no

A csillagos eget is lehazudja

2013.07.31. 07:50
Egy alacsony, kopaszodó, ám rendkívül megnyerő férfira vadásznak a Facebookon, miután a szélhámos rengeteg nőt átejtett és lehúzott pénzzel. A sztori kísértetiesen hasonlít a Kaméleon című filmre – ami egyébként egy megtörtént eseten alapult.

„Nagyon tájékozott, nagyon olvasott, művelt, mindent tud, ismer. Mindenkit leiskoláz, lehengerel a szövegével. Azt mondja, amit hallani akarsz, figyel, és a legérzékenyebb pontodon kap el” – jellemezték az interneten azt a 40 év körüli férfit, akire már szabályosan vadásznak a Facebookon, annyi női ellenséget szerzett magának.

Az alacsony, kopaszodó, sármosnak semmiképp sem nevezhető, ám a beszámolók szerint rendkívül megnyerő figura rengeteg nőt vert már át, lelkileg és anyagilag. A pórul jártak a közösségi oldalon próbálják figyelmeztetni a többi nőt (és férfit), nehogy bedőljenek a csalónak. Az oldalra fotókat is posztoltak az illetőről, és próbálják felderíteni, hogy éppen merre járhat.

Legutóbb állítólag Budapesten bukkant fel, de július közepén még Kecskeméten látták. Többen azt írták, hogy mostanában Péter Gábor néven mutatkozik be. Több károsultnak is azt állította, hogy egy Antante nevű gyerekszínház, illetve alapítvány igazgatója, és munkatársakat keres.

fb

„Gyermekpszichológusnak és színházi rendezőnek adja ki magát, zseniálisan kommunikál, és érzelmileg folyamatosan manipulál mindenkit, akivel összeakad. Legyen az akár nő, akár férfi, akár gyerek. Mindenkit az ujja köré csavar, kihasznál. Hamar »odaköltözik«, gégerákot hazudva kelt együttérzést, amint házon belül van, nincs biztonságban se ékszer, se készpénz! A csillagos eget is lehazudja, megígéri, de sosem teljesít, hacsaknem épp mástól pénzhez nem jut. Egyszerre »több vasat« is tart a tűzben, mert sohasem tudhatja, mikor bukik le” – írta róla egy nő, aki elmondása szerint két éven át volt vele együtt.

A szélhámos keresésére létrehozott Facebook-oldalon folyamatosan közzéteszik az átejtett nők történetét. Ezekből kiderül, hogy a csaló gyakran nemcsak a kiszemelt hölgyeket, de rajtuk keresztül azok ismerőseit, barátait is lehúzta pénzzel. „Én elsőre kikosaraztam, mert nem tetszett a külseje, de sajnos lehengerlő stílusával, megnyerő modorával, rajongásával engem is levett a lábamról. Rengeteg közös érdeklődési körünk volt, persze azt mondta, amit hallani akarok, hisz tudta, engem mi érdekel, és mivel nagyon művelt és okos, benyeltem mindent” – mesélte egyik volt „szerelme”, aki idén januárban az egyik internetes társkeresőn ismerkedett meg az akkor Péter Zsolt néven bemutatkozó férfival.

Ahogy a legtöbb áldozatának, neki is azt állította, hogy 40 éves, magyar-ének szakos tanár, de egyúttal gyermek-szakpszichológus, drámapedagógus is, aki imádja a két gyerekét. Édesanyjáról azt állította, hogy franciatanárnő,  apjáról pedig azt, hogy nyugalmazott ezredes.

„Az elején nagyon döcögősen találkoztunk, legelőször egy vidéki családi házban.... ami, mint kiderült, az akkori élettársának a háza, természetesen kulcsa volt hozzá, pedig nem a hölgytől kapta, mint utóbb kiderült” – mesélte a nő.

Később jöttek a „zűrök”: a férfi azt mondta neki, hogy 40 fokos láza lett, tüdőgyulladást kapott, kórházba került, de látogatni nem lehet. Később az áldozatához költözött, de a gyerekeit nem mutatta be nekik, mondván, ők még betegek. „Aztán betörtek az Andante alapítványhoz, aminek ő volt a vezetője, megint nem láttam vagy 2 hétig, közben ő karambolozott, összetörte az autót, egy napra rá gyomorvérzéssel kórházba került ... intenzív, látogatás nincs ... végül, nagy sokára, a kórházból, egy sporttáskányi ruhával egyből hozzám költözött” – elevenítette fel a közös élményeket a nő.

