1,3 milliárdot kapnak a holokauszt-túlélők

Vágólapra másolva!
A kormány megállapodott a magyar származású, de külföldön élő holokauszt-túlélők kárpótlásáról a zsidó érdekvédelmi szervezetekkel. Három napon belül 1,3 milliárd forintnak megfelelő összeget utalnak ki nekik. A kifizetéseket egy nemzetközi könyvvizsgáló ellenőrzi, hogy később már ne lehessen vita belőlük.
Vágólapra másolva!

Többéves elszámolási vita után megállapodott a kormány a zsidó érdek-képviseleti szervezetekkel a külföldön élő holokauszt-túlélők kárpótlásáról - jelentette be a Kormányzati Információs központ. A szombati közlemény szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök), valamint a Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims) nevű szervezettel egyezett meg annak érdekében, hogy a holokauszt magyar származású, ám külföldön élő túlélői a lehető leggyorsabban hozzájussanak kárpótlásukhoz.

A kifizetések felgyorsítása miatt a kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Mazsök 5,6 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget (körülbelül 1,3 milliárd forint) 3 munkanapon belül átutaljon a kifizetéseket végző és felügyelő Claims számára.

A további viták kizárása, valamint a kifizetések átláthatósága érdekében a felek megegyeztek abban is, hogy a kifizetések ellenőrzésére felkérik a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló magyarországi képviseletét. A KPMG az államháztartásról szóló törvény előírásainak, valamint a nemzetközi standardoknak megfelelően elkészíti a támogatási összegekről szóló beszámolót.

A közlemény arra is kitér, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb, virágzó kultúrájú zsidó közössége, ezért "a kormány mindig is kiemelt figyelemmel viseltetik a közösség tagjai iránt". Megemlíti, hogy a kormány a közelmúltban 50 százalékkal megemelte a Magyarországon élő holokausztáldozatok életjáradékát, ezzel is bizonyítva, hogy méltóképpen gondoskodik a holokauszt túlélőiről.