Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
bungle
ivivan 2011. 11. 29. 11:06 | #41
"akkor inkább lemegyek a piacra és nem sokkal drágábban vagy azonos áron megveszem a termelőtől"

Akkor csöngess be hozzá és ne a piacra menj: a piacolók 80%-a viszonteladó és többnyire hipermarketekből veszi az árut (egyébként nálunk megölték a piacot azzal, hogy fizető parkoló van arra - és többnyire így sincs hely)

"Abban viszont biztos vagyok, hogy egy magyar zöldség/gyümölcs/hús jobb és ízletesebb, mint az a legalja szemét, amit hetekig szállítanak az országba, hogy aztán a valós értékének a sokszorosáért eladják nekünk."

Ha te megveszed a legalja szemetet, akkor csak magadra vess! Én nem veszek meg vacakot, akkor se ha olcsó, mert nem mérgezem magam.

"A legtutibb ha valaki meg tudja termelni magának, annál jobb nincs"

Abszolút nem éri meg - elképesztően sok munka van vele és hatékonyságban és minőségben sem versenyezhetsz egy nagy mennyiségben, korszerű módszerekkel termelő termelővel, csak sajnos ilyenből egyelőre kevés van itthon. Az ilyen TÉSZ-eket kellene tápolni az ilyen reklámokra szánt összegből, mert ha jó minőségű, jó áron, akkor biztos azt venné a többség...
Előzmény: Swordfish (38) 0 VÁLASZ
Grandao 2011. 11. 28. 22:19 | #40
Én így tanultam anno:
"A klasszikus értelmezés szerint az agribizinisz fogalma három meghatározó tevékenységi csoportra tagolódik, amelyek közül az elsőt az ellátó ágazatok, a másodikat a mezőgazdasági nyersanyagtermelés, a harmadikat az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem alkotják. Egyes szerzők az agribizniszt mint tervezési, strukturális és gazdaságpolitikai egységet is definiálják, jóllehet nem jár együtt önálló szervezeti egységek kialakulásával. Tágabb értelemben az agrárszakoktatás, a kutatás és szaktanácsadás is agribiznisz fogalomköréhez kapcsolódik."
Idézett szöveg.... :)

Sajnos, igaz az is, hogy a piacon vannak akik az általatok említett gyakorlatot végzik, bár nem ismerem a piacot ilyen szinten, de sztem ne jellemző, hogy ott is a külföldi menne.

Igazat kell adnom, Ivivan-nak, hogy addig míg nem változik a mezőgazdaság színvonala mindenhol, addig tény, hogy
vacakét még ha magyar nem adunk pénz. Tehát igen a lokál patriotizmusnak is van határa.... De a tudod, hoyg mely nagy gyárak, szövetkezetek azok melyek minőséget állítanak elő, és nagyobb arányba inkább magyart veszel, segíted
a termelőket......

Ja és bocs, hogy az almával jöttem hirtelen az volt ami eszembe jutott :D Igen a paradicsom, uborka sokkal jobban megy... sajnos a tesco nem kistermelőknek való felvásárló piac, hisz náluk kamionnal mérik a mennyiséget nem kisteherrel..

Előzmény: ivivan (37) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 11. 28. 07:36 | #39
A Tesco azt ad el amire van kereslet. Idekinn UK ahonnan ered a drágább boltok közé tartozik és minőségi árút árulnak. Attól hogy te ezt csinálod az szép, de sokan megveszik a szart mert az 1-2 forintal olécsóbb.

A másik fele. Dolgoztam piacon pesten is. A gond hogy láttam honnan jön az árú. Eladták magyar terméknek és nagyrésze külföldi volt. Igen ez a piacon volt nem a boltban. Ja és mikor kérdeztem akkor csak annyi volt a magyar tulajok válasza hogy olcsóbb, meg kevesebb gond van vele. Ha láttok öreg nénikét pár dolgot árulni az magyar. Ha látsz egy zöldséges, gyümölcsöst, és tele árúval megsugom az mind szinte külföldi árú. 20%-a ha magyar már sokat mondtam szerintem.
Előzmény: Swordfish (38) 0 VÁLASZ
Swordfish 2011. 11. 27. 23:25 | #38
Na itt a probléma. Ne várd a tescotol, hogy magyar és/vagy normális minőségű terméket fog árulni.
Ha tehetem és előre tervezek, akkor inkább lemegyek a piacra és nem sokkal drágábban vagy azonos áron megveszem a termelőtől. A legjobb az egészben, hogy nem a kereskedőnek adom a sok pénzt, hanem annak, aki ténylegesen dolgozott vele. Hogy a magyar termék általánosságban jobb lenne, mint a külföldi azt nem hiszem.
Abban viszont biztos vagyok, hogy egy magyar zöldség/gyümölcs/hús jobb és ízletesebb, mint az a legalja szemét, amit hetekig szállítanak az országba, hogy aztán a valós értékének a sokszorosáért eladják nekünk.
Se íze, se bűze spanyol uborka meg paradicsom meg a többi.
A legtutibb ha valaki meg tudja termelni magának, annál jobb nincs.
Előzmény: ivivan (37) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 11. 27. 19:42 | #37
"kereskedelmet is hozzá kell adni, hisz pont hogy a magyar terméket is eladod, nem csak az importot."

