Gyártani kezdik a világ első léghajtású autóját

Vágólapra másolva!
Az MDI nevű kis francia cég Guy Negre volt Forma-1-es mérnök vezetésével megalkotta világ első sűrített levegő által meghajtott autóját. Az Air Carnak hívott modell gyártásának jogait az indiai Tata vette meg.
Vágólapra másolva!

Az autó szénszálas műanyagból készült tankja maximum 90 köbméternyi levegőt tárol igen magas, 300 bar-os nyomás alatt. Ennek a tartálynak a feltöltése egy arra alkalmas kútnál csak 2-3 percet vesz igénybe, és csupán másfél euróba kerül, míg manuálisan, a beépített kompresszort használva nagyjából három-négy óra alatt lehet teletankolni az Air Cart. Egy feltöltéssel a kocsi 200-300 km-t megtételére képes, az 50 lóerős motorral a végsebessége 110-130 km/óra.

A különleges motorban két dugattyú dolgozik, az egyik normál nyomású levegőt sűrít 20 bar nyomásra, aminek eredményeképp a hőmérséklete 400 fokos lesz. Ebbe a forró levegőbe fecskendezik be a 300 bar nyomású sűrített levegőt, ami a nyomáskülönbség hatására azonnal kitágul a másik, nagyobb dugattyúban. Ezt az energiát a belső égésű motorokéhoz hasonló módon használják fel a kocsi mozgatására. Nagy előnye a rendszernek, hogy magas az élettartama, nem szennyezi a környezetet, és olajcserét is csak 50 ezer kilométerenként igényel.

A jelenleg négy, Family, Van, Taxi és Pick-Up változatban létező autó gyártását 2008-ban kezdi meg a Tata, de az Air Car további 12 ország piacára, köztük Németországba, Izraelbe és Dél-Afrikába is be szeretne törni. Lehetséges, hogy a jövőben az MDI elkészíti a jármű hibrid változatát is, amiben egy beépített benzines kompresszor töltené fel az üres tartályt.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]