Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
Chino 2011. 02. 22. 08:22 | #57
Semmi nem követeli meg igaz. És bocsáss meg, hogy én megpróbálok ember maradni, még akkor is ha nem látsz és nem ismersz. Bár lehet, hogy ha most személyesen mondtad volna, akkor már nem állnál két lábon. De sajnos ezt sosem tudjuk meg...
Előzmény: Levibubu (56) 0 VÁLASZ
Levibubu 2011. 02. 21. 10:51 | #56
Szerencsére semmi és senki nem követeli meg, hogy az interneten mindenkivel kulturált, érv az érv elleni vitát folytassak, még ha így megadom neked azt az esélyt, hogy félművelt, sztereotip faszságokkal bölcsebbnek tűnhessél. Így viszont nyugodtan mondhatom akár azt is, hogy: Chino, te bizony elmehetsz a picsába.
Előzmény: Chino (52) -3 VÁLASZ
tjunior 2011. 02. 19. 20:41 | #55
Nem kellene összekeverni az európai kultúrfölényt a fehér rassz állítólagos felsőbbrendűségével.
Az előbbi létezik az utóbbi nem.
Mordredd 2011. 02. 19. 15:18 | #54
Nos ami a "fehéreket" illeti abban lehet, valóban eltévedtem egy kicsit. Én csupán röviden arra akartam célozni amit te is kifejtettél az imént. Sokan a nyugati emberek közül abban a tévhitben élnek hogy a hellén világban kezdődött és csúcsosodott ki minden, holott teljesen más helyeken már jóval öregebb civilizációk is felemelkedtek és ennek nincs köze az ember típusokhoz. Mezopotámia nem véletlenül ismert még a "Termékeny félhold" néven. Ott kezdetben minden adott volt egy magas szintű civilizáció felemelkedéséhez, ahogy a többi nagy "folyami civilizáció" esetében is. Teljesen mindegy hogy a Nílus, Gangesz, vagy éppen a Sárga folyó mentéről beszélünk. Aztán ezekből építkeztek a későbbi birodalmak is, Akkád, Babilon stb, ergo a nagy elődök kultúrája nem veszett el hanem folyamatosan bővült és fejlődött és a híre eljutott más népekhez is, így terjedt a technikai fejlődés és a művészet. Amúgy érdekes néha a művészettörténet szemszögéből is megvizsgálni a dolgokat, onnan is sok minden kikövetkeztethető, hogy ki ihletett meg kit, építészetben és gondolkodás módban. Vagy jelen esetben hasonlítsuk össze a közép amerikai fejlettebb indián kultúrákat, az Amazonas erdejében élő emberekkel, az életviteli különbség drámai, de ugyanakkor mégis mind a kettő "Indián." Magyarul ahogy mondod csak ok és okozat létezik, a történelemben is. A Honfoglaló magyarok pl. tényleg nem a kulturált életkörülményeikről voltak híresek ez tény, ezt még a krónikák is megírták. De ugyanakkor nem voltak ostobák sem, sőt a kreativitásuknak köszönhették a rövidtávú dominanciájukat, tehát kezdetben nem volt rá igényük hogy a "gyengébbek" kultúráját magukba szívják, csak miután már fél Európát magukra hergelték, ahogy a viking kollégáik is.
A cikkben szereplő törzsek meg hasonló okból élnek így, mert valószínűleg nem érzik szükségét a változásnak, mert eddig semmi kiváltó okuk nem volt rá. Amiről nem tudsz az nem is hiányozhat, csak miután már megtapasztaltad az előnyeit.
Előzmény: Revanor (47) 0 VÁLASZ
cila 2011. 02. 19. 11:28 | #53
Jaj! Ez a bonyolult fogalmazás. Egyetemet végzel(eztél)? Látszik... Egyébként egyetértek. Ma, például, gyufa nélkül legtöbb "fehér ember" éhen halna. Ott, ama zónászban, nincs stressz. Nem gondolnak azzal, mennyi lesz a nyugdíj, ki lesz a miniszterelnök. Meglehet, komolyak az érettségi tételeik, de azután van lakás, feleség és fejben megvan a négy kerék.