Nem kell hozzávenni, mivel nem GDP növelő tényező: a magyar alma pont annyit nyom a GDP-ben, mint a román vagy kínai. Mindegy mit ad el a kereskedő (mármint a GDP szempontjából mindegy)

Mindig az almával jössz, pedig arról nem tudok nyilatkozni: ritkán veszünk almát, többnyire akkor is magyart.

"hisz MO legnagyobb potenciája a mezőgazdaságban van"

Magyarország nagyobbik része félsivatag. Biztos, hogy a mezőgazdasági alkalmazás a legjobb ötlet?

"Lehet, egyébként jó technóligával, megfelelő szakképzettséggel, nagy területen nagy mennyiségben termelni"

Amíg nem minden magyar termék ilyen, addig ne várják el, hogy mindenáron magyar terméket veszünk - akkor is, ha 2x annyiba kerül és már a boltban félig rohadt. Egyszerűen van határa a lokál patriotizmusnak is: én se lopom a pénzt, ezért nyilván vacakért nem adok sokat - ahogyan ezt már írtam is.

Épp tegnap voltunk Tescoban egy kis zöldség bevásárlás céljából: csak saláta volt már magyar, se paradicsom, se uborka... Így nehéz lesz magyar terméket venni...
Előzmény: Grandao (36) 0 VÁLASZ
Grandao 2011. 11. 27. 15:39 | #36
Ivivan: a kereskedelmet is hozzá kell adni, hisz pont hogy a magyar terméket is eladod, nem csak az importot.
Ezzel is növelve a GDP-ben való részesedést. Természetesen nem mind a mg-hz kapcsolódik.

Továbbá, azért kell azt a "maradék" 180 000 mezőgazdasági munkást védeni, mert hogy CSAK annyian vannak. Rendszerváltás megelőzően 1 millió ember volt benne.
A többi ágazatban ahogy mondtad, pont hogy többen dolgoznak, épp hogy védeni kell, hisz MO legnagyobb potenciája a mezőgazdaságban van. 9,3 millió ha- ból pl. 4,5 millió szántó ez sztem elég súlyos adat, hogy foglalkozunk vele, és védjük......

Mellesleg, a gyümölcs ágazatban még mindig a régibb technóligáit használják átlagban. Nem a sok, kisebb, modern
korona szerkezetű ültetvények vannak, hanem az egy, nagy, nehezen szüretelhető......de ez csak egy közülük.
A külföldi termékek azért olcsóbbak (gyümölcs terén) mert gyengébb minőségű, de nem csak ezért, tömeggyártás van ott is. A magyar almának van íze, minősége.:) ezzel is kanyarodni a következőre.

Lehet, egyébként jó technóligával, megfelelő szakképzettséggel, nagy területen nagy mennyiségben termelni. Ezekre vannak példák. Gallicop, Alföld tej, Bold Agro.... Szóval nem igaz, hogy választani kell a méretnagyság és a minőség között.

A politikusokat ne keverjük bele, mert ők ebből max annyit éreznek, hogy az így is magas jövedelmükben annyi változás van, drágább ez meg az..... nekünk akik a való életben élünk kell változtatni, ha csak egy kicsiben is.
"Sok kicsi sokra megy"... szokták mondani.
Előzmény: ivivan (30) 0 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2011. 11. 27. 10:52 | #35
Ha a nagy eszmefuttatás közben valaki megéhezne.

http://vimeo.com/32049777
+1 VÁLASZ
rebecca 2011. 11. 27. 08:03 | #33
sajnos ameddig a magyar bor üvegenként ötezer, a chileit meg ezer, addig senki nem fog magyar bort venni európában...
sahinel 2011. 11. 27. 00:38 | #32
Ez itt is angliában így működik. Pár termék ami sokkal olcsóbb nagy hajókon jön délamerika, ázsia, stb térségekből. Dolgoztam már pár helyen és igen így megy. Persze vannak angol termékek is és azok olcsók, mint pl birka, marha.

Mint írták is vannak helyek ahol olcsón lehet termelni. A TÉSZ mint lentebb írták pont arról szól hogy közösen sokan összeálva kistermelők nagytermelőkkel próbálnak versenyt tartani. Vagy a minőségre kell rámenni és azt csinálni amit drágán is el lehet adni, vagy tömegtermelés. Az nem megy hogy mindenki a kis földjén próbál termelni aztán keresi kinek hogy adja el, stb. A termelők ha összeállnak azt sem 2-3 ember csinálja és közös jogi képviselő, akár marketinges, stb. És ha sokan vannak ez nem nagy összeg azért cserébe hogy meg tudnak élni aztán. Közös hűtőházak amik elengedhetetlenek hogy szállításkor ne legyen baja az árúnak stb. Ezt rég jópáréve el kelett volna kezdeni de inkább a pénzt adták a gazdáknak és nem kényszerítették rá őket hogy ezek kellenek a versenyképpes gazdálkodáshoz. Ehelyett ment a pénz a semmibe és mint írtam csak elodázták a problémák megoldását. Most meg még a világgazdaság is szar és meg kellene ezeket a lépéseket is tenni.... Rá kéne jönni hogy 20-30 évre előrre gondolkozni nem a köv évben akarok látszólagos sikereket érezni és ez miatt szavazni politikusokra. a lényeg hogy a jövő nem 1-4 évig terjed. És a kormányok pedig nem ellentétesen csinálnák mint az elődjük, hanem kijavítani a hibákat és működőképessé tenni.