„Péter Zsolt” ekkor állt elő azzal a projekttel (egy kilencrendezvényes gyermekprogrammal), amihez a pénzt az asszony barátaitól szerezte meg. „Volt, akinek állandó munkát is ajánlott, és néhányan kiléptek a munkahelyükről a jobb lehetőség reményében, de csak azt hitték, hogy bejelentett munkájuk van. Dolgozniuk a munkakörükben nem tudtak, hisz egy nem létező alapítványnál elég nehéz, de mindig mindent megmagyarázott, mindenre volt válasza. Engem sajnos át tudott verni, hisz szerettem, de a barátaim összefogtak, és nyomozásba kezdtek ... Így derült ki az egész nagy hazugság” – írta a becsapott nő.

Amikor a tényekkel szembesítették a férfit, mindent tagadott, de a személyi igazolványát nem mutatta meg, ehelyett összepakolt és elment. Az asszony utólag jött rá, hogy amikor a szerelme lányával és fiával emailezett (akiket ugyebár sosem látott), valójában a partnere írta a válaszleveleket.

A szélhámos általában a 40-45 év közötti, egyedülálló vagy rossz kapcsolatban élő nőkre, pontosabban a pénzükre utazik. „Nekem miatta nincs munkám másfél éve, csak adósságok, amit neki »köszönhetek«. A lányom elit iskolájának tandíja (ő tette be oda), és 8 hónap albérleti díj ... Sokan jártunk így, sajnos...” – panaszkodott az egyik károsult. Volt olyan károsult, akivel már az esküvőt tervezgették, de az mindig elmaradt.

A beszámolók alapján úgy tűnik, a csaló ugyanazt a mesét adja elő mindenkinek. „Sokáig nem is gyanakodtam. Majd sűrűsödtek a hihetetlen véletlenek, balesetek, családi tragédiák, krimibe illő történetek. Majd megrendült a bizalom, és úgy döntöttem, utánajárok a dolgainak. Igyekezett eltávolítani tőlem a családomat és a barátaimat. Utólag derült ki, hogy vélt rosszulléteimre hivatkozva pénzt kért szinte minden ismerősömtől, és zaciba adta az összes ékszeremet, és természetesen a közös kasszát is úgy használta, mintha a saját pénze lett volna. Semmije nem volt egy hátizsákon és néhány ruhán kívül” – mesélte egy másik károsult.

Igaz, a szélhámosnak nem minden nőt sikerült átejtenie, volt, aki az ébersége miatt úszta meg a kalandot. „Ennek már lassan 4 éve. Akkor regisztráltam egy társkereső oldalra. Vége lett a házasságomnak, és épp anyukám is súlyos beteg lett. Társaságra és társra vágytam. Nekem már akkor gyanús volt a fickó” – emlékezett vissza az egyik asszony. A szélhámos ekkor elkövetett egy hibát: a levelezés közben kikotyogta egy hölgyismerőse (egyik korábbi áldozata) nevét, akit viszont a kiszemelt nő is személyesen ismert.

„Jött a tragédia, anyukám meghalt, egyedül voltam teljesen, ekkor Gábor úgy érezte, itt az ő ideje, felajánlotta a segítségét. Mély fájdalmamban megadtam a lakcímem, és már nálam is termett. Egy darabig úgy tűnt, valóban segíteni akart. Ekkor kérdeztem meg azt a bizonyos közös ismerőst, mondjon valamit Cs. Gáborról. A telefonban zaklatottan figyelmeztetett Ancsa, hogy azonnal küldjem el a fenébe, minden kapcsolatot szakítsak meg vele. Ugyanis őt már átverte több százezer forinttal, de nem tudta bizonyítani. Tehát elküldtem, de ő zaklatott napokig a ház előtt parkolt. Megfenyegettem, hogy rendőrséghez fordulok és ezért végleg eltűnt” – emlékezett vissza az asszony.

A szélhámosra vadászó Facebook-oldalon azt írják, hogy a rendőrség már kihallgatta a férfit, de szabadon távozhatott. Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is az ügyben, de egyelőre nem kaptunk tőlük választ. Arra voltunk kíváncsiak, hogy nyomoznak-e az ügyben.

Hasonló történetekre korábban is volt példa. A Goda Kriszta rendezte Kaméleon című játékfilm története például valós eseményen, Bartha Beatrix történetén alapult. Bartha egy telefonos társkeresőn ismerkedett meg S. Tiborral. Az akkor 34 éves nőt és baráti körét megnyerő stílusával teljesen levette a lábáról a magát orvosnak kiadó férfi, aki idővel anyagilag és lelkileg is tönkretette áldozatát. Végül a nő barátai fogtak gyanút és kezdtek el nyomozni a férfi után, akit szó szerint Bartha juttatott rendőrkézre, ő fogta el, visszatartva a rendőrök kiérkezéséig. Kiderült, hogy S. Tibor sohasem volt orvos, ellenben tizenegy elfogatóparancsot adtak ki ellene, mindegyiket csalás miatt.

Ismerősek a történetek? Netán Ön is belefutott a szélhámosba? Ha igen, írja meg nekünk!