Sajnos őket is elérik a hittérítők s nem az lesz, hogy mindennapi maniókámat, ÉN, a magam kezével kiásom, hanem, hogy "mindennapi maniókánkat, add meg nekünk"...
Előzmény: leülsz (18) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 19. 10:37 | #52
Köszönöm. Vitruálisan próbálok mindig kultúrált hangvételű maradni. Én sem szeretem, ha leostobáznak, vagy a családon belüli szexuális kapcsolatot erőltetik a másikra mert annak nem egyezik a véleménye az övével, főleg, ha nem is látom kivel beszélek. Neten sokaknak nagy a szája, ha meg személyesen folyna a beszélgetés akkor esélyes, hogy a legtöbben visszafognák magukat, ha látnák is a beszélgetőpartnert...
A véleményalkotásom meg, hát igen. Elég provokatív belátom. Nem is kell, hogy szimpatikus legyen. Sőt! Szeretek kultúrált módon vitatkozni. Ide is azért írtam első sorban az első hozzászólásomat, mivel kicsit kíváncsi voltam a reakciókra. Mert megtarthattam volna a véleményemet magamnak is, de akkor nem lehetett volna vitázni.
De megérte. Legalábbis én úgy érzem. Mivel aki vette a fáradtságot és végigolvasta a hozzászólásokat, és nem csak az elsők alapján hurrogott le, azokkal tudtam egy jót vitázni, és sok mindenre rávilágítottak, amit nem is vettem addig figyelembe.
Előzmény: Grimmly (49) +1 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 19. 10:26 | #51
Mint korábban leírtam már párszor, és kifejezetten a negrideket állítottam szembe a többi rasszal. Le is írtam valahol, hogy a kínaiak külön utakon de tudtak fejlődni. Nem is akárhogy. És nem csak Kína...
Előzmény: Mordredd (38) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 19. 10:24 | #50
Ha vetted volna a fáradtságot és elolvasod a kommenteket, abból kiderülhetett volna számodra is, hogy a negrid rasszt állítottam szembe igazából az összes többi másik rasszal. Ezt későbbi hozzászólásaimban leírtam. Tehát belevettem mongoloidokat is pl...
Előzmény: Revanor (45) 0 VÁLASZ
Grimmly 2011. 02. 19. 09:46 | #49
Nekem nem szimpatikus a vélemény alkotásod. Dícséret viszont jár azért, hogy higgadtan vitáztál és ahogy le tudtad rendezni a konfliktust és nem folytál bele mások le és fölmenőinek minősítéseibe. Gratula!
Előzmény: Chino (37) 0 VÁLASZ
termi-nator 2011. 02. 19. 08:15 | #48
Mostanra eljutottunk a civilizáltság azon fokára, hogy újra (egyénileg) izoláltak vagyunk, ami hosszabb távon a kihalásunkhoz fog vezetni.
Elég csak megnézni, mit nevezünk manapság az átlagember "kultúrájának" és hogy mennyire vagyunk összetartó nemzet.
Most nem tűzzel-vassal és nem a kultúrát, hanem a médiával a de-kultúrát verik belénk, lásd ker.tévék ajánlata és a sajtótermékek 99%-a.
Előzmény: Revanor (47) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 02:03 | #47
Ja! Ez az!
Ha még emlékszel történelmi tanulmányaidra akkor be kellene hogy ugorjon az, hogy pl a görög filozófia nem a mai Görögországban kezdődött, hanem a mai Törökországban, Kis-Ázsiában, attól még az ottaniak "igazi" fehérek voltak.
Bár az arabokat is fehéreknek számítják na mindegy. Maradjunk nagyon szűken Európa kérdésben.
Továbbá arra is emlékezni kéne, hogy Európában például a mükénéi és krétai kultúrák még nem sok önállóságot mutatnak hanem szinte egy az egyben megegyeznek a keleti civilizációkkal!
