Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
norbertvincze
norbertvincze 2014. 10. 17. 01:18 | #43
NSA, CIA, FBI?? ááá dehogy, van itt jobb is:

http://www.youtube.com/watch?v=pfSqPqn2a2I&feature=youtu.be
norbertvincze
norbertvincze
norbertvincze 2014. 04. 18. 01:52 | #41
Snowden asks Putin LIVE: Does Russia intercept or store comms?
http://rt.com/news/snowden-putin-spy-online-140/

puha putyin orra? :P
norbertvincze
norbertvincze 2014. 03. 26. 12:40 | #40
biztos volt hasonló száz éve is, csak akkor lehetetlen volt ekkora adatkontrollt gyakorolni. Ma meg hát látjuk mi van. Nem mint ha józyibácsit ez nagyon érdekelné, de rólam feleslegesen ne gyűjtsenek semmilyen információt indokok nélkül. Az, hogy nemzetbiztonság ez vagy sem, megint érdekes kérdés. Ebben a témában nekem a Közellenség című film (will smith) jut eszembe, és aztán ne is csodálkozzunk, hogy ebben a témában szárnyra kap az emberek fantáziája és jönnek a hipotézisek összeesküvéselméletek formájában a feltételezhető mögöttes okokból.

Pl amit Snowden mond, hogy volt egy alap megállapodás nsa és a nagy cégek között (google, stb) kölcsönös együttműködésről, de az nsa-nek ez nem volt elég, és megállapodáson kívül ő még lopott más adatokat is. Lehet gondolkodni, és véleményem szerint nem csupán mértéktelen kapzsiságról van szó.

én úgy vélem, hogy egyáltalán nem a közös jó érdekében történtek, történnek ezek a dolgok. Ha így lenne, nem volnának eltitkolva, és feltételezhetően akkkor a partner cégek is feljebb húzták volna meg a határokat amiket az nsa egyébként áttört.
Előzmény: lilaflexninja (39) 0 VÁLASZ
lilaflexninja
lilaflexninja 2014. 03. 26. 07:37 | #39
Amikor régen még leveleket küldözgettek az emberek egymásnak, akkor is állandó volt a para, hogy beleolvasnak-e a levelekbe? Vagy ez ilyen új cyberpara csak? Állandóan jönnek a nagy leleplezések, hogy megfigyelnek, lehallgatnak minket, de ha akarták, akkor ezt megtették száz éve is. Illetve a hétköznapi embert, hol érinti ez igazán? Mit hallgatnak le? "Pista gyüssz sörözni pénteken?"
norbertvincze
norbertvincze 2014. 03. 26. 01:35 | #38
ez király volt. Örülök, hogy leadták :)

pár hete pont láttam, h a google kínálni készül mail titkosítás opciót.
Előzmény: Tooni (37) 0 VÁLASZ
Tooni 2014. 03. 25. 22:24 | #37
bungle
bungle 2013. 08. 23. 15:13 | #36
Kamu az egész, a Snowden-sztorit előre megírták
http://444.hu/2013/08/22/kamu-az-egesz-a-snowden-sztorit-elore-megirtak/
norbertvincze
norbertvincze 2013. 08. 22. 14:15 | #35
Stickhorse 2013. 08. 21. 12:32 | #34
Amiről beszélünk, az már nagyon távol áll a Snowden-kiszivárogtatástól. Komolyabb pozícióban lévő embereket nem a Snowden által kiszivárogtatott formában hívnak gulyásfőző rendezvényre. Ennek ellenére még mindig dönthet úgy akárki, hogy ő márpedig nem megy gulyást főzni.

Továbbra is azt gondolom, ahhoz, hogy ilyen manipulatív eszközökkel rendőrállamot meg önkényuralmi rendszert lehessen kialakítani, rendkívül buta és tehetetlen emberekre van szükség. Olyan szinten mérhetetlenül butákra, akik azt sem tudják felmérni, hogy mik az ösztönös igényeik, és a környezetük összességében kedvező, vagy kedvezőtlen hatással van rájuk.

Ne tessék azt sem elfelejteni, hogy az információmentes, vagy szűrt információáramlású világban az értelmes ember személyes tere is beszűkül. A valóságképünk helyességéről mindig csak a szűk környezetünkben bizonyosodhatunk meg. Bizonyos értelemben minden szempontból manipulatív a befogadott információ, amit a TV-ben látsz, a rádióban hallasz, vagy valahol olvasol, hiszen nem vagy ott, nem személyesen érzékeled. A tudatos élet nekem azt jelenti, hogy képes vagyok mérlegelni, mennyire manipulatív a beérkező információ, és ezek alapján alakítom a döntéseimet. Nem attól kell félni, hogy megvonják tőlem az információt, hanem attól, hogy én az információszegény környezetben hozok komoly döntéseket.

Ilyen alapon nem kell például utcára vonulni, ha a Facebook-on valaki kiírja, hogy vesszen a kormány. Majd ha nekem nem tetszik az a kormány, meg a város főterén a tüntetők vezetője kinyilatkoztatja, hogy szerinte miért vesszen a kormány, és ezzel egyet is értek, akkor utcára vonulok.

