Kilométerekről ölt a mesterlövészek ördöge

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hadserege 2003-ban támadta meg Irakot. Chris Kyle mesterlövész első feladata az volt, hogy őrködjön, miközben egy amerikai egység behatolt egy iraki városba. A katonákat tömeg köszöntötte, Kyle pedig a távcsövén keresztül észrevett egy nőt, aki egy kisgyereket tartott az egyik kezében, a másik kezében viszont egy gránát volt. "Ez volt az első alkalom, hogy meg kellett ölnöm valakit" - írta a könyvében a BBC szerint.

A mesterlövész agyán rengeteg gondolat átfutott, miközben a célpontot figyelte. "Először is, ez egy nő. Másodszor, tényleg meg kell tennem, indokolt ez? És végül, izgulhatok majd otthon? Nem fognak ügyvédek lihegni a sarkamban azt szajkózva, hogy megöltél egy nőt, börtönbe fogsz kerülni?" - írta. Végül arra a következtetésre jutott, hogy vagy a nő, vagy az amerikai bajtársai vesznek oda, és meghúzta a ravaszt.

Chris Kyle 2009-ben szerelt le a hadseregből, addig az amerikai haditengerészet különleges egységében, a SEAL-ben szolgált, egy rakás kitüntetést kapott, és saját bevallása szerint több mint 255 embert ölt meg mesterlövészként. Ebből 160-at a Pentagon is elismer, és ezzel ő a valaha élt legeredményesebb amerikai mesterlövész.

2012-ben könyvet írt az iraki tapasztalatairól Amerikai mesterlövész címmel, ebben azt állítja, hogy az iraki lázadók a "Ramadi ördögének" nevezték, és 20 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Tízéves katonai szolgálat után mégsem a harctéren érte halálos lövés, hanem Texasban egy lőtéren, és nem iraki lázadók végeztek vele, hanem egy másik veterán lőtte agyon eddig tisztázatlan okokból. Mit gondolt az iraki lázadókról a legjobb amerikai lövész? Mit csinált a háború után, mit keresett színészek társaságában, és miért ment ki a múlt hét szombaton a texasi lőtérre?

Kilométeres távolságból ölt

A legkeményebb amerikai mesterlövész jelentkezését a haditengerészethez először elutasították. A kilencvenes években ugyanis cowboyként dolgozott, és egy rodeóbaleset miatt szegecsek voltak a karjában. A puskával viszont hamar megtanult bánni, a papként dolgozó apja már nyolcéves korában fegyvert vett neki, később pedig rendszeresen járt szarvasra és fürjre vadászni.

A hadseregbe csak második próbálkozásra, 1999-ben vették fel, a toborzótiszt viszont rögtön megkérdezte a 190 centi magas, százkilós Kyle-t, hogy van-e kedve csatlakozni a SEAL egységhez. Volt kedve. Később a könyvében azt írta, hogy a haditengerészet elit alakulata a gyors, sebészi pontosságú akciókra szakosodott, és általában kisebb számú, de értékes célpontok ellen vetették be őket. Ennek az egységnek a tagjai végeztek Oszama bin Ladennel is.

Kyle egységének feladata az volt, hogy támogassa a reguláris amerikai erők harcát az iraki lázadók ellen. A könyvében azt írta, hogy egy magafajta mesterlövész számára kulcsfontosságú volt, hogy megértse a küldetések lényegét, mert különbséget kellett tennie a lázadók és az ártatlan járókelők között. "Egy indokolatlan lövés, és megvádolnak gyilkossággal" - írta.

Forrás: MTI/AP/The Fort Worth Star-Telegram/Paul Moseley
Forrás: MTI/AP/The Fort Worth Star-Telegram/Paul Moseley

Chris Kyle szerint a mesterlövészeknek minden lövést meg kell gondolniuk

Könyvében mégis eldicsekszik azzal, hogy majd két kilométeres távolságból leszedett egy lázadót, aki éppen egy rakétavetővel akart megtámadni egy amerikai konvojt. Egy lövéssel sikerült megölnie az irakit, még ilyen nagy távolságból is. "Isten fújta azt a golyót, és eltalálta" - írta. A fallúdzsai csatával is eldicsekedett, amelynek során a jelentések szerint negyven irakit ölt meg, miközben egy gyerekágyon feküdt a fegyverével egy elhagyott szobában.

A legjobb amerikai mesterlövész címét egy vietnami veterántól, Carlos Hathcocktól hódította el, ő 93 embert lőtt le. Azonban egyikük sem ér még a közelébe sem az abszolút csúcstartónak, a finn Simo Häyhänak, aki állítólag 542 orosz katonát lőtt le a második világháború során.

