Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
palinkaman
palinkaman 2013. 06. 03. 21:47 | #6
Ez egy elég régóta létező elmélet, a kvantumtérelmélet, mely a kvantummechanikából indul ki (ami már magában kicsit sci-finek hangozhat).
A lényege az, hogy a tökéletes vákuumban, ahol a klasszikus szemlélet szerint nincsenek részecskék, kialakulhatnak a normálistól eltérő állapotok (fluktuációk), ami egy üres térben mi lehet: megjelenik egy részecske. Már a Heizenberg-féle határozatlansági relációban kimondták (1900-a évek eleje), hogy a fentihez hasonló módon az anyag és energiamegmaradás törvénye sérülhet, de csak nagyon-nagyon kis időre a következő módon:
1. minél nagyobb tömegű részecske "pattan ki" a semmiből, annál kevesebb ideig létezhet. Ez azt jelenti, hogy míg atomnál kisebb részecskék olyan "sokáig" (viszont még így is a másodperc tört részéig) létezhetnek, hogy akár észlelhetjük is őket megfelelő műszerekkel, viszont ha nagyobb tömegű részecske, pl. egy autó pattanna ki a semmiből, az olyan kis ideig létezne, hogy észre sem vennénk, éppen ezért ilyesmit nem is észlelünk. (Senkivel sem történt még olyan, hogy ült otthon, aztán a semmiből ott termett egy autó.)

A mikrovilágban ez egy alaptétel, és nagyon érdekes az, hogy a mi általunk megszokott világtól nagyon eltérően viselkednek a dolgok benne, mintha egy másik univerzumba csöppennénk, teljesen más fizikai törvényekkel.
sahinel 2013. 06. 03. 12:19 | #5
Itt egy kis magyarázat még:
http://www.youtube.com/watch?v=y4D6qY2c0Z8 Empty Space is not Empty!
sahinel 2013. 06. 03. 12:12 | #4
Relatíve semmi. Az atomokat és minden mást kis részecskékből lehet felépíteni. Attól hogy ezek nem hoznak létre semmit, még léteznek.

https://en.wikipedia.org/wiki/Quark

Ha az ősrobbanást vizsgálják ott is attól a folyamattól kezdve tudják vizsgálni mikor ezek a quark-ok elkezdenek létrehozni részecskéket. És ez is fura hisz ha mindenhol ugyanolyan lett volna minden, és már ott nincs valami mező, vagy erő ami eltérést okozhatott volna, akkor ma nincs a világegyetem hisz az anyag nem kezd el kialakulni, nincs merre mozdulnia a részecskéknek mert egyenletesen oszlik el az részecske és a hő. Tehát nincs merre mozogni, nem alakítanak ki kötéseket.

Ez is érdekes:
http://www.youtube.com/watch?v=wGkx1MUw2TU Real-Time Imaging of Quantum Entanglement
Előzmény: DemJan (3) 0 VÁLASZ
DemJan 2013. 06. 03. 11:51 | #3
"Ahol semmi nincs, ott vákuum van." Sose értettem ezt. :D
Resystanc3
Resystanc3 2013. 06. 03. 11:40 | #2
A vacuum tele van, csak nincs benne levegő.
piszok alfred 2013. 06. 03. 11:16 | #1
Igen.
Van még kérdés?


+1 VÁLASZ