4-évente kb feltalálják a spanyolviaszt, és minden szarságot előlről kezdenek. Vannak jó működő modellek és azokat kellene Magyarországra alakítani. Ja hogy a posztokra szakértők kellenének?:D Mint egy nagy mamutcéget kéne kezelni magyarországot amit sikeressé kell tenni. A vezetőket meg hozzáértés szerint azon a területen ahol dolgoznak. És mint tulajdonosok akár ki is lehetne őket rugni.

Azt nevezném akkor jó politikusnak aki fenn tud maradni és akár 10-20 évig a posztján maradni.
Persze ehhez kellenek jó szavazók, és a hozzánemértő társadalom szerintem nem igazán jó szavazótábor ilyen kérdésben. inkább az iskolák, cégek, szakterületen dolgozók akik magyarok bíznám. Hisz az ő érdekük is hogy jól menjen az az ágazat. Működő jó gazdaság az alapja és hozzáértés amit manapság nem látok.

Bocs az offért.
Előzmény: ivivan (30) 0 VÁLASZ
sien 2011. 11. 27. 00:10 | #31
"Nekem inkább azt magyarázza el valaki, hogy miért van az, hogy a helyben termelt zöldség, gyümölcs sok esetben drágább, mint az 1000km-ről szállított hasonló minőségű termék? Mit csinálunk rosszul?"

nem vagyok szakértője a témának, csak logikusan gondolkodva lehet:
-jelentősebb nagyobb mennyiségű előállítás, így kisebb haszonkulccsal is van megfelelő nyereség
-olyan éghajlat ahol évente többször is lehet aratni/szüretelni
-korszerűbb termelés (ez kicsit az ördögi kör rész)
-kevesebb láncszem az eladói láncban, esetleg szorítottabb haszonnal minden láncszemben.
-kevesebb benne az áfa :), adóteher különbségek

ilyenek
Előzmény: ivivan (30) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 11. 26. 23:50 | #30
A kereskedelmet ne számold hozzá a GDP-hez, mivel a terméket akkor is eladja, ha importálja - ugyanígy tud dolgozni az ipar importált termékből.

Amúgy a reklám is említi: jelenleg Magyarországon 180 ezer ember él mezőgazdaságból. Már nem azért, de jónéhány olyan ágazat létezik, amiből ennél többen élnek (pl: az autó gyártás biztosan ilyen, de biztos lehetne még sorolni), mégsem olvasom, hogy azokat az ágazatokat védjük. (vagy jövő évtől csak B Mercedest lehet venni, mert azt gyártják majd itthon?)

Nekem inkább azt magyarázza el valaki, hogy miért van az, hogy a helyben termelt zöldség, gyümölcs sok esetben drágább, mint az 1000km-ről szállított hasonló minőségű termék? Mit csinálunk rosszul?
Előzmény: Grandao (28) 0 VÁLASZ
sahinel 2011. 11. 26. 22:57 | #29
A másik fele nemtom emlékszel-e mit csináltak OV-ék az első kormányrakerülésükkor. Az oroszok előtte megvettek szinte minden feles mezőgazdasági terményt amit nem tudtunk eladni. Utánna szóba sem álltak velünk, és Putyin kifejezetten nem akart OV-vel üzletelni. Ok nem szeretem őt sem de az országnak az jó üzlet volt. Utánna jött barom Torgyán a hülye mezőgazdasági terveivel:D
Előzmény: Grandao (28) 0 VÁLASZ
Grandao 2011. 11. 26. 22:13 | #28
No igen az import növekedés és népesség csökkenés így is magyarázható.... csak furcsa az összefüggés.

Sajnos igaz, hogy a rendszer váltás előtti gondolkodás még nem tűnt el. De nem is nagyon fog megváltozni, csak
nagyon lassan. Hisz Pista bácsi aki 30 éve ebben dolgozik ebben az ágazatban és megszokta, hogy bármit termel megveszik. Szovjetunió ezt csinálta. Az összefogás lenne sztem az egyetlen megoldás, sok más mellett.

A GDP-ben a mezőgazdaság tény 4-5 % tesz ki, de ha még az erre épülő feldolgozó ipart és a kereskedelmet is hozzá számolóm megközelítőleg 12-13 %. Ez az úgynevezett agribiznisz (agribusiness). :)

Peace
Előzmény: Stickhorse (26) 0 VÁLASZ
Nelsonize 2011. 11. 26. 21:35 | #27
ezt nyomatnám minden tv-ben a többi szaros reklám helyett. off. főleg mikor pont ebéd meg vacsoraidőben van olyan reklám mikor "hüvelygomba, lábgomba, fogínyvérzés" a kurva annyukba má! jó hogy nem lógó beleket meg hullákat mutatnak vacsora meg ebédidő alatt ki az a fasz aki ezt így rendezi pofán verném.
Stickhorse 2011. 11. 26. 20:05 | #26
Grandao
Az importnövekedés és a népességcsökkenés azért lett egymás mellé állítva, mert arra akar utalni, hogy mégis kinek importálunk többet, ha közben kevesebben vagyunk. Tény, hogy nem ilyen közvetlen az összefüggés, de van köze egymáshoz a két dolognak.

Az agrárpolitikai problémák a szocialista időszakból eredeztethetőek több okból is. Egyrészt a szövetkezeti forma (ami pl. Hollandiában tökéletesen működik) nálunk nagyon rossz társadalmi visszhanggal jelentkezik, ezért nem akarunk közösködni. (az EU próbálná ezt támogatni, ha minden igaz most egy európai szövetkezeti rendszer kiépítésével).

Másrészt az átlépés időszakában görcsösen elhittük, hogy a mezőgazdaságnak leáldozik (ezért nem is fordítottunk forrásokat a fejlesztésére, ami aztán esetleges minőségi romláshoz vezethetett), és most át is térnék a GDP-részesedéses témára. Manapság az átlagos modern piacgazdaságban a gazdasági szerkezet hozzávetőleg 10-12%-át teszi ki, a GDP-arányos részesedése még ennél is kisebb (átlagosan olyan 4-6%-ot szeretnek hangoztatni), egyszerűen azért, mert kevesebb hozzáadott érték számolható fel érte. Nem kezelik presztízstermékként, nem számolható fel rá olyan mértékű szellemi háttér, márka-érték stb. Fajlagosan kevesebb profitot tud hozni magának a termelőnek (az már más kérdés, hogy a kereskedő milyen árrésekkel operál).

Ettől függetlenül lehetne rá feldolgozóipart építeni, lett is volna rá lehetőségünk, csakhát az előbbiekben leírtak miatt elhittük és megbeszéltük magunkkal, hogy nem kell. Helyette jött a hazánkban sok esetben aránytalan mértékű és adottságainkat tekintve alaptalan ipari termelés meg a rá épülő szolgáltatói szektor, többségében nem magyar tulajdonban, és az utolsó mondatrészre fokozottan felhívnám a figyelmet.
Előzmény: Grandao (25) 0 VÁLASZ
Grandao 2011. 11. 26. 19:44 | #25
Érdekes mind a reklám mind a hozzászólás tömeg.....

A reklámot én már egy 2 év is láttam... bár kicsit megmosolyogtam, hogy azt mondta kétszeresére növekedett az import, a népesség pedig 2 % csökkent.... :D No, hogy ennek mi köze egymáshoz..... :D, de alapjába vége jó a reklám.

Sajnos a magyar agrárpolitika, és maga az egész mezőgazdaság sajnos romokba hever. Ezt tény mindenki látja.
Ennek sok oka van, de csak párat sorolnék fel.
Pl. Elöregedett társadalom átlag korosztály 55 év akik mezőgazdasággal foglalkoznak.
Lehetne említeni, az alacsony technológiai színvonalat aminek következménye a sertés ágazat haldoklása. A 3,2 millió egyed csak halvány árnyéka a 90-es években 8 millió db-os állománynak.
De ilyen probléma az alacsony jövedelem, a szakképzetleség stb.
Továbbá azok a problémák amiket már a témához szólok említettek. Természetesen ezek is nagyon komoly és lényeges problémák.

De van egy rossz hírem, sajnos vannak olyan termékek melyek nem képes versenyezni minőségben a külföldi árukkal.
A tej ilyen sajnos, és a sertés csak párat említsek. Most nem akarok adatokkal senkit terhelni adatokkal, de a az előző két termék esetén a tej fehérje tartalma illetve a sertés színhús tartalma elmarad az Eu hasonló termékeihez.

Sahinel volt az aki egy nagyon jó megoldást mondott a TÉSZ (Termelői értékesítési szövetkezet) kapcsolatába, nem TSz (Termelési szövetkezet).
Össze kell fogni a gazdáknak mert csak akkor tudnak érdemben tárgyalni, és érvényesíteni a költségeiket.
Sajnos az idősebb gazdák a Tsz a TÉSZ-szel azonosítják, és ez is a vonakodás oka.
Meg persze az elmaradott gondolkodás, az elporozót földterületek, meg hogy mindenki azt hiszi hogy képes mezőgazdasági minőségi terméket előállítani.... :D
Megoldás több lehet, de sztem az előbb említett összefogás a minőség javítás, technólogia fejlesztés, meg lehetne nap estig sorolni. MEgoldás lenen az is hogy tényleg magyar terméket vásárolok... még akkor is ha kicsit drágább.

