szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy mobiltelefonos videó került fel a Facebookra, amely egy budai töltőállomás kútját mutatja, amelynek akkor is pörög a számlálója, amikor már visszatették a töltőcsövet.

Lassan 30 ezer megosztásnál jár az a videó, amely az újbudai Auchan Savoya Park bevásárlóközpontban található benzinkúton készült. A felvételen annyi látszik, hogy az egyik kút anélkül is számlál, hogy bárki hozzányúlna a töltőpisztolyhoz és az vissza van helyezve a kútoszlopra.

A divany.hu megkereste Gál Juditot, az Auchan Magyarország kommunikációs menedzserét, aki elmondta, hogy a vásárló a helyszínen jelezte a problémát. Magyarázatként hozzátette: az eset előtt nem sokkal a benzinkúton áramszünet volt, valószínűleg ez, nem pedig emberi hiba okozhatta a meghibásodást.

A hvg.hu is megkeresett egy benzinkutak szervizelésével foglalkozó céget, hogyan fordulhat elő ilyen eset? Mint elmondták a fenti videón rögzített jelenség nagy valószínűséggel valóban műszaki hiba, manipuláláshoz a plombákat is meg kell bontani. A kutak egyébként el vannak látva örökszámlálóval, amelyet nem lehet törölni. Az adóhatóság pedig napra, percre pontosan tudja ellenőrzi a kutakon átfolyó üzemanyagok mennyiségét a kúthoz tartozó hitelesített pénztárgépen keresztül. Egy ilyen eltérés, ha folyamatosan történne, náluk is jelentkezne.

A kút forgalmazójával is sikerült beszélnünk, akik időt kértek a további vizsgálódáshoz. Mint elmondták, három kérdésre kell választ kapniuk. Az egyik, hogy a jelenség műszakilag egyáltalán lehetséges-e? A másik, hogy a kút milyen műszaki konfigurációban működik és, hogy a felvétel nem manipulált-e?