TOP5 dolog, amit a Bonanza Banzaitól kaptunk

TOP5 dolog, amit a Bonanza Banzaitól kaptunk

Kristálytisztán emlékszem, hogy bonanzás korszakom 1991-ben, egy általános iskolai táborban kezdődött. Barátaimmal profin megválasztott fedezékekből előugorva, rajtaütésszerűen próbáltuk megpaskolni a felsőbb éves lányok fenekét. Mindez kiváló hecc volt, amíg a csajok fiúi ki nem szimatolták, hogy náluk fiatalabb sihederek próbálnak a málnásukban csemegézni, és be nem kergettek minket a szobánkba. Mondhatnám, hogy matracra vonultunk, de valójában beszari módon magunkra zártuk az ajtót a viharfelhők eloszlásáig. Feszültségoldóként Gyuri barátom elővett egy kazettát azzal az egyszerű marketingdumával, hogy mutat nekem egy „marhajó” számot. Bonanza Banzai – 1984. Valami azonnal bekattant, és még aznap az 1984 lett az általam legtöbbet visszacsévélt dal EVÖR. Cimborámból előbújt az értékesítői véna, és tett egy kísérletet, hogy gyorsan megszerettesse velem az EDDA egyik remekművét (Szélvihar) is, de akkor már a Bonanzán kívül mást nem voltam hajlandó befogadni. Érdekes lenne belegondolni, hogy milyen irányt vett volna zenei ízlésem, ha fordított sorrendben érkeznek a dalok a receptoraim felé, mert az tény, hogy ettől a pillanattól kezdve a Bonanza Banzai évekre meghatározta az életemet. <

Minek volt köszönhető ez a nagy siker? Erre nincsen magyarázat? Lássuk be, a technopopként aposztrofált műfajt nem lehetett változatossága, a benne fellelhető zenei finomságok, vagy Ákos képzett hangja miatt (meg)szeretni! Hogy a trió (és menedzsmentje) sikeresen lovagolta meg a dübörgő Depeche Mode mániát? Ilyen átütő sikerhez talán az is kevés lett volna. A titok szerintem a BONANZÁS ÉLETÉRZÉS, amit több olyan dolog táplált, amit fiatalságunk a Bonanza Banzai-tól kapott.

#5. A bonanzás outfit (avagy „Feketében járunk…”)
Nálunk, a békásmegyeri lakótelepen abban az időben az igazán menő arcok Reebok szabadidőruhát és edzőcipőt viseltek a grundon. Nem tudom, hogy helyi sajátosság volt-e ez a sutyerák módi, mindenesetre a bonanzás korszak beköszönte olyan forradalmi változást hozott az öltözködési kultúránkban, mintha C64 helyett minden suhanc stylist-ot kapott volna karácsonyra. Fussunk át rajta, hogy melyek a nélkülözhetetlen kellékek, ha néhány év távlatából létre akarunk hozni egy fullextrás bonanzás avatart!

Alapfelszereltség:

  • Farmer. Lehetőleg fekete vagy szürke! A bonanzás korszak előtt a farmer a „guns-osok” és az „eddások” szűk körének privilégiuma volt – jellemzően szakadt kivitelben. A magam részéről hálát rebegek a Bonanza Banzai-nak, hogy felnyitotta szemünket, és kisöpörte a lakótelepről a susogós szabadidőnadrágokat.
  • Dzseki. Lehetőleg bomber, esetleg fekete bőr! Nyáron is hordva persze…
  • Bakancs. Lehetőleg egy jó Martens! Legmenőbbeknek acélbetétes (ha nem az, akkor is annak mondás). Nem láttam rá statisztikát, hogy mennyi bőrkeményedést és feltört sarkat eredményezett az edzőcipőről az ormótlan lábbelikre való hirtelen áttérés, de jelentős számosságra gyanakszom. Sokan persze felmentést adtak maguknak a bakancsviselés alól, mert ellehetetlenítette volna a szünetekben való focizást. (Pedig „spinyózásnál” és „bokázásnál” azért huncut dolgokat lehetett volna alkotni…)

A vérbonanzás extrái, amik megkülönböztetik egy depesestől vagy egy elfuserált bőrfejűtől:

  • Bonanzás póló. Az új bonanza jeles royal flush volt a régi bonanza jeleshez képest. Engem speciel a suli legjobb csaja először akkor vett észre, amikor felvettem a zsírúj elmondatottos pólómat, amivel übereltem az összes kis csacsit, akik még az 1984-es kollekciót koptatták.
  • Bonanza jellel ékesített kiegészítők (Interstellar szerint „ásszesszoár”). Bonanzás kendő nyakra vagy csuklóra kötve (mindenképp úgy, hogy látszódjon a Bonanza jel); bonanzás nyaklánc; házilag eszkábált, kifejezetten bomber dzsekire kifejlesztett Bonanza fityegő; golyóstollal bőrre rajzolt bonanza jel; lányoknak bonanzás fülbevaló.
  • Bonanzás haj. Ez a gyakorlatban „kovácsákososkodást” jelentett, mivel legtöbben az ő hajberendezését majmoltuk. Az egyszerű tüsihajat egy idő után követte az oldalt és hátul felnyírt, felül hosszú, hátrazselézett verzió; az igazán elvetemültek pedig a copfos korszakba is követték a frontembert. Ha akadtak olyan bevállalós kalandorok, akik nem kevés Velmetina zselé, illetve hajlakk felhasználásával cure-os Menczel Gábor hajkoronát kreáltak maguknak, vagy képesek voltak Hauber Zsolt imitátorként szőke bongyor hajat rendelni a borbélynál, azok küldjenek nekünk ifjúkori képeket, hogy feltehessük az internetre mint viccet!

#4. A koncertek, avagy Bonanza „Live” Banzai (avagy „Szervusztok techno testvérek!)
A bonanzás teljes pompájában a koncertek alkalmával mutatta meg magát. Örökké begyógyulatlan seb marad számomra, hogy kis taknyosként anyukám sosem engedett el Bonanza koncertre, így white widow emléktöredékét osztanám meg:
„Otthon azt mondtam, hogy Papp Robinál alszom, társasozni fogunk... Ő – a szülők tudomása szerint – Szekinél aludt, aki meg nálam. Így lett tökéletes az alibi, és jöhetett a koncert a BS-ben. Elinduláskor még kifordított bomber és Martens. Amikor leszálltunk a metróról a Népstadionnál, a dzsekit visszafordítottuk és csak figyeltük a nagyokat.”
A Magyarországon akkoriban elérhető legmodernebb hang- és fénytechnika, tökéletes hangzás, zsúfolásig megtöltött sportcsarnok, eufórikus hangulat, a dalokat végigéneklő közönség, Ákos frappáns átvezető szövegei, amelyeket az igazán hard core bonanzások a mai napig kívülről fújnak. Ezek a képek ugranak be a koncertekről, amelyeket – így visszatekintve igencsak megmosolyogtató módon – bonanzások világtalálkozójának hívtak. Az együttes 1991-ben töltötte meg először a BS-t. Az 1992-es koncertet az Magyar Televízió is leadta felvételről, amiért nem tudok elég hálás lenni. (Természetesen rögzítettem videóra, és az se érdekelt, hogy a nagy kapkodásban a Cindy Crawford aerobic kazettára vettem rá, pedig az is jelentős szerepet játszott pubertáskori éveimben.) 1993-ban, a Bonanza Banzai őrület tetőpontján dupla koncertet kellett tartani a BS-ben. 1994-ben aztán a Búcsúkoncert hangulatába már némi keserűség vegyült, hiszen lehetett tudni, hogy valami tényleg véget ért aznap este… Mindenesetre nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a Bonanza „Live” Banzai album, a mai napig be van tárazva a kocsimban.

#3. Könyvek és filmek
1984. Kötelező olvasmány és olvasónapló focizás vagy bandázás helyett? Ennél szigorúbb büntit nem nagyon tudtak kiróni ránk. Belső indíttatásból kevesen flangáltunk könyvvel a hónunk alatt (kivétel: Kaland, Játék, Kockázat), mivel nem volt menő. Tudni, hogy miről szól az 1984, illetve a 101-es szoba, az viszont igencsak menő volt. George Orwell könyvével megjelenni annyit tett, hogy az illető egy felsőbb kasztot képvisel a bonanzás társadalomban.
Szárnyas fejvadász. Lyukasórák alkalmával tulajdonképpen két alternatíva létezett: a.) fociztunk az udvaron; b.) a szülők távollétét kihasználva fellógtunk valakihez pornófilmet nézni. Ritkán volt rá példa, hogy a szexfilmek egyeduralmát megtörte volna valami, de Ridley Scott alkotásának összejött ez a kivételes bravúr. Akkoriban persze fogalmunk sem volt róla, hogy a sci-fi filmek egy kultikus darabja pereg nekünk a VHS-ről, de azt tudtuk, hogy a Bonanza Banzai albumon (1984) szereplő (azonos című) dalt ez a film ihlette, így nekünk mindenképp látnunk kellett a replikánsok és fejvadászok izgalmas kis csörtéjét. Ha pedig már szóba jött, muszáj megkérdeznem, hogy Deckard (Harrison Ford) akkor most replikáns volt-e vagy sem?
Berlin felett az ég. Mivel tizenkét évesen még csak néhány epizódot csíptem el a Muzzy in Gondoland-ből, egy büdös szót sem értettem a Berlin c. dalból, így ismét az ihletet adó filmhez fordultam segítségért. Lássuk be, fiatalon azért fekete pálya volt végignézni egy 1987-ben készült francia-német romantikus drámát; ezért akiknek anno kimaradt és csak egy gyors korrepetálást szeretnének, illetve akiknek lefóliázott „TOP5 színésznő, akit dugnék EVÖR” listáján szerepel Meg Ryan, azoknak inkább az Angyalok városa c. film megtekintését javallom.

#2. Ákos, az öntörvényű művész
Régóta figyelem a frontembereket, és sommás véleményem szerint három dolog történhet velük:

  • Fiatalon meghalnak.
  • Szólókarrierbe kezdenek. (Ezzel ekvivalens, az összes tagot kiutáló, zenekar nevét továbbvivő, maguk körül új zenésztársakat óriási forgási sebességgel rotáló megoldás.)
  • Főpapokká, gurukká válnak. (Csatlakoznak egy furcsa valláshoz/szektához; úrrá lesz rajtuk valami transzcendens erő; különleges képességeket észlelnek magukon; rájönnek, hogy valamely ősi pogány isten reinkarnációi, elrabolják őket az UFO-k stb.)

Ákos előadóművészi evolúcióját egyértelműen a (b, c) vektor vázolja fel. 1993-ban, a Karcolatok megjelenésekor még naiv módon hittem benne, hogy ez tényleg csak egy kis kirándulás számára, de egy évre rá tudatosult bennem, hogy Ákos szólókarrierje eltemeti a bonanzás korszakot. Bevallom, azóta én pikkelek Ákosra, bár a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy nem azért lett ő a Bonanza Banzai frontembere, mert a másik két srác úgyse látszik a színpadon a szintiktől. Mindenesetre neheztelésemet csak fokozta Ákos modorosságból olykor tudálékosságba és bicskanyitogató öntörvényűségbe forduló attitűdje, amit nosferato korábban már tökéletesen szavakba öntött. Persze a Bonanza Banzai, a Hello, a Dúdolni halkan és az Örvény miatt Ákosnak mindig is elegendő kreditje lesz nálam, de azért néhány mesterkélt megnyilvánulása után szívesen adnék egy barackot a kobakjára…

#1. TOP5 Bonanza Banzai dal
A nyílt színen sokan bojkottálták a bonanzás divathullámot, és csak otthon, ityiriben hallgatták a Bonanza dalokat. Mások a Depeche Mode mellé fogyasztották kísérőnek, mert hasonló volt, de ennek legalább értették a szövegét. Az „elnyomottak” szimplán elviselték, mert az osztály magnójából vagy a sulirádióban ez szólt a szünetben, hiába járt nekik inkább azon az eszük, hogy jó volna Szandit blokkolni. Mindenesetre abban teljesen biztos vagyok, hogy a generációmból bárki csípőből fel tudna sorolni öt Bonanza Banzai dalt, sőt, a szövegből is tudna idézni. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a TOP5 dal kiválasztásakor szélsőségesen öntörvényű voltam. El lehet engem verni egy fagyasztott heringgel, de hidegvérű kegyetlenséggel húztam ki a listámról kultikus jelentőségű dalokat. Így maradt ki a bulikon még ma is sokszor felcsendülő Induljon a banzáj; de az általános iskolai lassúzások során nélkülözhetetlen Valami véget ért vonatkozásában is kőszívű voltam, mint Michael Fredo-val. Ezerszer átírtam a listát, vérzik a szívem több kedvencemért is, úgyhogy most már meg ne próbáljátok bedumálni nekem, hogy nem az alábbiak a legjobb Bonanza Banzai dalok!

5. A jel
4. Vidám dal
3. Kicsi szív
2. Calypso
1. 1984

Mivel white widow azt mondta picsán rúg, ha kihagyom, ezért van ám epilógus is:

+1: Néma film

Záró akkordként... hát, mondom én, hogy nem a zenei finomságok és Ákos hangja adta el a mániát... 

101 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr851918382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetiz 2010.04.16. 09:50:02

nem feltétlenül a cikkhez tartozik, de nekem is a durun duran - dm ellentét ugrott be először...
én nem igazán kedveltem a bb-t, sőt, antibonanzát hallgattam (néhányszor), mert azt hittem, az menő...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.04.16. 10:12:02

Mellettem ált isiben nagyon elment a Bonanza. 1-2 dalukat már így felnőtt fejjel értékelem, de Ákos iránti ellenszenvem túlságosan erős.

A lényeg hogy a cikk epikus, a b-oldal nosztalgikus vonala mindig vissszatér, ennek nagyon örülök.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 10:43:33

Kovács 'énistudokolyanzenétcsinálnimintaU2' Ákos? Kovács 'rohadtkomenisták' Ákos? Ne vicceljünk. A Bonanzának voltak nagyon jó megmozdulásai, amiket még én is szerettem, de azért a szar szintipop az szar szintipop, a modoros pöcs meg modoros pöcs (ezt nyugodtan lehet azokra is alkalmazni, akik mondják, persze).

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.04.16. 11:06:07

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ez valami gyerekkori betegség lehet, mint a bárányhimlő. Én kiskoromban Kraftwerk-rajongó voltam (mennyire vártuk az új albumot: Electric Café), de eltekintve attól, hogy a Mix lemez vacak, és attól kezdve túlságosan értelmes dolgokat nem is csináltak, simán bevállalom. Habár úgy látom, a bonanzások is bevállalják, szóval vannak szövődmények, ellentétben a bárányhimlővel.