Jön az ellen pl a pénz. Pl. én nem szoktam multiknál vásárolni, hanem inkább a jó kis közért meg a kisbolt az igazi.. :D
Bőre sikerült.... Bocsi.... Csak nagyon a szívemen hordom a magyar mezőgazdaság sorsát.....
Aki meg azt mondja, hogy nem ad sokat a GDP-hez annak üzenem számolja csak össze a
mezőgazdaság+feldolgozó ipar+ kereskedelem részesedést. Rájön, hogy mi a helyzet.
PEACE
BladeBoris 2011. 11. 26. 19:34 | #24
Rendben, én is szivesebben venném a magyar termékeket de ilyen helyzetben nem tehetem meg hogy a jóval drágábbat veszem belőle. Érdekes hogy az Olasz alma még így is olcsóbb mint a Magyar pedig elég sokat utazott és ott jóval többet keres egy almaszedő annyi munkával mint itt (tudom, ismerősöm ment ki dolgozni) Ezt sem értem. De itt túl sok az adó és a járulék ezért nem lehet megtennie a magyar gazdának, hogy olcsóbban adja a zöldségeit. Vagy egyáltalán nekiálljon termelni. Épp ezért nem voltunk restek a megtakarított pénzünkből venni egy kisebb telket és jópár fajta gyümölcsöt, zöldséget megtermelni saját részre. Szerintem így kéne tennie mindenkinek.
Stickhorse 2011. 11. 26. 19:21 | #23
Végülis mégegyszer átolvasva, lényegében tényleg azt mondtam, hogy le van szarva, mi van a magyar gazdasággal, csak nem úgy, ahogy te érted. Nemzetgazdasági szempontból természetesen nem szarom le, de a globális piac leszarja, mert nem nemzetállamilag gondolkodik. Sokszor és sok helyen leírtam már, hogy a jelenlegi liberális és globalista piacgazdasági modell szociálisan meglehetősen érzéketlen, és nem foglalkozik azzal, hogy az általa produkált szociális középértékek milyen szélsőségekből állnak össze. Gondolj csak arra, hogy mennyi a magyar átlagfizetés, és az milyen bejelentett keresetekből áll össze. Lefordítva a mezőgazdaságok helyzetére, ha x ország termel sok paradicsomot, y meg egyet sem, de mindegyik országban árulják azt, amit x-ben megtermeltek, akkor a globalista piacazdász örül, mert mindenkinek van paradicsoma. A többivel nem foglalkozik. A modell szélsőséges híveinél megjelennek olyan utópista gondolatok is, hogy a legoptimálisabb telephelyeket kiválasztva minden terméket mindössze egy helyen gyártanának...szó szerint. Aztán majd jut belőle mindenkinek (a modell szempontjából mindegy, hogy hogyan...), hiszen a legoptimálisabb hely úgyis ki tudja termelni, ha minden szükséges erőforrást oda összpontosítunk.
Előzmény: GAlex (21) 0 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 11. 26. 19:10 | #22
GAlex, ha hajlandó lettél volna elolvasni a korábbi kommentjeimet, láttad volna, h erősen támogatnám a magyar mezőgazdaság felfejlesztését.

De akkor lefordítom neked magyarra, hogy mit írtam, mert a szövegkörnyezet nálad nem sokat számít, ahogy látom. A nemzetközi szerződéseink és megkötések kimondják, hogy versenyhelyzetet nagy mértékben befolyásoló, termékek forgalmazását korlátozó intézkedéseket csak meghatározott esetekben lehet alkalmazni, így például akadályozható fertőzött áru behozatala, nemzetbiztonsági érdekeket sértő termék behozatala, vagy olyan egyoldalúan indított termék, ami fundamentális alapon támadja egy ország gazdaságát és állampolgárait (az, hogy hoznak külföldről paradicsomot, az nem ilyen, hiszen annak te örülsz, mert ehetsz paradicsomot, és elvileg nemzetközi viszonylatban a magyar termelőnek ugyanannyi lehetősége van ugyanott árulni...az már rajta múlik, hogy ezt mennyire használja ki). Elvileg a dömpingáron érkező termék is ilyen kategóriába esne, tehát ami nyílt támadás egy ország gazdaságára annak beleegyezése nélkül, de egyrészt az egyezmény aláírói felesküdnek arra, hogy ilyen eszközöket nem alkalmaznak, másrészt hazánkat a mezőgazdasági termékek az ország beleegyezésével érik el úgy és olyan kondíciókkal, ahogy azzal a fogyasztó találkozik. Magyarán engedjük a tesconak, hogy azt és annyiért áruljon, ahogy és amennyiért teszi.
Előzmény: GAlex (21) -1 VÁLASZ
GAlex 2011. 11. 26. 18:53 | #21
"Jelenleg nincs olyan kiemelt nemzeti kérdés, ami indokolttá tenne egy ilyen lépést (az, h a magyar mezőgazdaság nem dübörög, az nem ilyen ok, hiszen az ellátásunkat nem veszélyezteti, és világpiaci szempontból veszélyeztetve sem vagyunk)"

Te jó ég, ember,hol élsz te, nem érzed a szavaid súlyát? Magyarra fordítva kb azt mondtad, hogy kit érdekel, hogy a magyar mezőgazdaság a béka segge alatt van, mert a külföldről úgy is jön a szar olcsó termék, és az se lenne gond ha nem lenne mezőgazdaságunk. Te szerencsétlen, gondolom nem a mezőgazdaságból élsz, de ha még csak jól menő wcpucoló lennél egy nyilvános wcben, és betévedne hozzád egy gazda, szerinted hogy fizetné ki a szarpucolásod?
Ezzel majdnemhogy képen köpöd azokat az embereket, akik az élelmiszereidet megtermelik, legalábbis egy részét.

Ahogy a természetben is megvan az egyensúly úgy a gazdaságban is, minden elemnek optimális arányban kellene előfordulni, de ha valami felbomlik, esetünkben a gazdákat ellehetetlenítik, és a mihaszna politikusokból sok van, akkor az egyensúlynak lőttek, és a gondolkodásmódoddal még ráteszel egy lapáttal. Én csak annyit kérek tőled, hogy a gondolataidat legalább ne terjeszd!
+1 VÁLASZ
ivivan 2011. 11. 26. 18:41 | #20
Almáról nem tudok nyilatkozni, mivel azt szinte soha nem veszünk. Rendszeresen veszünk viszont paradicsomot, paprikát, uborkát vagy salátát. Itt Szegeden még 2-3 éve is a Mórakert dominált ebben a szegmensben: kicsit drágább volt, mint a külföldi import, de a minősége miatt mégis vettük. Mióta a Mórakert a csőd szélén van, nem nagyon vannak a termékei a polcokon, helyette viszont csak nagyon gyenge magyar és közepes import van - ilyenkor nyilván az importot vesszük.

