no
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ne hordjon többé melltartót!

Egy nemrég publikált francia kutatás kimutatta, hogy a melltartóviselés nem csökkenti a nagy mellek okozta hátfájdalmakat, és a mellek lógását sem akadályozza meg, sőt. A Jean-Denis Rouillon professzor által a Besançon-i egyetemen folytatott 15 éves kutatás végeredménye szerint tök fölösleges viselet a melltartó.

91128086

„Orvosilag, fiziológiai és anatómiai szempontból a mellek nem nyernek előnyt abból, ha valami megemeli őket. Ellenkezőleg, petyhüdtebbek lesznek a melltartótól” – mondta Rouillon professzor a France Info rádiónak. A professzor 15 éven keresztül vizsgálta 130 nő mellének állásást, egyik alanya, a 28 éves Capucine például két éve nem viselt melltartót: „Sok előnye van. Könnyebben lélegzem, jobban tartom magam és nem fáj annyira a hátam” – számol be a thelocal.fr.

A közvetlen környezetünkben végzett gyors (és nem reprezentatív) felmérés alapján mindenki ragaszkodik a melltartóhoz, a nagymellű barátnők egyenesen nem tudnának élni melltartó nélkül, a kisebb mellűek meg azzal indokolják az állandó melltartóviselést, hogy ruháikon ne látsszon át semmi melleikből.

Mivel a francia kutatás elég hihetetlenül hangzott, megkérdeztünk egy gerincspecialistát, Dr. Elek Emilt, ő hogy látja a melltartó és a hátfájdalom kapcsolatát, illetve megkerestünk egy plasztikai sebészt, Dr. László Zsoltot, hogy megtudjuk, mitől kezd lógni a mell. Hát nem a melltartónélküliségtől. Orvosi válaszok a folytatásban!

Tényleg nem tehermentesíti a hátat, de bőrgyógyászati szempontból jó lehet

Dr. Elek Emil gerincgyógyászt eddig csak olyan nagymellű nők keresték fel, akik hordtak melltratót: az orvos szerint a melltartó segít kiegyenlíteni a hátra nehezedő terhet, de nem tehermentesít, tehát tulajdonképp melltartó nélkül is lehetne élni.

107758598

„Aki eddig engem felkeresett nagy mell okozta hátfájdalmakkal, mind viselt melltartót, úgyhogy nincs „ellenszériám”, nem találkoztam olyan nagy keblű hölggyel, aki ne hordott volna melltartót. A nagymellű hölgyeknél a keblek ortopéd szempontból izomegyensúly eltolódást okozhatnak. Én praktikus okokból javaslom a melltartóviselést, mert némi tartást biztosít, annak ellenére, hogy a hát izmait nem tehermentesíti. Legfeljebb mechanikusan kicsit feljebb emeli a melleket, de a hát komplett tehermentesítése elölről nem lehetséges. A nagy mellű hölgyeknek bőrgyógyászati szempontból javallott a melltartóviselés, mert ahol a keblek és a mellkasfal összeér, kialakulhatnak különféle bőrproblémák, amik megelőzésére a melltartó jó” – mondta a Díványnak Dr. Elek Emil ortopéd szakorvos, gerincgyógyász.

"Kizárólag mozgásszervi szempontokat figyelembe véve szerintem egy kevésbé lógó mell, egy kényelmes melltartóban fiziológiásabb helyzetbe hozza a mellet, ezért akár a hétköznapi, akár a sportosabb ”igénybevétel” során a hát izomzatának (de akár a mellkas izomzatának is) kisebb, optimálisabb a megterhelése, mint „lógó” melleknél" – tette hozzá a szakember. Tehát ugyan egyenletesebben oszlik el a súly a háton (már ha jó a melltartó), de a hát izmain akkor is teher van.

Tényleg nem akadályozza meg a mellek megereszkedését

Dr. László Zsolt plasztikai sebész minden korábbi hiedelmünket lerombolta: nem attól nyúlik meg a mell, hogy szabadon mozog, lobog a ruha alatt (akár sportolás közben is), hanem attól, ha hirtelen fogyunk, vagy egyszerűen olyan az alkatunk.

102038826
Joern Pollex

„A mellek megereszkedése alkati kérdés, attól függ elsősorban, milyenek a kötőszöveti rostok. A mellek bőre nem attól nyúlik meg, hogy valaki nem hord melltartót, és nem is attól, hogy hord, ehhez a melltartónak nincs köze. A mellek legnagyobb ellensége a hízás, és az azutáni fogyás, például terhesség után. Minél többször hízik és fogy le valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy megereszkedik a melle” – mondta a Díványnak Dr. Lázsló Zsolt plasztikai sebész, akitől azt is megkérdeztük, sportolás közben kötelező-e a melltartóviselés: „Kényelmi szempontból jó a sportmelltartó, mert zavaró lehet, hogy szabadon ugrálnak a mellek, de nem a sporttól fog megnyúlni a keblek bőre” – tette hozzá a szakember.

Ha kényelmesnek érezzük, hordjuk!

Mindkét szakember azt mondta, ha kényelmesnek tartjuk a melltartót, viseljük, nem lesz tőle semmi bajunk. Főleg, ha nagyobb, lógósabb a mell, akkor jöhet jól a melltartó, hogy tényleg ne alakuljanak ki bőrproblémák a keblek alatt. Abban azonban egyetértenek a francia kutatás eredményeivel, hogy a hátfájás nem orvosolható melltratóval, és a mellek megereszkedése ellen sem tesz semmit a sokat hájpolt fehérnemű. Mi elgondolkoztunk összes melltratónk kihajításán, és ön? Tudna élni szexi, vagy épp sportos fehérnemű nélkül? Bevállalna egy jó tavaszi futást sportmelltartó nélkül?

Ön ragaszkodik melltartójához?

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra