szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs nagy valószínűsége, de akár veszélyt is okozhat az a mai esemény, amely világszerte nagy izgalmat váltott ki. A NASA felső légkört kutató műholdjának becsapódása pénteken várható ugyanis.

A kisebb busz nagyságú szatellitet 1991-ben állították pályára. A kiöregedett szerkezet 26 nagyobb darabból áll, a legnehezebb közülük 150 kiló tömegű. A műhold alkatrészei várhatóan elégnek a légkörben, de nem biztos, hogy teljesen megsemmisülnek, így nem kizárt, hogy nagyobb darabok lakott területet érnek el. Észak-Amerika nagy valószínűleg nem lesz célpontja ezeknek az űrtörmelékeknek - ez a NASA adataiból valószínűsíthető.

A becsapódó műhold
NASA

Azt azonban, hogy hol landolnak a műhold részegységei, egyelőre nem lehet tudni, éppen ezért a világ számos pontján okozott izgalmat a becsapódás lehetséges helyszíne - erről a New York Times és a Los Angeles Times is beszámolt.

hvg.hu Tech

Egy nappal előbb csapódik be az óriási műhold, mint várták – fotók

A NASA űrszemét szakértői finomították előrejelzéseiket egy hatalmas műhold várható becsapódásáról. Az űrügynökség szerint a hat és fél tonnás klímaszonda szeptember 23-a körül éri el a légkört, egy nappal korábban, mint eddig hitték – számolt be a hirado.hu.

MTI Tech

Műhold csapódik a Földbe a héten, de nem tudják, hol

A már évek óta üzemen kívüli Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold darabjai a legújabb számítások szerint még ezen a héten – valószínűleg szeptember 22. és 24. között becsapódnak bolygónk felszínébe, de egyelőre nem tudni pontosan, hol és mikor.

MTI Tech

Közös műholdról foghatók a közszolgálati csatornák

Már közös műholdról is sugároznak a magyar közszolgálati médiumok, a Duna Televízió mindkét csatornáját, az m2-t, illetve a Magyar Rádió öt programját mostantól az Eurobird9A-n is fogni lehet - közölte Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója.

MTI Tech

Már a harmadik orosz lebőgés az Ekszpressz-AM4 elvesztése

Az Ekszpressz-AM4 nagy teljesítményű távközlési műhold nem a kiszámított pályán van - jelentette be kedden hivatalosan is a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. Az Ekszpressz-AM4-et csütörtökön bocsátották fel, de megszakadt vele a kapcsolat. Ez rövid időn belül az orosz űrkutatás harmadik komoly kudarca.

MTI Tech

Megkerült, de nem jó pályán Európa legnagyobb távközlési műholdja

Megkerült az elveszett Ekszpressz-AM4 orosz távközlési műhold: a csütörtökön felbocsátott, de a gyorsító fokozat meghibásodása miatt nem megfelelő pályára került szputnyikot az amerikai űrvédelmi erők parancsnoksága (NORAD) találta meg a világűrben, de valószínűleg már nem lehet a megfelelő pályára állítani - közölte az Interfax hírügynökség pénteken éjszaka.

MTI Kult

Egy parabolával fogható lesz az összes közszolgálati tévé

A tervek szerint október 24-étől kettő helyett egy műholdról sugározza műsorait a Duna Televízió, így egy parabolaantennával az összes közszolgálati műsor elérhető lesz – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden.

MTI Tech

Műholdat állított pályára Irán

Irán sikerrel pályára állított szerdán egy mesterséges holdat, amely 260 kilométer magasságban kering a Föld körül - jelentette be a teheráni televízió.