Ha hasonló árú és minőségű közül kell választani, akkor nekem is haza húz a szívem és inkább a magyart veszem, de nem vagyok a magam ellensége: rosszabbat nem fogok drágábban venni csak azért, mert magyar. És biztos vagyok benne, hogy a fenti reklám gyártója sem tesz ilyet...
Előzmény: gyeS (19) 0 VÁLASZ
gyeS 2011. 11. 26. 18:33 | #19
Saját példámból kiindulva nem tudok egyetérteni. Almát termelünk nagy mennyiségben, visszük piacra is, otthon is áruljuk és felvásárlóknak is viszünk belőle - már ha kell ugye. Piacon és otthon nincs sok esélyünk eladni, ugyanis nincs az embereknek pénze ilyen luxus cikkekre, hogy alma! A felvásárló pedig leviszi az árat a nagy eladási szándék miatt, így aztán a termelőknek kb zéró haszonnal sikerül megtermelni a több tonna almát. (A felvásárló pedig majd fél év múlva fizet ha szerencsénk van. Szőlőnél ugyanez.)
Ugyanazokat a gépeket és trágyákat használjuk, mint régen (ha nem jobbakat), a minőség is kiváló, csak ember nincs aki megvegye.
Lehet, hogy néhány jól működő gazdaság tönkrement, helyette te megkapod a silányabb minőségű, de olcsóbb paradicsomot. (Ez nem a termelő hibája, aki belebukott a termelésbe.) Nem lenne nagy művészet újraéleszteni egy normális gazdaságot, csak meg kéne venni és fizetni a minőségi magyar terméket, ami mindig is volt.
Előzmény: ivivan (17) +3 VÁLASZ
sahinel 2011. 11. 26. 18:29 | #18
Ezt akarta az MSZP is és az EU is ilyen TSZ-szerű megoldást javasol. A gond hogy még mindíg nem fognak össze a kistermelők, mert az komcsik alatt volt. Beszéltem olyannal aki a mezőgazdaságban dolgozott több országban az EU-ban. Akik ezt nem lépik meg azok max állami segélyt kunyerálnak, de az csak elhúzza a problémát. Ha ezek kihalnak akkor azt mondta hogy olyanok veszik majd át a helyüket akik ezt meglépik. Ugyanez volt pl Franciaországban is ahol a déli parasztok nagyrésze tönkrement mert nem volt hajlandó ezt meglépni.

Összefogni és segíteni egymást még nem igazán megy. De ez nélkül nem tudnak versenyezni mint ahogy mondod is. Aztán jön a zsidózás meg külföldiek kizsákmányolnak szöveg:D
Előzmény: Tatala (13) 0 VÁLASZ
ivivan 2011. 11. 26. 18:15 | #17
Hát nem igazán látom azt a jó minőséget. Sajnos eljutottunk oda, hogy manapság - kevés kivételtől eltekintve - a "magyar termék" a "gyenge minőség" szinonimája a mezőgazdasági szekcióban. Amíg nem tudunk normális minőséget előállítani, addig nem fog elkelni, hiába az akármilyen jól megcsinált reklám.

Pár éve valóban drága, de jó minőséget jelentett a magyar termék - mára az ár lejjebb ment, de a minőség egyenesen zuhant. Egyes esetekben még mernek minőséget kicsit drágábban előállítani (pl: őrölt paprika vagy hústermékek esetén), de paradicsomot vagy salátát hónapok óta nem vettünk magyart, mert egyszerűen nem jó...
Előzmény: Nyebi (12) -1 VÁLASZ
Stickhorse 2011. 11. 26. 17:39 | #16
Élien, azért léptünk be, mert az tűnt a legjobb megoldásnak. Nekem is az tűnt volna. Nem a miért a kérdés, hanem, hogy miért így. Az EU-s nemzeti politikánk jómagyar mondás szerint a béka segge alatt van hatékonyságban.

