szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig tizenkét újságíró döntött úgy, hogy visszaadja Táncsics-díját, amiért ezt az elismerést Szaniszló Ferenc is megkapta Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől - írja a Népszava.

Mint csütörtökön megírtuk: kiverte a biztosítékot a magyar újságírók körében, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Tv munkatársa is megkapta a Táncsics-díjat. (Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter később azt mondta: nem volt tudomása az egyik Táncsics-díjazott sértő megnyilvánulásairól és ha tehetné, visszavonná a díjazást. "Szaniszló Ferenc nyilatkozatai mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek" - mondta a miniszter.)

A Népszava szombaton azt írta: már tizenkettőre nőt a díjat visszaadók száma, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy a minisztériumi döntés nyomán ilyen helyzetbe kerültek. Valamennyien elképzelhetetlennek vélik azonban, hogy olyan társasághoz tartozzanak, amelyben benne lehet az Echo TV szélsőséges nézeteket hangoztató munkatársa.

"Engem, mint a Táncsics-díj egykori kurátorát mélységes felháborít, hogy ez az elismerés ennyire felvizeződött. Szaniszló kinyilatkoztatásaival semmilyen módon nem tudok egyetérteni, olyan műsort készít, ami a valóságtól és a klasszikus Panorámától is nagyon távol áll" - közölte a lappal Benda László, az MTV volt külpolitikai újságírója. Bolgár György, a Klubrádió munkatársa azt mondta: "egy újságírói díj értelmét veszti, ha olyanok is megkaphatják, akiknek sem az újságíráshoz, sem az újságírás céljaihoz és annak szabályaihoz nincs közük".

"Innentől kezdve hívják nyugodtan Szaniszló-díjnak"

"Ez a lépés önmagáért beszél, nem szeretném kommentálni" - mondta Hardy Mihály, PR-igazgató, újságíró, médiaszakértő a díja visszaadásáról, Horváth Zoltán, a HVG volt főszerkesztő-helyettese pedig "tragikusnak tartja", hogy "emberek, akik egy ilyen díjat megszolgáltak, abba a helyzetbe hozzák, hogy meg kell tagadniuk, és ki kell lépniük egy olyan tiszteletre méltó klubból, aminek eddig tagjai lehettek".

Balog Zoltán már sajnálja, hogy odaadta a díjat
MTI / Kovács Attila

Márványi Péter, a Magyar Rádió egykori szerkesztőségvezetője szerint ezt a díjat "innentől kezdve hívják nyugodtan Szaniszló-díjnak, nekünk meg megmaradhat a Táncsics". Nej György, a Magyar Rádió egykori műsorvezetője a lapnak azt mondta: "Szaniszló olyan tökéletesen szimbolizálja ennek a kormánynak a mindenen való uralkodási szándékát, kinevezésével pedig még a gondolatok homogenizálását is akarják: ez egy demokráciában elfogadhatatlan. A miniszter magatartása felelőtlen és nevetséges".

"Elfogadhatatlan számomra, hogy olyan valakivel legyek egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tudok egyetérteni" - mondta Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Rangos Katalin, a Klubrádió munkatársa pedig nagyon sajnálja a díjat, "fájt erről lemondani, de van olyan helyzet, amikor nem lehet mást tenni".

Révész Sándor, a Népszabadság publicistája azt nyilatkozta: "aki olvasta már Táncsics Mihály életpályám című önéletrajzának a zsidó-nemzetőrökről szóló fejezetét, az tudja, hogy a díj névadóját most olyan kitüntetettel gyalázták meg, aki egylelkű a szabadság, a jogegyenlőség eszméjének és a magyarságnak azon ellenségeivel, akik Táncsicsot visszakívánták a börtönbe, s kikről ő azt írta: "határtalan dühökben agyonlövéssel fenyegettek, holott én csak a szoros igazság szavát hangoztattam".

"Nem akarok egy ilyen társasághoz tartozni"

"Tudom, hogy ez ma már nem jelent semmit, de Szaniszló Ferenccel nem szeretnék együtt Táncsics-díjas lenni, s minden bizonnyal ő se velem. Tiltakozni felesleges mert akik úgy gondolták, hogy munkájával szellemiségével kiérdemelte a kitüntetést, azoknál ennek a lépésnek semmilyen szimbolikus ereje nincs. Inkább megkönnyebbülnek. Tessék, lehet" - fejtette ki Tamás Ervin, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese.

Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, az MTI volt elnöke azt mondta: ha megtartotta volna a díjat, akkor úgy érezné, hogy akaratán kívül egy olyan társaságba keveredik, amelyben "egy Szaniszló nevű, magát újságírónak nevező személy tartózkodik", és ő nem akar egy ilyen társasághoz tartozni.

"Ha az ember megteheti, megválogatja a társaságát" - mondta Zalai István, a Vasárnapi Hírek főszerkesztő-helyettese a Népszavának.