szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy miniszteri válasz szerint Uz Bence is bekerült Nyirő József mellé a Nemzeti alaptantervbe. Ugyan a parlament honlapjára felkerült válaszlevél végén Balog Zoltán neve szerepel, a dokumentumot helyette, a neve fölé államtitkára, Halász János írta alá.

A minisztérium az egyik jobbikos képviselő, Szávay István kérdésére válaszolt, aki azt kérdezte a parlamentben, „várható-e a kormányváltáskor beígért nemzeti fordulat a kultúrában és tudományos életben?”.  A november 15-i miniszteri válasz szerint a Nemzeti alaptantervbe Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő (sic!) József mellett bekerült "szerzőként" Uz Bence is.

„A jelenlegi kormány számos szimbolikus és gyakorlati erőfeszítést tett annak érdekében, hogy nemzeti közösségünk emlékezete erősödjék” – olvasható a miniszteri válaszban. Ugyan a parlament honlapjára felkerült válaszlevél végén Balog Zoltán neve szerepel, a dokumentumot helyette, a neve fölé államtitkára, Halász János írta alá.

A Kövér László által támogatott újratemetése miatt nemrég az érdeklődés középpontjába került, az 1940-es évek közepén a nyilasokkal szimpatizáló Nyirő rövid i-vel írta a nevét, Uz Bence pedig nem egy író vagy költő, hanem Nyirő egyik regényhőse. A szereplő nevével azonos című regény 1933-ban jelent meg, majd 1938-ban Csepreghy Jenő rendezésében, Jávor Pállal a főszerepben játékfilm is készült a műből.

A válaszlevélben nyilvánvalóan egy elírás történt, amelyet sajnálunk, s javítva hamarosan ismét megküldünk a címzettnek - közölte a hírre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca azt is közölze: hetente több tucat kérdés érkezik az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyekre a tárca parlamenti államtitkársága készíti el a válaszokat. "A miniszter azokat csak indokolt esetben látja, ilyenkor látja el saját kézjegyével a válaszokat" - írják.

Nem ez az első, hogy a kulturális feladatokkal is foglalkozó kormánypolitikusok rosszul ismerik a jobboldalon sokra tartott írók, költők, szerzők nevét. L. Simon László – amikor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete arról érdeklődött, hogyan támogatja a kormány a Kerényi Imre által kezdeményezett Nemzeti Könyvtár című sorozatot – november elején azt nyilatkozta: fontosnak tartja a könyvsorozatot, mert évek óta hiába keresi a most kiadásra kerülő „Hermann Ottó A madarak hasznáról és káráról, illetve Dornay Béla és Vigyázó János Balaton és környékének részletes kalauza című műveit”. Csakhogy Herman egy n-nel írta a nevét, Dornay pedig Dornyay névre hallgatott.