Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-20 18:30:00

Túlzottan liberális eszmék a holland gyülekezetekben?

Őrület: ateista, de azért lelkészkedik

Sokkolja híveit egy holland lelkipásztor, szerinte ne reménykedjenek a halál utáni életben. Klaas Hendrikse hitvallása: Isten nem létezik.

Az Exodus Egyház egyike azon protestáns gyülekezeteknek Hollandiában, amelyek a mainstream vonalat képviselik. Klaas Hendrikse lelkipásztor sem bánik kesztyűs kézzel híveivel: kerek-perc kijelentette, hogy kapaszkodjanak az életükbe, mert nagy valószínűséggel ezt az egyet kapták. A férfi elmondta, hogy ő személy szerint nem bízik abban, hogy a halál után valami új kezdődik, úgy véli, hogy feladatainkat halálunk előtt kell elvégeznünk, utána a nagy semmi következik.


Jó hinni benne


A holland liberális protestáns lelkész „Hinni egy olyan Istenben, aki nem létezik. Egy ateista lelkipásztor kiáltványa” című könyvét 2007-ben vitték, mint a cukrot, bestseller volt. Hendrikse több mint 20 éve lelkész a Middelburg-i gyülekezetben és az egyesült Hollandiai Protestáns Egyháznak (Protestantse Kerk in Nederland) és a Liberális Protestánsok Szövetségének (Vereniging van Vrijzinnige Protestanten) is tagja. A lelkipásztort rengeteg kritika érte az évek alatt megbotránkoztató kijelentései miatt, de egyháza továbbra is „foglalkoztatja” őt.

A legmegdöbbentőbb az, hogy Hendrikse szerint Isten nem egy létező valami, hanem egy tapasztalati dolog, az emberek közötti kapcsolatokat jelenti. Leghíresebb mondata az, hogy „Isten nem létezik, de azért jó hinni benne”. A Jézus életét leíró bibliai történeteket mitológiának tartja, szerinte Jézus nem is létezett – bár azt elismeri, hogy értékes forrásként szolgál ahhoz, hogy hogyan éljünk helyes és jó életet.


Hinni kell. Fotó innen

Kristen Slettenaar az Exodus gyülekezet papja is elutasítja azt, hogy Jézus isteni és emberi tulajdonságokkal is rendelkezett. Elmondta: Jézus egykülönleges ember volt,de nem Isten lelke lakozott benne. Az asszony elmondása szerint ő megváltozott az egyház tanításai révén, de ennek ellenére hisz a kereszténység valódi jelentésében. Slettanar szerint nemcsak az az egy válasz van, amelyet széles körben hirdet a legtöbb egyház és sérelmezi, hogy a sok hiedelem elérhetetlenné teszi az emberek számára az „Isten-dolgot”.

Az egyház híveinek többsége úgy gondolja, hogy az Exodus tanításai elérhető közelségbe hozzák a kereszténységet és ez felszabadító hatással van rájuk nézve. Többen hiszik azt, hogy Hendrikse Biblia-értelmezése révén a hívek a saját hitük, gondolataik és érzelmeik szerint élhetnek.


Jól kiszélesítik a látókört


A közelmúltban amszterdami egyházak szerveztek nyílt napot a prostituált-negyed közelében. Hijme Stoffels, az amszterdami egyetem professzora szerint a holland társadalom nem kimondottan Istenben, hanem „valamiben” hisz. Szerinte a hollandiai keresztény egyházak piacán fontos, hogy teret adjanak az olyan embereknek, akik hisznek a spiritualitásban és különféle elképzeléseik vanak a vallásokról, kereszténységről. A professzor szerint fontos a nyitottság, és az új ötletek révén gyakorlatilag újfajta kereszténység bontakozik majd ki.

Egy amszterdami színházban a Stroom West program révén próbálnak minél több fiatalt bevonni a kereszténységbe. Ez abból áll, hogy megkérik a közönséget, hogy üljenek le, hallgassanak meg egy szép történetet és hagyják magukat meggyőzni. A Stroom West az emberek személyes meggyőződésére fókuszál, nem a gúzsba kötött vallási tanokra. Rikko Voorberg, a program vezetője szerint a kereszténység már nem ugyanazt jelenti, mint 2000 évvel ezelőtt, ezért a konzervatív egyházaknak is újra kell gondolniuk tanításaikat annak érdekében, hogy megnyerjék maguknak a híveket. Szerinte nemcsak fekete-fehér válaszok léteznek, és ideje szélesíteni a látókört.

 

– mi (forrás: BBC)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.