Mentsük meg gyorsan a horrorfilmeket!

2010.05.07. 10:35
Hollywood szeret biztosra menni. A folytatások és a nagy költségvetésű szuperhősös, képregényfilmek forgatagában néhány dolog az utolsó évtizedekben nem változott a box office-listák győzteseinek szereplői között. Ez pedig a népszerű horrorszériák feldolgozása. Közben teljesen kicsavarták a műfajt.

A slasherfilmek nagy durranása a 2003-as év volt, ekkor került mozikba a nagy sikert produkáló Texasi láncfűrészes. Azóta a Halloween és a Péntek 13 új változata is elkészült, múlt hétvégén pedig a Rémálom az Elm utcában került a mozikba. A bevétellel most sincs gond, a 30 millió dolláros költségvetéséből 30-at már visszahozott a film, de úgy tűnik, beragadt a műfaj a 80-as évek remake-jeibe. Amerika híres-nevezetes pszichogyilkosai (Freddy, Jason, Michael Myers, Bőrpofa) után már nem maradt olyan neves horrorikon, akit elő lehetne venni. A Sikoly 4 és a Fűrész 7 forgatása előtt új fordulatokat keres az ew.com.

1. A Rémálom az Elm utcában folytatása legyen sokkal szórakoztatóbb, írják. A remake-ben sikeresen megteremtették az atmoszférát, volt néhány ijesztő rész, Jackie Earle Haley könnyedén hozta Freddy figuráját, a kérdés csupán az, miért vették ennyire komolyra a filmet. Az eredetiben Freddy sokkal viccesebb és szokatlanabb volt. Az új franchise-nak is erre lenne szüksége: engedjék szabadjára az írók a vérengzős elképzeléseiket.

2. Ne legyen több zombifilm. A műfajt teljesen kicsavarták, az élőholtak már semmi újat nem tudnak nyújtani, gyakorlatilag egyetlen regény sem tud tud halálra rémiszteni senkit.

3. Wes Craven hamarosan hozzálát a Sikoly 4-hez, a gond az, hogy a harmadiknál már mindent bemutattak, amit lehetett. Hogy a franchise-t valóban emlékezetesen tudják folytatni, Cravennek azt kell tennie, amit az első Sikoly esetében is tett: meglepett mindenkit. Teljesen új trükköket kellene alkalmaznia. Az első részt 1996-ban mutatták be, most pedig 2010 van, az eltelt éveket is ironikus módon lehetne kezelni.

4. Szintén fontos kérdés: mi történt M. Night Shyamalannel? A rendező továbbra is a hitchcocki thrillereket részesíti előnyben, olyan csavarokat mutat be, amiken már csak a 11 év alattiak lepődnek meg. Shyamalan erősen dolgozott azon, hogy igazi márkanévvé váljon. Jó rendező, de amire igazán szüksége van, az egy jó forgatókönyvíró, ez ne ő maga legyen.

5. Ne feledjük el Pinheadet. Az első Hellraiser-filmet 1987-ben mutatták be, habár nem övezte olyan hatalmas rajongás, mint a 70-es 80-as évekbeli slasherfilmeket, de az alkotás kult lett, megvolt a saját rajongóbázisa. Pinhead gyakorlatilag szadomazo válasz volt Freddy Kruegerre, a Hellraiser-filmek pedig pont akkor jöttek ki, mikor ez a trend hódított, és ehhez még hozzájött a megszokott történet. Épp itt az ideje, hogy újraindítsák a szériát.

6. A 3d-s láz némi lökést adhat a műfajnak, amiben machetével vagdalnak, éles szerszámokkal szurkálnak és láthatatlan lények zavarják meg a nyugodt perceket. A Fűrész-franchise producerei már tavaly bejelentették, a hetedik részt 3d-ben készítik, azt remélve, hogy ezzel több ember ül be a filmre, mivel a hatodik rész siralmasan teljesített. Weinsteinék is úgy döntöttek, hogy a harmadik Halloweent 3d-ben forgatják és a Rémálom az Elm utcában folytatásának is adnak egy plusz dimenziót. A 3d mellett a vérgőzös karneváli hangulat is hiányozhat.

Kérdés, hogy merre kéne haladniuk a hollywoodi horrorfilmeknek. Mivel nem próbálkoztak még a készítők? Melyik, eddig még horrort nem készítő rendező tudna igazán jó filmet alkotni a műfajban? - vetik fel az ew.com elemzői.