Kovács Ákos pedig egymaga képes lenne a modorosblogot a vállán vinni index.hu/franko/akosjatek/

suket_zenesz 2010.04.16. 11:18:10

sosenem ákos miatt hallgattam a bonanzát. mindig is tetszett a szintipop :)
viszont szólókarrierje elején még tudott dalszövegeket írni, de aztán elmúlt ez is... 1997-től indult az "elmúlás", számomra egyre érthetetlenebb szövegekkel és zeneileg megkérdőjelezhető húzásokkal, stílusokkal próbálkozik. és a koncertjein a régi banda összehozása is giccs, valamint halottak meggyalázásának számít. szerintem.

pause 2010.04.16. 11:20:51

engem inkabb elengedtek BB koncertre mint diszkoba:D
mai napig hallgatok BB-t a bucsukoncerten osszeborulva sirtunk meg a BS-ben a csajokkal,hogy jaj milesz
akos meg egy hazug pocs,aztmondta lesz BB koncert megint.hat meg mindig nem volt...
en csak ezt a 40es akost nem szeretem mar, ezzel a borosmodorosoltonyos kiallasaval
de amikor a nevere kuldtek bkv buntetest az kul volt:D

Dee L'hemaa 2010.04.16. 11:28:49

Bonanza jellemzően azoknál volt No.1. akik nem ismerték a DM-et, és/vagy nem beszéltek angolul:)
Jó esetben később felfedezték maguknak a DM-et, és az olyan zenekarokat mint a Communards, The Cure, Sisters of Mercy, Frontline Assembly, Nitzer Ebb, Psychopomps, és egyéb szintipop, EBM, Dark bandák, hazaiak közül az F.O.System, P.U.F. Kispál vonal ment jobbára:)

bebike 2010.04.16. 11:48:50

Bonanza rajongó voltam és vagyok is , ha lehet ezt mondani ennyi év után :)
Ákos olyan ,mint a bor. Idővel érik és kifinomult lesz. Sokáig én felületesen követem a munkásságát. De a napokban láttam vele riportot és megnéztem az új klippjét a neten. Teljesen letaglózott a hatása alá kerültem. Mint a főnix ki feltámadt poraiból. Király !
Egyébként ez a borózós, Krúdys életvitel már inkább egy érett céltudatos , felnőtt művész attitűdje. Átalakult és szerintem jó irányba,valószínűnek tartom ugyanúgy egy hullámot indít el Krúdy és a borkultúra felé , mint anno a Bonanzával.
Nekem is újra fel kellett fedeznem évek után és számomra kellemes csalódás és ámulat volt az eredmény. Talán életére és tetteire befolyással volt és van a vidéki élet is. Továbbá a vallás.

BB koncert azért ki tudja talán egyszer lesz még, hisz kb 4 éve volt egy pár dalos fellépés sorozat, amikor ismét mindhárman a színpadon álltak.

maccoy 2010.04.16. 11:50:37

ez a csillagszületikes bigyó ez nagyon szörnyű...a zene, az ének, a gida...eszemfaszommegáll... :D:D:D:D:D

rettentó 2010.04.16. 12:02:06

@Drout: Nekem most esett le a poén, azt hittem, csak a szüret tematika miatt van ez a szöveg.

jahaha 2010.04.16. 12:05:07

a szintipopot birtam, a bonanzat meghallgattam, volt par szamuk ami meg teszett is, bar azok eleg dm kopintasoknak tuntek/tunnek. az elso kozgaz dc-s koncertjukon talalkoztam veluk, addig talan nem is ismertem oket.
hu, rohadt reg volt :)

newnt55 2010.04.16. 12:05:29

Színpadon a Bonanza Banzai!!!!
www.youtube.com/watch?v=i6pJUFb6HzI

Azért szerettem őket, Ákosék letettek valamit a magyar könnyűzene palettáján.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.04.16. 12:08:16

a BB csak egy átírata volt a Depeche MODE-nak

Sikerük egyes-egyedül annak köszönhető, hogy a dalaik legalább fele magyar nyelven szólalt meg, illetve hogy lehetett autogramot zsákmányolni

Mind zeneileg, mind style, mind életérzésben csak egy másolat
Sosem volt több

De legalább jól csinálták

Viszont a mai napig, 20 év után is zavarba jövök, ha hátramegyek a kis terembe, mert nem ismerem 1-2 kivétellel a számokat :)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.16. 12:10:07

@bebike: Hogyne, a vallás. Pár éve a Heti Válaszban egy interjúban azt mondta, hogy szerinte aki nem vallásos, annak nincs, nem lehet erkölcsi-morális tartása.

Hát kedves Ákos elmehet a jó picsába, tényleg egy pöcs, de vannak jó dalai.

rettentó 2010.04.16. 12:11:07

Nagyon jó kis írás. Nincs benne semmi modorosság, poénkodás, csak a száraz dokumentáció.
A három frontember-kategória meg teli találat, mindenkit lefed evör.
Engem meglep, hogy a régi BB-sek nem egy az egyben csatlakoztak Ákos rajongótáborához. Mondjuk, nagyon mást csinált, de ez is jellemző a szólókarrierbe kezdő frontemberekre.
Nálunk vidéken 500 gyermekből az általánosban 1 volt bonanzás/depeses. Apropó: a fekete zoknit kihagytad!
(Nálunk inkább az Edda dívott tömeges méretekben. Meg is kaptuk a magunkét a nyolcadikosoktól, amikor Beatrice kendőben, Running Wild jelvénnyel flangáltunk. A broszos-nyúkidszes lányoknál azért próbálkoztunk.)

rettentó 2010.04.16. 12:16:05

@bebike: "Egyébként ez a borózós, Krúdys életvitel már inkább egy érett céltudatos , felnőtt művész attitűdje."

A magyar rockzenész a modoros áttitűd meg az igénytelen rakkenroll között ritkán tudta megtalálni a középutat. Szerintem külföldön is azok a legnagyobbak, akiknek ez sikerült.

Murderface 2010.04.16. 12:16:21

TOP1 dolog amit a Bonanza Banzai-nak köszönhetek: Anti-Bonanza :)

Opin-ion 2010.04.16. 12:16:43

Interstellar véleményét osztom, bár láttam körülöttem a bonanza őrületet akkoriban, teljesen hidegen hagyott, valahogy ránézésre nem az én világomnak tűnt az egész, mondjuk különösebben nem is zavart. Egyébként a DM ugyanez.

Amire emlékszem, hogy az akkori csajom (8.o.) Ákossal egy házban lakott az ötkerben, ahol elég keményen nézett ki a lépcsőház a rajongóknak köszönhetően. Amúgy némileg a leány is hozta a bonanzás vonalat, de nekem/velem nem erőltette, és abszolút volt miért elnézni neki:)

Mindenesetre szerintem erős, hogy minden akkori fiatalt érintene a dolog. Ennek ellenére jó a cikk, nosztalgikusan informatív (?).

vincere 2010.04.16. 12:24:16

tényleg jó írás, nosztalgia lett úrrá rajtam...
én is kristálytisztán emlékszem a pillanatra, 89-ben a nyári munkán a Calypso rádiót hallgattuk, ott sokat játszottak bonanzás dalokat. akkor már kifelé jöttem a DM korszakból, tehát _már_ nem feketében jártam.
fiatalságom meghatározó élménye volt az, amit a Bonanza, és Ákos első pár albumának dalai adtak. koncerten először az Arénában (valami MOL-koncert) voltam már a 2000-es években, nagyon jó volt, és a közepére betettek egy nagyon zúzós Bonanza-betétet a zenekra tagjaival.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.16. 12:25:41

Kedves kimondhatatlan nevű technó-testvérem, kurva jó lett az írás. Csak nem te is a Harrerba jártál, mint a többi békási bonaddzás? :))

91-92-ben még CSAK GnR-es voltam, utáltam a köcsög bonanzásokat. Csak 93-ra vállaltam fel, hogy tetszik, és a Búcsúkoncertre még pont eljutottam. Emlékszem, a haveromnak elmagyaráztam, hogy az nem bonanza lájv banzáj, hanem bonanza LIV banzáj, hiszen angolórán is tanultuk. Majdnem igazam is volt.

Terepzöld, kiégetett Ideal bomber (ma is megvan valahol, kurva jó kabát volt), fehér és BORDÓ lévisz farmerek, na meg dzsetta.

Nálam a TOP 5:

Dörömbölnek a vágyak
Pogo III
Búcsúdal
Újra élsz
Nincsen magyarázat

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.04.16. 12:25:59

Képzett hangról Ákos esetében nem beszélhetünk, elég meghallgatni a Csillagszületik (akkori Megasztár) videot

Ellenben a csajra felhívnám a figyelmet!

*** NINCS RAJTA MELLTARTÓ ***

Akkoriban a legszebb dolog volt a kilencvenes évek elejéig, hogy nem hordtak a lányok cicifixet ... Micsoda korszak volt az! ;o)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.16. 12:32:38

@maccoy: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Ákos az évek során rengeteget képezte a hangját... A lemezen, már ez a dal is "normálisan" hangzik...
A koraikat még egész jól "utána" tudtuk énekelni, mikor hallgattuk, a későbbieket már nem...

carlo74 2010.04.16. 12:49:16

a dalok nem jó választások..

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 12:55:13

Az írás jó és élvezetes, de ettől a Bonanza Banzáj még nem volt jó együttes, jó zenével. Be lehet tolni abba a sorba, amikor Fenyő Miki átment repperbe, Konc Zsuzsa kánkánozott a meztelen lábát feldobálva. Tehát egy rakás együttes és énekes átment nevetséges nyugatmajmolásba, utánzásba. Kínlódás volt ez a javából és én és a hozzám hasonló progresszív rockrajongóknak meg macskanyávogás.

spinat 2010.04.16. 13:06:51

részvétem. Bár én csak 1-2 évvel voltam akkoriban a psoztolónál idösebb, de rühelltem öket rendesen. Amúgy feltünt már valakinek, hogy a xar zenék meg a fekete cucc vonzzák egymást? Melyikböl következik a másik?
OK, Johnny Cashnek is volt fekete korszaka, de az más.

Stupidella 2010.04.16. 13:12:56

én műkedvelő voltam csak, mivel a barátnőm volt bonanzás, én csak meghallgattam, tetszettek is a dalok, de nem borultam el tőlük annyira, mint a vérbeli bonanzások, nem jártam koncertekre meg ilyesmi.

weirdone 2010.04.16. 13:23:17

Középiskolában, verbuvált zenekarral Kurt Cobaines hosszú hajjal, kannásbortól megilletődötten a "Valami véget ért" dalt énekeltem gitárral, hegedűn kísérve...:),

Falshang 2010.04.16. 13:28:19

@Imiface: én még egy jó dalát sem hallottam.

mossberg operator 2010.04.16. 13:34:35

Vidul fejem most a nosztalgiatol. :)Pont 20 eve, `90 husvetkor talaltam meg BB-t, mindig is Akos volt kedvenc. Mikor azt mondta, hogy ne istenitsuk, akkor csinaltattam egy olyan polot, hogy 1 BB, 1 (fel)isten, 1 Akos....A Honved utcaban en is jartam, pont mikor elloptak a VW-jet..
A kocsiban meg mindig O szol. Lehet szeretni, utalni, de tud valamit.
A bucsukoncertre 2 csajjal mentem, ( a csajommal, meg a hugaval, aki nagyon hasonlitott), haveroknak sargult a feje, mikor bevonultunk harman kez a kezben...Szandirol: Talan `93-ban volt az amikor a BS elott fekudtunk a foldon (a hardcore BB-sek) s a Tinédzser l´amour-t orditva enekeltuk...Sose felejtem el. Volt bennunk VBK...

Andie 2010.04.16. 13:44:59

Én pár év DM után mikor először meghallottam a Bonanzát, akkor csak annyit kérdeztem, hogy miatököm, leforditotta valaki magyarra a DM-et, és újrahangszerelte?
Gyak. nem adott újat, majmolták Dave-éket. Volt és van ilyen sok.

new_kid 2010.04.16. 13:45:22

azért az zseniális volt, hogy '91-ben a közönség végérvényesen bezáratta a KEK-et, mint koncerthelyszínt. Emeleten volt a terem, telt házas BB koncert, az ütemes egyszerre ugrálásra fellépett a hídeffektus. Koncertet azonnal félbeszakították, már a másnapi duplázás se mehetett le.

Egyébként meg örök namber van nálam: Nem érdekel
De dobogós a Ne titkold és 1984
TOP5-be pedig befér nálam: Kihalt minden és az Újra élsz

s13y 2010.04.16. 14:03:30

Opin-ion, nekem nagymutter lakott ugyanabban a hazban.

Annyit tudott, hogy lakik valami hires ember ott ezert kaptam meg a Monumentum kazettat- dedikalva. Draga nagyi megvette az osszeset onnantol kezdve aztan becserkeszte Akost, hogy irja mar ugyan ala nekem. Na most a baj az, hogy voltam ekkor kb 10 eves, szoval kis ido kellett mig igazan rakaptam, feloszlottak sajnos mire koncertre mehettem volna, plane 220 kmre a fovarostol nehezebb ugy volt ez.

Aztan Akost hallgattam, de a fenypont az volt, amikor par eve Menczel Gabor es Hauber Zsolti is reszt vettek a turnejan par szam erejeig. Debrecenben volt szerencsem az afferhoz, az egesz koncert nem hozott lazba valahogy kiveve azt a harom szamot, amit egyutt toltak.

DM meg sose erte el, nem is ertettem volna meg akkor.

Motorpenis 2010.04.16. 14:15:54

Nekem a top5-ben az Elmondatott, a Calypso és a Rosszkedv is benne van.

Taiki 2010.04.16. 14:16:49

@Imiface: Ez messze vezet, de megkérdezem, mi alapján döntesz jó és rossz közt? Az ember nem lehet saját mércéje, mert akkor bármi "erkölcsösnek" számít, ha rá mondjuk.
Miért rossz ölni pl.? Ha nekem az belefér én erkölcstelen vagyok? Mi alapján? A TE értékrended alapján? És mi van az ÉN értékrendemmel akkor? Lehet értelmezni ezt individuumonként?
Ha körbenézel a világon, ez nagyon kultúrafüggő. És egy-egy kultúra erkölcsi tanait a vallásból meríti. Mi másból tenné például? Önmagában honnan származna az erkölcs? Mi szabályozza? Polgárjogi törvénykönyvek vagy mi? Azokat mi alapján írjuk? Segíts, ha kitaláltad.
Hja és ha tényleg kitaláltad írd meg inkább könyvben, és hátha lesz belőle egy újabb vallás.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.04.16. 14:23:48

En DM rajongo voltam, de a Banzait is szerettuk. Rajongani azert nem rajongtunk, meg furan neztunk mindig az ilyen arcokra, de koncert azert volt. Az elso N-1 (harom?) lemez bejott akkoriban, az utolso ver cikinek tunt. Az mar felig Aksosdi volt.

Viszont par eve egy ismeros laptopjarol elkezdtuk vegighallgatni a diszkografiat - hat igy utolag eleg cikinek es bugyutanak tunnek a szovegek, egyszerunek a zene. Akos meg.... az ertelmiseg Kozsoja, ezen kivul egy partos 'rockzenesz', ami eleg fura kombinacio: hetivalasz.hu/itthon/sztereo-hatas-28295/ . Konkretan o sem erti neha, ez latszik a megszolalasaibol. Pl. amikor eloszor a muveszet szabadsagat es piac alapusagat hirdeti, aztan meg elmondja, hogy akkor hogy es kiket kene tamogatnia az allamnak.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 14:26:07

@Imiface: "Pár éve a Heti Válaszban egy interjúban azt mondta, hogy szerinte aki nem vallásos, annak nincs, nem lehet erkölcsi-morális tartása. Hát kedves Ákos elmehet a jó picsába, tényleg egy pöcs."

