Rekordár egy Rothko-képért

Vágólapra másolva!
A második világháború utáni műalkotások esetében aukciósrekordot jelentő 87 millió dollárért (19,3 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el Mark Rothko amerikai művész 1961-ben készült Orange, Red, Yellow (Narancs, piros, sárga) című olajfestménye a Christie's New York-i árverésén, amely 388,5 milliós összbevétellel zárult. Yves Klein FC 1 című alkotása 36,4 millió dollárért cserélt gazdát. 
Vágólapra másolva!

A francia művész esetében ez az összeg rekordot jelent, Klein művei mellett Gerhard Richter, Jackson Pollock és Alexander Calder alkotásai a művészek esetében aukciósrekordot jelentő áron cseréltek gazdát a helyi idő szerint kedd este rendezett liciten. Az árverési ház előzőleg 236 és 330 millió dollár közötti összbevételben reménykedett, ezt jócskán túlszárnyalta a végül a jutalékkal együtt 388,5 millió dollár (86,17 milliárd forint), ilyen tetemes összeg még soha nem folyt be a háború utáni műalkotásokból rendezett aukciók történetében.

Rothko műve a neves Pincus-gyűteményből került kalapács alá, amely végül 86 882 500 dollárnál csapott le. Az amerikai művész esetében korábban 72,84 millió volt a rekord, a háború utáni művészeti alkotások között pedig Francis Bacon egy munkája, a Triptych, 1976 tartotta az aukcióscsúcsot 86,3 millió dollárral még 2008-ból.

Forrás: AFP/Stan Honda
Rothko: Narancs, piros sárga című képe

A Christie's által felsorakoztatott 59 tételből mindössze három nem talált gazdára, ez kiváló eredménynek számít. A licitálók egymást "üldözve" verték jócskán az előzetesen becsültnél magasabbra a műalkotások árát.

Szemben a gazdasági válsággal

A mostani árverés újfent bizonyította, hogy a műkincspiac - legalábbis annak krémje - dacol a gazdasági válsággal és a (geo)politikai szembenállásokkal. "Fantasztikus volt, példanélküli" - összegzett Koji Inoue, a Christie's szakembere. "A piac valóban megmozdult" - jelentette ki Brett Gorvy, az aukciósház második világháború utáni és kortárs művészettel foglalkozó nemzetközi részlegének feje. Kiemelte, ugyan a világ minden tájáról erős érdeklődés kísérte az aukciót, mégis az amerikai licitálók voltak a legerősebbek.

Az aukción öt tétel kelt el 20 millió dollár feletti áron, összességében a felsorakoztatott negyven művész közül 11 esetében született aukciósrekord. A decemberben elhunyt David Pincus gyűjteményéből származó remekművek - a Rothko-kép vezetésével - 175 millió dollárért cseréltek gazdát, ez jócskán felülmúlta az előzetesen taksált 100 milliós összeget. Jackson Pollock munkája, a Number 28, 1951 és Barnett Newman alkotása, az Onement V - mindkettő a Pincus-kollekció része - 23, illetve 22,5 millió dollárért talált gazdára. Pollock esetében ez az összeg csaknem kétszerese a korábbi aukciósrekordnak, Newmannél a négyszerese.

Yves Klein FC 1 (Fire Color 1) 36,5 milliós ára azt jelenti, hogy a francia művész esetében is új rekord született. Klein korábbi legmagasabb áron elkelt műve 23,56 millióval tartotta a csúcsot. Rekord született Jeff Wall, Josef Albert, Vija Celmins és Sherrie Levin munkáinál is. Calder esetében kétszer is megdőlt a rekord, a Lily of Force című alkotás végül 18,56 millióért kelt el. Richter műve, az Abstraktes Bild 21,8 millióért, Willem de Koonig cím nélküli alkotása a tízmilliós becsült árat jócskán meghaladva 14,1 millióért talált gazdára.