Attól félünk, hogy félinformációk alapján késztetnek döntési helyzetbe. Igen egyszerű. Ha nem érzem az információimat elégségesnek, akkor vagy nem döntök, vagy addig küzdök, amíg a számomra elégséges információkhoz jutok. Ehhez kell tudatosság, önkontroll, tájékozottság.
Előzmény: Ragnar (32) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 21. 12:07 | #33
Nekem mondjuk rohadtul számít. Ha kell, beledöglök, de nekem akkor is számít. Egy úr sem lesz úr, ha nincs, aki felett uralkodjon.
Előzmény: imki (31) 0 VÁLASZ
Ragnar 2013. 08. 21. 11:48 | #32
Ebben igazad van, valóban ilyen szempontból te irányítod a sorsod, a te döntésed.De mi van akkor ha az általad felsorolt érzékszervek által kapott jelek, impulzusok, információk a manipuláltak, irányítottak?!Akkor mi alapján ítéled meg, mi a valós és vélt?Azt nyilván látod, hogy kék az ég, hiába mondják zöldnek.Azt is, hogy édes a vattacukor, mégha azt sósnak is hirdetik.De nem lehetsz ott mindenhol és nem ellenőrizhetsz mindent.Honnan tudod, hogy az általad valósnak hitt információk tényleg azok vagy csak megvezetnek téged is, ugyanúgy, mint mindenki mást?
Szeretem a gulyás levest, ezt több portálon, közösségi oldalon, telefonon, levélben leírtam-elmondtam.Elképzelhetetlen, hogy meghívjanak mondjuk az üzenőfalon keresztül egy gulyásfőző eseményre?!Ezt most képzeld el egy nálam jóval befolyásosabb emberrel,egy jóval komolyabb témában.
Azzal, hogy beengedtük a technikát az életünkbe, aláírtunk egy titkos szerződést az ördöggel.Ami miatt azt hittük, hogy könnyebb lesz és élhetőbb az életünk, annak köszönhetően leszünk egyre boldogtalanabbak és irányíthatóak.
Előzmény: Stickhorse (30) 0 VÁLASZ
imki 2013. 08. 21. 11:38 | #31
Nem tudom, megpróbáljam-e esetleg eltáncolni a könnyebb megértés végett, vagy inkább ne is foglalkozzak vele. Mindenesetre leírom újra, hátha:
Nem számít, hogy te mit hiszel, gondolsz, vélsz, vagy teszel.
Előzmény: Stickhorse (30) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 21. 11:10 | #30
És te érted azt, hogy még akkor is kimehetek a kis szobámból megnézni, hogy mi folyik odakint? Amennyire tudom, a látásomat, a hallásomat, a szaglásomat, a tapintásomat még nem nagyon tudják tömegesen korlátozni meg befolyásolni. Ha képes vagyok használni a józan eszemet, semmit nem vagyok köteles elhinni az IT rendszereken beérkező információkból, ha az számomra nem kielégítő, sőt, szemmel láthatóan szembemegy a saját értékrendemmel meg az általam tapasztalt valósággal.
Előzmény: imki (29) 0 VÁLASZ
imki 2013. 08. 21. 11:06 | #29
Értettem, mit akarsz írni. Pont azért írtam, amit. De úgy látom, te nem értetted, hogy én mit akartam közölni. Mondom a lényegét egy mondatban:
Hangyaf@sznyit sem számít, hogy te hová lapozol a gugliban, vagy hogy éppen bezárod és mást nézel.
Érted már? Ráadásul ez nem félelem, csak tény.
Előzmény: Stickhorse (27) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 21. 10:56 | #28
Sok igazság van abban, amit mondasz, de Neked is csak azt tudom mondani, hogy addig, ameddig ki tudok nézni az ablakon, és látom, milyen az időjárás, ameddig bele tudok nyúlni a zsebembe, és érzem, milyen hatással van rám a gazdaság, ameddig az utcára vonulva meg tudom állapítani, hogy a társadalom lázad, vagy ücsörög a helyén, addig létfontosságú információkkal nem tudnak félrevezetni. A végső döntés mindig az enyém, miszerint kielégítőek-e számomra azok a körülmények, melyek között élnem kell. Ezt sem a Google, sem a Facebook hírszűrése vagy irányított reklámjai nem tudják nekem megmondani. Itt kezdődik a tudatosság és a tájékozottság, és ott törik meg ez, amikor az időjárásról is a Facebook szűrt időfolyamán keres infot az ember.
Előzmény: Ragnar (26) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 21. 10:48 | #27
Van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem értetted a lényegét annak, amit próbáltam eddig is kifejteni. Nem véletlenül koptatom a billentyűzetem tájékozatlanságról és tudatlanságról. Amiket leírtál, azoknak a létezésével természetesen tisztában vagyok.

Egyszerűen arról van szó, hogy úgy gondolom, az "elrejtik előlem a híreket Google-ben, meg befolyásolnak az automatikusan generált reklámokkal" típusú dolgoktól azok félnek, akik tudják önmagukról, hogy befolyásolhatóak az ilyen jellegű impulzusokkal. Tudod, mit csinálok én az ilyenekkel? Automatikusan kikapcsolom, vagy letiltom. Ha a Google keresője 4 oldalon keresztül egyoldalú eredményeket hoz, rákattintok az ötödikre is. Ilyen egyszerű. De ha a Google 2000 oldalon keresztül azt írja, hogy odakinn verőfényes napsütés van, miközben az ablakon kinézve szakadó esőt látok, akkor sem vagyok köteles elhinni a képernyőn látottakat.
Előzmény: imki (25) 0 VÁLASZ
Ragnar 2013. 08. 21. 10:25 | #26
"Elborzaszt, mert ismételten megmutatkozik az emberek tudatlansága, a gondolkodás teljes hiánya, az önkontrollra való hajlam hiányától és a tudatlanságból fakadó tehetetlenségtől való félelem."

Részben igazat adok neked.Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy azok a tudatlan, naív, tehetetlen emberek közöttünk élnek, legalább annyira értékesek,mint mi magunk.Ezek az emberek lehetnek szüleink, nagyszüleink, kevésbé informálódó és nyitott szemmel járó ismerősök, embertársak.Sőt, mi magunk is csak arra alapozhatjuk a hírszerzésben való jártasságunkat, amit megetet velünk a világháló és a média.Gondolom te is tisztában vagy azzal, hogy a számunkra csepegtetett információk irányítottak, többségük közel sem fedi le a valóságot.Tehát, egyáltalán nem biztos, hogy mi, akik annyira felvilágosultnak érezzünk magunkat, valóban azok vagyunk és nem megvezetett bégető birkák.

Abban egyetértek veled, hogy nem szabad ennek(és a legtöbb hírnek) nagy feneket keríteni, hiszen a valóban fontos, titkos információkat nem az RTL Klub hatórási híradójában vagy az Index hasábjain fogjuk hallani, olvasni.Ugyanis a ténylegesen fontos hírszerzési dokumentumokat, információkat MI nem fogjuk megtudni, ahogy ezeknek többségét eddig sem osztották meg velünk.

Az, hogy megfigyelnek, lehallgatnak bennünket nem új dolog.Ez mindig is létezett, csak legfeljebb nem ennyire egyszerűen és pofátlanul.Az a durva és talán rémisztő sokaknak, hogy most ebben a pillanatban is meg tudják nézni hol vagyok, mit csinálok, milyen színűt és formájút sz.rok.Még úgy is, hogy erre amúgy senki nem kíváncsi, úgy hogy nem jelentek veszélyt senkire nézve.
Természetesen egy "normál" állampolgárnak mitől is lenne félnivalója?!Neked semmitől, nekem semmitől, de mi van a szintén átlagos dolgozóktól, akik mondjuk állami vagy kiemelt területen, esetleg kötsög multiknál dolgoznak?Egy nagyobb összegért gondolom ezek a "bizalmasan kezelt" információk, üzenetek, beszélgetések kiadhatóak, felhasználhatóak.
Jelen világban nemcsak a bűnözők és terroristák vannak kitéve a lehallgatásnak, hanem dúsgazdag "üzletemberek", politikusok,bankárok, sportolók,stb. akik ugyanolyan emberek, mint mi, viszont lássuk be talán más, érdekesebb infomáció is gazdát cserél általuk, mint a napi bevásárlólista vagy az aznapi meccsek eredménye.
Én egy állami tulajdonú létesítményben dolgozom egy híres magyar üzletember cégénél.Nem árulok el nagy titkot, hogy az egész rendőrség, a politikai elit egy része, menő üzletemberek a markában vannak.Ha kíváncsi lenne rá, hogy tegnap mit ettem reggelire, akkor 5 perc alatt megtudná(mondjuk ezt én is elárulnám neki).

Arról nem is beszélve, hogy ezekkel a titkosszolgálatokkal kapcsolatban állnak a helyi szervek, multik,szolgáltatók(Google,Facebook,Vodafone,Apple,stb.),akik nem csak, hogy folyamatosan adatot gyűjtenek rólunk, de ha kell ki is adják azokat.

Mindenesetre ez a Snowden ügy nem több, mint egy felfújt hírmorzsa, amin csámcsoghat a hozzánk hasonló kisember.Tudatosan lett kiszivárogtatva és butaság lenne azt hinni, hogy ezt a kis hősünk egy vasárnap reggel Spongyabob nézése közben találta ki, hogy egy kicsit feldobja az amúgy szürke, "átlagos" kis életét.Csak az és annyi fog kiszivárogni, amit és amennyit akarnak.
Előzmény: Stickhorse (2) 0 VÁLASZ
imki 2013. 08. 21. 10:14 | #25
"még mindig nem látom, hogy ha a haveromat felhívom, hogy holnap milyen filmet nézzünk a moziban, aztán ezt jól lehallgatják, akkor azt majd milyen módszerrel használják fel ellenem."

Szerintem már párszor leírtam, de megpróbálom újra kifejteni.
Az ilyen jellegű adatok megszerzésének célja nem XY konkrét vegzálása. Ahogy írod is, egy adott személyről más módszerekkel is szinte minden információ megszerezhető. Itt a cél nem az egyes személyek adatainak megszerzése, hanem a minél több személyből álló adatbázisok készítése és felhasználása.

