Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
kicsicece | 2012. 10. 06. 10:39 | #15
Segédmunkás? Ez csak egy sima egyszeru futószalag-robot, csak túl van bonyolítva a feladathoz.
Kuldjék fel a tetore téglát pakolni, na arra kiváncsi leszek.
Stickhorse 2012. 10. 05. 19:47 | #14
Érdemes elolvasni Orwell 1984 című klasszikusát, vagy legalábbis annak egy meghatározott részét, amiben egy elég érdekes és elgondolkodtató értekezés található a gépesítésről. A gépesítés problémája napjainkban is az, hogy nem azt az eredményt hozta, amit vártunk.

A gépesítés megvalósította a termelés leegyszerűsödését, a termelési volumen növekedését, az egységnyi termék előállításához szükséges munkaidő, esetleg befektetett költség csökkenését is. Továbbmegyek, a termelés megvalósította az általános életszínvonal emelkedését is. A probléma az, hogy utóbbit nem így képzeltük el. Azt gondoltuk, hogy ha a gép termel helyettünk, a "munkásember" szép lassan megszűnik létezni, mindenkinek egyenlően jutni fog a gépek által termelt javakból, a vagyoni alapú hierarchia szépen lassan felszívódik a "bőség zavarában".

Utópisztikusnak hangzik, pedig a jelenlegi termelési kapacitásokkal semmi nem indokolná, hogy ne legyen az utolsó afrikai éhezőnek is bőven megrakott jégkockakészítős hűtőszekrénye, ami mellett gondolkodni kéne, hogy hova fér be a konyhába a 30 centis LCD TV, mer oda mégse vihetünk 120 centist, mint amilyen a nappaliban van.

A jelenlegi termelési módszereket kiterjesztve globális szintre jóval kevesebb egy főre jutó emberi energia befektetésével képesek lennénk egy mai értelemben vett jómódú középosztálybeli család életszínvonalát biztosítani a bolygó teljes népességének.

Ehelyett azon törjük a fejünket, hogy hogyan adjunk a szűkös állami keretből pénzt a banknak, hogy az hitelt tudjon nyújtani annak a befektetőnek, aki a banknak nyújtott támogatás miatt meggyengült állami kassza mellé nem akar befektetni az adott országba. Eközben konstans túltermelés zajlik, a vagyoni hierarchia pedig konzerválódik.

Nem azzal van baj, hogy a robot dolgozik helyettünk...azzal van a baj, hogy ezt nem tudjuk megfelelően kamatoztatni...
+1 VÁLASZ
sztewe
sztewe 2012. 10. 05. 16:05 | #13
Hát épp ez a baj. Ezért van modern kori inkvizíció csak most nem a papok kezében hanem az olajmilliárdosok kezében. Komolyan hova tűntek a nagy találmányok amik megkönnyítették volna a közlekedést az olaj kihagyásával? Eltűntek.
Sajnos míg vagy 100 évig míg olaj van ezek az inkvizítorok fogják a fejlődést visszafogni, pedig már rég protonmeghajtású járművekkel járhatnánk.

Előzmény: AVIREX (9) 0 VÁLASZ
sztewe
sztewe 2012. 10. 05. 16:02 | #12
Isaac Asimov - Robotok és birodalom
Asszem ebben a könyvben volt
Előzmény: tikshow (4) 0 VÁLASZ
Tooni 2012. 10. 05. 14:50 | #11
Nem tűnik semmiben sem újabbnak vagy jobbnak, mint az eddig gyártottak. Persze, az arc képernyőn, az kellett.
Zellergumó 2012. 10. 05. 13:58 | #10
Amíg ilyen balfasz robotokat "gyártanak" addig nem hiszem hogy szociális problémától kell tartani.Legalábbis nem a robotok által generált problémától.

Én ilyen tempóval dolgoznék és így kellene mindent elmutogatni (Betanítani) nekem úgy rúgnának pitsán hogy a hajam leégne és másnap már munkanélküli lennék.Nem mellesleg a telefont sem tudja felvenni ha csörög az "előljáró" mert valami változás van a megbeszéltekhez képest.

Az egyetlen szféra ahova eltudnám képzelni ezt a robot az bármelyik hivatali intézmény.Na ott megszokott ez a tempo és ez az "önálló problémammegoldó képesség".
+2 VÁLASZ
AVIREX
AVIREX 2012. 10. 05. 13:38 | #9
Szerintem meg nincs semmi röhejes benne, hiszen az olajnál nincs nagyobb globális üzlet a világon.
Előzmény: sztewe (3) 0 VÁLASZ
ismeretlen 2012. 10. 05. 11:50 | #8
Az még hagyján, hogy nem fizetnek adót, de nem is fogyasztanak orrba-szájba hamburgert, chipset, nem mennek moziba, nem vesznek LCD tévét, kocsit, nem vesznek fel hitelt. Na ez az igazán nagy kiesés.

Egyszer voltam egy ipari robotokat gyártó cégnél. Mesélték a 80-as években 3000 ember gyártotta a robotokat, futott a szekér minden szép volt, de olyan jó robotokat gyártottak, hogy végülis azok összeszerelték a többi robotot és mára dolgoznak vagy 200-an a gyárban.
Előzmény: darthannibal (7) 0 VÁLASZ
darthannibal 2012. 10. 05. 11:04 | #7
Sarah Connor jut eszembe mikor kiborul és ki akarja nyirni a programozót aki elkészíti a chip-et és a programot.
"Azt hiszik alkotnak, hogy valami nagyot hoztak létre." Az ember életénak értékét fogják semmibe venni. Majd a kormányok is rájönnek hogy nem nyerő robotokat alkalmazni, mert nem fizet adót a munkája után :D

komcsi 2012. 10. 05. 10:58 | #6
Pont erre gondoltam, hogy a géprombolás után megjelenik ebben a században majd a robot rombolás.
Mintha Asimov meg is jósolta volna ezt valamelyik könyvében...
Előzmény: sztewe (3) +2 VÁLASZ
Zolibaba24 2012. 10. 05. 10:29 | #5
Ha nincs munka, nincs pénz. Ha nincs pénz, nincs kereslet. Vagy mindenki programozó és karbantartó lesz? Ezt a robotos dolgot nem nagyon kéne erőltetni, mert előbb utóbb kipukkan a lufi és akkora válság lesz a világon, ami még soha azelőtt.
tikshow 2012. 10. 05. 10:15 | #4
Nem rossz, de ennyi motorral meg áttétellel tetű lassú lesz. És, hogy arc miért kell feltétlenül egy robotra, ezt sosem értettem...
+2 VÁLASZ
sztewe
sztewe 2012. 10. 05. 10:15 | #3
Történelem megismétli önmagát?? Csak majd nem gőzgépeket fognak rombolni hanem robotokat.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Luddizmus

De a haladás útjába senki sem áll amilyen tempóban nő a népesség, nemsokára a fejlett országoknak is szembe kell nézni hogy a hagyományos élelmezési módszerrel nem lehet ellátni a népességet. Igen robotok kellenek akik segítik az embereket, de nem átveszik a munkájukat.

Ahogy olvastam sajnos egyre kevesebb pénz jut fejlesztésekre kutatásokra ami igazán szánalmas civilizációnk alapját veszítjük el a fejlődést, ha megrekedünk ezen a korántsem fejlett szinten. Ha már arra gondolunk a 70 es években hogy képzelték el a 2000 es éveket szánalom hogy közlekedésbe infrastruktúrában meg sok más területen még csak alig hagytuk el a 80 as éveket. Komolyan röhej hogy még mindíg belsőégésű motorok korszakát éljük.

Visszatérve a témához, jó oké sokak szemét fogja szúrni a robot munkaerő mint anno a gőzgépek de ezzel jár a fejlődés.
KillHates 2012. 10. 05. 09:53 | #2
Hú... Ez olyan mint Kempelen Farkas sakkozógépe :D
Pösze milliomos bácsi, unatkozik és kitaláltat pár ügyes emberrel valami izzadtságszagú dolgot.

termi-nator 2012. 10. 05. 09:25 | #1
itassanak vele egy kis kávét, attól begyorsul és a mozgáskoordinációja is jobb lesz

+2 VÁLASZ