no

Matolcsy: Át kell állnunk az új világrendre

2012.11.29. 10:32

Mi lesz a felzárkózó, növekedésüket az iparra alapozó gazdaságokkal, ha eljön a digitális gyáripar és mindent mesterséges anyagokból állítunk majd elő, amit ma Kínában gyártunk, teszi fel a kérdést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az eheti Heti Válaszban.

Matolcsy a szokásostól eltérően most nem könyvet, hanem újságot olvasott, amiről rögtön eszébe is jutott pár dolog. A Foreign Affairs új számában két érdekes cikket talált a miniszter. Az egyik a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) gazdasági növekedésének lassulásával, a másik pedig az új gazdasági forradalommal foglalkozik.

Matolcsy szerint az Egyesült Államok "kifejlesztett egy technológiát, amely az élő szervezet működésén alapul és képes adatokból dolgokat és dolgokból adatokat előállítani. Már működnek a jövő kis gyárai az Egyesült Államok, Kenya, Afganisztán, Dél-Afrika, Norvégia és a Benelux-országok területén, ahol amerikai programokkal és alapanyagból készítenek gépeket, bútorokat, autókat, repülőket, hajókat, épületeket: bárhol, bármit, bármikor."

"A ma használt tárgyak nagy részét otthon állítják majd elő, a nagyobbakat pedig majd a szomszédban" - teszi hozzá Matolcsy, aki szerint a számítógép alig ötven év alatt, négy szakaszban változtatta meg az életünket. Szerinte szembe kell néznünk azzal, hogy az új világra való sikeres átállás nélkül esélyünk sincs megtartani a mai helyünket a világban.

"Mit kell tennünk?" - veti fel a kérdést a miniszter. Először is felismerni a kockázatokat és a lehetőségeket. Ezután kell egy stratégia, hogyan lehetünk sikeresek az új világban. Szükségünk van ráadásul egy szövetségesi hálóra is, akikkel együttműködünk az átállásban. Kell a tudásterv is, ugyanis az új világhoz sok jó mérnök, kutató-fejlesztő, kitűnő egyetemek, az újat befogadó közösségek és családok.

Kell azonban egy terv arra is, hogy mi az, ami nem gyártható le digitálisan. Szerinte ezek az ízes magyar élelmiszerek, a turizmus élményei, a gyógyítás, a személyre szabott szolgáltatások, a képességek, a tudás fejlesztése.

A miniszter szerint kell egy állandóan figyelő intézményrendszer, ami éjjel-nappal követi a digitális átállás különböző szakaszait. Az állam, a vállalkozások és a közösségek minden döntésére hatnia kell az új ipari forradalomnak. Szerinte jobb korán és önként, mint megkésve és kényszerből követni a változásokat.