Tatala. Lehet, hogy az lenne az egyetlen megoldás, de nem a mostani körülmények között. Pillanatok alatt bedöntené a teljes hazai gazdaságot termeléssel és kereskedelemmel együtt. Onnantól, hogy rendszert váltottunk, WTO és EU tagok lettünk, olyan nemzetközi gazdasági egyezményeket írtunk alá, amik kizárják az ilyen jellegű korlátozásokat. Jelenleg nincs olyan kiemelt nemzeti kérdés, ami indokolttá tenne egy ilyen lépést (az, h a magyar mezőgazdaság nem dübörög, az nem ilyen ok, hiszen az ellátásunkat nem veszélyezteti, és világpiaci szempontból veszélyeztetve sem vagyunk). A jelenlegi világgazdasági berendezkedésben ezzel sajnos már nem sok mindent lehet kezdeni, maximum nagyon lassan és kis lépésekben.
Cableguy 2011. 11. 26. 17:37 | #15
Kérdésem hol tiltották be és milyen módon?
A video amúgy jó, értékes és elgondoztató.
Az hogy Kanada után Magyarország is csinál- csináltat videót hasonló tematikával nem problémás.
A hazai díjnyertes országimázs film is fájintos volt.
A bulgáriai CD gyártástatás öngól volt...
Élien 2011. 11. 26. 17:31 | #14
Ez okosság,de mi a faszért léptünk az EU-ba? Azért, hogy mi lássuk el őket? Nem azért, hogy piac legyünk és vegyük a szart!Le van darálva a gazdaság, nehogy lépni tudjunk! Kib@szott egyértelmű!
Tatala 2011. 11. 26. 17:15 | #13
No, álljon meg a gyászmenet.
Jó kitekintésem van a hazai mezőgazdaságra, családi gazdaságban 30 évig termesztettünk paradicsomot, paprikát és uborkát, általában télen is fűtött fóliasátrakban (termálvíz).
A szeged-dorozsmai nagybani piacra hordtuk a terményt, sokszor nyári időszakban 3 napig nem is aludtunk, annyi meló volt vele. Az meló volt, nem irodai munka.
Szó mi szó, amit mi tapasztaltunk: mi eladtuk a nehezen megtermelt, 1. osztályú paradicsomunkat kb. 100-120 Ft/kg áron, jött a nepper, kifizette a benzinköltségét (sokszor miskolciak is jöttek), és elvittek pl. 1,5 tonna paradicsomot. Miskolcon kitették a polcra 350-400 Ft-ért, és a kutya sem vitte a magyar árut, mert drága! Kérdem én: miért is drága? Mert a benzinktg kb. 15.000 Ft neki oda-vissza (és a teherautó gázolajjal megy, nem is benyával) és mást is vitt.
Kiteszi a boltban, fizeti a helyet, alkalmazottat (ha nem maga árulja, és nyár van), legyen ez mondjuk lebontva újabb 20 Ft/kg ktg a benzin 10 Ft/kg-ja mellé. Tehát ÖSSZESEN kb. 30 Ft/kg költsége van a paradicsom kilóján, de 200-250 Ft haszna!!!! Persze a nép nem veszi, mert drága, a bunkó nepper meg nem adja olcsóbban, még véletlenül sem, inkább rárohad az áru.
Mi lett az eredmény? A termelő, azaz mi örülünk, ha 10-20 Ft/kg haszon van a rengeteg melóval, idegeskedéssel, egészségkárosodással járó paradicsom után, a nepper nyer egy csomó pénzt, a nép meg nem kap olcsóbb paradicsomot. - > a mezőgazdaság mehet a levesbe, a feldolgozóipar mehet a levesbe.
Persze, paradicsom helyett nyugodtan írhattam volna, almát, paprikát, hagymát vagy tejet is...

És nem, nem megoldás a saját termelői bolt megnyitása sem, mert a nepper simán befenyeget, hogy megver, felgyújtja a boltot, stb. (tudom, mert saját bőrünkön éreztük).
A megoldás a tsz-ek visszahozása lenne, és olyan erős lobbitevékenység kifejtése, hogy az ÖSSZES boltban csak magyar zöldség és gyümölcs kerülhessen. Csak ez a megoldás, nincs más!
+2 VÁLASZ
Nyebi 2011. 11. 26. 16:48 | #12
Van itt azért más is.
A magyar élelmiszer az importhoz képest a legtöbb esetben jó minőségnek számít, éppen ezért drága is. Magyarországon viszont sajnos ma az a helyzet, hogy anyagi okokból az emberek kénytelenek szar, de legalább olcsó árut venni. Ez van.
Stickhorse 2011. 11. 26. 16:02 | #11
metaljesus, abban igazad van, hogy kaptunk pénzt érte. A gond az, hogy addig el sem kellett volna jutni. Miért kellett eladni versenyképes terméket előállító cukorgyárakat? Az EU a fejlesztésüket is támogatta volna pénzekkel. Az ország vezetése egyszerűen nem látja be, hogy annak ellenére, hogy nagyon sok helyen leépítik a mezőgazdaságot, mondván h nem járul hozzá eléggé a GDP növekményhez, ha egyszer mi arra alapozva érhetnénk el eredményeket, akkor nem kell elvakultan nyugatosítani. A nyugat ugyanis azért teheti meg, mert saját kézben lévő iparral rendelkezik, így van versenyképes termelési ágazata a mezőgazdasággal szemben, még ha azt nem is feltétlenül otthon állítja elő.
Szép dolog, hogy a hazai GDP talán legjelentősebb hányadát a gépgyártás, és különböző, nem mezőgazdasági alapú iparágak hozzák, csak érdemes lenne megnézni, h ebből mennyi van magyar kézben, az előállított termékekben mennyi a hazai hozzáadott érték (többségében ez nem sokkal több, mint a vállalaton belüli humán erőforrás százalékos aránya - magyarul a nekik kifizetett bérköltség, egyéb hazai erőforrásokat kevesen alkalmaznak). Így is lehet élni, ahogy mi csináljuk, hiszen van mindenünk, csak akkor néznénk nagyokat, ha egyszer valaki azt mondaná, h akkor én kimegyek innen, aztán akkor pótoljátok az általam keletkezett űrt hazai forrásokból. (Így pl. az Audi gondolkodás nélkül kitelepülne tegyükfel Kínába, a teljes magyar termelést leépítve, és 1 évtizeden belül már bőven profitálna az áttelepülés, néhány év alatt kitermelné annak minden költségét).
Mivel saját, nem mezőgazdasági alapú ipari termelésünk sincs nagyon, a mezőgazdaság lenne egy intenzív, versenyképes gazdasági bázis az országban, meglepően jó feldolgozóipart lehetne rá felépíteni. Tökéletes példa rá a 20. századi dán, holland vagy akár svéd gazdaság. Eléggé monokulturális alapon, de megtartottak néhány jól működő mezőgazdasági ágazatot és rá épülő könnyűipart, ami azóta is jelentős bevételeket képez az ország számára, szinte tisztán hazai forrásból, nem külföldi befektetőtől származó adójövedelmekből meg generált vásárlóerőből.
Összegezve, nincs önellátási alapunk.
Előzmény: metaljesus (10) 0 VÁLASZ
metaljesus 2011. 11. 26. 15:30 | #10
én egy kicsit szkeptikus vagyok a videóban állított dolgokkal kapcsolatban

