szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emelni kellene a minimális felvételi ponthatárt az idei 240-es szintről – mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió pénteki műsorában.

A 240-es minimális felvételi ponthatár "a középszer ponthatára", az "egy közepes dolog" – közölte a miniszterelnök a közrádiónak adott pénteki interjújában. Orbán azt mondta, ebből a szempontból egyetért Hiller István volt MSZP-s oktatási miniszterrel, aki korábban szintén a ponthatár emelését tartotta szükségesnek a felsőoktatás minőségének emeléséért.

"Szerintem közpénzen, adófizetők pénzből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes" – mondta a kormányfő. Hozzátette, szerinte az a helyes, ha a jó képességűek mennek egyetemre. "Nem vagyok az ellen, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nekik nem egyetemen kellen tanulniuk, nekik egy másfajta képzésre van szükségük" – mondta Orbán.

"Sajnálom, hogy ilyeneket kell mondanom, de a kommunista rendszerben voltak dolgok, amelyek ésszerűbbek voltak, mint a mai dolgok" – fogalmazott a kormányfő a szakképzés korábbi és jelenlegi rendszerére utalva. Szerinte ezt "eltagadni nem érdemes", és inkább tanulni kell belőle. Hozzátette, minden diáknak a képességeinek megfelelő oktatási formákat kell ajánlani.