Helló, Graph Search, viszlát, magánélet!

2013.01.24. 14:26
Lassan a Facebookot angolul használó magyar felhasználóknak is megérkezik a Graph Search, amellyel minden eddiginél könnyebben nyerhetünk ki részletes információkat barátainkról és azok barátairól. Új fegyvert kapnak kezükbe a féltékeny barátok, szülők. Vannak vicces, de félelmetes találatok is. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni.

A Facebook Graph Search olyan keresőeszköz, ami személyre szabott keresési találatokat ad. Ez azt jelenti, hogy beállításoktól függően mindenkinek más jelenik meg, mindenki másokat talál meg. A Graph Search alapvetően a barátaink adatai között keres, viszont kedvesen felajánlja a keresési lehetőségek kiterjesztését ismerősök ismerőseire is, ha nem lennénk elég kreatívak.Úgy tűnik, teljesen kimaradni csak akkor tudunk, ha töröljük magunkat a Facebookról, hiszen a közösségi oldal rengeteget tud rólunk, a kontroll pedig nem teljesen van a felhasználók kezében.

Elrejtették a beállításokat

Bár mára jóval több adatról tudunk dönteni, mint pár évvel ezelőtt, a Facebook az utóbbi időben szétszórta az adatvédelemi beállításokat. Egy ideje van külön ezzel foglalkozó menüpont, azonban ott alig lehet beállítani valamit. Ugyanez igaz a kézre álló idővonalra (timeline), ahol szintén kevés dologról dönthetünk, ráadásul, ha valamit eltüntetünk onnan, az még nem jelenti azt, hogy a kereső nem adja ki vagy más ismerősöknél nem látható.

A részletes beállításokat elrejtették a Tevékenységi Napló (Activity Feed) alá, amely ráadásul csak a saját idővonalról érhető el. Itt viszont még külön le kell nyitni, majd egyenként végigkattintgatni a különböző típusokat (például esemény, oldalak, csoportok), hogy a beállításokhoz jussunk. A típusoknál pedig a legritkább esetben van csoportos beállítási lehetőség, általában egyenként kell átnézni minden egyes posztot annak, aki szeretne egy kis magánéletet.

Ha ez nem lenne elég, a beállítások sokszor ellentmondásosak: beállítás szerint csak én láthatom a barátaim listáját, ennek ellenére az új barátságok alapbeállításként megjelennek az idővonalon, és ettől semmilyen adatvédelmi opció nem véd meg minket, csupán utólag, egyenként lehet eltüntetni a bejegyzéseket.

Tökéletes kémgép

A keresési találatok között pár perc alatt sikerült két olyat is találnunk, ami egyértelműen adatvédelmi problémákat vet fel. A forgatókönyv a következő: ha mások megjelölnek egy képen, azt beállításaim szerint nálam senki nem láthatja, csak az eredeti feltöltés helyén. Viszont, ha egy ismerősöm rákeres, milyen képeken vagyok bejelölve, akkor szépen kilistázza ezeket.

Ennél is durvább, hogy az „emberek, akik lájkolják a fotókat, amiken be vagyok jelölve” kifejezésre szintén könnyedén jönnek a találatok, annak ellenére, hogy kifejezetten beállítottam, hogy a barátlistámat csak én láthassam.

Egy lista azokról az egyedülálló férfiakról, akik kommenteltek barátnőm fotóira
Egy lista azokról az egyedülálló férfiakról, akik kommenteltek barátnőm fotóira

Kinek jó, kinek rossz hír, hogy az Események még nem működnek az új keresővel, ezért nem tudtunk például rákeresni azokra az egyedülálló hölgyekre, akik jönnek egy adott eseményre. A hangsúly a mégen van.

Vicces találatok

A keresés egyelőre angol nyelven működik, de a Facebook elemeinek ismeretében így sem jelent komoly kihívást. Beírhatunk akár egész mondatokat, amelyeket a rendszer lebont az adatlapokon is beazonosítható elemekre. Kereshetünk nem, foglalkozás, érdeklődési körök, lakóhely, életkor, családi állapot és facebookos tevékenységek szerint, a különböző feltételek pedig tetszőlegesen kombinálhatók.

Így születtek az alábbi vicces eredmények is, amiken keresztül azt mutatjuk be, hogy érdemes felülvizsgálnunk Facebookos adatlapunkat, mielőtt mások furcsa dolgokat találnak rólunk:

Egyedülálló lányok, akik kedvelik a többszörös orgazmust és szeretik a pizzát
Egyedülálló lányok, akik kedvelik a többszörös orgazmust és szeretik a pizzát
Emberek akik Orbánt és Gyurcsányt is szeretik
Emberek akik Orbánt és Gyurcsányt is szeretik
Emberek akik a fiam képeit kommentelték
Emberek akik a fiam képeit kommentelték
Fotó: Index
Egyedülálló lányok, akik kedvelik a fotóimat
Egyedülálló lányok, akik kedvelik a fotóimat

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM