepes méretű ember nem akadály"), na az a gáz. Akikkel csak találkoztam a Wing Tsun-t tanulók közül, mind többre értékelték a saját tudásukat, mint ami a valós volt. És ez egy adott helyzetben igen nagy hiba lehet. A saját képességek helyes értékelése, illetve az ellenfél képességeinek megfelelő felbecsülése nélkül jobb, ha az ember nem is erőlteti a közelharcot, mert nagyon csúnyán ráfázhat.
Előzmény: GreenHell (11) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 05. 18:10 | #13
Leírom ismét, hátha csak elkerülte a figyelmedet (az, amire éppen reagáltál):

"Maga a Wing Tsun tényleg nem rossz harcművészet. Vannak benne jó technikák, alkalmazható módszerek. De ahogy előadják, az valami félelmetes. (...)"

Sehol nem néztem le. És éppen azt írtam én is, hogy nem a Wing Tsun-nal van gond, hanem azzal ahogy előadják - azaz azokkal, akik oktatják.
Előzmény: Tooni (12) 0 VÁLASZ
Tooni 2013. 09. 05. 17:54 | #12
Nem kell lenézni azért annyira a kung fut, ahogy egy kollégám mondta:
"Egy idő után a harcművészet választja az embert"
Ahogy Greenhell is írta, a kissebb termetűeknek pont ideális.
"Én két hónapig bírtam az ottani néphülyítést, mert többet ment a rizsa az edzésen, mint maga az edzés"
Akkor rossz oktatód volt. Erről nem a Wing tsun tehet.
Előzmény: imki (10) 0 VÁLASZ
GreenHell 2013. 09. 05. 17:08 | #11
Gondolom tudod hova kell utni/rugni 15 ev utan, remelem akkorra en is fogom tudni, addig meg hasznalom az eddigi tapasztalataimat. Utcai harcban nincs sportszeruseg: varatlanul kaptam mar akkora pofont a semmibol, hogy kiesett a metszofogam a helyszinen, a jardok meg megszuntettek az eljarast bizonyitek hianyaban (*khm* 3 tanu nem eleg *khm*...)
Meg 1x: kicsi vagyok, ennek erdekeben a termetemhez legjobb technikat valasztottam -> wing tsun. Ennyi.
Előzmény: imki (10) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 04. 19:11 | #10
"Meg korant sem vagyok ott, hogy barkit leussek, aki nekem jon, de mar 2 kozepesebb ember nem okoz gondot."
Ezt szeretem a Wing Tsun oktatásban. Akkora reklámmal nyomják, mint állat, és elhitetik az emberrel, hogy mekkora überfrankó csávó lesz, ha ott tanul pár hónapot (persze általában jó pénzért). Mikor a 90-es évek elején megjelent itt Magyarországon, nagyokat bírtunk csodálkozni, mikor a Wing Tsun oktató jött a "bárkit lenyom az ő mestere, mert ez a legfrankóbb" szöveggel, de volt ott "mellbeüt és 2 hónap múlva meghalsz tüdőbajban" mester is köztük. Mi meg csak néztünk és ámultunk. (Utána röhögtünk.)
Maga a Wing Tsun tényleg nem rossz harcművészet. Vannak benne jó technikák, alkalmazható módszerek. De ahogy előadják, az valami félelmetes. (Én két hónapig bírtam az ottani néphülyítést, mert többet ment a rizsa az edzésen, mint maga az edzés.) Szinte már egyfajta egyháznak számít ott tanulni, annyira hisznek benne. :) Utána meg éles helyzetben jön a koppanás, de nagy. Egy hozzánk (kyo+Kick-box) járó kissrác korábban 4 évig Wing Tsun-t tanult. Először nagy mellénnyel nyomta, utána mikor a kortársaival való küzdelemben párszor elnadrágolták az első fél percben, akkor jött rá, hogy nem egészen olyan egyszerű az, mikor kicsit is pallérozott elenféllel kerül szembe az ember.

Ha a te két közepes emberedből csak az egyik tanult egy picit is önvédelmet (mindegy mit), te bizony nem fogod őt lenyomni véletlenül sem, ha kicsi vagy. Esetleg némi szerencsével, avagy a meglepetés erejével. Mondjuk én közel mázsa vagyok, ami nem a közepes kategória. De edzésen egy 70 kilós kezdő emberke (az már majdnem a közepes kategória) próbált kiütni, fejre nyomva teljes erőből, de neki jobban fájt, mint nekem. Ha védem a nyakam, lágyékom, meg pár másik fontosabb testrészt, akkor még ártani sem tud nekem. (Mondjuk ebben benne van 15 év kick-box is, meg sok más is.) Viszont ha én adom neki azt az ütést, akkor nem kel fel egy ideig. Lásd a videót, valahogy úgy képzeld el. Ennek ellenére két közepes emberke esetében azért nem merném maradéktalanul kijelenteni, hogy biztosan én jövök ki győztesen a buliból, hiszen bármelyikük lehet képzett is, ráadásul kétszer annyi kezük és lábuk van, mint nekem.
Egyszerű kocsmatöltelék ellen okés lehetsz, mert ott ha még meg is leped őket, akkor komoly esélyed van. De ha a másik is tud valamit, és még esetleg nagyobb is, ráadásul ketten vannak, akkor nem biztos, hogy elég lesz a tudományod. Viszont ellenben kaphatsz egy jó kiadós verést, amiért te próbáltál kezdeni verekedni. (Egy esetleges késes vagy más fegyveres szituról már ne is beszéljünk.)

Tény, hogy ha váratlanul tökönrúgod, vagy kinyomod a szemét annak, aki cigit kér tőled, azt nyilván legyőzöd (mondjuk ezt nem kell évekig tanulni). És utána boldogan veregetheted a vállad, hogy milyen frankó csávó is vagy. A baj akkor kezdődik, ha:
- ő kezdi előbb és kiüt téged, mint bantu négert a mocsárláz;
- ha kicsit képzettebb, és a meglepetéses lerohanás nem válik be, majd itt is jön a kiadós verés, amit kapsz;
- avagy ha esetleg utcai kamera videóra veszi az esetet és a cigit kérő ember megsérül, majd feljelent téged, hiszen ő nem csinált semmit, míg te akár maradandó sérülést is okozhattál neki.
(Utána a sitten majd magyarázhatod Meláknak, mikor hátulról akasztja neked a lompost, hogy te Wing Tsun-t tanultál ... bár erős a gyanúm, hogy őt nem fogja különösebben érdekelni.)

És nem, nem minden "van egy cigid" kezdetű kérdés végződik veréssel. Ha harcművészetet/küzdősportot tanulsz, jobb ha megjegyzed, hogy ha egy konfliktust akarsz elkerülni, akkor a küzdelem lehetőleg ne az első, hanem ha csak lehet, a legvégső megoldás legyen. Aki valóban tud küzdeni, az a lehetséges küzdelmek 90%-át kapásból el tudja kerülni.
És persze az sem árt, ha nem becsülöd túl önmagad, és nem becsülöd le az ellenfeledet sem. Pláne nem kettő ellenfelet egyszerre.
Előzmény: GreenHell (8) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 04. 18:36 | #9
Javíts ki, ha tévednék, de egyelőre még az a szerény sejtésem, hogy a Földön az ember az uralkodó faj... :)
Előzmény: GreenHell (7) 0 VÁLASZ
GreenHell 2013. 09. 04. 17:28 | #8
1 eve kezdtem el wing tsun-t tanulni, mert kicsi vagyok es ez az egyik leghatekonyabb kuzdosport ekkora termetu embereknek. Meg korant sem vagyok ott, hogy barkit leussek, aki nekem jon, de mar 2 kozepesebb ember nem okoz gondot. Legjobb vedekezes a tamadas, az oktatom mondta, hogy ha nyilvanvalo agressziot latok a viselkedesben, akkor bizony le kell utni a gyokeret aztan futas. (Sok okvetlenkedo nagytudasunak, aki ki akar oktatni az agressziv viselkedesrol mondom, hogy a "teso, van egy cigid/aprod? telefonalhatok egyet a telodrol" kezdetu mondatoknak MINDIG veres a vege)
Előzmény: sahinel (5) 0 VÁLASZ
GreenHell 2013. 09. 04. 17:19 | #7
nem ok a vilag urai
Előzmény: imki (6) 0 VÁLASZ
imki 2013. 09. 04. 09:05 | #6
Imádom nézni a majmokat. Csodálatos egy népség. Az üvöltözésük meg a visongásuk külön szívderítő. Azt viszont, hogy ilyen egyszerűként hogy a p.csába lettek ők a világ urai, még a mai napig nem értem... :)
sahinel 2013. 09. 03. 21:56 | #5
:D Eleve jó látni mikor balhézni akarók pofára esnek. Megérdemelték. Látszik amazok folyamatosan hátráltak, ezek meg üvöltözve mennek utánna. Jobb lerendezni egyébként ilyenkor mert lehet egy oldalról bekapott sunyi ütés meg kiüt. Engem így 6-an vertek meg és még büszke is volt magára a sok gyükér. A gond ha nem sportolok, akkor meghalok az orvos szerint. Tehát nem vicces hagyni a barmokat kibontakozni ha nem akarnak leállni.
Előzmény: GreenHell (1) 0 VÁLASZ
Szancso 2013. 09. 03. 19:03 | #4
Nem volt rajtuk sapka. ;)

Mint ahogy rajta se:
http://www.youtube.com/watch?v=TfkNoCqshVs
;)
Előzmény: ben11 (3) 0 VÁLASZ
ben11 2013. 09. 03. 17:39 | #3
Valaki elmagyarázná, hogy mit láttam? Az oké, hogy a fazon kiüt pár srácot, de miért?
GreenHell 2013. 09. 03. 16:40 | #1
Tanulsag: a nagyobbat nem basztatjuk :)