szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pintér Sándor helyett Orbán Viktor válaszolt az antiszemita motoros felvonulásra vonatkozó kérdésre a parlamentben. Mint mondta, az Élet Menetével egy napra szervezett felvonulás nemcsak a jóízléssel áll szemben, hanem a kisebbségek alkotmányos jogait is csorbítja. A Belügyminisztérium közleményben azt ígérte: a rendőrség a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását.

Steiner Pál az "Adj gázt" című a magyar zsidók meggyilkolásának emlékére szervezett Életmenettel szemben szervezett motoros felvonulással kapcsolatban kérdezte a kormányfőt hétfőn a parlamentben. Miért lehet, hogy a náci szellemű motoros felvonulás rendőri felvezetéssel történhet meg? – tette fel a kérdést.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, az ügy súlya miatt Pintér Sándor helyett ő válaszol. Mint mondta, az Élet Menetén résztvevők testi épségét minden eszközzel biztosítják, az Adj gázt! felvonulás pedig nem csak a jóízléssel áll szemben, hanem a kisebbségek alkotmányos jogait is csorbítja.

Orbán ezért utasította Pintér Sándort, hogy ne engedélyezzenek más rendezvényt, amely sértheti az Élet Menete felvonulást.

BM: A redőrség minden törvényes lehetőséget megragad a tiltásra

Az Élet Menete Alapítvány 2013. április 21-én megemlékezést tart a holokauszt áldozatairól. A rendezvény célja a rasszizmustól és szélsőségektől mentes Magyarország építésének támogatása is - írta Orbán Viktor felszólalása után nem sokkal közleményben a Belügyminisztérium.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete ugyanezen a napon kíván rendezvényt tartani. A rendezvény kijelölt időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív – Adj gázt! – elnevezése  valamennyi jóérzésű embert sérti - írták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének felvonulását. A Belügyminisztérium határozottan elítéli a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének provokációs kísérletét - olvasható a közleményben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mazsihisz vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel akadályozzák meg az Élet Menetével egy napra szervezett Magyar Motoros Menet megtartását, amelynek a szervezők az "Adj gázt!" címet adták. A Mazsihisz szerint a rendezvény címe "félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérgesgázzal meggyilkolt több mint négyszázezer honfitársunk kínhalálára, s egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére".