A házasok tényleg többet érnek, mint a szinglik?

A KDNP csökkentené a válások számát

Az ötlet részben jó, a házasok tényleg többet szülnek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KDNP egyebek mellett a válások csökkentésével oldaná meg a demográfiai válságot. A kisebbik kormánypárt iskolákban oktatná a felelős párkapcsolat rejtelmeit, ezáltal elérve, hogy több legyen a házaspár, illetve kevesebb az elvált vagy egyedül élő ember.

Erre a párt szerint azért van szükség, mert Magyarországon demográfiai válság van, évről évre kevesebb gyermek születik, a halálozások száma viszont nem csökken. Ennek eredményeként Magyarország népessége ma már nem éri el a 10 millió főt.

De a házasság és a termékenység valóban összefügg? Több gyerekük születik azoknak, akik házasságban élnek, mint akik "csak" élettársi kapcsolatban? A válások számának csökkentése egyenes arányban áll a szülések számának emelésével? Csak attól, hogy nem válok el, hanem benne maradok egy nem jól működő kapcsolatban, több kedvem lesz gyermeket vállalni? Pongrácz Tibornét, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének szakértőjét kérdeztük.

Régebben is volt oktatás

Pongrácz Tiborné elöljáróban elmondta, a családi életről szóló ismeretek iskolai oktatása nem új terv,a családi életre való nevelés 1974-ben is része volt az oktatásnak, bár akkor ez inkább egyfajta szexuális felvilágosítást jelentett, és a cél az abortuszok csökkentése volt. Az oktatás elérte célját, az abortuszok száma csökkent, viszont a gond már abban is időben is az volt, hogy nem volt, aki hitelesen tudta volna átadni ezeket az ismereteket.

A tanároknak nem volt kedve szexuális felvilágosítást tartani, az orvosok pedig - pedagógiai tudás híján - nem tudták "eladni" a témát a gyerekeknek, és Pongrácz Tiborné szerint most is felmerülhet ez a probléma. A szakember úgy véli, maga az ötlet üdvözölendő, és a családi életre való nevelés is megoldható is lenne, a terv azon csúszhat el, hogy ki tartja majd az órákat.

Politikusok és családjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Az elvált tanárnő tartja, havi egyszer az osztályfőnöki órán? Ez nem hiszem, hogy működhet - vélekedett a szakember.

Házasságban tényleg többen szülnek

Kérdés az is, hogy egyáltalán jó irányban tapogatózik-e a KDNP, a válások számának csökkentésével elérhető-e, hogy a nők - többet - szüljenek? Pongrácz Tiborné szerint ez egy vitatott kérdés: nem biztos, hogy a gyerekszámra hatással lesz, ha a válások száma csökken. Ellenben a párkapcsolatok, és ezáltal a család stabilitását elősegítheti, amire viszont szintén nagy szükség van.

A kutató egyben hangsúlyozta: az is tény, hogy a házasságokból lényegesen több gyermek születik, mint a házasságon kívüli kapcsolatokból.

Politikusok válásai

Nézegess képeket!

Elolvasom

- A gyerekek 60%-a születik házasságból, 40%-a születik más jellegű, például élettársi kapcsolatokból. A két forma között jelentős értékrendbeli különbség van, a házasság egy stabilabb kapcsolat, ezzel magyarázható, hogy a férjezett nők több gyermeket hoznak a világra - magyarázta Pongrácz Tiborné.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

A kutató egyben úgy vélte, fontos lenne, ha az emberekben tudatosítanák: attól, hogy nem érzik a kezdeti "rózsaszín" állapotot, a kapcsolat még lehet jó. A másik probléma, hogy a harmincas korosztály egyre nehezebben alakít ki párkapcsolatot, a 34 éves gyermektelenek kétharmadának például nincs párkapcsolata, ami azzal járhat, hogy rövid időn belül 10%-ról 25%-a fog nőni a gyermektelenek aránya hazánkban. Ez pedig jelentős emelkedés, amit célszerű lenne elkerülni vagy megakadályozni.

Ezt is szeretjük