Győzze le az édesség utáni vágyat!

KamaszPanasz
megjelent:

Nem bírja kontrollálni az édességek utáni vágyát? Ha azt veszi észre, hogy az édességek elfogyasztása csak még jobban felkelti Önben a további vágyat néhány finomság iránt, akkor nincs vagy egyedül. Hogyan tudja megszüntetni az édességek utáni sóvárgást egyszer s mindörökre? Lássuk egy szakértő véleményét.

A túlzottan sok egyszerű szénhidrát elfogyasztása – kellő fehérje és zsír nélkül – gyorsan ki tudja elégíteni az éhséget és hamar feltölti a testet egy rövidtávú energiabombával, de ez ugyanolyan gyorsan távozik ahogy jött, és csak további sóvárgást okoz. Miért kívánjuk az édességeket?

Nagyon sok oka van annak, miért szeretjük annyira az édes dolgokat. A vágy igen erős tud lenni. „Minden ember az édes ízt kedveli legjobb születésétől fogva” - mondja Christine Gerbstadt, amerikai dietetikus.

  • A szénhidrátok az agyban működő szerotonint stimulálják, ez felelős a jó közérzetért.
  • A cukor is a szénhidrát egyik formája, de sok más formában is találkozhatunk szénhidrátokkal: gabona, gyümölcsök és zöldségek.
  • Továbbá a cukor endorphint is termel, ami nyugodttá és kipihentté tesz minket, természetes jó érzést is nyújt.
  • Ezen kívül a cukornak nagyon finom íze is van. És ezt az egyik oka annak, hogy gyakran jutalmazzuk magunkat finomabbnál finomabb édességekkel, ez vezet a vágyódáshoz. Ezek után miért ne kívánnánk az édességeket?

A probléma nem akkor lép fel, amikor kielégítjük a vágyainkat egy kis édességgel, hanem amikor rendszeres fogyasztókká válunk – sajnos ezt igen könnyű elérni manapság, mert szinte mindenben megtalálható már a cukor: kenyerekben, joghurtokban, gyümölcslevekben, szószokban, stb. Átlagosan akár napi 22 teáskanálnyi cukrot is elfogyaszthatunk.

Hogyan szüntessük meg a sóvárgást: 8 tipp, amit egyből használhatunk

Testtömegindex (BMI)

Testtömegindex (BMI) kalkulátor>>

Ha folyamatosan sóvárog az édességek után, itt van néhány tipp, ami segítséget nyújthat ennek legyőzésében.
1. Csak módjával. Mindig csak egy keveset egyen abból, amit megkívánt, csak egy kis szelet sütit vagy egy kisebb csokit. Ha csak egy kis élvezetet kap meg abból, amit kíván, az segíthet irányítani az érzéseit a visszautasítással szemben. Próbáljon meg ragaszkodni a 150 kalóriás határértékhez!

2. Kombinálja az ételeket. Ha lehetetlennek tűnik megállni egy kis adag édességnél, jó ötlet lehet kombinálni valami más étellel az adagot, így jól is lakhat. Ha megkívánja például a csokit, fogjon egy banánt és csokoládészószba mártogatva, vagy mandulával összemixelve ki tudja elégíteni az édesség iránti minden vágyadát. Hasznos ráadásként elmúlhat a sóvárgás az édesség iránt, és még egészséges ételt is fogyaszt!

3. Azonnali megvonás. Az összes cukor kizárása az étrendből egyeseknek nagyon jól beválik, bár a kezdeti 48-72 óra igen nehéz. Sok ember számára az azonnali megvonás segít csökkenteni a vágyat pár nap után. Más embereknek ez igen nehéz tud lenni, és továbbra is sóvárognak az édesség után, de rá lehet szoktatni magunkat, hogy kevesebbel is beérjük.

4. Vegyen be egy rágót. Ha valamilyen szinten csillapítani szeretné a vágyat, vegyen be egy rágót! Kutatások kimutatták, hogy a rágózás csökkenteni tudja az ételek utáni vágyat.

5. Egyen gyümölcsöt. Legyen mindig kéznél egy kis gyümölcs, ha megkívánná az édességet. Fontos tápanyagokat és rostokat juttathat velük a szervezetbe, és még az édes ízt is megkapja. Szerelkezzen fel mogyoróval, magvakkal és szárított gyümölcsökkel, legyenek mindig kéznél, így nem a régi, cukros finomságokat fogja enni.

6. Sétáljon! Amikor beüt a vágy menjen el sétálni. Sétáljon egyet a háztömb körül vagy csináljon valamit, ami kicsit kimozdítja és elvonja a figyelmet!

Optimális pulzusszám

Pulzusszám-kalkulátor>>

7. Válassza a minőséget a mennyiség helyett. Ha valamilyen édes finomságra vágyik, válasszon egy gyönyörű, dekadens ételt! De csak mértékkel. Például, válasszon egy nagyon finom étcsokoládés trüffelt és élvezzen ki minden falatot – szép lassan. Nem kell lemondani a kedvenc finomságairól, csak kisebb adagokban kell őket fogyasztani! Próbáljon meg kis adagokat becsempészni az táplálkozásába és figyeljen oda rá, hogy a cukros dolgok helyett egészséges ételek töltsék meg a gyomrát.

8. Étkezzen rendszeresen. Ha túl sok időt hagy két étkezés között, könnyebben kívánja meg az édes vagy zsíros ételeket, étvágy csökkentés céljából. Ha 3-5 óránként étkezik, akkor stabil lesz a vércukorszintje és így sokkal kevésbé fog irracionális módon enni. Válasszon proteinben és rostokban gazdag ételeket, például gabonát és más hasonló termékeket.

Hogyan szüntessük meg a sóvárgást: 5 tipp hosszú távra

Az egyik legjobb módszer az, ha már azelőtt befejezi a sóvárgást, mielőtt elkezdené. Itt van néhány tipp:

1. Ne fogyasszon mesterséged édesítőszert. A mesterséges édesítőszer első hallásra jó megoldásnak tűnhet, de kicsit sem csökkenti a vágyat. Továbbá a járványos elhízottság is a hatásai közé tartozik.

2. Jutalmazza meg magát a sikeres „kezelés” után. A jutalom lehet nagy vagy kicsi. Emlékeztesse magát mindig, mi is a célja, és minden sikeres lépés után jutalmazza meg magát.

3. Lassítson. Egy héten keresztül fókuszáljon az édesség utáni vágyra és gondolja meg mit eszik. A diéta megszegése gyakran a tervezetlenségből adódik. Szóval lassítson egy kicsit, tervezze meg mit csinál, és azokat az ételeket fogyassza, amiket eltervezett, ahelyett, hogy azokat enné, amiket megkíván.

4. Keressen támogatást. Sok ember akkor fogyaszt édességet, amikor stressz alatt van, depressziós vagy dühös. De az étel nem oldja meg az érzelmi problémákat. Vegye figyelembe, hogy az érzései részt vesznek az édesség utáni vágyódásban. Keressen más módszereket e problémák megoldására.

5. Legyen több módszere. Talán több mint egy stratégiára lesz szüksége a sóvárgás elleni harcban. Egyik héten talán sikeres lesz az egyik taktikával, de a másik héten már lehet, hogy nem fog működni. Ami fontos, hogy legyen nagyon sok módszere. Ahhoz hogy elfojtsa a vágyat, rá kell jönnie, melyik módszer válik be a legjobban.

Végül, legyen könnyed, vegye lazán az egészet. Időre lesz szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a vágyát. Nehéz megváltoztatni bármilyen rendszert – különösen, ha a világgazdaságról vagy az étkezésünkről van szó!

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.