Elkaszálták a legnagyobb átverést, a Power Balance karkötőt

A Power Balance karkötő volt a hírességek körében az egyik legnagyobb sláger az elmúlt pár évben, mert amellett, hogy egy kellően gusztustalanul kinéző kis műanyagdarab, állítólag még az állóképességet, az erőt és az egyensúlyt is növeli. Rengeteg sportoló is bedőlt az ügyes trükökkel, abszolút a placebohatásra és az emberi test sajátosságaira épülő show keretében árult terméknek, de a gyártót most elkaszálták: közel 13 milliárd forintnyi büntetést kell fizetnie. És úgy látszik, a gumikarkotő mégsem volt akkora biznisz, mert a büntetés a cég csődjét hozta.

November 22-én a Power Balance karkötőket gyártó cég csődbe ment azután, hogy a Los Angeles-i bíróság 57 millió dolláros, nagyjából 13 milliárd forintos büntetést szabott ki a cégre, amiért átverték a vásárlóikat - írja a TMZ. A reklám szerint erőt, egyensúlyt, kitartást adó karkötőket gyártó céget még januárban perelték be, mert a lila ködből felocsúdó felhasználók egy jelentős százaléka rájött, hogy bóvliról van szó, a karkötő semmit sem tud abból, amivel reklámozzák.

A gumikarkötő nagy biznisz volt, de úgy látszik nem olyan nagy, hogy elbírjon egy 13 milliárd forintos bírságot. De azért nem kell agóddniuk azoknak sem, akik bírják, ha átverik őket. “A TMZ által keltett pletykák túlzóak, a Power Balance nem vonul ki a piacról” - búcsúzott a cég Twitteren.

Az elmúlt évek egyik legbénább kiegészítője a műanyag karkötő volt, ami Lance Armstronggal kezdődött, meg egy nemes gondolattal. A rákból felépült bicikliversenyző alapítványát támogatók kis gumikarkötőt kaptak, így alkotva közösséget, meg persze mutatni is tudták a világnak egy sárga szalagnak köszönhetően, hogy ők jótékonykodtak. Aztán minden vackot elkezdtek gumikarkötővel reklámozni a mellrák elleni harctól kezdve a különféle kisebbségek melletti kiállásig mindent. Persze igazán jól azok jártak, akik a kamukarkötőket gyártották.

Önnek van egyensúly-karkötője?

Aztán a nemes gondolat visszahúzódott, a kamukarkötők viszont megmaradtak, és néhány évvel ezelőtt, Magyarországon talán 1-2 éve megjelent a Power Balance karkötő, ami egy darab gumiszalag, a közepén egy darab színes műanyaggal. A reklám szerint az ilyen karkötők nagyobb erőt, állókéepsséget és egyensúlyt adnak viselőjüknek. Be is dőlt neki szépen egy csomó híresség, meg sportoló, élükön David Beckhammel, aki annyira egyensúlyban akart lenni, hogy egyből két csodakarkötőt is hordott.

Itthon Dopemanen láttunk többször ilyen karkötőt, valamint Rogán Antalon, VV Gigin és Éden Danin. Rajtuk kívül pedig természetesen több sportolón is, például Tatarek Rezső fitneszedzőn.

A karkötők reklámjának, mint úgy általában az ügyes átveréseknek, nagyon könnyű bedőlni, annyira hihetőnek tűnik az egész. Általában bevásárlóközpontokban árulják, vagyis várhatóan csak árulták a karkötőket mindenféle látványos bemutató keretében. Az árus megpróbált fellökni valakit, kidönteni az egyensúlyából, ami természetesen nagyon könnyen ment neki, ha valaki nem viselt karkötőt. Ha viszont valaki felvette a Power Balance-ot, úgy állt, mint a cövek, akárhogy is próbálták ellökni, csakhogy a dolog nem a karkötő, hanem az árus ügyes technikája miatt volt.

