szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az antiszemitizmus elleni küzdelem céljából életre hívott Tett és Védelem Alapítvány, valamint az Anti-Defamation League - Rágalmazásellenes Liga (ADL) kezdeményezésére a több mint 70.000 követővel rendelkező kurucinfo.hirportál oldalát törölték a Facebookról.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Mazsihisz és több más zsidó szervezet és civilek által életre hívott Tett és védelem Alapítvány, valamint az amerikai illetőségű ADL hetekkel ezelőtt közös beadvánnyal fordult a Facebook közösségi portálhoz, melyben több tucat, egyértelműen uszító és gyűlöletkeltő bejegyzésre hívták fel a figyelmet.

Többek között olyan írásokra, amelyek közleményük szerint "nem csak az európai emberi normák, hanem kifejezetten a Facebook által meghirdetett gyűlöletmentes közösségi médiai szabályzással is szembe mentek, ezzel súlyosan megsértették a közösségi portál felhasználói feltételeit és semmibe vették a szolgáltató működési elvét és küldetését".

A beadványra reagálva a Facebook törölte a kurucinfo oldalát a közösségi site-ról.

"A magyarországi közbeszéd minősége napról-napra romlik. Az antiszemita megnyilatkozásoknak már a Parlamentben is vannak büszke hangadói és képviselői, s az ott elhangzó rasszista, antiszemita beszédek mételyezik a közgondolkodást, rombolják a közbeszéd színvonalát. Ennek legfőbb képviselője a kurucinfo hírportál volt, mely évek óta terjesztette és gerjesztette ennek az egész társadalmat a gyűlölködés irányába taszító nézeteit. A portálon pl külön Cigánybűnözés, és Zsidóbűnözés rovat is található" – nyilatkozta Bodnár Dániel, a Tett és Védelem elnöke.