Navenna Shine annyira hisz a fényevés módszerében, hogy körülbelül fél évig egy telekamerázott lakásban akarja űzni. Állítja, hogy nem csalt eddig - egy hónapja csinálja - és nem is fog. Az élő közvetítés eddig nem jött össze neki, de nem adja fel. Addig is rendszeresen jelentkezik videókkal, feltételezhetően a haláláig.

Navenna Shine fél évig csak fénnyel akar táplálkozni, mert ő ebben hisz. Mint a Gawker írja, a Seattle-i asszony legszívesebben saját valóságshow-t forgatna abból, ahogy éhezik, de ezt (mármint folyamatosan közvetíteni a telekamerázott házából) még nem sikerült megoldania, ezért jobb híján videós naplót vezet az emberkísérletéről.

Shine (meglepődnénk, ha nem felvett név lenne) már harminc napja folytatja sajátos diétáját, mindössze annyi eredménnyel, hogy fogyott kilenc kilót, és eddig elmondhatja magáról, hogy igaza és életben van. Nassolni (zseblámpából, lézerből, stroboszkópból) mindenesetre nem tud: köti a fogadalom, hogy kizárólag napfényt vesz magához. Így kezdte a dolgot.

Mi van?

Figyelmeztetés

Ön ezt semmi esetre se próbálja ki. Aki nem iszik és eszik, az néhány nap alatt meghal.

Az asszony a fényevés áltudományos elképzelésének hódol, vagyis egy falatot sem eszik, csak egy kis vizet iszik, és napfényt vesz magához. A vele egy hiten lévők közt több csoport van, Shine például Jasmuheen követője. Akit tekinthetünk falánknak is, mert az egyáltalán semmit sem fogyasztás helyett néhány havonta megiszik egy csésze teát. Több követője is éhen-szomjan halt már.

Navenna Shine azt bizonygatja, hogy tényleg csak vizet iszik néha-néha, semmit mást nem vesz magához, amit úgy, hogy nincs állandó, dokumentáló megfigyelés alatt, egyáltalán nem akarunk elhinni, ráadásul – a Gawker szerint – a családja sem. Igaz, ő azt állítja, amúgy veszik a kamerák, de mit ad isten, ezt senki sem tudja megfigyelni, csak ő maga gyűjti a felvett anyagot, amelyből ezt-azt néha a Youtube-ra is posztol. Honlapját itt, Facebookját itt találja.

Alkalmanként, de csak nagyon ritkán, teát is fogyaszt, hogy „egy élet mérgeit távolítsa el magából", ezt döntse el ön, mennyire csapja ki a bullshitométerét. Vagy csak olvasson tovább. „Most azt érzem, hogy a testem elérte az a pontot, hogy felhasznált minden felhalmozott zsírt, és most el kell döntenie, hogy mit fogyaszt ezután. Úgy gyanítom, ez lehet a pont, hogy eldönti, megkeresi és megragadja a módot, hogy Fénnyel táplálkozzon, vagy a testet emészti fel. Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a fényből étkezzem. Meglátjuk" – írta a Facebookon. Most itt tart.

Ő maga ezt történelmi jelentőségű pillanatnak gondolja – engedjük meg neki, hogy egy hónapokig tartó intervallumot pillanatnak nevezzen –, illetve „az emberiség egyik lehetséges, új evolúciójának". Amennyiben minden eddiginél ostobább emberek fogják elárasztani a Földet, ez egy tökéletesen helytálló megállapítás. Két lehetőség van: kiderül, hogy hazudik, vagy éhen fog halni (hacsak nem szárad ki halálosan még előtte), és ezt a végig közvetíteni fogja.

Nincs egyedül

Azt gondolhatnánk, hogy egészen kevés annyira hülye ember van, aki elhiszi, hogy egy szervezet folyadék- és tápanyagbevitel nélkül néhány napnál tovább fenn tud maradni, de nem. Tavaly januárban egy svájci nő halt éhen, mert látott egy filmet egy indiai gururól, aki hetven éve semmit sem eszik, így azt gondolta, neki sem kell.

Magyar és orosz fényevő férfiakról is írtunk már: előbbi zárt osztályra került, de valószínűleg nem csak azért, mert hagyta, hogy gyereke és várandós élettársa éhen haljon, hanem mert azt képzelte, hogy mindhárman különböző szentek reinkarnációi. A gyerekük konkrétan Szent Péteré, egy „megvilágosodott fénygyermek, akit védeni kell mindenkitől, a nagyszülőktől és a barátoktól is, akik energiavámpírok lehetnek és elszívhatják az életerőt előle". Erre azután jött rá, hogy 2004-ben Indiába utazott, ahol bővebben megismerkedett a hindu Sai Baba ego-elhagyó és önmegtartóztató nézeteivel. És ne feledkezzünk meg a celebekről sem: Lagzi Lajcsi komolyan elhitte, hogy fotoszintetizálhat, majdnem bele is halt.