Vegyük első példának a Google-t.
Van neki egy keresője, ami tudja, hogy mit és mikor keresnek az emberek, mik az aktuális trendek, mi érdekli az embereket. Ezt tudja akár régió szerint is szűrni (IP alapján tudja, hogy honnan keresett valaki). És még csak arról beszélünk, hogy nincs bejelentkezve a Google fiókba a felhasználó. Ha be van jelentkezve, még többet tud a szokásairól.
Erre jön a Google Analytics, ami egy webanalitikai rendszer, ami a weboldalak legalább kétharmad részében benne van. Ha láttál már belül ilyet, akkor tudod mire képes. Ha nem, akkor pár szóban elmondom. Ha egy weblaptulaj beépíti a kódot a honlapjába (márpedig megteszi, mert jó statisztikát ad és ingyenes, ezért is van ilyen nagy arányban használva), akkor megtudható belőle akár napra/órára pontosan, hogy hányan jártak a weblapon, hány oldalt néztek meg, mely oldalakat néztek meg, milyen böngészővel, oprendszerrel, milyen felbontású monitorral nézték, hány másodpercet töltöttek az oldalon, vásároltak-e, mennyi volt az weblap betöltési ideje, stb. stb. Ezernyi hasznos adat. Nem azt nézi, hogy XY mit nézett, hanem statisztikát készít a sok emberről.
Utána ott van a Gmail, ami a legnépszerűbb levelezőprogram. Kismillió ember levelezése fut át rajta. (Ha mellévesszük a szintén amerikai yahoo-t, hotmail-t és egyebeket, rájössz, hogy a világ E-mail küldéseinek kb. 2/3-d része átfut valamely amerikai kiszolgálón.) Itt a levelek mellett a Google (is) reklámokat jelenít meg. Ráadásul nem csak simán reklámot. Ha a haveroddal a levélben asztalosokról írtok, akkor a reklámoknál asztalos és bútor témájú reklámok fognak megjelenni. Ergo a rendszer már alapból tudja, hogy mit levelezel. Persze itt sem érdekli, hogy konkrétan XY mit levelezik. Itt a nagy adatbázisokról van szó, És az ilyen esetekben az kell a titkosszolgálatoknak és egyéb szervezeteknek.
Van a Google-nek még pár másik szolgáltatása, amelyek persze egymással sok esetben össze vannak kötve. Ha egy Androidos mobilt használsz, akkor 90%, hogy a gmailes adataidat belerakatja veled a telefonkönyvedbe. Ha használsz GPS-t, akkor tudja, hogy mikor hol vagy, stb. De tudja, kik az ismerőseid, azok mit csinálnak, stb. Ezer dolgot tud az emberekről. Rólad is bármit megtudhat, de azt konkrétan pont lesz@rja. Neki a tömegek adatai kellenek. (Majd erre kitérek a végén, hogy miért.)
Eric Schmidt /a Google volt vezérigazgatója/:
"Tudjuk hol jártál, és azt is, hol vagy most, mindezt a te engedélyeddel. És többé-kevésbé azt is tudjuk, min gondolkodsz."

Nézzük a Facebook-ot.
Minden ismerősödet ismeri, tudja az ismerősök közötti kapcsolati szinteket, ismeri a szokásaidat, ismeri, hogy milyen ember vagy, milyen irányultsággal (nem csak politikai), stb. Nemrég készült egy felmérés (most nem találom a cikket), hogy valami 80%-os valószínűséggel meg tudják mondani egy emberről a Facebook-os szokásai alapján, hogy mondjuk homoszexuális. Mindezt úgy, hogy az illetők egyetlen homoszexuális oldalt vagy képet sem néztek és nem látogattak!
Emellett sok ember már a facebook-on keresztül levelezik. Ezek a levelek pedig (amellett, hogy kereshető a tartalmuk), soha nem törölhetőek amíg a Facebook profilod létezik (lehet, utána sem). Csak archiválni tudod a levelezésedet, de véglegesen törölni nem.

Ha csak ezt a két céget vesszük, máris a világ népességének tetemes részéről minden fontos adat a rendelkezésére áll annak, aki ezt felügyeli, birtokolja. Senkit nem érdekel, hogy a több száz millió ember közül XY mit evett aznap, sem az, hogy XZ merre nyaralt. Az ilyen adatoknál az érdekli őket, hogy mik az aktuális trendek, mi az aktuális divat, mit szeretnek és mit nem az emberek. Fel tudják vele térképezni a kapcsolati hálókat, a jobboldali/baloldali/egyéb irányultságú emberek csoportjait, azok híreit, mely weblapokat és egyéb hírforrásokat néznek, mi az, amit még lenyelnek, és mi az, amit már nem. Tudják, hogy hol az emberek tűréshatára, milyen a morális helyzete, tudják, hogy mely hír az, ami már kizökkentené őket, és melyik nem, melyik az, aminél már utcára mozdulnak, és melyiknél nem.
Ha kicsit is értesz hozzá, akkor tudod, hogy ezek az információk egy titkosszolgálat számára felbecsülhetetlenek. Sokkal többet érnek, mint az, hogy mondjuk egy másik ország milyen új csúcstechnológiai eszközt vagy fegyvert készített.

Itt már csak egy lépés, hogy ezeket az adatokat ne csak olvassák. Hanem mondjuk ezekbe az adatokba bele is nyúljanak, és ezzel manipulálják a mit sem sejtő embereket.
Történik valami, ami a jobboldali felfogású embereket az utcára tudná vinni, és ez nem hiányzik?
Semmi gond, elég csak az adott hírt hátrébb rakni a Google keresőben, és elég csak a Facebook üzenőfalakon eltüntetni. (Feltűnt már, hogy ha megosztasz egy hírt az üzenőfaladon, azt jó esetben is csak 4-5%-a látja az ismerőseidnek, a többieknek fingja nincs róla? Igen, a Facebook szűri a megosztott tartalmakat, és csak azt jeleníti meg, ami várhatóan érdekel téged. Tudja, mi érdekelhet téged, mert ismer téged.) És máris nem tud az adott hírről, vagy csak túl későn. És máris nincs lázongás.
Esetleg arra van szükség, hogy lázadást szítsanak egy országban, felkelést az aktuális kormány elen? Mi sem egyszerűbb?
Elő pár olyan hírt, ami az adott csoportot (csoportokat) feltüzeli. Pár (akár kamu) hírt, amit majd jól lájkolnak meg megosztanak. Rakjuk be minden üzenőfalra, ahová csak lehet, és máris terjed, mint a pestis.

Gondolod, hogy az Arab Tavasz nevezetű rendezvénysorozat véletlenül történt? Gondolod, hogy az egyszeri arab emberek, akik azelőtt évtizedekig éltek abban a rendszerben, vátozást akartak? Egy fenét! Minden olyan forradalom, ami a történelemben valaha is eredményt ért el, azt mindig valamilyen hatalom támogatta (általában a háttérből), avagy éppen az a hatalom kezdeményezte. Maguktól az emberek többsége csak akkor akar változást, ha feltüzelik erre, ha tudja, hogy nem egyedül van, hanem sokan vannak (és még olyankor is csak egy kisebb részük tesz valamit, a többiek csak szavakban erősek). Régen ezt a feltüzelést Kossuth csinálta - ma meg elég hozzá a Facebook meg a Google.

