Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-04 13:45:00

A Gellérthegy gyomrában éltek

Barlanglakás húszmillióért

Nemcsak napjainkban ölt tragikus méreteket a nincstelenség, korábban az idénymunkások, zsellérek, napszámosok nem aluljárókban, kapualjakban, hanem a hegyoldalakba, löszfalakba vájt barlangokban húzták meg magukat.

Mednyánszky Miklós Magyarországi barlanglakások című kötetében a barlanglakások „építészetét”, az ott élők életkörülményeit dolgozta fel.  Nem csupán az egyes tájegységeinkre volt jellemző a barlangbeli lakhely kialakítása, „likak kivájása”, hanem az egész országra.
 

Ez alól nem volt kivétel a főváros sem, ahol a környékbeli településeken, többek között Érden, Budaörsön, Diósdon, Sóskúton, Budafokon is több ezer család kényszerült földalatti, legtöbbször egyhelységes, sötét és vizes lakásokba. A hegyoldalakban, vagy gyakorta, csupán a löszdombokon található temető oldalfalában, a keresztek, pontosabban a sírok alatt kialakított kényszerlakhelyeken élők között aratott a tüdővész, és nagy volt a gyermekhalandóság. A budafoki barlanglakókat gyakran bosszantották ezzel a kérdéssel: „Hol van az a világ, ahol a kéményhez kötve legeltetik a kecskét? Hát Budafokon…”

A levéltárakban fellelhető dokumentumok szerint a tizennyolcadik század elejétől léteztek pincelakások, a régészeti feltárások viszont a tizenharmadik század óta való létezésüket támasztják alá. Figyelemre méltó adat, hogy még a huszadik században is több ezer család élt a föld alatt. A század elején, a Föld világvárosai közül egyedül Budapest volt az, ahol a város közepén, a Gellérthegy gyomrában még mindig több család élt. A budafoki barlanglakásokat is csak a hatvanas évek végén számolták fel. Ma már csupán az 1971-ben megnyitott, puritánul berendezett barlanglakás-múzeum, Tóth Győzőék egykori otthona emlékeztet a közelmúlt nyomornegyedére, a XXII. kerület, Veréb utca 2-4 szám alatt. 

Pár településen, mint például Szomolyán és Egerben még ma is élnek barlanglakásokban. Ezek a többször emeletes otthonok azonban már köszönő viszonyban sincsenek a régi, víz és villany nélküli egy vagy maximum kéthelységes hajlékokkal. De létezik máig meglepő kínálat: egy 2006-ban megjelent újsághirdetésben egy egri háromszáz éves, százhúsz négyzetméteres összkomfortos, telefon és internetvonallal is rendelkező barlanglakást ajánlottak megvásárlásra húsz millió forintért.

 
Parcsami Gábor
Forrás: Mednyánszky Miklós: Magyarországi barlanglakások, Terc Kiadó
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Lak-hatás
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Építészek: mit tehetnek a nyomorba jutókért? (audio)
  • Itt a lista: ennyi önkormányzati bérlakás áll üresen
  • Háromezer hajléktalant börtönözne be a főváros?
  • Lerombolták a hajléktalantelepülést: halálesetek várhatók?
  • Adócsalóknak kedvez a végtörlesztés?
  • Rossz helyre építette a luxusvillát – le kell bontania?
  • Ócsa helyett: Újrakezdők háza
  • Eszközkezelő vagy csak ingatlankezelő?
  • Hajléktalanítás: emberségből vizsgázik a nyócker

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.