pl a cukorgyárak esete: tény hogy bezártuk majdnem mindet, de a cukoripar leépítéséért cserébe jó kis pénzeket kaptunk az eu-tól anno. az hogy azt elherdálták az már más tészta, de erről nem a fogyasztók tehetnek.
widescreen 2011. 11. 26. 15:22 | #8
ez mind szép és jó, csak ha majd a cigányok nem lepik be a földjeinket, akkor majd az emberek megint elkezdenek termelni.
Másrészről meg a gyárak bezárásáról nem a cigányok tehetnek, úgyhogy ez összetett probléma
Tooni 2011. 11. 26. 15:22 | #7
Indexes cikkből indult.
http://index.hu/belfold/2011/03/17/bulgariaban_keszult_a_valassz_magyart_kampany-cd/
A "betiltott"-at biztos hozzáadták hogy növeljék a viral genomjában a fertőzőképességet.
Előzmény: Tooni (5) 0 VÁLASZ
Márk86 2011. 11. 26. 15:21 | #6
egy jó kezdeményezés ennek irányába

http://www.youtube.com/watch?v=o5YJ2cVobog

http://szatyor.org/
Tooni 2011. 11. 26. 15:13 | #5
Ezt találtam a témában.
http://hampukrichard.postr.hu/hogyan-tegyuk-tonkre-egy-jo-ugy-hitelesseget
Még keresem ugyan, hogy az"EU" hol "tiltotta be".
Stickhorse 2011. 11. 26. 15:04 | #4
Szívhez szóló a video, de sajnos a pénztárcánkat nem tömi meg. A magyar termelést elnyomja a nemzetközi piacok szabad versenye. Magyarország túlságosan tágra nyitotta a kapuit a nemzetközi piacok előtt, rohanni akartunk, hogy behozzuk a "lemaradást" a nyugattal szemben, ezért meggondolatlanul nagy mértékben és gyorsan engedtünk teret a külföldi befektetőknek. És ezért sajnos nem a multit kell szidni, hiszen hülyék lennének, ha nem ezt csinálnák. A multit a körülmények emelték multivá és sok helyen monopollá. A hazai gazdaságpolitika ellehetetlenítette a hazai gazdálkodást, a magyar gazdaság nem tudott megfelelő tempóban alkalmazkodni a szabad piaci verseny farkastörvényeihez. Hasonló a helyzet, mint amikor az 1800-as években az olcsó amerikai búza elnyomta a hazai termelést. Akkor is megszűnt egy hatalmas biztos felvevőpiacunk az új játékszabályok miatt, mint a rendszerváltás idején a szovjet blokk eltűnése. A vezetők csónakban úszva az árral mély vízbe dobták a hazai gazdaságot, aztán ami a felszínen maradt, azt visszaemelték a csónakjukba (ejjj de fene költői vagyok). A probléma ott van, hogy a jelenleg még (!!!) vezető gazdaságpolitikai rendszerben olyannyira nyitott az ország gazdasága a külföld felé, hogy valószínűleg csak nagy terhek árán lehetne kiszállni ebből a spirálból, hosszú évtizedek alatt. Ez így még talán vállalhatónak is tűnne, csak nem tudom, ki cipelné ezeket a terheket. Mondhatják nekem, hogy a magyar termék megvásárlásával a magyar gazdaságot támogatom, támogatnám is én szívesen, csakhogy nincs miből, azt meg sajnos senkinek nincs ideje kivárni, hogy 30 évig éhezek, de majd akkor talán helyreáll a gazdaság.
+1 VÁLASZ
SteveK 2011. 11. 26. 14:39 | #3
Érdekes mindkettő... a magyar, mert onnan jöttem, a kanadai, meg azért, mert itt vagyok...
Itt akkora területek vannak parlagon hagyva, hogy órákig lehet kocsikázni mellettük (szószerint!)... és mit lát az ember zöldség termesztés helyett, egy- két olajkutat.. na itt így oldják meg... mert itt van olaj.

Egyébként itt, ha van képesítésed, néhány provinciában az állam biztosít földet, hogy farmot alapíts, és gazdálkodj, és nem kevés pénzt lehet csinálni belőle...
Otthon ez másképp van, meg vannak fojtva a gazdák. 2 dollár egy liter dízel a trakiba... szerencsétlen a szántóföldig se bír kimenni vele,mert tavaly nem volt senki aki megvegye az általa termesztett terméket... így akkor idén nem lesz termék.
Megmondom őszintén, nem nagyon vágyok vissza... :-/


Tooni 2011. 11. 26. 14:19 | #2
Óh, ezek szerint valakiknek nem érdeke a kanadai gazdaság újjáéledése sem!
Vagy ez nem "betiltott" gyümölcs? :D
Előzmény: lorem_ipsum (1) 0 VÁLASZ
lorem_ipsum 2011. 11. 26. 14:11 | #1
http://www.youtube.com/watch?v=dIsEG2SFOvM

valahol láttam már mindkettőt :)
+1 VÁLASZ