Már készül a beszélő papír

Vágólapra másolva!
Egy svéd egyetem kutatói olyan interaktív faliújságot készítettek, amelynek képeit megérintve rövid bemutatót hallgathatnak meg az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A Mid Sweden University munkatársai a képek és szövegek megjelenítéséhez speciális, az elektromos áramot vezető, illetve nyomásra érzékeny tintát alkalmaznak, s a papír felületére nyomtatják rá a hangszórót is, a hangokat pedig a lapba integrált mikroszámítógép játssza le.

A kutatók honlapján publikált információk szerint a beszélő papír egyes részeihez különböző lejátszható hangokat is hozzá lehet rendelni. Ez utóbbi megoldással például egy utcára kihelyezett térképen az egyes utcákat vagy kerületeket megérintve a turisták hangos bemutatókat hallgathatnak meg az adott területről.

A beszélő papír bemutatója

Főként a hirdetések körében látnak lehetőséget az egyetem fejlesztői, a beszélő papír ugyanis sokkal érdekesebb reklámfelület egy hagyományos, a legkevésbé sem interaktív plakátnál. Elképzeléseik szerint még boltokban lehet majd alkalmazni a technológiát például termékleírások helyettesítésére, mivel előállítása az LCD-képernyőkénél sokkal olcsóbb.

Mikael Gulliksson, a projekt egyik vezetője a BBC-nek úgy nyilatkozott, a későbbiekben a beszélő papírt akár termékek - például egy cigarettás- vagy zabpelyhes doboz - csomagolásába is be lehet majd építeni.