Ugyanaz a despotikus társadalmi rend áll fönt mint Egyiptomban, a sumér városállamokban vagy éppen kínában!
Olyan mint mikor az indiánokon adidas póló van. Hasonló lehetett a helyzet.
Mi a különbség?
Hellászban nincs annyi föld mint Kínában! Nem tartható fönn ez a rendszer, évszázadok alatt megváltozott.
A népsűrűség indíthatta el Kínában és Mezopotámiában a fejlődés csíráit és ugyanez a népsűrűség változtatta meg ezt a civilizációt.
Északabbra a nagy európai síkvidékeken érdekes módon barbár népek élnek évezredekig!
A rómaiak az elsők akik megszelídítik őket! A gótok, frankok mind romanizált germán barbár népek!
Számos barbár törzs élt a Birodalom területein, az évszázadok alatt sokukat romanizálták, aztán mikor a Birodalom keresztény lett akkor (is) tűzzel-vassal verték beléjük a kultúrát!
Mi magyarok is barbár népség voltunk, szépek a romantikus mesék de sajnos nem igazak.
Mai szemmel valószínűleg a kezdeti lelkesedés után nagyon undorodnánk a honfoglalás kori magyaroktól valószínűleg még akkor is ha a vizsgálódás alapjául a korabeli nyugati életmódot és fejlettséget vennénk persze a vallást kihagyva.
Bár a technológiai fejlettség nem volt még annyira számottevő akkoriban közöttünk, mindegy a lényeg hogy ha izoláltan itt maradunk és nem vesszük magunkra indián létünkre a nike cipőt meg az omega órát akkor minket is repülőről lesnének hogy "Európa szívében középkori társadalom"
Szóval ez egy bonyolult dolog amit nem vezethetünk le egy vagy két kiváltó okra, mert önmagában egyik ok sem lehet IGAZÁN meghatározó, viszont ahogy szépen az apró indokok, balszerencsék stb egymásra épült az őrületes különbséget hozott létre.

Előzmény: Mordredd (38) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 01:42 | #46
Indiaaaaaaaaaaaaaaaa
Vízöblítéses vécé Mohendzsódáróban, káma szútra meg anyám tyúkja!!! PEDIG CIGÁNYOK!!!!!
Előzmény: Chino (20) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 01:39 | #45
Alapvetően mi azért nem tudnánk nagyon híres "nem fehéreket" megemlíteni kínaiakon kívül mert sehol nem tanítanak ilyesmit. Nem föltétlenül azért mert nincs, hanem ez amolyan fehérközpontúság.
Mezopotámiáról is kb általánosban tanítanak valamit de azt is csak irodalomból pedig azok fehérek voltak. A Perzsákról is csak a perzsa görög háborúkat tanítják pedig azok is fehérek voltak. Az arabok is fehérek mégis csak az iszlámtól kezdik a dolgokat, világtörténelem címén csak a fehéreket tanítják, a többieket csak érintőlegesen pedig hiszem hogy volna tananyag! Hogy miért nem tanítják? "Mert minek, mert nem alapvető fontos része a modern kultúrának bla bla bla"
Előzmény: Chino (15) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 01:35 | #44
Ez azért így nem igaz...
Régen Afrikában is éltek fejlett kultúrák Zimbabvétől kezdve Núbián át Egyiptomig!
Mondjuk Mezopotámia és Fönícia tartozhat a "fehér"-hez de például egy India vagy Kína esetleg Japán már nem.
Ne föltétlenül a mai Indiát nézzük a tonnányi szemetével hanem a keleti kultúrák nagyon sokáig fejlettebbek voltak bizonyos szinten az európai kultúráknál. Az már más tészta hogy mennyire eltérő a kettő és mit nevezhetünk legalábbis ma fejlettségnek. Vagy az indiaiakat és az ázsiaiakat is fehérnek veszed?
A környezet lesz szerintem a meghatározó elem.
Afrikában a sivatagban elég nehéz lehet magas fejlettségű civilizációt építeni.
Vagy a nagy őserdőkben.
Előzmény: Chino (11) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 01:28 | #43
Én meg csak azt nem értem hogy eleve 20 évvel ezelőtt hogy fedezte föl a faszi ezt a törzset ha még nem léptek velük kapcsolatba??
Előzmény: Revanor (42) 0 VÁLASZ
Revanor 2011. 02. 19. 01:27 | #42
Attól, hogy a nyugati ember még nem lépett velük kapcsolatba a törzsek még állhatnak egymással valamilyen kapcsolatban és nagyon is lehetséges, hogy "modern" dolgokat egyszerű kereskedelem útján szereztek meg.
Érdekes lehet a kutató oldalán meg a törzs oldalán is állni.
Ők alig tudnak valamit a nagyvilágról, érdekes lenne tudni mit tudnak mit nem tudnak.
Kutató szempontjából meg tényleg megfigyelni őket beavatkozás nélkül... olyan mintha földönkívüliek lennénk. :D
Akik azt kérdezik, hogy ha a földönkívüliek itt bóklásznak akkor miért nem lépnek velünk kapcsolatban a válaszom ez:
kb ugyanazért amiért mi nem lépünk kapcsolatba emberi törzsekkel.
dude 2011. 02. 18. 22:37 | #41
13. komment.
Előzmény: tokmagosjack (40) 0 VÁLASZ
tokmagosjack 2011. 02. 18. 21:48 | #40
Biztos azért szorongat nemesacél pengét, mert meg sosem hallott a fehér emberről...
+1 VÁLASZ
Gazdiablo
Gazdiablo 2011. 02. 18. 20:23 | #39
Valószínűleg attól mert izolált törzs, jó sok mindent hallhattak már a "civilizált" világról. Én is hallottam róla hogy cserekereskedelmet folytatnak más törzsekkel, biztos jönnek mennek a hírek: -Bolondfehérember fészkes fehér fenével repked az istenek, és a madarak országában.Ez lehet hogy egy jel-a tollaskígyó visszatér. Golyóstoll a bolond sámán is beszélt már nekünk erről, a fák isteneit is megölik berregő késeikkel...bolondfehérember...
Mordredd 2011. 02. 18. 19:22 | #38
Ne aggódj senki nem akar itt bántani, vagy megkövezni, legalább is nem én. ;)
De néhány elég fontos szemponttal nem számoltál. Az emberi civilizáció mint jelenség mai ismereteink szerint, a közel keleten (Sumér Mezopotámia) valamint ázsiában (Shang , Han és még egyéb délebbi Indiai kultúrák.) bukkantak fel először, az ősi szanszkrit írás, az ékírás, az első városállamok, az első lejegyzett emberi törvények. Ezek mind alapjául szolgálnak a ma kialakult modern társadalomnak, nos márpedig a fent említett kulturális gócpontok egyike sem esik a közismert "fehér" vagy éppen Európai zónákba. Ezek a civilizációk már akkor nagyszabású technikai eredményeket értek el, mikor a mi kedvenc Görögjeink még azt se tudták a filozófiáról hogy eszik e vagy megisszák. Szóval a történelem nem így működik, minden rassz lehet fejlett a maga nemében mind technikailag mind szellemileg, az egyetlen különbség max az hogy más emberi tulajdonságokat részesítenek előnyben, a fehér ember a határtalan ego és önkifejezés míg pl. az ázsiai a hűség és a fegyelmezettség és mind a kettő alapvető építő köve egy épkézláb civilizációnak.
Előzmény: Chino (35) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:56 | #37
Ezt mindazoknak küldeném békejobbként, akik mindenképpen le akarnak fejezni virtuálisan, azért mert van véleményem, és el is mondom azt. Bocsássatok meg...: http://www.youtube.com/watch?v=Fm72DPJCX58
+1 VÁLASZ
szmoki deszperádó a vadnyugati k 2011. 02. 18. 16:53 | #36
hehehe

Ez teljesen a "mit adtak nekünk a rómaiak" jelenet a Brian élete-ből.

:D
+1 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:42 | #35
Jó ellenpélda. És nem is arra akartam kilyukadni, hogy mind elmaradott... Én itt az én véleményemet osztottam meg. De ahogy alakulnak a dolgok, én leszek maga az antikrisztus, ahogy most nekem támadnak az emberek...
Előzmény: Mr.T. (33) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:39 | #34
Igaz. Egyszer tévesztettem. Rasszokról beszélek, nem fajokról. Kövezz meg, ha még sohasem tévesztettél...
Előzmény: Minusz (31) 0 VÁLASZ
Mr.T. 2011. 02. 18. 16:38 | #33
Azt mondjátok, hogy primitívek ezek az emberek, de nem kellett nagyon messzire mennem hogy találjak egy ellenpéldát:
http://www.ize.hu/comments.php?post_id=17292
Ott egy néger parasztgyerek lehet hogy olyan ismeretekkel rendelkezik, amivel én, mint "fejlett" ember nem.
Chino 2011. 02. 18. 16:37 | #32
Mondom még egyszer. Meg ha veszed a fáradságot és elolvasod a kommenteket, én a negrid és a többi rassz közötti különbséget vitatnám. Europid, mongoloid...
Előzmény: Minusz (29) 0 VÁLASZ
Minusz 2011. 02. 18. 16:34 | #31
Egyébként meg a faj fogalmának utánaolvasnál?:D
Előzmény: Chino (22) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:33 | #30
Persze. Még egyszer mondom, hogy félreértés ne essék. Nem az "emberi" fejlettségen van a hangsúly nálam. Biztos vagyok benne, hogy milliószor emberibbek nálunk európai embereknél. De akkor ne is fegyverekre gondolj. Beszéljünk alap dolgokról. Vezetékes ivóvíz hálózat, írás, olvasás... Ezek mind mind fegyverkezés, barbarizmus, és háborúk nélkül alakultak ki nálunk is... (most jutott eszembe még példának. Öntözéses rendszer)
Előzmény: Polly (28) 0 VÁLASZ
Minusz 2011. 02. 18. 16:29 | #29
Azért ott az aztékok,maják meg inkák műveltek elég érdekes dolgokat építészeti szempontból.
Egyébként meg most mit csinál a fehér ember a nagy technikai fejlettségével?Tönkreteszi a földet, mert a nagy fejlettségbe már elfelejtette tisztelni a Földet, az életet és élővilágot, és azt hiszi hogy ezek fölött pedig tőle függ és nélküle nem létezhet, jöhetett volna létre.
De az a szomorú hogy lehetősége lenne úgymond "fejlődni" anélkül is hogy közben tönkretenne mindent, és ennek következményeként magát is végső soron.
Előzmény: Chino (11) +2 VÁLASZ
Polly 2011. 02. 18. 16:24 | #28
előszöris köszi a felvilágosítást a női filozófusokról, minden nap tanul valami újat az ember :)
szerintem az, hogy nem találtak fel olyan fegyvereket amivel megvédhették volna magukat a fejlett civilizációtól, az azért volt, mert a természethez való kötődésükből adódóan, ők másféle téren foglalkoztak a "fejlődéssel". igazság szerint én mélyen tisztelem emiatt az ilyen "elmaradott" törzseket, mert pont a fejletlenségükből adódóan nincs annyira megmérgezve a társadalmuk mint a miénk. én szívem szerint inkább lennék kiegyensúlyozott a magam szűk ismeretei meg világnézete birtokában, mint fejlett.
Előzmény: Chino (22) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:22 | #27
Mert ha valaki nem ért veled egyet akkor az ostoba... Hmmm... Érdekes gondolat. Fejtsd ki bővebben kérlek...
Chino 2011. 02. 18. 16:21 | #26
persze. vitathatatlan, hogy adott területen a népsűrűség nagysága befolyásoló tényező. Ezzel nem is tudok, és nem is akarok vitába szállni. És igazából érzem én, hogy ennek a vitának az lehet, csak a vége, hogy Te sem győztél meg engem, meg én sem téged.
De még egy dolgot szeretnék megemlíteni. Csak vessünk egy pillantást, hogy hol tart Európa, Amerika, Japán, Kína, míg ezzel szemben, hol tart Afrika... (és megint nem a szociális kapcsolatokra gondolok...)
Előzmény: leülsz (24) 0 VÁLASZ
szmoki deszperádó a vadnyugati k 2011. 02. 18. 16:19 | #25
Én is emlékszem a hírre, és azt követő cáfolatra is. Talán az indexen is foglalkoztak vele.
És hát a Chino gyerekből is süt az ostobaság.

Mindenben igazságod vagyon :)
Előzmény: Levibubu (14) 0 VÁLASZ
leülsz 2011. 02. 18. 16:16 | #24
annak is megvannak nyilván az okai, hogy a kaukázusi rassz fejlődése miért alakult egészen másképp. a környezeti tényezőket is figyelembe lehet venni itt. az europid populáció jelentős része például nagyságrendekkel kisebb területen koncentrálódott, így az információáramlás is sokkal dinamikusabban folyhatott, ez pedig elősegítheti a technológiai fejlődést. ha egy végeláthatatlan dzsungelben van elszórva párszáz törzs, ott gondolom nehézkes lehet az új vívmányokat megosztani egymással, és onnan továbbfejlődni. ha megfigyeled, a felemelkedésre képes nagy ókori civilizációknál is meghatározó szempont volt a népsűrűség, amit a környezeti adottságok mozdítottak előre (folyótorkolatok, kedvező éghajlati körülmények, nyersanyagok). minden kontinensen lehetnek kedvező körülmények, de az előfordulásuk gyakorisága az európai kontinensen talán nagyobb a többinél (kisebb területen több nyersanyag, édesvíz, ideális éghajlat).

másrészt a szociális kapcsolatok szorossága a természeti népeknél szerintem nem összehasonlítható a mi kultúránkban szorosnak vélt kapcsolatokkal. ott a kollektíva egyetlen lényként képes működni, az individuális igények gyakorlatilag szociális ráknak tekinthetőek. ennek is lehetnek hátulütői, de ha azt nézem, hogy a kutatások szerint Magyarország a második legindividualistább nemzet Európában, és megvizsgáljuk ennek a beállítódásnak az eredményeit, nem biztos, hogy szép képet kapunk.
Előzmény: Chino (20) +2 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:05 | #23
igen igen. Sajnálom. Tényleg rosszul fogalmaztam. De valamelyik kommentembe leírtam, hogy a mongoloidokat sem vettem bele a vitába, mostani, illetve korábbi fejlettségük okán. Szóval elnézést kérek amiért pontatlan voltam...
Előzmény: Dmckayals (21) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 16:03 | #22
Kérdem én, hogy ezek a fajok miért nem találtak fel fegyvereket amikkel visszaverhették volna a támadásokat? Miért lepődtek meg a "civilizált" embereken? Esetleg az nem játszhat közre, hogy nem voltak elég fejlettek feltalálni ilyen dolgokat?
Ám van igazság abban amit mondasz. De én jelen esetben tényleg a negridekre gondoltam az europiddal szemben. A mongoloidokat nem említettem benne, mivel ők is fejlettek voltak, legalább annyira mint az europid emberek, úgy, hogy két külön úton fejlődtünk...
Mellesleg női filozófusok: kürénei Arete, Arisztokleia... Kr. előtti időkből, valamint a középkornak is megvoltak a maga npi filozófusai, akik elnyomásban is tudtak alkoztni... (Heloise, Pizan...)
Előzmény: Polly (19) 0 VÁLASZ
Dmckayals 2011. 02. 18. 15:59 | #21
Erre két országot mondanék, akikről a történelemkönvek eléggé az elején írnak: Egyiptom és Kína.
