Beperelték a MÁV-ot a zsidók deportálása miatt

Vágólapra másolva!
Pert indítottak egy chicagói bíróságon a Magyar Államvasutak ellen a holokausztban való közreműködése miatt. Az egykori áldozatoknak 95 hozzátartozója szerepel a felperesek között, akik összesen 1,24 milliárd dollár kártérítést követelnek.
Vágólapra másolva!

Beperelték a Magyar Államvasutakat (MÁV) a holokausztban való részvétele miatt. A felperesek a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei, akik egy chicagói bíróságon adták be keresetüket kedden, amelyben jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A beadvány benyújtását kilenc év - a magyar kormány együttműködése vagy közbenjárása nélkül végzett - kutatómunka előzte meg, amelynek során több tízezer hivatalos dokumentumot vizsgáltak át kelet-európai, illetve német levéltárakból és izraeli irattárakból. Felhasználtak számos, a holokauszt túlélői és történészek birtokában levő okmányt, illetve a washingtoni Holokauszt Múzeum dokumentum-gyűjteményéből származó anyagot.

A felperesek - elsősorban a magyar holokauszt áldozatainak Izraelben és az Egyesült Államokban élő hozzátartozói, összesen 95 személy - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Előbbi a holokauszt áldozataitól eltulajdonított vagyon mai áron számolt értéke, utóbbi pedig büntető jellegű jóvátétel, amiért a MÁV "gyalázatos és buzgó módon részt vett a népirtásban". A felpereseket a Monico Pavich & Spevack chicagói ügyvédi iroda képviseli.

A felperesek szerint a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba. Ezen kívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől, amivel megszegte a népirtás tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt. A perirathoz csatoltak egy olyan fotót is, amelyen MÁV feliratú vagonok és előtte emberek láthatók, az aláírás szerint zsidók szállnak be a kocsikba. A MÁV "pontosan tudta, mit tesz", és csaknem minden szerelvényét éjjel-nappal arra használta, hogy az embereket Auschwitzba szállítsa. A szerelvények üresek voltak, amikor Magyarországra visszatértek. "Az alperes által biztosított szerelvények nélkül több százezer zsidót nem lehetett volna Auschwitzba szállítani" - olvasható a keresetben.

A dokumentum szerint bár szükségképpen érzéketlenség pénzről tárgyalni a holokauszt áldozatai ellen elkövetett, kimondhatatlan gonoszság kapcsán, jogi úton csak pénzügyi kártérítést lehet kapni.

A keresetet kedden nyújtották be az illinois-i északi kerületi bíróságon, az ügyben már kijelölték a bírót. A bíróság honlapján fellelhető kereset felperesei közül 23-an amerikai lakhellyel rendelkeznek, 69-en Izraelben laknak, egy-egy személy Nagy-Britanniában, Brazíliában, illetve Magyarországon él.

Hasonló pert már indítottak korábban a francia állam és az állami vasúttársaság (SNCF) ellen. 2006-ban a Toulouse-i közigazgatási bíróság 62 ezer eurónyi kártérítésre kötelezte a francia államot és az SNCF-et, egy zsidó család deportálásában való közreműködéséért. Az ítéletet azonban később egy fellebbviteli bíróság érvénytelenítette, arra hivatkozva, hogy a közigazgatási bíróságok nem illetékesek dönteni az ilyen ügyekben, ehelyett büntető bírósághoz kell fordulni.