A fél országot földrengés rázta meg

2013.04.23. 00:55 Módosítva: 2013.04.23. 07:18

00:28-kor, azaz fél egy előtt két perccel erős, 4,8-as erősségű földrengés rázta meg az országot, a centrum Heves város térségében, mintegy 10 km mélységben lehetett az MTA szeizmológai obszervatóriumának adatai alapján. A rengést az Index Facebook-oldalának kommentjei alapján több helyen is erősen, másodperceken keresztül érezték.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint csak kisebb károkat okozott a földrengés. Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések. A legtöbb kár Tenken keletkezett, ott ötven ház sérült meg valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló szakadt ki a helyéről.

Heves városában egy lakás mennyezetéről egynégyzetméternyi területen leszakadt a vakolat. Jelentettek károkat Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hozzájuk nem érkezett bejelentés személyi sérülésről.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak (FKI) egy tűzoltó-gépjárművet kellett kiküldenie egy budapesti Bartók Béla úti házhoz, ahol a riasztás szerint komolyan megremegett a ház, de nem történt robbanás, nincsenek veszélyben az ott élők. Olvasóink szerint a Budafoki úton is nagyobb esemény volt, több rendőr- és tűzoltóautóval, mentőkkel, gázosokkal. Ott szintén az FKI szerint másért kellett kimenni, egy, még a földrengés előtt történt szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kórházba vinni öt embert, ezt intézik még a hatóságok.


View Larger Map

A foldrenges.hu oldala leállt, a seismology.hu sem működött a rengés utáni időszakban, ami azért kellemetlen, mert egyebek mellett épp ezekről lehetne részletesen és gyorsan tájékozódni ilyen helyzetben. Szerencsére úgy néz ki, sehol nem történt nagyobb baj. Az olvasók remegő asztalokról, csörgő poharakról számolnak be, a hivatalos megfigyelés adatait itt nézheti meg. A szeizmológiai obszervatórium Facebook-bejegyzése szerint utórengések is várhatóak, bár azok feltehetően kisebbek lesznek már.

Mozgok a székemmel együtt

„Akkor azért zörgött az asztal mellettem... Dunakeszi térsége is kapott belőle" – írta egy olvasónk, míg egy másik a II. kerületből nagyon fura érzésnek élte meg, a XII.-ből már „nagyon félelmetesnek" tűnt a megrázkódó talaj.

„A X. kerületben Újhegyen mozgott az egész 10 emeletes épület... Remélem nem lesz több" – írták, másikuk azt írja le, hogy 5-8 másodpercig tartott, de teljesen érezhető volt. Van, aki repedt falakról, lehulló cserepekről, mások recsegő szekrényről, hirtelen felpattanó laptopról, belendülő csillárról számoltak be. „Zaj nem volt semmi, csak síri csönd... arra lettem figyelmes, hogy a görgős székemmel együtt mozgok az állólámpával", írja le az élményét ismét más.

„Számítógépeztem, a szék mozgott alattam, mintha hullámozna a padló. A konyhában kicsit lengett a lámpa. Kb. 3 másodpercig tartott. A legutóbbi földrengéhez képest kicsivel kisebbnek éreztem" – írta olvasónk Óbudáról. „Az állatok igen nyugtalanná váltak (csirkék felébredtek, kutyák ugattak), majd egy lökéshullámot lehetett érezni! Franciaágyon fekve fura volt. Nagyon gyenge morajlásfélét is hallottam, de ez lehetett teherautó is" – áll egy másik, Enyingről érkezett levélben.

Ön is érezte?

Ha Önnek is feltűnt, hogy mozog a föld, ne habozzon megírni az élményt ugyelet@mail.index.hu-ra!

Cegléden meg kellett kapaszkodni, Angyalföldön recsegtek a falak, de az írásokból leginkább az látszik, hogy különösen a magas házak felső emeletein lakók élték meg riasztónak az eseményt. A rengéseket Debrecenben is érezni lehetett, sok helyen álmukból ébredtek fel a rázkódásokra.

A földrengés epicentruma igen közel esik az idén február 16-án kipattant 3,5-ös magnitúdójú földrengés fészkéhez, írják a szeizmológusok. A maihoz hasonló méretű földrengés legutóbb 2011. januárjában volt Magyarországon, Oroszlány közelében. Akkor a rengés számos épületet megkárosított, személyi sérülés azonban nem történt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport