Világító macskákat hoztak létre vírusok ellen

Vágólapra másolva!
A sötétben zöldesen fluoreszkáló állatok egész szervezetében termelődik egy olyan fehérje, amely megvédi őket a HIV vírus macskaváltozatától.
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, hogy az AIDS-betegséget okozó HIV vírusnak (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) a macskák között is létezik megfelelője. Ez a FIV (Feline Immunodeficiency Virus), amely több millió macskát pusztít el évente - ezek ugyanúgy AIDS-betegek lesznek, mint az emberek, mert a vírus legyengíti az immunrendszerüket.

Az embereknél és a macskáknál is jellemző, hogy azok a kulcsfontosságú fehérjék, amelyek általában a vírusok támadásától védik őket, tehetetlenek a HIV, illetve FIV vírusokkal szemben.

Az amerikai Mayo Clinic egyik kutatócsoportja olyan módszert dolgozott ki, amely ezen a problémán segíthet. Az eljárást egyelőre macskákon próbálták ki sikerrel, de ugyanígy működhet majd emberben is.

A Nature Methods című szaklapban közölt tanulmány szerint majmokból (makákókból) származó gént juttattak be macskák petesejtjeibe, még azok megtermékenyítése előtt. A bevitt gén által kódolt fehérjéről korábbi kísérletek alapján tudták, hogy hatékony a FIV vírus ellen (tönkreteszi a vírus burkát, amikor az megpróbál megfertőzni egy sejtet). A terápiás génhez kapcsolva egy úgynevezett riportergént is bejuttattak, hogy követni tudják a terápiás gén megszólalásának (kifejeződésének) helyét. A klasszikus módszert, a zöld fluoreszcens fehérjét alkalmazták, ettől lettek ilyen "látványosak" a cikkben látható macskák.

A képek is bizonyítják, hogy a terápiás gén az állatok egész szervezetében kifejeződött, azaz mindenhol megjelentek az FIV vírus ellen védő fehérjék. A kutatók éppen ezt várták, hiszen az állat összes sejtje a módosított (és később megtermékenyített) petesejtből alakult ki. A beszámoló szerint a gén a macskák utódjaiba is átjutott, és aktív maradt.

A sikeres eljárás a kutatók szerint lehetővé tesz hasonló beavatkozásokat más fajok - vadon élő macskafélék, sőt ember - esetében is a jövőben, más-más terápiás génekkel. Ezek olyan restrikciós faktorok lesznek, amelyek az emlősöknél a vírusok életciklusát gátolják, vagy visszaszorítják azok szaporodását.

Forrás: Nature

Forrás: Nature