szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyakoribb hatósági ellenőrzésekkel számolhatnak azok a Kanadából Miskolcra hazatoloncolt romák, akik az önkormányzathoz fordulnak segítségért, a gyerekeket pedig a gyámügy veheti gondozásba – mondta a város polgármestere. A kanadai kormány egy hónapos „lebeszélő kampányt” indít a városban, ami felháborodást keltett. A hvg.hu megmutatja, mi szerepel a plakátokon, amelyekkel megpróbálják otthon marasztalni a romákat.

Magyarországon biztonságos demokrácia van, ezért az onnan érkező menedékkérőket a jövőben pár héten belül visszafordítják Kanadából. Erről tájékoztatta Miskolc polgármesterét Tamara Guttman kanadai nagykövet. Kriza Ákos felháborítónak tartja, hogy miért csak Miskolcon indít ezzel kapcsolatos plakát- és sajtókampányt Kanada.

A kedden érkezett levélre szerdai sajtótájékoztatóján reagált Kriza Ákos, amiben a nagykövetségről közölték vele, hogy megszigorították a bevándorlási politikájukat és a jövőben a menedékkérelmeket pár hét alatt elbírálják. A kivándorolni szándékozókat most már visszaküldik abba az országba, ahonnan Kanadába érkeztek.

"Eljárás alá fogják vonni"

Ezzel kapcsolatban tartanak „négyhetes tájékoztató kampányt a miskolciak részére”. Kriza Ákos szerint viszont felháborító, hogy a magyar polgármesterek közül miért csak ő kapott ilyen levelet, és miért gondolja bárki, hogy „mindenkit ide lehet küldeni”. Kanada ugyanis azt állítja, hogy a legtöbb kivándorló Miskolcról és annak agglomerációjából érkezett hozzájuk. Kriza szerint viszont például a Fészekrakó program körül kialakult botrányban is kiderült, hogy nem miskolci romákat költöztettek az Avas városrészbe.

Ezzel a plakáttal tartaná itthon a romákat Kanada
hvg.hu

Kriza Ákos azt is megelőlegezte, hogy a „Miskolcra visszatérő romákat eljárás alá fogják vonni, így aki egykor eladta a lakását vagy visszaadta a bérlakást, nem kaphat másikat”, a hatósági ellenőrzések számát pedig megnövelik. Ugyanez a helyzet a segélyezéssel. „Akinek viszont gyermek elhelyezési problémája adódik, a gyámügyesek megoldják” – tette hozzá. „Senkit nem küldhet Miskolcra Kanada, ebből nem engedek!” – jelentette ki Kriza Ákos.

Felháborodtak a városban
hvg.hu

A polgármester ezután a Jobbik és az MSZP ezzel kapcsolatos „politikai kampányára” is kitért, majd kijelentette: a „fészekrakó-ügy rendezése már folyamatban van, ezért a városnak nem hiányzik egy ahhoz hasonló újabb felhajtás”.  Jakab Péter, a Jobbik megyei alelnöke, városi képviselő ugyanis megkeresésünkre elmondta: próbáltak rendkívüli testületi ülést összehívatni, amikor értesültek a kanadai hatóságok intézkedéséről. Pontos számuk nincs a kivándorlókról, de Kanada Külügyminisztériumának közleménye szerint 10 ezer magyarországi menekült érkezett hozzájuk az elmúlt néhány évben, 40 százalékuk viszont Miskolcról és a térségéből repülte át az óceánt.

Kanada egyelőre nem válaszol

Sikerült információt szereznünk a kampányra felkért helyi rádió egyik munkatársától, aki elmondta: nem éltek a felkínált lehetőséggel, vagyis elálltak a közléstől. A médiafelület tulajdonosa ugyanakkor még vizsgálja a plakátkihelyezés törvényességét. Megtudtuk azt is, hogy Miskolc mellett Edelényből, Sajószentpéterről és néhány kisebb településről indult el több tucat család szerencsét próbálni Kanadába. Az ottani szociális rendszer bőkezűségéről szóló hírek vonzották a szegény, munkanélküli, sokgyermekes, többnyire roma családokat, akik arra számítottak, akár több százezer forintnak megfelelő ellátást is kaphatnak havonta, bár persze ott a megélhetési költségek jóval magasabbak a magyarországinál.

Felhívtuk Kanada budapesti nagykövetségének sajtóosztályát is, ahonnan az üzenetrögzítőre beszélő hang visszahívást ígért. A vízumról és bevándorlásról érdeklődők hívását viszont a telefonautomata a bécsi nagykövetségre irányítja át.

MTI Világ

Kanada cáfolja a "tömeges kitoloncolást"

Kanada nem folytat "tömeges kitoloncolást", de továbbra is kiutasítja azokat a magyar menedékkérőket, akiknek a kérelmét a kanadai független menekültügyi testület elutasítja, valamint akik feladják, visszavonják menedékkérelmüket vagy visszatérnek Magyarországra kérelmük hivatalos elbírálása alatt - közölte Kanada magyarországi nagykövetsége pénteken.

MTI Itthon

Kiakadt a miskolci polgármester Kanada miatt

Kanada magyarországi nagykövetségét egy Miskolcra tervezett médiakampány, az MSZP-t pedig listázás miatt bírálta Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI Plázs

Kanadai határőrizeti jelentés a magyar menedékkérőkről

A Kanadában menedékért folyamodó magyarok körében elterjedt a jóléti intézményekkel szembeni csalás, a kisszerű bűnözés, és a jelek szerint kifinomult, magyarországi központú művelet segíti és koordinálja a menedékesek mozgását - közölte a hét végén a kanadai határőrizet (CBSA) felderítési jelentéstervezetére hivatkozva a CBC News televízió.

hvg.hu Itthon

Kanadai romák: nincs külön eljárás a fogadásukra

Nincs külön eljárásrend a Kanadából hazatérő romák fogadására - derül ki Martonyi János és Pintér Sándor válaszából, amelyet Szűcs Erika független parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció tagjának írásbeli kérdésére adtak.

hvg.hu Itthon

Miskolcon kampányol Kanada a bevándorlók ellen

Rádiós és plakátkampányt indít Kanada Miskolcon, hogy felhívják a helyiek figyelmét a bevándorlási törvényük szigorítására – írja a Magyar Nemzet. Kriza Ákos miskolci polgármester nem érti, miért pont a borsodi megyeszékhelyen helyeznek el ilyen hirdetéseket – olvasható a minap.hu-n.