Borzasztó veszélyes az alkoholnak az a fogyasztási formája, ami mostanában kezd elterjedni. Vagyis, hogy a vállalkozó szelleműek párásítva fogyasztják a piát, mert így például a rövidekben található rengeteg kalória nem jut a szervezetükbe, az alkohol viszont igen, tehát részegek lesznek, mégis megtarthatják az alakjukat. A probléma, hogy így az alkohol a májat megkerülve jut a szervezetbe, ezért például az alkoholmérgezés sokkal könnyebben alakul ki.

Az észak-texasi Broderic Allen nagyjából 35 kilót fogyott csak azzal, hogy abbahagyta az alkoholfogyasztást – írja a New York Daily News. A férfi valószínűleg egészen sokat piálhatott előtte, mert ez igen komoly fogyás, ha valóban csak attól volt, hogy felhagyott az egyébként elég magas kalóriatartalmú alkoholok fogyasztásával.

Allen viszont nem akart lemondani a részegségről, ezért ő is csatlakozott ahhoz a mostanában egyre népszerűbb trendhez, hogy párásítva fogyasztja az alkoholt. “Csak belélegzem. Úgy néz ki, mintha innám, de nem. De ha túl sokáig csinálod egyszerre, akkor kicsit elkábulhatsz tőle” – mondta Allen a KCTV-5-nek.

KCTV5

A New York Daily News felhívta rá a figyelmet, hogy Allen nem az egyetlen, aki így piál, egyre több olyan videó van Youtube-on arról, hogy hogyan lehet alkoholpárát előállítani, majd mire kell figyelni a belélegzés során. Sőt, idén januárban egy chicagói kocsmában olyan szerkezetet árultak mindössze kb. 6000 forintért, amivel bárki tud otthon könnyedén alkoholt vaporizálni.

Egy New York-i kórház igazgatóhelyettese elmondta a lapnak, hogy az utóbbi hónapokban egyre népszerűbbé vált a dolog különösen az egyetemista férfiak és nők körében, és különösen azok körében, akik figyelni akarnak a kalóriabevitelükre. Ugyanis, ha valaki így fogyasztja az alkoholt, akkor csak az etil-alkohol jut be a szervezetébe, ami a részegséget okozza, a rengeteg kalóriát tartalmazó cukrok, különösen a tömények esetében nem kerülnek be a véráramba. A dolog jól hangzik, még nevet is kapott, drunkorexiának hívják, magyarul kb. piarexia lehetne a neve, ami az anorexiára, és ezzel a kevés kalóriabevitelre utal.

Viszont a dolog sajnos meglehetősen veszélyes. “Amikor alkoholpárát lélegez be valaki, akkor egyből a tüdőbe és a véráramba kerül az anyag, a májat megkerülve. A máj az, ami feldolgozza az alkoholt, ha belélegezzük, akkor egyből az agyba jut a tüdőből” – mondta Dr. Harris Stratyner a folyamatról.

Az egy dolog, hogy a tüdő és a nyálkahártyák nagyon érzékenyek az alkoholra, így például könnyen kiszáradhatnak az orr nyálkahártyái, ha így fogyasztjuk az alkoholt, ami fertőzésveszélyt jelent. De azok a védelmi rendszerek sem lépnek működésbe, amik megakadályozzák például az alkoholmérgezést. Ráadásul a máj átugrásával a felszívódás is gyorsabb, direktebb.

“Az egyik dolog, ami segít megelőzni az alkoholmérgezést, az a hányás. Ha kihagyjuk a képletből a gyomrot, és egyből a tüdőbe visszük az alkoholt, akkor kihagyjuk ezt a lehetőséget. Ez egy buta, nagyon veszélyes dolog. Az, hogy a fiatalok egészen olcsón juthatnak párásítóhoz, veszélyes, be kéne tiltani” – mondta az orvos.

Hozzátette, ő először 2004-ben találkozott a praxisában azzal, hogy valaki így fogyasztott alkoholt, egy ideig nem is volt ez jellemző, de az utóbbi nagyjából másfél évben elszaporodtak az ilyen esetei.

Az alkoholt három módon lehet légnemű halmazállapotban fogyasztani. Az egyik módszer, hogy egy párásító készülékkel, de akár sima hevítéssel felmelegítjük az alkoholt annyira, hogy elkezdjen belőle kipárologni az alkohol, és egy szívószállal beszívjuk a párát, ez a legegyszerűbb.

A másik, mostanában terjedő verzió, amit néhány kocsmában is csinálnak, hogy az alkoholt szárazjégre töltik, és úgy kezd el párologni, és a szárazjeges alkoholos felhőt lélegzi be a delikvens.

A harmadik megoldásban nem pára képződik valójában, hanem annyira feldúsítják oxigénnel az alkoholt, hogy gyakorlatilag párának tűnik. Úgy kell elképzelni a dolgot, mintha valaki egy olyan párakapuban állna, amiből alkohol jön, esetleg a növénypermetezőjét a legapróbb permet fokozaton használva próbálna alkoholt fogyasztani. Ebben az esetben az alkohol nem páraként van jelen, hanem nagyon apró cseppekben, rengeteg oxigénnel. Megfelelő porlasztás esetén a cseppek annyira kicsik, hogy be lehet lélegezni a felhőt.

A legtöbb esetben, amikor párásítva fogyasztott alkoholról beszélnek, akkor igazából erre az utolsó, porlasztott megoldásra gondolnak. A dolog tényleg veszélyes, azt javasolják, hogy 20 perc alatt 2 cl töménynél többet ne fogyasszon így az, aki ki szeretné próbálni, mert már ekkora mennyiség is bódultsághoz vezet. Két felesnyi tömény pedig már veszélyes részegséget tud okozni a máj kihagyása miatt.

Természetesen még ennél is extrémebb módjai is lehetnek az alkoholfogyasztásnak, mindnek az a lényege, hogy az illető kihagyja a májat, és egyből a véráramba juttatja az alkoholt. A legdurvább az intravénás használat, amikor direkt a véráramba fecskendezi a tiszta alkoholt. Hasonlóan meredek a nyálkahártyán keresztüli fogyasztás, amikor a test valamelyik nyálkahártyáját teszi ki alkoholnak az illető, a szer pedig azon keresztül szívódik fel.

Az, hogy a vaporizálva fogyasztott alkohol ne tartalmazna kalóriát egy kis csúsztatás, mert van benne kalória, igaz, kevesebb mintha szájon át fogyasztanánk. Egy feles vodkában kb. 72 kCal van, ez pedig nagyjából az italban található tiszta ethanol kalóriaértéke. Szóval a vodkánál nem sok kalóriát fogni a vaporizálással. Ha jóval cukrosabb alkoholokat iszik valaki, akkor ott a cukron valamennyit valóban lehet spórolni. Mert párásítani bármilyen alkoholt lehet, úgy sört, ahogy például gin tonicot is.

Az alkoholra annyira nem jellemző a párásítva történő fogyasztás, de például a marihuána és a dohány fogyasztása esetén kifejezetten elterjedt a vaporizálás. Persze, ezzel a szóval viszonylag ritkán találkozik az ember, de ha azt mondjuk, hogy bong vagy vízipipa, akkor valószínűleg sokkal többen tudják, miről van szó.

A dohány és a marihuána esetében az anyag a leggyakoribb fogyasztási módszerekkel egyébként is a tüdőbe kerül egyből, a párásítással a tüdőbe kerülő egyéb káros anyagok arányát lehet csökkenteni.