Szabálytalan a kocsik kitiltása Budapesten

2011.11.04. 12:48 Módosítva: 2011.11.04. 13:52

A fővárosi szmogriadó-rendelet szerint leghamarabb szombattól tilthatta volna meg a főváros a fekete és piros matricás autók közlekedését Budapesten. Tarlós István az MTI híradása szerint péntek hajnalban rendelte el a szmogriadót, de a rendelet szabályaival szemben azonnali hatállyal megtiltotta bizonyos járművek közlekedését.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, melyben megerősíti, hogy Tarlós István főpolgármester november 4-én rendelte el a szomgriadó riasztási fokozatát, így a vonatkozó rendelet értelmében a járműforgalmat korlátozó, a piros és fekete matricás rendszámú autók közlekedését tiltó rendelkezések november 5-én, reggel hat ótáról érvényesek. A BRFK szóvivője közölte, hogy a ma a szmogrendelet megsértése miatt kirótt helyszíni bírságokat nem kell befizetni, az azt már befizetőket pedig kártalanítják. Egyelőre keressük az illetékeseket, hogy az elmúlt órákban a tilalom miatt az autójukat fizető paroklóhelyen hagyó autósok számíthatnak-e kártalanításra.

Saját rendeletét megszegve rendelte el azonnali hatállyal a szmogriadó riasztási fokozatát a Fővárosi Önkormányzat. A budapesti szmogriadótervről szóló, jelenleg is hatályos 69/2008. (XII. 10.) fővárosi közgyűlési rendelet (.pdf) 5. paragrafusának (3) pontja szerint "az e rendelet szerinti intézkedések a tájékoztatási fokozat elrendelése esetén a kihirdetését követően azonnal, a riasztási fokozat esetében a kihirdetést követő nap 6 órától lépnek életbe.

A rendelkezés logikus, hiszen egyszerűen felkészülési, tájékozódási időt hagy az autósoknak.

A főváros saját portálján látható tájékoztatás szerint Tarlós István 2011. november 4-én, pénteken rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát, ám közleménye szerint az intézkedések már péntek reggel hat órától érvénybe léptek. A fővárosi portálon olvasható a szmogriadót elrendelő főpolgármesteri nyilatkozat, mely szerint már péntek reggel hat órától megtiltották a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek tilalmát. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken azt közölte:a rendőrség a korlátozó intézkedéseket be nem tartókkal szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, "a szmogriadó szabályainak mozgó légszennyező forrásokkal való megsértése" szabálysértés miatt.

Olvasónk fotója Vácról a Dunakanyarból
Olvasónk fotója Vácról a Dunakanyarból

Pedig a hatályos fővárosi szmogriadó-rendelet szerint a tilalom leghamarabb a riasztási fokozat elrendelését követő napon, ez esetben november 5-én hajnal hat órától léphetett volna életbe. A korábbi, tájékoztatási fokozatban nem korlátozható rendszám alapján az autók közlekedése. Megkerestük Kovács Kázmért, a Magyar Autóklub ügyvédjét, aki hasonlóan értelmezte a rendelkezéseket.

Kerestük az ügyben a Fővárosi Önkormányzatot, ahol Szűcs Somlyó Mária, Tarlós István szóvivője előbb arról tájékoztatott, hogy Tarlós István valóban pénteken rendelte el a riasztási fokozatot. A rendeletben foglaltakkal kapcsolatos további kérdéseinkre viszont már azt felelte, hogy csütörtök este kiadtak egy közleményt arról, hogy pénteken elrendelhetik a riasztási fokozatot. Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e, hogy valójában már csütörtökön elrendelték a riasztási fokozatot, azt mondta, "lehet lovagolni a szavakon, de csütörtökön már jeleztük, hogy pénteken reggel hatkor életbe léphet a riasztási fokozat".

Az MTI a szmogriadó elrendeléséről november 4-én, pénteken hajnali 3 óra 12 perckor adott hírt. Ezt megelőzően, csütörtökön 18 óra 50 perckor Szűcs Somlyó még csak annyit közölt a hírügynökséggel, hogy pénteken elrendelhetik a riasztási fokozatot – ez azonban szavakon lovaglás nélkül is nehezen értelmezhető a riasztás tényleges elrendelésének. Szűcs Somlyó további kérdéseinkkel a Városháza illetékes szakemberéhez irányított, akit viszont nem tudtunk utolérni.

A rendőrök büntetnek

A buszok mehetnek

A BKV közleménye szerint a szmogriadó riasztási fokozatának elrendelése miatt az 1-es, a 6-os, a 14-es, a 24-es, a 28-as, a 47-es, az 50-es és a 61-es villamosok sűrűbben közlekednek. A szmogriadó alól a helyi és helyközi tömegközlekedés felmentést élvez, a BKV fődiszpécsere szerint ezért a szokásos autóbuszpark közlekedik.

Mivel a főpolgármester reggel 6-kor kihirdette a szmogriadó riasztási fokozatát, a rendőrök a pontosításig az ilyen helyzetre előírt szankciókat alkalmazták – közölte Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. A tilalom ellenére fekete vagy piros plakettel ellátott rendszámmal közlekedő autósok 3-20 ezer forint közötti helyszíni bírságra számíthattak, mert a rendőröknek csak a bírság mértékének tekintetében van mérlegelési jogköre. Súlyosabb esetekben szabálysértési eljárás indult, ilyenkor a bírság felső határa már 100 ezer forint. A rendőrség nem hirdetett hadjáratot a vétkes autósok ellen, a járőrök minden esetet egyedileg mérlegelnek – tette hozzá a szóvivő.

Miután a Főpolgármesteri hivatal kiadta a helyesbítésről szóló közleményt, ismét megkerestük Horváth Katalin Fannit, aki közölte, hogy a BRFK hamarosan szintén közleményben tájékoztatja az autósokat: a szmogrendelet megsértése miatt kirótt helyszíni bírságokat nem kell befizetni, a pénzt már befizetőket kártalanítják.

Kovács Kázmér szerint a szmogriadó riasztási fokozata elrendelésének napján, azaz pénteken reggel hat és este tíz óra között megbüntetett autósok nem kötelesek befizetni a bírságot, ha megfellebbezik, azt a bíróság törölni fogja.

A tavalyi szmogriadó idején, így látszott a parlament a Duna túlpartjáról
A tavalyi szmogriadó idején, így látszott a parlament a Duna túlpartjáról
Fotó: Barakonyi Szabolcs

De a parkolóőrök nem

Szmogriadó esetén a közlekedésből kitiltott járműveknek nem kell parkolási díjat fizetni – a Parking Kft. közleményben tudatta is, hogy ma, illetve a riadó esetleges többi napján a fekete és piros matricás autóknak nem kell parkolódíjat fizetnie. Jelenleg tehát nem büntetik a nem fizető matricás autókat, de az kérdés, hogy aki már fizetett, visszakaphatja-e a pénzét.

Akikről a tiltás szól

A korszerűtlen, nem környezetbarát járműveket, tehát jellemzően a kilencvenes évek közepe előtt gyártott szocialista és régebbi nyugati autókat sújthatja leginkább a budapesti szmogriadó. A többször módosított 7/2002 számú GKM-BM-KVVM rendelet alapján négyféle környezetvédelmi plakett kerülhet a Magyarországon forgalomban lévő gépjárművekre. A legrosszabb, fekete matricát ragasztják azoknak az autóknak a rendszámára, amelyek a jelenleg érvényes kilenc környezetvédelmi osztályból álló rendszerben a nullás, egyes, illetve hármas osztályba tartoznak.

Ezek katalizátor nélküli, vagy nem szabályozott katalizátoros benzinmotoros autók, illetve olyan dízelek lehetnek, amelyeket a jóváhagyási előírások szerint nem minősítettek. Ide tartoznak még az Euro-1-es dízel autók és teherjárművek is. A piros matricához tartozó kettes kategóriába olyan autók tartoznak amelyek szabályozott katalizátorral rendelkeznek, de nem felelnek meg az Euro2 normának. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azok az autósok kockáztatják a százezer forintos bírságot, akik most 1996 előtt gyártott járművel akarnak Budapesten közlekedni. A korszerűbb, kék és zöld környezetvédelmi matricát viselő autókat nem érinti a jelenlegi korlátozás.

Szmogriadók országszerte

A héten a fél országban szmogriadót rendeltek el, ennek azonban különböző szintjeit vannak. A tényleges intézkedésekkel járó szmogriasztás elrendelésének jogszabályi feltétele, hogy egymást követő két napon a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammos értéket. A legtöbb helyen csak az úgynevezett tájékoztatási szintet léptették életbe, ez akkor szükséges, ha 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket mérnek.

A szmogriadóknak majdnem mindig meteorológiai okai vannak: míg  talaj közelében lehűl a levegő, magasabban kialakul egy meleg levegő sáv, ami egyfajta fedőként viselkedik, így alatta nincs légmozgás, nem tud frissülni a levegő. Kell egy időjárási front, ami friss levegőt hoz a Kárpát-medencébe.