Az Avatar csak béna zöld propaganda

2010.04.25. 14:55 Módosítva: 2010.04.25. 15:55
Kedvenc moziblogunk, az io9 különleges toplistával ünnepelte a Föld napját: összegyűjtötték a mozitörténelem legdrágább és legszájbarágósabb környezetvédő üzeneteit.

Avatar

A film üzenete: ne baszakodj az indiánok szent fájával, mert pórul jársz! A new age az űrkorszakban tombol tovább: utazz te is a Pandorára, ahol örök szerelem vár, és a kék bőrű hippik a hajfonataikkal rá tudnak csatlakozni természet anyácska nagy, közös biointernetére. Make love, not unobtainium!

Holnapután

A film üzenete: azonnal fejezd be a környezetszennyezést, mert a globális felmelegedés megolvasztja a sarkvidéket, langyos lesz a Golf-áramlat, és megfagynak az amerikaiak. Akik szerint a lusta mexikóiak egy kicsit azért rendesebbek a kóbor farkasoknál, mert míg a tequilavedelők befogadják az amerikai menekülteket, az ordasok inkább felzabálják.

2012

A film üzenete: már a maják is megmondták, 2012-ben vége a világnak. A földlakók egyébként egy szemét és önző népség, mert a fejeseink nem építették akkorára a hajókat, hogy oda minden ember beférhessen.

Az esemény

A film üzenete: ha tovább pusztítjuk az esőerdőket, a növények fellázadnak és megölnek minket. A levegőbe permetezett neurotoxinjaik miatt az emberiség önként és dalolva fekszik a fűnyírógépek elé.

Táncoló talpak

A film üzenete: ha nem teszünk semmit a sarkvidéki jégsapka felolvadása ellen, megöljük a pingvineket! Akiket amúgy a természetfilmesek félreismertek, mert igazából aranyos, táncoló-éneklő pincérimitátorok. A kevésbé aranyos, rossz hangú állatok nyugodtan meghalhatnak.

Ferngully, az utolsó esőerdő

A film üzenete: a környezetszennyezést meg a savas esőket igazából egy szarkupacra emlékeztető szellem szabadítja ránk, aki néha Tim Curry hangján énekel bluesdalokat. Kedves gyerekek, ne engedjétek a gonosz Hexxust az erdők közelébe, és akkor megmenekültünk.

WALL-E

A film üzenete: az emberek lusta, kövér, hedonista szemétládák, akik teleszemetelték a Földet csokipapírokkal, aztán leléptek az űrhajóikkal. Csak szeretettel győzhetünk a reklámfüggő, konzumidióta fogyasztózombik ellen.

Star Trek 4 - A hazatérés

A film üzenete: ha gonosz bálnavadász vagy, Kirk kapitány személyesen fog visszautazni a térben és az időben, hogy seggbe rúgjon, és még a ceteket is lenyúlja.

Nyugi, van még remény

Az io9 azért összeírt pár olyan filmet is, amelyek szórakoztatóan nevelnek környezettudatosságra. Kedvenc húsvéti horrorunk, a Night of the Lepus az óriás vérnyulak inváziójával, A bárányok harapnak meg legelőnyi zombirkával mutatja be a klónozásban rejlő veszélyeket.

Szépség és sugárfertőzött szörnyeteg (The Toxic Avenger, 1984)
Szépség és sugárfertőzött szörnyeteg (The Toxic Avenger, 1984)

Örök klasszikus még a Majmok bolygója, ahol az emberiség az atomenergiával nemcsak visszarobbantotta magát a barbár korba, de elindította a beszélő csimpánzok evolúcióját is. A 84-es The Toxic Avenger azért kihagyhatatlan, mert itt egy bombanőket csöcsörésző, mutáns szuperhős tépi le a környezetszennyezők karját (ha túléljük 2012-t, egy évre rá lesz belőle remake is).