Feltételezzük, hogy ezek a titkosszolgálatok és a mögöttük lévő erők nem használnak ki egy ilyen óriási fegyvert? Ne legyél naiv! Biztos lehetsz benne, hogy nem csak olvassák ezeket az adatokat, hanem fel is használják.
Elzavarni őket? Ugyan már! Tudják, hogy a népnek milyen a hangulata, sőt, ők szabályozzák a hangulatot, és az esetlegesen meglévő indulatoknak is ők szabhatnak irányt. Ne hidd, hogy nem tudják, ha éppen ellenük készül valami. Persze, hogy tudják. Ahogy Pearl Harborról is tudott az amerikai kormány; ahogy a Tonkini incidens is esélyes, hogy meg sem történt; ahogy a WTC lerombolása sem pár elmeháborodott arab terrorista játéka volt. Úgy a mostani és jövőbeni eseményeket sem te irányítod. Kezükben volt eddig a sajtó, majd a rádió, később a TV. Most már az Internet is.
Manipulálnak mindenkit, akit csak tudnak a saját céljaik érdekében. Ahogy azt tenné minden ember, akinek ilyen eszköz van a kezében, beleértve téged is.
Demokrácia? Eszednél vagy? Nincs demokrácia. Csak látszatdemokrácia. Hogy azt hidd, szabad vagy és magadról döntesz. Igen, magadról döntesz a mindennapi életedben, meg pár apró-cseprő dologban. De a világ eseményeire nincs ráhatásod, hacsak nem verekeded fel magad te is a csúcsra, és nem te leszel, aki a fent írt eszközöket a kezedben tartod. Addig csak szenvedője leszel a történéseknek, még ha azt is hiszed, hogy te döntesz.

"Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad."
/Johann Wolfgang von Goethe/
Előzmény: Stickhorse (21) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 21. 08:57 | #24
Kifejthetnéd, hogy mi alapján jutottál ezekre a messzemenő következtetésekre.
Előzmény: hawkeye (23) 0 VÁLASZ
hawkeye
hawkeye 2013. 08. 21. 08:03 | #23

Naivitásod határtalan. Politikai, hírszerzési, informatikai tudásod nulla.

Legalábbis ebbe a posztba írt kommentjeid alapján.

Régebbi beírásaid alapján viszont csak eljátszod a tudatlan szűzlányt.

Hogy mi okból, azt csak te tudod...
Előzmény: Stickhorse (21) 0 VÁLASZ
naphtha08 2013. 08. 20. 23:48 | #22
nemneeáhhh... van 3 eladó babszemem...

Stickhorse 2013. 08. 20. 23:35 | #21
Mert a politikai ellenfél lehallgatása nyilván megegyezik azzal, amikor egy központi rendszerbe befut kismillió magánbeszélgetés meg e-mail a tegnapi időjárásról, a holnapi ebédről, meg elvétve akad közöttük néhány, aminek gyanúsan "@alkaida.com" a vége.

Persze, tudom, csak ürügy, hogy az "alkaida.com" végűek kiszűrése a lehallgatások célja, a tárolt információkkal majd jól önkényuralkodik a rendőrállam. A probléma csak az, hogy még mindig nem látom, hogy ha a haveromat felhívom, hogy holnap milyen filmet nézzünk a moziban, aztán ezt jól lehallgatják, akkor azt majd milyen módszerrel használják fel ellenem.

Ismételten mondom, személyes adatok, számlainformációk, kórképek hozzáférésére magánbeszélgetések lehallgatása nélkül is lehetősége van a titkosszolgálatoknak. Aki esetleg attól fél, hogy a politikai nézeteit derítik ki ilyen formában, az vonuljon ki a demokráciából. Annak általában az a lényege, hogy a politikai nézeteket fel lehet vállalni, és lehet versenyeztetni. Ha meg ezt veszélyeztetve tetszik érezni, akkor a demokrácia megőrzésének érdekében szíveskedjék elzavarni a kormányát.
Előzmény: tftmnxzf (20) 0 VÁLASZ
tftmnxzf 2013. 08. 20. 23:19 | #20
Mondjuk watergate. Illet volna hallanod rola.
Előzmény: Stickhorse (19) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 22:53 | #19
Azért erre néhány példát mondhatnál. Arról is, hogy milyen információkat, meg arról is, hogy milyen "mindenféle politikai célokra" használták fel ezeket.
Előzmény: tftmnxzf (18) +1 VÁLASZ
tftmnxzf 2013. 08. 20. 22:15 | #18
Teljesen kizarhato. Mar joval regebben is felhasznaltak mindenfele politikai celokra.
Előzmény: Stickhorse (17) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 20:12 | #17
Mivel tőlem idéztél, ezért valamennyire magamra veszem. Megnyugtatlak, én sem gondolom ezt mindenféle fenntartás nélkül, ennek ellenére nem zárható ki teljesen, és a gondolatmenet végigfuttatásához is szükséges volt ezt is "megvizsgálni".
Előzmény: tftmnxzf (16) 0 VÁLASZ
tftmnxzf 2013. 08. 20. 19:50 | #16
"Amennyiben a rendszert valóban csak nemzetbiztonsági célzattal használják"