Lenézte az irakiakat

Az Amerikai mesterlövész-ről írt kritikákban felemlegetik, hogy Kyle gyávának tartotta az iraki lázadókat, és azt írta róluk, hogy drogok szedésével növelik a bátorságukat. A Los Angeles Times kritikája szerint Kyle könyve nem nevezhető politikailag korrektnek, a mesterlövész ugyanis lenézte az ellenséget, sőt még az iraki biztonsági erőket is, amelyek az Egyesült Államok szövetségesei voltak.

A könyv hangvétele a kritikus szerint haragról árulkodik. "Utálom az istenverte barmokat, akikkel harcoltam. Mindig is utálni fogom őket, olyan sokat vettek el tőlem" - írta. A Los Angeles Times szerint Kyle könyve nyers és leegyszerűsített. Annak a katonának a világképét tárja az olvasó elé, aki a harctéren harcolt az iraki háborúban, és a dühe is annak a katonának a hangja, aki olyasvalamit csinál, amely túl van a normális életen.

Kyle egy újságírói kérdésre azt mondta, nem bánta, hogy ennyi embert megölt. "Minden emberről, akit megöltem, azt gondolom, hogy gonosz volt. Ha majd Isten színe elé kerülök, sok dolgot számon kérhet rajtam, de az biztos, hogy nem lesz közte egyetlenegy általam megölt ember ügye sem" - mondta a BBC-nek egy éve.

Belekóstolt a show businessbe

Leszerelése után Kyle továbbra is a katonasághoz köthető dolgokkal foglalkozott. Más egykori SEAL-esekkel együtt megalapította saját biztonsági cégét, a Craft Internationalt, amelynek haláláig az elnöke volt. A cég katonai és rendőrségi kiképzésekkel foglalkozik, például mesterlövész-, vagy terrorelhárító-képzéseket tartanak a katonaság számára. A cég címere egy koponya, mottója pedig: "Annak ellenére, amit a mamád mondott, az erőszak igenis megoldja a problémákat".

Megírta az Amerikai mesterlövész-t, amely huszonhét héten keresztül szerepelt a USA Today bestsellerlistáján, és a show businessbe is belekóstolt. Részt vett a Stars Earn Stripes című reality tévésorozatban, amelyben sztárokat kellett kiképeznie, akiknek utána katonai küldetéseket kellett végrehajtaniuk. A bevételt veteránok számára ajánlották fel. A tévésorozat kapcsán találkozott Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölttel, alaszkai kormányzóval is, akinek a CNN szerint a biztonsági cégén keresztül dolgozott is.

Forrás: Flickr
Forrás: Flickr

Chris Kyle (a bal oldalon) szenvedélye az volt, hogy más veteránokon segíthessen

A veteránok megsegítését komolyan gondolta. Létrehozott egy jótékonysággal foglalkozó alapítványt is, a Fitco Carest. Ez olyan háborús veteránoknak hivatott segíteni, akik túlélték a harcokat, de poszttraumás stressz betegségben szenvednek. "Chris az a fajta ember volt, aki ha veterán vagy, és segítségre van szükséged, akkor segít" - mondta róla Travis Cox, a Fitco igazgatója. A New York Times cikke szerint könyvdedikálás közben is szakított arra időt, hogy elbeszélgessen egy arra vetődő öreg háborús veteránnal, aki a beszélgetés után csak annyit mondott, hogy "megosztottuk a személyes fájdalmunkat".

Szenvedélye okozta a halálát

A Fitco és a Craft International is közleményt adott ki a halála után, hősként emlegetve őt. A két közlemény szerint az okozhatta a vesztét, amire a háború utáni életét feltette: a háborús veteránok segítése. Gyakran ment ki más veteránokkal a texasi otthonához közeli lőtérre, a barátai szerint egyfajta terápiának gondolta, ami begyógyítja a harctéri sebeket.

Egy ilyen veterán volt a 25 éves Eddy Ray Routh is, aki Irakban és Haitin is szolgált. Azonban nem sokkal az után, hogy szombaton kiértek a lőtérre, Routh Kyle és az egyik társa ellen fordította a fegyverét. A hatóságok egyelőre nem tudják, Routh miért lőtte le a két férfit. A gyilkosság után elhajtott Kyle kocsijával, pár órával később kapták el Dallas külvárosában.

Azt is vizsgálják, hogy a három ember honnan ismerte egymást, az alapítvány igazgatója szerint ugyanis nem a Fitcón keresztül. A helyi sheriff szerint Routh édesanyja kérhette meg Kyle-t, hogy segítsen a fián. Routh két évet szolgált Irakban mesterlövészként, kitüntetést is kapott. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a gyilkosságig állományban volt, tartalékosként tartották számon, akit bármikor behívhatnak.

Jelenleg gyilkosság miatt emeltek vádat ellene. A helyi sheriff szerint valamiféle mentális betegségben szenvedhet a katonaság miatt. Azóta, amióta visszajött a harctérről, munkanélküli volt, és legalább egyszer letartóztatták azért, mert részegen vezetett. Hétfőn agresszívan viselkedett a börtönben, ezért a sheriffnek el kellett kábítania.