Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
dE4f 2012. 09. 20. 23:28 | #4
Ha már IEA (ami EU-s), akkor érdemes megnézni, mit mond a témáról az EIA :D (Energy Information Administration), ami amerikai. A szakdogámhoz kellettek a jövőben várható energiafelhasználáshoz adatok, érdekes, hogy a két szervezet viszonylag máshogy látja a jövőt. Bár azóta biztos vannak frissebb prognózisaik, de 2010-ben kb. 10-15%-os különbségek voltak az adataik között.
Stickhorse 2012. 09. 20. 18:49 | #3
Az IEA semmi újat nem mondott. Annak ellenére, hogy az energiaszükségleteink kielégítésére jelenleg alkalmazott technológiák rengeteg környezeti problémát okoznak, és ezt a technológiát belátható időn belül képesek lennénk - bár utálom ezt a kifejezést, de - fenntartható keretek közé visszaszorítani, hatalmas társadalmi változásoknak kellene bekövetkezni, hogy ez megtörténjen. A felhalmozó fogyasztói társadalomban ez a fajta tudatosság nem tudja elnyomni a "gazdasági ösztönöket".
Hoember 2012. 09. 20. 18:09 | #2
Volt egy igen jó előadás a témában nem olyan rég az ELTE-n, hogy miféle akadályai vannak a mostani fosszilis alapú energiaforrások kiváltására (kőolaj, földgáz, kőszén), érdemes végignyálazni.
/megtaláltam az anyagot a neten/

Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója , dr. Hetesi Zsolt előadásában.
Mellébeszélés nélkü: Az energiaellátás egyes kérdéseiről

A ppt:
http://www.szkeptikus.hu/uploads/Klub_HetesiZs_Energia.ppt
a hozzá tartozó hanganyag (mialatt hallgatod lépteted a ppt-t):
http://www.szkeptikus.hu/uploads/Klub_HetesiZs_Energia.mp3


ivivan 2012. 09. 20. 16:59 | #1
Szerintem leegyszerűsíti a dolgokat ez a videó - mondjuk az ilyen videók nem a hosszas kifejtésre valók. Egyrészt a pénz igenis számít. Ma egy naperőmű építése gyakorlatilag éppen addigra termeli vissza az árát, amennyi idő alatt a napelemek elöregszenek annyira, hogy cserélni kelljen őket. Tehát 10 év alatt nulla haszon - ez nem túl jó befektetés. (bár van valami új technológia, amivel a napelemek ára drasztikusan csökkenhet - egyből változni fog a trend, szerintem)

Másrészt a napelemek nem akkor termelnek, amikor az áramra szükség van, hanem amikor a nap süt - és bár nyáron a légkondicionálóknak éppen ekkor kell a sok eneriga, a téli időszakban jellemzően éjszaka van a csúcsidő. A másik lehetséges forrás a szélerőmű, de mint pár napja olvashattuk a naperőműnek rengeteg ellenzője van, mert hangos, mert árt a madaraknak stb. És bizony a szél se mindig fúj.

Egyelőre patt helyzet, szerintem: várni kell az olcsóbb napelemekre és az olcsóbb és hatékonyabb akkumlátorokra. Akkor aztán napelem minden házra és a probléma nagyrésze meg is oldódna...