Engem az borzaszt el, hogy van olyan naiv ember, aki ezt gondolja. Ez is a tudatlansag es a gondolkodas teljes hianyat mutatja...
-1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 18:51 | #15
Teljesen igazad van. A probléma az, hogy ezen egy Snowden-botrány nem segít, viszont hamis és félrevezető képet tud kialakítani a torzított és félinformációk által a kevésbé tájékozott emberekben. Ezért problémás, hogy Snowdent nemzeti hősként kezdik kezelni.
Előzmény: tool (14) 0 VÁLASZ
tool 2013. 08. 20. 18:45 | #14
igen ez idilli kép, de mivel az ország lakosságának kb 80%-a azt sem értené amit ebben a pár sorban leírsz, nehezen megvalósítható sajnos. és nekik ezek bizony új információk, te internetezel, gondolom van okostelefonod, tudod mi az az e-mail, volt lehetőséged iskolába járni stbstb.
ezernyi olyen élethelyzet van, ahol csak az esti híradóból értesül a dolgokról, és neki ez pl új információ, mert nem olvasnak izét :)

még sosem volt olyan nép szerintem ahol tudatos egyéni és társadalmi élet valósult volna meg. az ember nem ilyen, az emberek birkák. beee
Stickhorse 2013. 08. 20. 18:28 | #13
Pontosan ezek miatt gondolom, hogy valójában a tudatlanságunk és az ebből fakadó tehetetlenségünk az ellenségünk. Minden társadalmat elnyomó rendszer csak addig működhet, ameddig létezik társadalom, amit elnyomhat. Természetesen ha már kialakult egy kiterjedt elnyomó rendszer, azt csak nagyon drasztikus módszerekkel lehet elpusztítani, ha akkor ébred tudatára a tömeg, az már sok szempontból késő.

Egy tájékozott, tudatos, gondolkodó embert sokkal nehezebb félrevezetni. Nem kell túlzottan gyanakvónak lenni, de ha az emberek megtanulnák, hogy minden kormányt vagy az aktív hozzájárulásuk - pl. megválasztás - vagy a passzivitásuk - felkelés, aktív ellenállás hiánya - tart életben, nem kellene rettegniük az elnyomástól. A modern demokrácia embere elképesztően sok felesleges jogával tisztában van, a legalapvetőbbet, a demokrácia lényegét mégis valamiért elfelejti.

Ha én tudom, hogy a vezetőm hülyeséget beszél, azt nem vagyok köteles elfogadni, de még jobb, ha eljutok egy olyan szintre, hogy ne is kerüljön vezető pozícióba. Erről beszélek, amikor tudatos egyéni és társadalmi életet szeretnék.
Előzmény: tool (12) +1 VÁLASZ
tool 2013. 08. 20. 18:17 | #12
:) igen abban van valami

általánosságban egyébként arra gondolok, hogy pl az 56 utáni megtorlásban milyen jól jött volna egy efféle log az akkori rendőrállamnak. és hogy a jövőben is bármikor megtörténhet bármilyen csúnya dolog bármelyik országban. ha a technika működő és kialakított, nem sokba telik átírni pár queryt scriptet stb-t, hogy a keresett kulcs ne a "bomba" legyen. hanem például a "szabadság". aztán megint jöhetnek a fekete autók tekikatonák stbstbstb szokásos.
Előzmény: Stickhorse (11) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 18:12 | #11
Hehhh :) Értem, amire célzol, de azért lássuk be, ez távol áll a Snowden-ügytől, meg a rendőrállamtól. Amúgy meg az a politikus, akit csak azzal lehet támadni, hogy 20 évvel azelőtt milyet bulizott a haverjaival hétvégén, az azért valamit nagyon jól csinálhat ;)
Előzmény: tool (10) 0 VÁLASZ
tool 2013. 08. 20. 18:05 | #10
semmi konkrét csak arra gondoltam ha egy jól sikerült este végeztével a hajnal egy fehér bőrkanapén talál egy szórakozóhelyen és épp kokaint szívsz fel egy egy pics@részeg kiskorú seggéről, majd másnap egy haverod elmeséli telefonban egy másiknak hogy mit csináltál, és 20 év múlva a politikai karriered kezdetén valaki előveszi ezt a felvételt és szembesít vele az milyen grimaszt csalna az arcodra;)
Előzmény: Stickhorse (8) 0 VÁLASZ
tool 2013. 08. 20. 18:03 | #9
áh van egy remek idézetem amúgy, nagyon frappáns szerintem, bár nem szó szerint idézem azt hiszem és nem tudom ki írta:

Ha egy nép feláldozza a szabadságát a biztonságért, mindkettőt elveszíti.



Stickhorse 2013. 08. 20. 17:56 | #8
Nem teljesen kaptam el a célzást, megmagyarázhatnád!
Előzmény: tool (7) 0 VÁLASZ
tool 2013. 08. 20. 17:49 | #7
"Az akadályozná meg, ha az emberek gondolkodva, felelősségteljesen élnék egyéni és társadalmi mindennapjaikat is."

robot tetszik lenni 22 évesen? ;)



Stickhorse 2013. 08. 20. 16:35 | #6
Na itt jön képbe az ostobaság, a tudatlanság, a tájékozatlanság, a tehetetlenség érzete. Engem egyáltalán nem rémített meg ez a hír, viszont a rá adott reakciók annál inkább.

Ez a hír egy tájékozott és gondolkodó ember számára nem nyújt semmiféle új információt a hírszerzés működésével kapcsolatban, nem rántja le a leplet semmiféle világméretű összeesküvésről vagy háttérhatalmi tevékenységről, mégis ekkora botrányként kezelik. Az embereket először megrémíti az, hogy Obama elnök az interneten küldözgetett amatőr félaktjaikat nézegeti, aztán meg a sok jóképességű világméretű összeesküvés-elméleteket formál belőle, és találgatják, hogy ezt hogyan fogják felhasználni ellenük. Gyakorlatilag attól tartanak, hogy kihasználják a tudatlanságukat. Agyrém.

A Facebookra feltöltött almáspite-recepttel egyik rendőrállam se fog tudni irányítani, a bankszámládhoz meg akkor és úgy férnek hozzá, ahogy nem szégyenlik.

Az egészből lesz egy rohadt nagy felháborodás-botrány, esetleg egykét vezető pozícióban lévő ember cserélődik, de addig az összeesküvésektől rettegő emberek tömegei nem fognak eljutni ennek hatására, hogy kicsit jobban tájékozódjanak, az életüket tudatosabban éljék, a politikai döntéseiket megfontoltabban hozzák, a társadalmi szerepüket pedig aktívan megéljék. Ha a Snowden-kiszivárogtatás mögött valódi összeesküvés készülődne - amit ilyen formában erősen kétlek - azt nem a kiszivárogtatás fogja megakadályozni. Az akadályozná meg, ha az emberek gondolkodva, felelősségteljesen élnék egyéni és társadalmi mindennapjaikat is. Befolyásolni azt lehet, aki az utcára lépve sem veszi észre, hogy a TV-ben mutatott kép esetleg nem egyezik a valósággal. Még mindig saját tudatlanságunktól félünk...
Előzmény: Lusu (5) +1 VÁLASZ
Lusu 2013. 08. 20. 16:21 | #5
Mondjam azt hogy hülye vagy, mert megcsinálják veled... Szerinted ha van ennyi információjuk és el akarnak érni valamit, nem az lesz az első dolguk, hogy jól megvezetnek és azt hidd minden rendben van körülötted? Nézel TV2-t vagy RTL Klubot és azt is hiszed, hogy minden ok. De még jó hogy, van internet és lehet más véleményt is olvasni, nem csak azt amit cionkáék kitalálnak nekünk. Utána meg mindenki döntse el magának mit hisz, de legalább már a döntésén egy picit gondolkodni fog és az már az első lépés.
Előzmény: Stickhorse (4) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 15:59 | #4
Nem mernék rá megesküdni, hogy Te az értő olvasás misztikus képességének használatával futottad végig az írásomat.

Egyrészt, pontosan Snowden munkakörülményei és élethelyzete miatt gondolom azt, hogy nem önnön szent meggyőződéséből kezdett egyszemélyes szabadságharcot a nemzet szemének felnyitása érdekében. Annak ellenére, hogy az előéletét tekintve még akár ezt is el bírnám képzelni, elég sok labilis elmeállapotú személy megfordul az amerikai haderők kötelékében. Ettől függetlenül a Te hozzáállásod tökéletesen tükrözi azt, ami megrémít az egésszel kapcsolatban. Naivitás, ostobaság, tudatlanság, tájékozatlanság azt gondolni, hogy a modern hírszerzés nem használja a modern IT rendszereket. Nincs ebben semmiféle "conteo". Hülyék lennének nem szűrni a magánbeszélgetéseket, akármilyen célzattal is teszik azt.

A fenyegetés részére is elég pontosan kitértem azt hiszem, de megpróbálom máshogyan megfogalmazni. Tételezzük fel, hogy az IT rendszerekből származó magáninformációk szűrése valóban csak nemzetbiztonsági érdekeket szolgál, tehát a rendszer a veszélyes elemeket keresi, magyarul az e-mailben küldött bomba-tervrajzokat. Ha nem küldözgetek ilyeneket, nem jelentek nemzetbiztonsági fenyegetést, tehát nincs okom fenyegetve érezni magamat.

Bármilyen más információ, amit ilyen formában képesek begyűjteni, vagy alkalmatlan arra, hogy fenyegető jelleggel felhasználják - lásd a tegnapi focimeccsről szóló diskurzus a szomszéddal -, vagy pedig olyan információ, amellyel az állami nyilvántartások úgyis rendelkeznek - személyes adatok -, esetleg szintén nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva hozzáférhetőek a titkosszolgálatoknak, ilyenek például a számlainformációk. Utóbbiak hozzáférhetősége régóta ismert a kicsit is tájékozott emberek számára.

A dolog innentől úgy áll, hogy ameddig a saját államom/országom vezetése valóban az én érdekeimet szolgálja, nincs okom tartani attól, hogy a begyűjtött információkkal bármilyen formában visszaélnek, sőt, kifejezetten örülhetek, hogy a belső fenyegetéstől is próbálnak védeni. Amennyiben az információk kezelői vissza szeretnének élni a begyűjtött információkkal az: 1. a társadalom diszfunkcionalitását jelöli, hiszen végső soron minden állami funkció direkt vagy indirekt módon a nemzettől eredeztethető...köszönje tehát magának a nemzet, ha a vezetése ezt megteheti vele 2. következésképpen rajtam áll, hogy mennyire tűröm meg az ilyen jellegű vezetést, ha valóban veszélyeztetve érzem magam, és mennyire teremtem meg a lehetőséget a visszaélésre.