Te egy kicsit nagyobb pöcsnek tűnsz. Ákos ezt NEM mondta. Hazudni csak pontosan, szépen!

"- Csak a hívő lehet tisztességes? Erős.
- Természetesen mindenki lehet tisztességes. Felelős viszont csak az, aki tudja, hogy van kinek felelni. Akinek az ég üres, kinek is felelne?"

hetivalasz.hu/itthon/rockterpesz-es-diszzsebkendo-16616/

És akkor most elmész szépen a jó picsába. Te pöcs.
(Csak hogy a stílusnál maradjunk.)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.04.16. 14:28:42

@Taiki: Ez komoly? Szerinted vallasra van szukseg ahhoz, hogy definialni tudjuk, hogy mi az, ami 'erkolcsos'. Kobevesett vallasra? Ugyan mar. Ha igy hataroznank meg, akkor ketezer eve semmit sem valtozott volna. De latvanyosan nem igy hatarozzuk meg, sosem igy tettuk. Akkor sem, amikor a kereszteny Magyarorszagon levagdostak a tolvalyok kezet. Szoval hagyjuk a predikaciot. Az egyutteles a kerdes, hogy ez hogy valosithato meg a legjobban, hogy maximalizalhato a tarsadalom egeszenek a szabadsaga (ami persze azt is jelenti, hogy egymassal nem baszunk ki, es ettol jonnek be a korlatok), jolete, boldogsaga.

Nem kell ehhez se isten, se vallas. Empatikus emberek kellenek.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.04.16. 14:31:01

@Modor Tibi: TOP2 kimondhatatlan blogger nick EVÖR: Interstellar Overdrive és Amphiprion Ocellaris. Az enyém azért nyer, mert én magam se tudom kimondani.
Békásmegyer hegy felöli oldal (west coast).:)
Dörömbölnek a vágyak nálam is majdnem befért.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 14:33:07

@atleta.hu: A hülyeségeidhez is "empatikus emberek kellenek". Csak én nem vagyok az.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.04.16. 14:44:18

@szes.istvan@freemail.hu: Azt nem tudom, spec en sem, de te emellett meg egyszeru is vagy, mint a faek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 14:51:25

@szes.istvan@freemail.hu:

A vallás, erkölcs, Isten, egyház mind, mind gyűjtő fogalom. Sőt még az ateista is, hiszen aki nem hisz Zeuszban az is ateista, csak egy más ateista. Ja meg tele van a világ ateista egyházakkal, meg az ateistáknak is van Istenük. Tehát amit Ákos nyilatkozott, az nem más mint egy jó nagy balalalalalalal hablatty. Akkor nem lenne az, ha konkrétan fogalmazott volna.

Hazánkban is kifutóban van a kereszténység divatja és helyette más és új vallások, egyházak, világnézetek jönnek.

A kereszténység egyébként inkább égő és ciki dolog:

vilagnezet.blog.hu/2010/02/08/keresztenynek_lenni_ego

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.16. 15:39:29

@Taiki: Tényleg messze vezetne, de mindegy is.

@szes.istvan@freemail.hu: OK, igazad van, valamiért rosszul emlékeztem, meg elhamarkodottan alkottam véleményt. Köszi a kijavítást. Bocsi, my fault, stb.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.16. 15:43:47

@szes.istvan@freemail.hu: Jobban belegondolva, amit valójában mondott Ákos az interjúban, az is hülyeség. Miért kell hívőnek lennem ahhoz, hogy felelős ember lehessek? Ha valakinek ehhez egy istenre van szüksége, az régen rossz. Képmutatás.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.04.16. 15:45:46

@joeramirez: a kisteremben minidg több a fiú. nemtom mért, a lányok nem voltak annyira bonanzások? én mode-os voltam mode-os hajjal, de az elment bonanzásnak is szerintem. ilyen az egyik oldalán hoszzú a másik rövid (jézusom. most is ilyen...)

Jedlik 2010.04.16. 15:50:17

@bebike: "Egyébként ez a borózós, Krúdys életvitel már inkább egy érett céltudatos , felnőtt művész attitűdje. Átalakult és szerintem jó irányba,valószínűnek tartom ugyanúgy egy hullámot indít el Krúdy és a borkultúra felé , mint anno a Bonanzával. "

Minden bizonnyal igazat beszélsz kedves barátom. Szerény véleményem azt diktálja nekem, hogy kimondjam itt szűkkörben, hogy csodálatos kultúrmisszionárius a mi okkal tisztelt Kovács Ákosunk. A bor és a zene mind-mind az ősi magyar kultúra részei és imígyen hinti elénk gyöngyeit ez a remek ember. Talán követőkre is talál idővel, hogy csodás muzsikája mások szívét is letaglózza.

fénycsepp 2010.04.16. 15:59:14

Tisztelt blogszerző úr,

Gratulálok a cikkhez, valósággal bearanyozta a napomat :)

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 16:13:54

@IGe: "A kereszténység egyébként inkább égő és ciki dolog"
Ezzel a blogszintű óvodás okossággal feltetted a pontot az ipszilonra.
Mindezt 2010-ben, Bakunyinra meg Nagy Bandóra hivatkozva. :-D Na ez az égő, nem is kicsit.

@Imiface: "Miért kell hívőnek lennem ahhoz, hogy felelős ember lehessek?"
Mert felelős az, aki tudja, hogy felelni kell. Nem az "empatikus embereknek", hanem, igen, jujujj, Istennek. Akinek "üres az ég" (© by Á.), annak nem kell felelnie senkinek, semmiért.
Maga a reakciód - "elhamarkodottan alkottam véleményt, rosszul emlékeztem" - konkrétan egyedülálló a nettörténelemben, én legalábbis nem találkoztam még vele. Köszi.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.04.16. 16:15:44

@Bettie Page: Nem tudom,nekem pont nem úgy tűnik! :)
Szerintem a BB kis teremben arányaiban sokkal több a lány!

De annyira nem szoktak felszabadultan táncolni,
mint ti, mode-os lányok '-)

Éjjel kettőtől inkább a 80-as évek terembe megyek, addigra a nagy teremben fáradt remixek mennek, a Bonanzások meg eltűnnek nagy számban, eygszerre :)

beszerző · http://beszerez.hu 2010.04.16. 16:18:47

Istenem, anno mi, rockerek, mennyire rühellettük az összes "köcsög depecsest és bonanzást" (így:-), most meg azt veszem észre, h egyre több DM és BB számot értékelek és dúdolok, ha szóla rádióban:-)
Szvsz a Valami véget ért-nél ért Á. a csúcsra, másfelől A jel nekem nem BB, hanem Pokolgép:-)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.16. 16:24:15

@szes.istvan@freemail.hu: Nekem nem kell Isten ahhoz, hogy felelős legyek. Apám, anyám által belémnevelt tisztesség, becsület, egyenesség - ilyen dolgokra gondolok... Nekik tartozom felelősséggel, meg önmagamnak. De ez már tényleg egyéni értékrend kérdése, én így gondolom, Te úgy, Ákos meg amúgy, csak nem szeretem, ha valaki kategórikusan kijelenti (pont Istenre hivatkozva), hogy bizonyos emberek kevesebbek, mint más bizonyos emberek.

Hát nincs mit, én is utálom, ha valaki rosszul idéz/hivatkozik, és abból von le következetéseket, aztán azért reagáltam így.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 16:24:16

@szes.istvan@freemail.hu: Az a te problémád, hogy az idézett hírességek közül csak őket ismereted fel és nem tudod ki volt például John Adams (1735-1826). Ezek szerint azt sem találod Égőnek és cikinek, hogy Sztálin és Hitler is keresztény ember volt. Nos ezekkel meg azért jobb nem egy fan klubba tartozni.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.04.16. 16:28:59

@joeramirez: á mi végig a new wave teremben vagyunk, néha átmegyünk a nagyterembe, de inkább nem - a bonanza teremtől félek. tényleg sok ott a fiú:) a bonanzás lányok hülyék. mi sokkal jobbak vagyunk:)

jenőné 2010.04.16. 16:33:54

Az első szótól a top 5 dalig bólogattam. (az a lista vállalhatatlan). Nálunk úgy jött az első videó a családba, hogy anyám úgy időzítette, hogy mikor a '92-es koncertet leadják a tvben, fel tudjam venni. a mai napig emlegetik, hogy ültem a tv előtt, énekeltem, és közben folytak a könnyeim.

thim 2010.04.16. 16:39:24

5* neked, mert elmondatott minden ami elmondhato!!! :))) aki meg most nem erti meg, az akkor sem ertette es ezutan se fogja....
de ezert szep az ember, ha egyformak lennenk, az tul uncsi lenne...:)

thim 2010.04.16. 16:47:37

TOP 5

1. Ujra elsz
2. Rosszkedv
3. Vidam Dal
4. Berlin
5. Like the rain

Ja, es ez Raktar utca...:))) nem bekas:))) legalabb is 1989ban:)

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 16:47:52

@IGe: Elképesztő baromságokat írsz, Hitler is, Sztálin is irtotta a keresztényeket, de ez ne zavarjon: mindketten kábé annyira voltak keresztények, mint te. Viszont te biztosan tudod (?), ki volt John Adams. Igaz, hogy se Bakunyin, se Nietsche nevét nem sikerült magyarul leírnod - mert kopipésztelted az egészet valami vallásellenes oldalról. Az illusztrációd is magáért beszél: csak egy majomszintű lény ácsol horogkeresztet a szenvedés keresztjéből. Ezzel nagyjából a HétköznaPiCsa fan klubba íratkoztál be.

@Imiface: "Nekik tartozom felelősséggel, meg önmagamnak"
És ha meghalnak a szüleid, kinek tartozol felelősséggel? Magadnak? Ez komoly? És akkor te magad mondjuk bármikor mentesítheted magadat a felelősség alól, nem? Nem mondta senki, hogy bárki kevesebb. Az interjúban az volt hogy "felelős csak az lehet, aki tudja, hogy van kinek felelni. Akinek az ég üres, kinek is felelne?" Érdemes lenne végiggondolni.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.04.16. 16:49:53

@Bettie Page: Talán ezért nem volt soha BB-os barinőm ? :)
Azt nem tudom, hogy agyilag milyenek, de olyan enerváltan mozognak

A másik kis teremben nekem a buzuoid zenék jönnek be, mint Bronski Beat, Softcell, Duran Duran, Communards, Pet Shop Boys, Divine

Meg persze Kraftwerk, Nitzer Ebb, Sisters of Mercy

Egy csomó most hirtelen nem is jut eszembe
A lényeg, hogy jó ott lenni

Csak kevés a csaj :(

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 16:55:18

@szes.istvan@freemail.hu: A keresztények egyik kedvenc időtöltése volt évszázadokig, hogy igyekeztek kinyírni a konkurens egyházaik híveit. Ez történelmi tény, kár vitát nyitni belőle.

Az is történelmi tény, hogy Sztálin 21 éves koráig papnak tanult, így keresztény ember volt. Hitler is keresztény volt és eléggé sok közös kép van a papokkal róla: www.nobeliefs.com/nazis.htm

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2010.04.16. 17:00:10

hat meg kell osztanom az en bonanzas sztirmat. garantalt kozrohej.
kis csimaszkent noverem hatasara lettem bonanzas, ill. tole nyultam a kazettakat eloszor es megtetszett. sokat hallgattam (erdekes modon nalam megfert mellette a Nirvana es G'n'R is). sose hordtam bonanzas cuccokat mondhatni szegyenlos voltam! nade kesobb! noverem meglepett 1 elmondatott poloval, bonanzas nyaklanc + bomber mar volt (acelszurke nem fekete). szal egyetlen egyszer vettem fel soha tobbet . tipikusan az en szerencsem.
szal nagy buszke feszitek suliban egesz nap, suli utan irany a vasutallomas (Szolnok) . tudni kell a suli mellett volt a "jarmujavito muv. haz" ahol koncertek voltk alkalomadtan. na most mondja meg valaki mekkor luzernek kell lenni ahhoz hogy arra a napra idozitsem a bonanza outfit viseleset amikor Akela koncert van a jarmu muv hazban? eletem leghosszabb 1kme volt a suli meg az allomas kozott. azota se kaptam annyi halalos fenyegetest sztem :D azota se tudom sirjak e vagy rohogjek ezen. szerencsere nem vagyok/voltam kis darab szoval testi fenyites nem lett beloe (bar verbalisan kilatasba helyeztek parat rokker kartarsak)

szoval karmikus jelkent ertelmezve soha tobbet fel nem vettem :D na ez az en sztorim

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.04.16. 17:02:28

@szes.istvan@freemail.hu: Félreértesz. Nem úgy tartozom nekik felelősséggel (mármint a szüleimnek), hogy konkrétan elmondom nekik, hogy mit csináltam jól-rosszul. Hanem a szellemiség, a világnézet, a tisztesség, amit belém neveltek, az elég ahhoz, hogy felelősen tudjak élni. Nem vagyok hívő, de pl. mégsem csaltam, sikkasztottam soha egy forintot sem, pedig megtehetném. Miért? Mert úgy neveltek, hogy nem helyes. Ennyi. Ehhez Istennek semmi köze. Szerintem.

De van, aki úgy érzi, kell egy isten, hogy felé elszámoltatható legyen. Ki így, ki úgy éli életét, nincs ezzel semmi baj.

cro 2010.04.16. 17:07:24

A pólós dolog nekem is bejött. A suli kollégiumába, ami addig kizárólag hímekkel volt megpakolva, abban az évben érkeztek először csajok. Természetesen a magamfajta B-oldalas :) embereket a first class dívák észre sem vették. Egészen addig, amíg egy hétfői napon a hétvégén frissen vásárolt Live-pólómban jelentem meg a vacsoránál. Abban a pillanatban kettő, azaz 2 darab félistennő tüntetett ki megkülönböztetett figyelmével, még a vacsorát is hármasban költöttük el. Ha azt mondom, hogy az ázsióm robbanásszerűen növekedett, nem mondtam semmit.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 17:11:35

@Interstellar Overdrive: OK, értelek, de a viszontválasz miatt kénytelen voltam írni. Ákos és az általam preferált valláskritika témában van egy közös vonás. Írtam neki nagyon régen egy levelet és aztán szinte arra válaszul megjelent egy száma. Itt a szám szövege:

ákos : Mindenki táncol - dalszöveg

Dalszöveg beillesztése más oldalon. mi ez?
Valaki jött, aki biztosan tudta
És bizalmasan a fülekbe súgta
Hogy megváltozott minden
Hogy nincsen többé Isten
És lehet gyorsabban élni
Nem kell az ördögtől se félni

A város így mulat
Jó a hangulat
Senki sem áldozat
Mindenki táncol
Járják szüntelen
Hatalmas bálterem
Mindenki bűntelen
Mindenki táncol

Mielőtt végképp' elnémult volna
A hírnök még azt is bevallotta
Hogy lehetünk újra gépek
Sugaras erőtől szépek
Hiszen minden gátlást levetkezik
Aki a jövendővel szeretkezik

A város így mulat
Jó a hangulat,
Senki sem áldozat
Mindenki táncol
Járják szüntelen
Hatalmas bálterem
Mindenki bűntelen
Mindenki táncol

Sorsod vagy démonod
Táncolj és megtudod
Mindenki feldobott
Mindenki táncol
Járják szüntelen
Hatalmas bálterem
Mindenki bűntelen
Mindenki táncol

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 17:12:16

Értékeknek nevezett dolgokat/fogalmakat (erkölcs, tisztesség, 'igaziérettművészet', kurvaanyám) bármilyen ideológia nevében nagypofájúan és lenézően kisajátítani saját magunknak, ráadásul a felebarátiszeretet és hasonló értékek nevében gyűlölködni, meg a demagóg politizálást rosszul művészetnek feltüntetni kra nem rakenroll, maradjunk annyiban.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:14:19

@IGe: Persze, Sztálin papnak tanult, tehát a kereszténység rossz: kristálytiszta logika! :-D Meg Gyurcsány is pap akart lenni, gyakran bérmálkozott. Aki (csak) ennyit tud a kereszténységről mint te, azzal kár vitatkozni. A keresztényeket már akkor üldözték, amikor még nem volt tömeges vallás, tudod, Colosseum, oroszlánok, ilyesmi. Ha kevesebbet kopizgatnál militáns keresztényellenes oldalakról és esetleg vallástörténettel, művészettörténettel múlatnád drága idődet, rádöbbennél, mennyi hülyeséget halmoztál fel a fejedben. Van, akinek a kereszténységről II. János Pál ugrik be, esetleg Bach, vagy az első ispotályok, bencés- és domonkosrendi iskolák, a komplett írásbeliség, a kórus- és orgonamuzsika, esetleg az a néhány templom Európa- és világszerte, a pár milliárd hívőről nem is beszélve. Neked Sztálin ugrott be. Van ilyen.

cro 2010.04.16. 17:14:50

A posztban egyébként az a legjobb, hogy elkezdtem hallgatni a Live albumot, és a három esztendős leánykám itt rázza rá mellettem a seggét. :)

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:17:42

@IGe: Ha ennyire hülye vagy, hogy nem fogod fel, hogy a Mindenki táncol pont azt a vallásellenes, istentagadó szöveget parodizálja, amit te is nyomsz, akkor inkább linkelj Bakunyint, az jobban megy.

Ontopiknak írok kedvenc BB-dalt is:
A Megváltó (1991)
:-D

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 17:18:27

@szes.istvan@freemail.hu: Itt ezt elemezni tovább és ilyen mélyen OFFTOPIK azaz illetlenség. Ha vitázni akarsz még is róla, akkor ezen a két helyen biztosan meglelsz valláskritikai témákban:

vilagnezet.blog.hu/

vallaskritika.virtus.hu/

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:23:02

@IGe: A kereszténységről szóló OFFTOPIK (illetlen) vitát te kezdted, kis vöröskatona. Hirtelen fontos lett az illem. Ne csak írj, olvass.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 17:24:49

@szes.istvan@freemail.hu: spanyol inkvizíció, boszorkányperek, eretnekek (Szentírást máshogy értelmezők) szisztematikus üldözése, a Szentföldön keresztes hadjáratok keretében véghezvitt vérengzések, az afrikai AIDS-ellenes kampányok tönkretétele, stb. Ez nyilván nem jelenti, h 'a kereszténység rossz', azt jelenti, h 'a korlátoltság rossz', és ezzel magyarországi keresztény egyházakban valamint Ákos idézett nyilatkozatában vastagon lehet találkozni. Nem csak ott, nyilván. De most Ákosról volt szó épp.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.04.16. 17:29:46

@joeramirez: ja sajnos ott is kevés a csaj, mondjuk nekem ott kim wilde. a duran duran, sisters of mercy, és cure amire visítva ugrálunk.

min 2010.04.16. 17:31:03

Mondjuk a "Szervusztok techno testvérek" elég vicces volt. Messze volt a jó "techno"-tól mint pl. Front242, Front Line Assembly stb..
Amúgy jó zenét játszott a Bonanza még ha erősen is a DM-re hajazott.
Volt is dzsihád a skinheadek és bonanza/DM-esek között amikor az utobbiak felvették az emlegetett bomber,farmerm martens szerkót...rég volt, jó bulik,bunyók voltak:-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.16. 17:32:42

@szes.istvan@freemail.hu: A felesleges sértegetési próbálkozásaid után, már ne is gyere mert nem veszlek majd emberszámba.

Másoknak egy hasonló szövegű szám, csak ez John Lenon:

vilagnezet.blog.hu/2010/03/09/kepzeld_el_hogy_nincs_mennyorszag

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:35:21

@Lamorak: Ákos tehát akadályozza az AIDS elleni kampányt. Biztos, hogy csak Afrikában?

A korlátoltságot ne korlátozzuk csupán a magyarországi keresztény egyházakra. De hát egy jó ideje ti, ateisták uraljátok a világot. Azóta meg minden sokkal jobb. Ugye?

Ha meg Ákosról van szó, akkor Az utolsó hangos dal pont idevág.
Küldöm mindenkinek, aki szereti.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 17:38:44

@szes.istvan@freemail.hu: nemtom, hol tanultál logikát, én az egyházról beszéltem, remélem, Ákos azért még nem policy maker a katolikus egyházban (ha az, akkor my mistake, igen, akadályozza). Nem is korlátoztam a magyarországi keresztény egyházakra, sőt, még csak az egyházra sem, azt meg ki a fasz mondta neked, h pl. én ateista vagyok. Az 'Utolsó hangos dal' meg remekül illusztrálja a művészetnek álcázott rossz politizálást.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:48:03

@Lamorak: Idézz lécci egyetlen sort AUHD-ból, ami politizálás. Rossz vagy jó, mindegy. Megvárom.

Az afrikai sztorit jól bekajáltad, pont ahogy a fél világ. A pápa azt mondta, hogy nem a koton a megoldás, hanem az, ha nem kúrnak össze-vissza az emberek. Lehet, hogy ez nem szó szerinti idézet.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 17:55:34

@Lamorak: "az afrikai AIDS-ellenes kampányok tönkretétele"

Itt inkább a hírolvasók elméjének tönkretételéről kéne beszélni.
Nézzük, miről is volt szó - valójában:

XVI. Benedek: Úgy mondanám, hogy az AIDS problémáját nem lehet csak reklámszlogenekkel elintézni. Ha nincsen benne lelkület, ha az afrikaiak nem segítenek egymáson, nem lehet megmenekülni ettől a problémától az óvszerek osztogatásával, sőt, az a veszély forog fenn, hogy csak növeljük a problémát. A megoldást csak egy kettős elkötelezettség révén találhatjuk meg. Egyrészt emberibbé kell tennünk a szexualitást, vagyis lelki és emberi értelemben elő kell segítenünk a megújulást, ami magában hordozza az egymás iránti magatartás új módját, másrészt igazi barátsággal kell közelítenünk a beteg emberekhez is, áldozatok és személyes lemondás árán is, hogy mellettük álljunk.

(A katolikus egyház közöségei és mozgalmai mindenki másnál régebben segítik az AIDS áldozatait Afrikában, pl. a Sant’Egidio közösség vagy a kamilliánusok és mindazon a nővérek (apácák), akik a betegek szolgálatában állnak. Csak ugye erről keveset hallani. Küldjétek oda Vujityity Tvritkót!)

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 17:58:04

@szes.istvan@freemail.hu: örülök, h már csak részletekről reagálsz, nem az elvekről, én leszarom, keresztény v nem keresztény vki, nem erről van szó.

Az afrikai sztoriban azért csak benne van az, h de bazmeg, a koton IS megoldás, és ha vki ideológiai alapon azt terjeszti az afrikaiaknak, h nem (akkor is, ha az ő megoldása, nevezetesen, h ne dugjanak össze-vissza, szintén megoldás, de hadd ne már a pápa mondja meg az afrikaiaknak, v akár nekem, kivel és mennyit dugjak), akkor az azért eléggé sáros.

Az 'Utolsó hangos dal' nyilván kiadásának magyarországi kulturális kontextusa révén lesz igazán átpolitizált (amikor pl. Ákos ilyen v olyan oldali, ilyen v olyan lapot olvasó rajongói egymásra kacsintanak, h "nem lehet ugyan megfogni, de azért mi tudjuk, mit jelent az 'Akkor is ha van, / Aki minden szennyből kimos', ugye?"), az egész akkori Ákos-imidzs meg szövegvilág sokszor mozgott a rajongók, pártok, egyházak által könnyen magáévá tehető 'biztonságos' bibliai képvilágban, amit egyes rajongók-pártok-egyházak előszeretettel értettek is így, Ákos meg tette alájuk a lovat pl. a nyilatkozataival. Spóroljuk meg a 'deákosnemúgygondolta' kört, úgyse tudjuk, Ákos hogy gondolta. Az viszont k élet, h sok-sok hallgatója így értette, intézmények és médiumok erre használták, ő pedig mosolyogva nézte ezt.

bioLarzen 2010.04.16. 18:18:39

Techno-testvér,
szívemből beszéltél.

Az az Emlékműves BS-kocert örök élmény marad.

bio

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 18:19:05

@szes.istvan@freemail.hu: ugyanakkor II. János Pál, bármennyire bírtam is, ennél jóval több ideig és jóval keményebben vetette el a kotont mint megoldást, és a szexualitás kérdésében sem volt vmi megengedő. És ha már ott tartunk, de bizony, a koton is egyfajta megoldás a problémára, márpedig ha vki azt állítja, h nem (még akkor is, ha az általa felkínált alternatíva, mmint h ne dugjanak az afrikaiak össze-vissza, szintén megoldás), az azért sáros egy kicsit. Amellett, h nem vagyok benne biztos, h a pápa kéne az afrikaiaknak (v neked, v nekem) megmondja, kivel és mennyit dugjunk. Ezzel együtt talán nyilvánvaló, h kra nem az itt a célom ebben a gondolatmenetben, h bután azonosítsam a keresztény egyház(ak)at a korlátoltsággal és ostobasággal, hanem h mondjuk már ki, a kimondottan korlátolt v ostoba intézkedések még akkor is korlátoltak és ostobák, ha igen tiszteletreméltó intézményektől származnak. Ha egy intézmény története során különösen sok ilyennel áll elő, nyilván nem fogják szeretni; ettől még velejéig gonosznak tartani ugyanilyen nyilvánvalóan logikai hiba.

Az 'Utolsó hangos dal' meg egyértelműen a megjelenése körüli magyar kulturális kontextusban lett igazán átpolitizált, hiába szép biblikus képekkel operál, Ákos egyes rajongói, egyes pártok tagjai, stb. stb. előszeretettel kacsintottak össze, h 'ugye mi azért tudjuk, ki az "aki minden szennyből kimos", meg milyen végső elszámolásról is van itt szó, stb.stb.'. Spóroljuk meg azt a kört, h 'deákosnemisígygondolta', mert sosem tudjuk meg, Ákos hogy gondolta; viszont tény, h hallgatói sokszor így értették, intézmények és médiumok így tálalták, ő maga pedig boldogan mosolyogva épp ezekkel a pártokkal-médiumokkal-intézményekkel üldögélt tribünökön. Felesleges most elkezdeni követelni a szövegszerű bizonyítékát ennek; ez egy elterjedt értelmezés volt (biztos most is az), és mint ilyen nyilván legitim, én viszont, mint már mondtam, nem nagyon szeretem az értékek/fogalmak/biblikus képek ilyen kisajátítását.

szes.istvan@freemail.hu 2010.04.16. 18:27:48

Hogy a tisztelt hallgatók hogy értik, ki hogy tálalja, az tökmindegy. "Minden szennyből az Ördög szokta kimosni a klienseit. "Elterjedt elemzés" sose volt, hacsak a teljesen beszart ifjúszocik pánikreakcióját nem akarod annak tekinteni.
Az utolsó hangos dal az utolsó ítélet Jelenések könyvében megfogalmazott képeivel van tele: aki a teljesen egyértelmű biblikus utalásokban napi magyar politikát lát, az vagy hülye, vagy szörnyű bűntudat gyötri.
Esetleg mindkettő.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 18:31:22

@szes.istvan@freemail.hu: hű, látom a személyeskedés nálad értelmezési stratégia, sajnos ahhoz már öreg vagyok, h 'ifjú' legyek, ahhoz meg jobban leszarom, h 'szoci' (akármit is akarsz ezzel mondani), bűntudatom meg nem nagyon lehet, mert sosem vettem részt a magyar napi politikában, szóval tekintsünk el ettől, én sem mondok rólad semmit, hiszen fogalmam sincs, ki vagy.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 19:45:37

Ugyanakkor hadd tegyek hozzá vmi pozitívat is, nevezetesen h egyetlen Ákos-számot szeretek feltétel nélkül, mert kib gyönyörű, a 'Keresem az utam'-at. Igaz, h azt Jamie Winchester írta, de ebből látszik, h a robotoknak is vannak jó pillanataik.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.04.17. 02:09:54

jó kis nosztalgiahullámot indítottál el bennem :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.17. 02:51:00

Ez a vallási-világnézeti vita nevetséges.

További top 5:

-Vidám dal (bizony, ez a Menczel Gabi szerzeménye)
-Ne titkold (békásmegyeri vörös, de összekarcolt liftekjutnak eszembe)
-A vér szava
-Kihalt minden
-Éjjel a városban (az ákosos-videós feldolgozás)

BWG 2010.04.17. 09:42:26

@Modor Tibi: "Ez a vallási-világnézeti vita nevetséges." Az. Magam sem értem, minek megyek bele ilyenekbe. Sztem csak szimplán nem akartam dolgozni.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.04.17. 10:02:50

@Modor Tibi: "békásmegyeri vörös, de összekarcolt liftek"
ÁÁÁ! Óriási! Öngyújtóval megolvasztott műanyag gombok. Azt tudtátok, hogy egy kulcs segítségével kívülről be lehetett "ragasztani" a liftet? Különösen hasznos volt mérsékelten szimpatikus szomszédok nevelésére...

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.04.17. 10:20:31

Az alábbi fanatikusokat keresem még:
- akinek volt Bonanza füzete
- aki volt dedikáláson (óriási sorok...)
- aki járt Bonanza Banzai klubba

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.04.17. 21:53:30

@BWG: egy A bosszú népénél még megértettem volna, de itt... :)

@Amphiprion Ocellaris: űű, a füzetet én már csak fénymásolva kaptam meg. Onnan tanultam meg az angol számok szövegét. "hey Orpheus - go and find Euridice" stb.

Hans Lopkowitz 2010.04.18. 14:36:04

Fú, ezeket a képeket még én csináltam

Chat Egon · http://egon.blog.hu 2010.04.19. 09:48:28

Egy sokat másolt demófelvételről az Induljon a banzáj, még az első album megjelenése előtt: nekem ez az első emlékem a Bonanzáról.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2011.06.20. 13:13:14

Szerintem sem lettek a bonanzások Àkos rajongók később. erre van magyarázat. :-)

fric 2012.01.11. 13:46:11

Hogy stílusosan enyém legyen a 101. hozzászólás.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása