Áram nélkül is működik az új adóvevő

A TV hullámokat hasznosítják a next gen wireless szenzorok, Ambient Backscatter
Vágólapra másolva!
Tévétornyok rádióhullámait használja információátvitelre a drótantennás kísérleti kütyü. Áramot nem is igényel.
Vágólapra másolva!

Az Ambient Backscatter nevű kommunikációs eszköz a Washington Egyetem kutatóinak fejlesztése. Kidolgozásakor egy olyan megoldás elkészítése volt a szempont, amely lehetővé teszi az adatok, információk vezeték nélküli átvitelét úgy, hogy közben nincs szükség elektromos energiára. Az amerikai kutatók már ki is fejlesztették a működéséhez külön energiát nem igénylő eszköz prototípusát, amely a jövő intelligens szenzorainak egyik fontos összetevője lehet.

A Txchnologist.com technológiai blog beszámolója szerint az akkumulátor nélküli működést egy frappáns ötlet segítségével valósították meg a kutatók. A szerkezet az éterben amúgy is jelenlévő, tévétornyokról szórt rádióhullámok elektromágneses sugárzását használja energiaforrásként. Ugyancsak a rádióhullámokat használja az eszköz az információk továbbítására, amely a hullámok visszaverésével történik.

Így működik az akku nélküli adattovábbítás

Az információ továbbítása a két eszköz között az által történik, hogy az adóegység csak a jelek egy részét továbbítja a vevőnek, másokat nem, a digitális módszerrel a jelfolyamba így adatokat lehet kódolni. Nem csupán egyeseket és nullákat továbbít az eszköz ilyen módon, a prototípusba egy 16 bites azonosító jel elküldését is megvalósították, amely képes azonosítani a küldő és fogadó feleket.

A prototípusként megépített adóvevő pár egy fizetési tranzakció adatainak továbbítására alkalmas, a bemutatóvideó alapján a két egység között külön energia nélkül lehetséges számértékek továbbítása. A fejlesztők szerint a tévéadások hullámaira telepedő rendszerrel legfeljebb hatméteres távolságot lehet áthidalni (így akár egy ház tetejébe szerelt szenzor), bár a prototípus csak hetven centiméteres távolságig hatékony.

A prototípussal csak hetven centiméteres távolságot lehet áthidalni Forrás: University of Washington

A kutatók most a mobilhálózatok által kibocsátott rádióhullámok hasonló módon történő újrahasznosításán dolgoznak. Elképzelésük szerint az áram nélkül működő szenzorok ezzel a módszerrel a jövőben olyan hétköznapi tárgyakba is bekerülhetnek, mint egy kulcscsomó, távirányító, vagy napszemüveg, ami jelentősen megkönnyítheti az elvesztett tárgyak felkutatását. Egy ilyen szenzort akár falakba, tetőbe vagy padlóba is be lehet építeni, amely azonnal képes lehet riasztást adni, ha például nem kívánatos nedvességet érzékel.