Nem azt mondom, hogy a begyűjtött információk mindegyike alkalmatlan visszaélésre, de ha ez a visszaélés "alattomos és tudat alatti", amolyan globális összeesküvés jellegű, akkor hülye vagyok, ha meg tudják velem csinálni, és meg is érdemlem, ha pedig nem ilyen, akkor valószínűleg nyilvános és pofátlan, ebben az esetben pedig a nemzet csak akkor jogosult a túlélésére, ha képes érvényesíteni a benne rejlő erőt. Nem a rendőrállamtól kell félni, hanem saját butaságunktól és tehetetlenségünktől, amivel hagyjuk érvényesülni.
Előzmény: nlght (3) +3 VÁLASZ
nlght 2013. 08. 20. 15:36 | #3
"Elborzaszt az önkontroll hiányától és a tehetetlenségtől való félelem, ami abban mutatkozik meg, hogy ennek a hírnek a hatására félnek a rendőrállam elhatalmasodásától. Amennyiben a rendszert valóban csak nemzetbiztonsági célzattal használják, akkor ha én nem bombakészítési tervrajzokat küldözgetek e-mailben, nincs okom félelemre"

te magadtól vagy ennyire ostoba vagy órákat veszel?
nem az a kérdés, hogy rettegsz-e vagy sem amikor megnyitsz egy chat ablakot vagy telefonálsz, hanem az a kérdés, hogy mi lesz ezzel a rendszerrel a jövőben? szerinted az emberiség arról híres, hogy nincsenek hatalom mániás balf*szok, akik nem fogják egyszer sem a saját céljaikra használni, amikor ezzel a gigantikus figyelő rendszerrel minden előttük hever (pl. ipari- és banktitkok, tőzsde, hadsereg stb.)? naív dolog azt hinni, hogy a köv. 100 évben a világot csak kedves apácák fogják irányítani, akik sosem használnák a kormány eszközeit illegális célra...

"A dühítő része a dolognak a Snowden körüli felhajtás"

Az nem zavart eddig, hogy vki csak "ez csak szaros conteo"-zik az ilyesmi történetek hallatán, legyint utána egyet, és amikor kiderül hogy a conteo igaz és bizonyítékok és tanúk vannak rá, akkor meg már dühítő, hogy felkapják a hírt, mert csak egy világméretű "összeesküvést" leplezett le szilárd bizonyítékokkal és csak az egész életét kellett megváltoztatnia és kockára tennie, amikor nagyon durva fizuért lesett pár monitort egész nap HAWAII-jon !!!! Tényleg dühítő, de nem az, hogy felkapják hírt és az emberek megkérdőjelezik a politikusok döntéseit, hanem az ostobaságod hogy még véded is ezeket a nyomorék szélhámosbandát, akik politikusoknak nevezik magukat...
Előzmény: Stickhorse (2) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2013. 08. 20. 14:07 | #2
Egyszerre borzaszt el és dühít az egész ügy.

Elborzaszt, mert ismételten megmutatkozik az emberek tudatlansága, a gondolkodás teljes hiánya, az önkontrollra való hajlam hiányától és a tudatlanságból fakadó tehetetlenségtől való félelem.

Tudatlanságot és a gondolkodás teljes hiányát mutatja, hogy sokan a kiszivárogtatás tartalmát sokkoló újdonságként élik meg. A legkézenfekvőbb hírszerzési lehetőség ma az IT rendszerek kihasználása. Természetesen én sem úgy veszem fel a telefont, hogy figyelem a lehallgató készülék pittyegését meg rendszerzaját a vonalban, de ha holnap bevezetnének egy titkosszolgálati irodába és visszajátszanák a tegnapi beszélgetésemet, különösebben nem lepődnék meg.

Értelmes, gondolkodásra képes embert az sem lep meg, hogy mindez belföldi keretek között is zajlik. Még a nemzetbiztonsági indokoltság is elfogadható, nehogy azt gondoljuk már, hogy fenyegetés csak az országhatárokon kívülről érheti az államot.

Elborzaszt az önkontroll hiányától és a tehetetlenségtől való félelem, ami abban mutatkozik meg, hogy ennek a hírnek a hatására félnek a rendőrállam elhatalmasodásától. Amennyiben a rendszert valóban csak nemzetbiztonsági célzattal használják, akkor ha én nem bombakészítési tervrajzokat küldözgetek e-mailben, nincs okom félelemre. Ha későbbi visszaélés szándékával történik információgyűjtés, akkor meg meg is érdemlem, hogy visszaéljen velem a rendőrállam, ha a tegnapi meccsről tartott telefonos beszámolómból, vagy az sms-ben elküldött bevásárlólistámból bármiféle visszaélésre lehetőséget adó információt ki tud hámozni. Az emberek tudatlanságukban félnek attól, hogy a tőlük származó információkat ellenük fordíthatják, mert sokan a gondolkodásból fakadó önkontroll hiányában valóban képtelenek a környezeti ingerekre tudatosan reagálni, ezért tehetetlenné válnak. Elég, ha csak a reklámokra gondolunk. Kéremszépen, ha ilyen alapon a rendőrállam képes velem visszaélni, akkor azt csak magamnak köszönhetem.

A dühítő része a dolognak a Snowden körüli felhajtás. Nagyjából egyértelmű, hogy Snowden nem egy modern kori szabadságharcos, vagy ha mégis azzá emelik, biztos, hogy nem az általa hangoztatott magasztos érvekben való őszinte meggyőződése vezérli. Az általa kiszivárogtatott körülmények között ez az ember egymaga képtelen lett volna kiszivárogtatni, valaki minden bizonnyal szép összegeket meg védelmi garanciákat ígért neki a tevékenységéért. Mindezek után rendőrállam-ellenes, demokráciát védő nemzeti hőssé avatja az istenadta nép, miközben politikai menedékjogért kilincselve, önigazolást érezve nyilatkozik a nyílt szembenállásról meg a következmények vállalásáról. A lófaszt, már elnézést. Aki bízik az emberben, a megvilágosodott, "feltárt szemű" nép erejében saját államával szemben, az nem repül Hong Kongba, miután felkeresett egy újságot, hanem beáll az utcára vonuló tömegek közé. Lehetőleg az első sorba...
+2 VÁLASZ
norbertvincze