Vagy nézd meg most Japánt. Technológiailag eléggé előre járnak, pedig sárgák. És a másik oldala az éremnek, ahogy leülsz is mondta... nézd meg, hogy a Japánok hol járnak a társadalmi fejlettségükkel a technikai mellett. Munkamániás mind. Nem tudom elképzelni róluk, hogy leülnek egy hétvégére a tengerpartra, és szőlőt szemezgetnek meg pihennek.
De ezeknek az embereknek a vadonban nem kell aggódniuk, mert nem jön számla, nem félnek attól, hogy másnap nem lesz munkájuk, vagy felmegy a hitel törlesztőrészlete a duplájára. Néha irigylem őket... de még a héját is, aki az útszéli fán ül, és csak arra vár, mikor jönnek nyúl Béláék ebédre :D
Előzmény: Chino (11) 0 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 15:56 | #20
igaz. Ebbe a részébe annyira bele sem gondoltam. De én fejlettség alatt egyértelműen a technikai fejlettségre gondoltam (építészet, higénia...). És abban egyetértek veled 100%ig, hogy ha a spirituális dolgokat vesszük, vagy a természettel való harmóniát akkor sokkal fejlettebbek nálunk. De ez betudható az elmaradottságnak is. De a szociális kapcsolatokkal nem tudok annyira egyet érteni. Mert a család nálam mindenek előtt áll, és feltétlen szereteten alapul, valamint próbálok más embertársaimmal is minél humánusabban viselkedni. De természetesen ez nem igaz mindenkire a civilizációnkban. Mivel akkor nem lenne bűnözés, korrupció...
De az érveid a sok igazság mellett még mindig nem győztek meg. Technikailag fejletlenek, pedig ott is van/volt fa, szén, vasérc, ami a fehér embernek kellett ahhoz, hogy elindulhasson a fejlődés útján. Nekik is biztosítva volt. De nem tudtak vele élni...


u.i.: Látod Levibubu? leülsz tud kultúráltan vitázni, nem lekezelően, nem egyből leostobázva a másikat... Nála megvan az az intelligencia szint amiről vitatkozunk. Nálad viszont annyira már nem vagyok benne biztos...
Előzmény: leülsz (18) 0 VÁLASZ
Polly 2011. 02. 18. 15:54 | #19
Ha a nem fehér alatt nem kizárólag negridekre gondolsz (nem tudom jól írtam-e a nagyrassz nevét, szóval nézzétek el nekem légyszives) akkor a hódítók között megemlíteném Xerxszészt, ő tudtommal perzsa volt, szóval nem igazán fehér ember, aztán ha nem is filozófus, de vallási vezető, (ami szerintem maga után von némi filozófiát is) Louis Farrakhan, felfedezőt meg tudóst nem tudok mondani, de sztem csak azért mert nem tudunk valamiről, nem mondhatjuk azt, hogy nincs is. És valóban azért nehéz mondani mert leigáztuk őket, de ha belegondolsz, nőkből sem tudnál folizófusokat, tudósokat, vagy felfedezőket adni, mert őket sem hagytuk nagyon sokáig érvényesülni. Szerintem ez pl nem azon múlik, hogy egy-egy emberi faj mennyire intelligens, hanem azon, hogy kit mennyire hagynak érvényesülni és milyen lehetőségekkel rendelkezik.
Előzmény: Chino (15) +1 VÁLASZ
leülsz 2011. 02. 18. 15:42 | #18
a fejlettség nem egy egydimenziós fogalom. léteznek a technológiai fejlettségen kívül más tényezők is. Pl. az élettel való szubjektív elégedettség érzése, pszichés zavarok előfordulásának gyakorisága, spirituális érettség, a szociális kapcsolatok szorossága, stb.

ezek a "vademberek" valószínűleg magasan verik a fentiekben a "fejlett" kultúrákat.
Előzmény: Chino (15) +3 VÁLASZ
Mr.T. 2011. 02. 18. 15:17 | #17
:DDD
Előzmény: lb7 (12) 0 VÁLASZ
dude 2011. 02. 18. 15:11 | #16
Photoshop!
Chino 2011. 02. 18. 15:11 | #15
jó ok. ostoba vagyok. Kérlek sorolj fel nekem nagy filozófusokat, felfedezőket, hódítókat (igen azért írok hódítókat is, mert a filozófusokra, gondolkodókra, tudósokra azt mondanád, hogy azért nincsenek annyian nem fehérek, mert leigáztuk őket, elnyomtuk őket. De ugyanezt ők is megtehették volna...)
Előzmény: Levibubu (14) 0 VÁLASZ
Levibubu 2011. 02. 18. 15:08 | #14
[Komment megjelenítése...]
Előzmény: Chino (11) -5 VÁLASZ
mexi 2011. 02. 18. 14:44 | #13
Néhány hete olvastam egy cikket egy német oldalon erről,és ott azt írták hogy a szomszédos törzs ismert,és ők kapcsolatban vannak a civilizációval.Velük cserekereskednek ezek,és innen van késük textilük stb.
Előzmény: Kolbi (3) +2 VÁLASZ
lb7
lb7 2011. 02. 18. 14:44 | #12
nem bírom!!!! :DDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: Mr.T. (10) +1 VÁLASZ
Chino 2011. 02. 18. 14:44 | #11
Tényleg senkit sem szeretnék megsérteni, nem vagyok fajgyűlölő. De azért ezekből a népekből is kiderül, hogy a "fehér" emberek miért jutottak oda, ahol most tartanak/tartunk. Miért nem "barna" bőrűek a legnagyobb felfedezők, tudósok. Valami miatt fejlettebb a fehér. Mert én pl még nem láttam elmaradt, érintetlen fehér népcsoportot. De barna bőrűekről egyre több kép készül, ahol eddig még fel nem fedezett népcsoportként vannak említve (mint a mostani postban is). Ez azért jelenthet valamit...
+2 VÁLASZ
Mr.T. 2011. 02. 18. 14:35 | #10
Hááháhá :DD igen így volt, szerintem sokkal figyelemfelkeltőbb lett volna a post :DDD
A postkép születésének is jó a sztorija:

T: - nah, keresek valami cigányos képet
B: - jó volna egy légifotó
(pár perc elteltével mutatom a postképet)
T: - jólesz?
B: - joooo :D
T: - ok, mert mégegyszer nem repülök arra xD
Előzmény: bungle (9) +3 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 02. 18. 14:28 | #9
Egyébként majdnem "büdös erdei cigányok pislognak a repülőre" szöveggel lett beküldve, csak lebeszéltem róla T-t. :D
Mondjuk a kommentek száma biztos több lenne...
+1 VÁLASZ
bungle
bungle 2011. 02. 18. 14:25 | #8
Hogy csodálkozhattak, a múltkori istenek nem ilyennel repültek. ;)
zeiksz 2011. 02. 18. 14:20 | #7
A kérdés jó és LOL-nak tartom :). Amúgy szerintem ezeknek is csak addig (volt) jó, míg rájuk nem találtak..
Előzmény: Grimmly (2) 0 VÁLASZ
Maki 2011. 02. 18. 14:20 | #6
Szegények! Örökre befellegzett a nyugalmuknak!
Csak azt nem értem, hogyan sikerült minden nemi felvilágosító oktatás nélkül fennmaradniuk?!
+1 VÁLASZ
gntlmAn 2011. 02. 18. 14:08 | #5
most tűnik csak föl a képen mekkora lábuk van vagyis az egyiknek mindenképp xd
scripter 2011. 02. 18. 14:06 | #4
a mutogató ipse szerintem aszondja a többieknek hogy " nééda de vacak HD kamerájuk van, mi már 3D-set használunk amit az e-bayről rendeltünk" :))
Kolbi 2011. 02. 18. 13:53 | #3
csak azt nem értem, hogy ruhákat hogyan készítettek textilből
Grimmly 2011. 02. 18. 13:48 | #2
És honnan szedte a gyerök azt a halefot. Pattintotta?
gntlmAn 2011. 02. 18. 13:41 | #1
azta de durva volt látni :O