Így működik az átverés

A bökkenő az egészben annyi, hogy nem a karkötőn múlik a dolog, foghattak volna plüssnyuszit is, a trükk abban van, hogyan próbálja fellökni a beépített árus a gyanútlan vevőt. A szemléltetővideókon jól látszódik, de ha nem akarja végignézni, akkor röviden a lényeg: a palimadarat megkérik, hogy álljon meg terpeszben karjait tartsa ki maga mellé vízsszintesen. Ezután az árus könyéknél elkezdi lefele tolni a palimadár karját kibillentve így az egyensúlyából a leendő vevőt, aki persze azonnal eldől, mert az árus ügyesen az átvert fél testéhez képest kifele fejti ki az erőt. A karkötőt felvéve megismétlik a mutatványt, az árus viszont ekkor már nem kifele, hanem egy picit befele ható erőt fejt ki miközben lefele tolja a leendő vevő karját, aki így nem borul fel, hisz súlypontja irányába hat az erő. De videón tényleg sokkal egyértelműbb a dolog.

“Komolyan??!” - kérdezte VV Gigi, amikor felhívtuk azzal, hogy kamu a bőszen viselt karkötője. “Volt régebben, hogy hordtam, de nem hittem benne különösebben soha. Volt rajtam színpadon, és leestem a színpadról. Onnantól kezdve tudtam, hogy kamu, de az ember babonás, mindig bízik benne, hogy talán mégis létezik a dolog. Most, amikor nemrég levettem, akkor éreztem, hogy a karkötő nélkül valami furcsa. Most egy Hope for Africa Balance karkötőt hordok, ami szintén egyensúly-karkötő, de van már üzenete is, Afrika megsegítése” - mondta VV Gigi.

A megvezetett vevőknél természetesen erősen érvényesül még a placebohatás is, amire jó például szolgálnak a különféle Power Balance fórumok. Az emberek teljesen elhitték, hogy mindent a némi matricával feldobott műanyagnak köszönhetnek. “Ajándékba kaptam még a nyár közepén power balance karkötőt, amit azóta is hordok. A lépcsőn járáskor voltam bizonytalan, ami azóta megszűnt!!” - írta az egyik felhasználó.

Egy másik arról számolt be, hogy nagyon veszélyes a Power Balance-ot egy sokkal drágább, valamivel szebb, és az egyensúly mellett jó közérzetet is biztosító teleshopos Irenew karkötővel hordani. “Hát én csak egyszer próbáltam eggyütt hordani a Power Balancot az inrenew-el felugrott a vérnyomásom 180-ra azóta csak a Power Balancot használom amugy 120-as vérnyomásom van de azt én sem értem ez mitől lehetett” - írta a hozzászóló.

Kérdés, hogy a cég csődje mennyire győzi meg azokat az embereket, akik ilyen fórumokon osztják meg egymással azt a rengeteg pozitívumot, amit az életükben a karkötő hozott. A hollywoodi hírességek mindenesetre már nem hordják a karkötőt, míg néhány évvel ezelőtt rengeteg olyan kép készült, amelyeken Power Balance karkötőben voltak a sztárok, ma már szinte egyikük kezén sem látni. És ne arra gondoljanak, hogy szerencsétlen megvezetett sportolók voltak csak, Leonardo DiCapriótól Robert DeNiróig hordta magán mindenki billogként, hogy a csalók könnyű prédája, és minden hülyeségnek bedől.

Önnek bevált a karkötő?

Ráadásul ez csak egy gyártó egy terméke, a piacon pedig számtalan másik egyensúly-karkötőt kapni, a legújabb az, amit VV Gigi is hord, és visszatért a gyökerekhez: a műanyagba oltott nemes célt egyesítette a műanyagba oltott jó egyensúllyal és közérzettel. Az igazán elvakult felhasználók pedig csak legyintenek a Power Balance elkaszálásán, hiszen biztos azért derült ki, hogy gagyi, mert nem az az igazi. A fórumokon rendszeresen visszatérő motívum, hogy ha valakinél esetleg nem mutatkoznak az áldásos hatások, akkor azzal zárják rövidre a témát, hogy biztos belefutott egy hamisítványba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra