szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenképpen megmosolyogtatja tulajdonosát a japánok által fejlesztett új hűtő - legalábbis, ha az illető ételhez vagy italhoz szeretne jutni belőle. A hűtő rögtön kinyitható, ha az előtte álló mosolyog. Idő után ez akkor is jó hatással lesz a hangulatunkra, ha először nem őszintén mosolygunk.

A Tokyói Egyetem kutatói által kifejlesztett megoldás neve "Happiness Counter", azaz boldogságszámláló. A projekt célja, hogy az emberek többet mosolyogjanak. A hűtőgépen alkalmazott technológia része egy Sony CyberShot digitális kamera, valamint egy fényérzékelő. Ha a boldogságszámláló mosolyt érzékel, már nyitható is a hűtő ajtaja.

A kevésbé vidám, de azért nagyon éhes percekre való tekintettel a háztartási gép egy kicsit erősebben próbálkozva mosolygás nélkül is kinyitható, ekkor viszont eltűnik a "wow faktor", amit a mosolygással történő nyitás okozhat.

A kutatók tesztje szerint a kísérleti alanyok az első napokban kifejezetten a hűtőnek mosolyogtak (tehát nem túl őszintén), a tizedik nap környékén már valódi mosolyokkal találkozott a háztartási gép.